Matovič k testovaniu žiakov: pomohol som Gröhlingovi vyhrať boj nad úradníkmi

Premiér Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že pomohol ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS) vyhrať boj nad úradníkmi, ktorí okolo neho týždne tvrdili, že pretestovanie žiakov na ochorenie Covid-19 nie je možné zabezpečiť.

07.12.2020 07:49 , aktualizované: 17:06
debata (86)

Víkendové testovanie žiakov podľa predsedu vlády dokázalo opak, a preto celú agendu od pondelka presúva z Úradu vlády SR na ministerstvo školstva. „Ukázali sme, že sa to dá, že sa netreba obávať ísť touto bezpečnou cestou, ako školy otvoriť,“ povedal Matovič.

Únia miest Slovenska (ÚMS) v tlačovej správe, ktorú zaslala jej hovorkyňa Daniela Piršelová uviedla, že plošné testovanie na školách je pre väčšinu miest neprijateľné a nerealizovateľné. Primátori miest preto od vlády žiadajú, aby prijala také opatrenia, ktoré umožnia návrat detí do škôl v januári aj bez nutnosti testovania.

„Reagujeme nielen na dôležitosť návratu detí do škôl, ale aj na celkovú epidemiologickú situáciu na Slovensku. S obavami sledujeme v našich mestách nárast mobility a koncentráciu ľudí, a to v čase, kedy nám dramaticky narastá počet nakazených a chorých. Máme, žiaľ, pocit, že sa opatrenia a ich dodržiavanie vymykajú spod kontroly štátu,“ povedal prezident ÚMS Richard Rybníček.

Zástupcovia miest nesúhlasia s tým, aby museli žiaci, učitelia, nepedagogickí pracovníci škôl a rodičia podstupovať testovanie. Reagovali tak na prvotné testovania na školách. Tie sa uskutočnili počas uplynulého víkendu, počas ktorého boli 5. a 6. decembra s vedomím Úradu vlády SR otestované Základná škola (ZŠ) Mútne na Orave, ZŠ Námestie Slovenského učeného tovarišstva v Trnave, ZŠ Besst aj gymnázium Besst v Trnave. Na Súkromnej odbornej škole Trebišov bolo otestovaných najviac žiakov, a to 515, čo predstavuje 93 percent žiakov školy. Otestovaní boli aj žiaci troch škôl v Starej Ľubovni a ZŠ v Spišskom Hrhove.

Od pondelka je možné obnoviť školské vyučovanie a prevádzku v školách (2. stupeň základnej školy a stredné školy), ak sa tak rozhodne ich zriaďovateľ. Žiaci, jeden z ich zákonných zástupcov a zamestnanci školy sa však musia preukázať negatívnym výsledkom antigénového testu či negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie Covid-19. Test však nesmie byť starší ako sedem dní. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú zverejnil Úrad verejného zdravotníctva.

Povinnosť preukázať sa testom sa nevzťahuje na osoby, ktoré prekonali ochorenie Covid-19 a majú o ňom potvrdenie alebo tých, ktorých zdravotný stav neumožňuje vykonanie testu. Povinnosť testovať sa neplatí ani pre osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím či pre osoby so závažnou poruchou autistického spektra, pre osoby s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom.

Podmienka rovnako neplatí pre onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii s leukopéniou alebo onkologicky liečených alebo s liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém. Testovať sa tiež nemusia žiaci a zamestnanci základných škôl pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, stredných špeciálnych škôl a odborných učilíšť a praktických škôl.

Podmienka sa nevzťahuje ani na žiakov základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí sa zúčastňujú na školskom vyučovaní v malých skupinách tvorených z najviac piatich žiakov a jedného pedagogického zamestnanca.

Tí, ktorí budú vstupovať do vnútorných alebo vonkajších priestorov školy, by mali mať pri sebe doklad, ktorý hovorí o tom, či sa na neho podmienka testu vzťahuje alebo nie. Požadovať predloženie takéhoto dokladu má štatutárny zástupca školy, prípadne ním poverená osoba, ktorá má právo do predmetného dokladu nahliadnuť. Doklad môže v niektorých prípadoch nahradiť potvrdenie o výnimke. Oznam o povinnosti preukázať sa negatívnym testom nie starším ako sedem dní by mal byť na škole umiestnený na viditeľnom mieste.

Školy, ktoré sa rozhodli nezapojiť do testovania, učia aj naďalej dištančnou formou.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #testovanie #Igor Matovič #Branislav Gröhling #koronavírus #Covid-19