Čaputová: Matovič by mal zvážiť odovzdanie manažovania pandémie niekomu inému

Premiér Igor Matovič (OĽANO) by mal zvážiť odovzdanie manažovania pandémie niekomu inému. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v diskusnej relácii na rádiu Expres. Nekonkretizovala však, kto by to mal byť. Premiér by tak podľa nej mal viac času na prevzatie iných vecí.

07.12.2020 10:05 , aktualizované: 18:50
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (535)

Funkcia premiéra je podľa Čaputovej komplexnejšia. Zmena na poste „manažéra pandémie“ sa jej nateraz zdá ako vhodné riešenie. Čaputová podotkla, že by Slovensko nebola prvá krajina, ktorá nechala manažovanie pandémie na niekoho iného ako predsedu vlády. „Zároveň by to znamenalo, že premiér by mal čas a kapacitu venovať sa dôležitej premiérskej agende, ako je napríklad riešenie dosahov krízy,“ uviedla.

Hlava štátu nateraz neuvažuje o tom, že by vyzvala vládu Igora Matoviča k rekonštrukcii. „Verím a dúfam, že vláda okrem riešenia pandémie vníma celý kontext spoločenskej situácie a zvažuje všetky možnosti,“ povedala.

Jasný plán, nie chaos

Slovensko potrebuje jasný plán na zvládnutie krízy a nie chaos. Čaputovej chýba postup krokov, ktorý bude racionálny, vecný a opretý o vedecké poznanie. Vláda podľa nej teraz nemusí „objavovať koleso“.

„Sú tu postupy, ktoré sa osvedčili u nás aj vo svete. Je tu vedecký konsenzus na tom, čo je správne v tej situácii robiť, tak to poďme urobiť. Ja sa potom za takýto plán postavím,“ hovorí.

Dodáva, že ťažko môže stáť za vládou, ak tu je chaos a opatrenia, ktoré platia chvíľu, sa menia a nevidí ďalšie kroky. Množstvo ministrov však podľa prezidentky robí dobrú robotu a snažia sa situáciu riešiť. „Nikomu nemôžeme uprieť snahu, no snaha niekedy nestačí,“ poznamenala.

Prezidentka sa stretne s premiérom ešte tento týždeň

Čaputová sa na žiadosť premiéra Matoviča s ním stretne ešte tento týždeň. Pre TASR to potvrdil hovorca prezidentky Martin Strižinec. Predseda vlády v pondelok avizoval, že sa chce tento týždeň stretnúť s prezidentkou a vyjasniť si s ňou ústavné kompetencie a požiadať ju, aby nehovorila verejnosti, že plošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19 má byť dobrovoľné. „Musíme si ujasniť, kto na akej strane stojí. Kto je na strane Mariana Kotlebu, Roberta Fica, Petra Pellegriniho a kto na strane zdravého rozumu,“ poznamenal Matovič. Tvrdí, že sa pokúsi hlavu štátu presvedčiť, a dúfa, že spoločne ľuďom predstavia plošné testovanie ako menej bolestivú cestu, ako zvládnuť kritickú situáciu v okresoch.

Matovič kritizuje vyjadrenie prezidentky z konca novembra. Čaputová vtedy uviedla, že ak by sa malo na Slovensku realizovať ďalšie kolo celoplošného testovania, považuje za správne, aby bolo dobrovoľné. Premiér považuje plošné testovanie za dobrý a účinný nástroj, ktorý bol úspešný napríklad na Orave. Svojím postojom však hlava štátu podľa Matoviča tento nástroj vláde zobrala. „Buď Prezidentský palác povie, že sa mýlil, alebo bude stále trvať na tom, že to má byť dobrovoľné, a v tom prípade nastáva lockdown,“ poznamenal premiér. Ak má na Slovensku nastať lockdown, vyzýva Prezidentský palác, aby to verejnosti ohlásil.

Prezidentka v pondelok v rádiu Expres povedala, že to vníma ako falošnú dilemu, pred ktorú predseda vlády stavia verejnosť, keď hovorí, že buď nastane povinné plošné testovanie, alebo lockdown. „Takto situácia naozaj nestojí,“ skonštatovala Čaputová s tým, že je v pravidelnom kontakte s vedcami a pre ňu sú dôležité vedecké poznatky. „Pohľad vedcov je pomerne vyjasnený v tom, čo treba urobiť, a to je zníženie mobility a kontaktov,“ uviedla.

Matovič: Kríza manažuje krajinu

Ak sa pandemická situácia bude zhoršovať, je to podľa hlavy štátu síce nepopulárne opatrenie, ale v istej podobe k zníženiu mobility bude treba pristúpiť. „Má to byť kombinované s cieleným testovaním v ohniskách nákazy,“ poznamenala. Antigénové testy sú podľa prezidentky vhodné do ohnísk nákazy, nemocníc či do zariadení sociálnych služieb. Za dobrý krok vlády považuje mobilné odberové jednotky, ako tvrdí, treba ho však spraviť dostupnejším. Vyzýva tiež k poctivému dohľadávaniu kontaktov. „V prieniku týchto opatrení sa dá nájsť riešenie,“ uviedla Čaputová s tým, že netreba z niečoho robiť strašiakov a z iného modlu.

Matovič na margo slov prezidentky v relácii na Exprese, aby zvážil odovzdanie manažovania pandémie inému členovi vlády, uviedol, že on nemanažuje koronakrízu, ale kríza manažuje krajinu. „Nie som manažér koronakrízy. Neviem, ako mám odstúpiť z funkcie, ktorú nemám,“ poznamenal s tým, že sa snaží pomáhať ministrom.

Premiér sa cíti ako z každej jednej strany dohryzený pes. Spomína nenávisť a zaujatosť médií voči vláde i úmyselné „faulovanie“ zo strany koaličného partnera. „Som pre ľudí najhorší pes, ktorý chce ľuďom ubližovať, hoci chcem, aby mali najjemnejšiu cestu, ako prejsť pandémiou,“ skonštatoval Matovič.

Viac ako tisíc obetí Covidu

Na Slovensku za nedeľu testovanie odhalilo 552 nových prípadov nákazy koronavírusom pri 3415 PCR testoch (pozitivita 16,16 percenta). V nedeľu tiež pribudlo 101 pozitívne testovaných antigénovými testami z 2792 vykonaných testov, čo je 3,61 percentná pozitivita. Pribudlo 22 nových úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkový počet obetí tak stúpol na 1018.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 1 138 526, pričom takto bolo pozitívne testovaných 117 283 osôb. Vyliečilo sa ďalších 2184 pacientov, celkovo u nás prekonalo nákazu už 84 850 ľudí. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Najviac pozitívne testovaných bolo v Banskobystrickom kraji (121), Košickom kraji (121), nasleduje Trenčiansky (114), Bratislavský (61), Prešovský (59), Trnavský (46), Nitriansky (15) a Žilinský (15). Je medzi nimi 258 mužov a 294 žien. Je medzi nimi 258 mužov a 294 žien.

V nemocniciach je hospitalizovaných 1 979 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 1 769 ľudí. Na JIS je 130 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 125 osôb.

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

Pandemická situácia sa zhoršuje

Čísla novo infikovaných a hospitalizovaných jednoznačne ukazujú, že aj v Bratislave sa pandemická situácia zhoršuje. Vyhlásil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Dôvody môžu byť podľa neho viaceré.

„Po čiastočnom lockdowne pred plošným testovaním sa nám vrátili náznaky slobodnejšieho fungovania. Viac sa pohybujeme a stretávame. Sme už z tých mesiacov rôznych obmedzení otrávení a strácame obozretnosť,“ skonštatoval na sociálnej sieti Vallo.

Atmosféra neistoty, ktorú ľudia prežívajú v dôsledku neustále sa meniacich vládnych návrhov, či už sprísňujúcich alebo uvoľňujúcich platné pravidlá, verejnosť podľa bratislavského primátora postupne oberá o dôveru v aj tie najzákladnejšie nástroje proti pandémii.

„Nielenže nás to oberá o motiváciu byť dôslední a zodpovední, ale v podstate strácame prehľad, čo toto dôsledné a zodpovedné správanie má byť,“ poznamenal Vallo.

Keďže do Vianoc ostáva pár týždňov, ľudí vyzýva, aby urobili dovtedy všetko pre to, aby kontakt s najbližšími počas sviatkov bol čo najbezpečnejší a neprispel k šíreniu nákazy.

„Nechoďme do obchodov zbytočne veľakrát, ale spravme radšej jeden veľký nákup. Keď máte možnosť práce z domu, využite ju najmä v týchto dňoch. Neseďme v preplnených terasách, radšej si vezmime tú kávu so sebou. Odložme kontakty s ľuďmi, ktoré nie sú v týchto dňoch nevyhnutné. Keď máte plánované väčšie pracovné, rodinné či priateľské stretnutie, dajte sa pred ním otestovať antigénovými testami,“ odporučil. Pre bezpečnosť svojich najbližších sa môžu ľudia podľa Valla dať otestovať aj krátko pred Vianocami.

© Autorské práva vyhradené

535 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19