Baránik: Prokuratúra chce vládnuť, je to nebezpečné

Parlament bude hlasovať o zmene Ústavy SR, ktorú predkladá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Súvisí s reformou súdnictva, ktorú ministerka presadzuje. Situácia sa začala komplikovať po predložení návrhu poslanca Alojza Baránika (SaS), ktorý chce v ústave zakotviť verejnú kontrolu prokuratúry. Vykonával by ju parlament a poverený minister. Kontrolu odmieta generálna prokuratúra s tým, že by to bol „vážny zásah do ústavného postavenia prokuratúry.“

08.12.2020 06:00
debata (115)

VIDEO: Vzdá sa poslanec Alojz Baránik (SaS) návrhu kontrolovať prokuratúru? Čo ak varovný prst zdvihne ministerka Mária Kolíková (Za ľudí)? Prečo prokurátori nechcú parlamentnú ani vládnu kontrolu? Sú štvrtou mocou v štáte?

Video

Baránik v rozhovore pre TV Pravda povedal, že na kontrole prokuratúry sa koalícia dohodla už v lete. „Ako to dopadne ukáže hlasovanie,“ dodal Baránik. Potvrdil tak úvahy o tom, že jeho návrh nemusia podporiť všetci koaliční poslanci. Na otázku TV Pravda, či návrh nestiahne z rokovania parlamentu, odpovedal bez zaváhania: “určite ho nestiahnem.“ Zmeny v ústave musí podporiť najmenej 90 poslancov, teda ústavná väčšina. Koalícia disponuje 95 hlasmi. Pri chýbajúcich niekoľkých koaličných hlasoch tak môže mať problém s reformou nielen ministerka Kolíková, ale v kríze sa môže ocitnúť aj samotná koalícia.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #NR SR #Ústava SR #Alojz Baránik #Mária Kolíková