Minúta ticha za obete v Prešove

Zvuk zvonov v nedeľu presne o 12.12 pripomenul tragédiu spred roka. Presne 6. decembra Prešovom otriasol rozsiahly výbuch bytového domu. Obyvatelia paneláka z Mukačevskej 7 si na mieste, kde kedysi stála ich bytovka, pripomenuli prvé výročie udalosti, pri ktorej zahynulo osem ľudí. Odhalená bola pri tejto príležitosti aj pamätná tabuľa venovaná obetiam, ktoré zahynuli v plameňoch.

07.12.2020 08:00
debata (4)

VIDEO: Spomienka v Prešove.

Video

Anna Boriová prišla na pietnu spomienku s fotografiou sestry Ľudmily Sedlákovej, ktorá zahynula v plameňoch. „Ešte o desiatej sme sa rozprávali. Napísala básničku, povedala som jej, nech mi ju pošle, no ona mi ju chcela prečítať. Vtedy som ju naposledy počula,“ so slzami v očiach povedala Boriová.

Obyvatelia paneláka z Mukačevskej 7 v Prešove...
Obyvatelia paneláka z Mukačevskej 7 v Prešove...
+3Obyvatelia paneláka z Mukačevskej 7 v Prešove...

Jej sestra žila na 10. poschodí v trojizbovom byte so psíkom. Len rok si užívala dôchodok. „Bola učiteľkou angličtiny, učila vojakov, ktorí chodili na zahraničné misie. Akonáhle som sa dozvedela o výbuchu, okamžite som sem išla, no nechceli ma už pustiť bližšie k paneláku. Nerozumiem, prečo tam zostala, pretože zachránili susedku odvedľa aj pod ňou. A ona kričala z balkóna. Treba sa na to pýtať hasičov,“ mrzí pani Boriovú, ktorá má pred očami stále hrôzu spred roka. „Bola úžasná sestra, toto si nezaslúžila. Je ťažké s takým niečím žiť,“ uzatvára pani Boriová.

výbuch, panelák, Prešov, 10. 12.
Búranie paneláka na Mukačevskej ulici 7 v...
+10Búranie paneláka na Mukačevskej ulici 7 v...

Pamätnú tabuľu, ktorá bude v budúcnosti osadená na novom obytnom dome, posvätil košický arcibiskup Bernard Bober. Autorkou pamätnej tabule je jedna z bývalých obyvateliek bytovky výtvarníčka Ivana Pančáková. Ako ústredný motív si vybrala brezu. „Breza je náš symbol, pretože práve na Mukačevskej 7 rástla a od severu nás chránila. Aj ona ale musela ísť v čase tragédie dole,“ vysvetlila Pančáková.

Hasiči z horiaceho 12-poschodového paneláka, ktorému výbuch zničil schodisko a jedinú únikovú cestu, zachránili 39 ľudských životov. Aj napriek snahe všetkých záchranných zložiek si však výbuch bytovky vyžiadal osem obetí.

VIDEO: Príbeh prešovského paneláka: od momentu výbuchu po zrovnanie so zemou.

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #výbuch plynu v Prešove