Vedci sa obracajú na ľudí: Znížte mobilitu, obmedzte kontakty

Ak neprídu prísne opatrenia, už počas decembra pribudne do nemocníc takmer 5 000 nových pacientov s ochorením Covid-19. Veľa z nich bude mať vážny priebeh choroby a mnohí ochoreniu podľahnú. Iniciatíva slovenských vedcov a odborníkov zverejnila výzvu, v ktorej žiada obyvateľov Slovenska, aby "stretnutia a cestovanie obmedzili na úzky okruh rodiny počas najbližších sviatkov".

07.12.2020 15:23
debata (49)

„Každý z nás môže pomôcť, ak už pred sviatkami výrazne zníži svoju mobilitu a kontakty len na tých, ktorých stretáva denne. Čím viac sa obmedzíme teraz, tým menšiemu riziku vystavíme našich blízkych za vianočným stolom,“ píšu vedci vo výzve.

Radia preto vybaviť si vianočné nákupy čo najskôr a aspoň sedem dní pred návštevou blízkych sa vyhýbať stretnutiam, ktoré nie sú úplne nevyhnutné. „Prehodnoťte účasť na väčších silvestrovských oslavách, ktoré sa budú konať v interiéri,“ dodávaj vedci stým, že aj pri nákup darčekov sa treba vyhýbať davom.

Signatári výzvy tvrdia, že ak neprídu prísne opatrenia pred Vianocami, situáciu sa pravdepodobne zhorší a opatrenia prídu počas sviatkov. „V tejto chvíli neexistuje už žiadne dobré ani zázračné riešenie, vyberáme si už len z kombinácie tých zlých. Očakávame, že ak neprijmeme zásadné opatrenia, už počas decembra pribudne s diagnózou COVID-19 do nemocníc takmer 5 000 nových pacientov. V istom momente ich môže byť naraz aj viac ako 2 000, čo je oveľa viac ako v súčasnosti, keď nemocnice bojujú s veľkým náporom. Navyše, veľa z nich bude mať vážny priebeh choroby a mnohí ochoreniu podľahnú,“ varujú slovenskí vedci a odborníci.

„Apelujeme preto na všetkých, aby sme k zlepšeniu situácie prispeli v rámci svojich možností a kompetencii. Aby aspoň budúce Vianoce na Slovensku boli takými, akými ich všetci chceme mať,“ píše sa v závere výzvy, ktorú podpísali epidemiológovia, infektológovia, virológovia, vedci i lekári, matematici či ekonómovia.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus