Pellegrini chce zmeny v úpravách núdzového stavu, Matovič má zvážiť demisiu

Predĺženie núdzového stavu by mala Národná rada (NR) SR schvaľovať skôr, ako bude vyhlásené, a to trojpätinovou väčšinou. Zároveň by mala vláda v čase jeho predĺženia konať len so súhlasom prezidenta SR.

08.12.2020 11:18 , aktualizované: 17:44
Igor Matovič Foto:
debata (186)

Aj takéto zmeny chcú predložiť nezaradení poslanci okolo expremiéra Petra Pellegriniho pôsobiaci v strane Hlas k novele ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

Jej doručenie do NR SR sa očakáva ešte na aktuálnej 18. schôdzi. Premiér Igor Matovič (OĽANO) by mal podľa Pellegriniho tiež zvážiť podanie demisie, aby viac netrápil občanov Slovenska. Vyhlásil to na utorkovej tlačovej konferencii.

Video: Brífing Petra Pellegriniho k novelizácii zákona o núdzovom stave.

Video

Ak chce vláda predĺžiť núdzový stav o ďalších 40 dní, mal by to podľa Pellegriniho parlament schváliť ešte predtým, ako predĺženie začne platiť. „Vláda sa musí prísť dopredu spýtať parlamentu, či jej to aj trojpätinovou väčšinou odobrí,“ uviedol.

Argumentuje tým, že vláda si s parlamentom robí, čo chce, preto očakáva, že bez takejto úpravy by to NR SR schvaľovala až na 20. deň po vyhlásení predĺženia. Teda 20 dní by platil núdzový stav bez súhlasu parlamentu.

„Doslovne sa potvrdzujú naše obavy, že vláda absolútne nezvláda nielen boj s pandémiou, ale celkovo nezvláda riadenie tohto štátu,“ podotkol Pellegrini a poukázal na napätie v spoločnosti, postoj prevádzkovateľov posilňovní a gastroprevádzok či pondelkové (7. 12.) mimoriadne rokovanie vlády.

Očakával, že vláda príde s jasnou odpoveďou a konkrétnou ponukou pomoci. Namiesto toho podľa neho prišla typická odpoveď tohto kabinetu – snaha uzurpovať si moc a ešte viac ľudí prinútiť poslúchať. Aj preto navrhujú, aby sa v čase predĺženého núdzového stavu, nie riadneho, obmedzilo konanie vlády potrebným súhlasom prezidentky.

Pripomenul aj slová prezidentky Zuzany Čaputovej z pondelka. Tá podľa neho diplomaticky vyjadrila svoj postoj k práci premiéra a jeho vlády. Skonštatoval, že jej slová možno vysvetliť tak, že premiérovi vyslovila nedôveru. Pellegrini preto vyzval Matoviča, aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii a dal ľuďom „najkrajší vianočný darček“ v podobe svojej demisie.

Expremiér očakáva, že koalícia ich pozmeňujúci návrh neschváli. Ak k tomu dôjde, zváži podanie na Ústavný súd (ÚS) SR. Myslí si, že túto právomoc by mohla využiť aj prezidentka.

Smer chce, aby parlament rozhodoval o predĺžení núdzového stavu ústavnou väčšinou

Opozičný Smer navrhuje, aby parlament rozhodoval o predĺžení núdzového stavu ešte pred samotným predĺžením. Poslanci Národnej rady (NR) SR by ho mali podľa Smeru odsúhlasiť ústavnou väčšinou. K novele ústavného zákona preto strana predloží viacero pozmeňujúcich návrhov.

Video: Brífing lídra Smeru Roberta Fica k zmenám v úpravách predlžovania núdzového stavu.

Smer tiež kritizuje, že NR SR má o návrhu tejto novely rozhodnúť v skrátenom legislatívnom konaní, čiže bez diskusie. Smer podľa predsedu Roberta Fica rešpektuje, že môže vzniknúť situácia, keď bude potrebné predĺžiť núdzový stav. „Ak má novelizácia sledovať len možnosť zakotviť predĺženie núdzového stavu, poďme sa o tom rozprávať vecne,“ povedal Fico na utorkovej tlačovej konferencii.

Návrh novely je podľa Fica pripravený narýchlo, bez konzultácií a prípravy, a zasahuje do ľudských práv. Novou legislatívou sa má napríklad obmedziť nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia „núteným pobytom v obydlí alebo evakuáciou na určené miesto“.

Vláda chce podľa Smeru takto nútiť ľudí ostať doma. Budú preto v pléne navrhovať vypustenie tohto bodu z novely. Predlžovanie núdzového stavu podľa Fica vláde vyhovuje, pretože nechce, aby ľudia mohli protestovať a kritizovať vládu.

Video: Pčolinský aj o tom, či by Kollár bol lepší ako Matovič pri riadení boja proti koronavírusu.

Video

SaS: Novela o predĺžení núdzového stavu znamená posilnenie parlamentu

Návrh novely ústavného zákona, ktorý má umožniť predlžovanie núdzového stavu, predstavuje podľa SaS dôležitý medzník v posilnení kontroly parlamentu voči vláde. Návrh novely podľa poslanca Ondreja Dostála (SaS) znamená, že vláda môže opakovane predĺžiť núdzový stav, avšak bude to podliehať dodatočnému súhlasu parlamentu.

„Ukázalo sa, že súčasne platný zákon z roku 2002 nie je pripravený na aktuálnu situáciu. Stáli sme pred dilemou, či môže vláda vyhlásiť núdzový stav nanovo, a ako môže zareagovať Ústavný súd SR. Napokon sme v koalícii dospeli ku kompromisu, ktorý znamená, že vláda môže opakovane predĺžiť núdzový stav, avšak bude to podliehať dodatočnému súhlasu parlamentu. Ak by parlament núdzový stav neschválil, tak núdzový stav skončí,“ priblížil Dostál.

Novela ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu hovorí o tom, že vláda by mohla predlžovať núdzový stav o 40 dní. Opakované predĺženie núdzového stavu však musí parlament odobriť najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu. „V prípade, že by sme išli českým modelom, keď by najskôr musel parlament schváliť predĺženie núdzového stavu vláde, by hrozilo, že by parlament nemusel byť z rôznych dôvodov, napríklad z dôvodu karantény väčšieho počtu poslancov, uznášaniaschopný,“ upozornil poslanec.

Diskusia o núdzovom stave by tak mohla byť podľa SaS po novom transparentnejšia a najmä odbornejšia. „Predpokladá sa, že vláda bude musieť návrh na predĺženie núdzového stavu odôvodniť oveľa dôkladnejšie, keďže sa to neudeje za zatvorenými dverami na vláde, ale člen vlády bude musieť predstúpiť pred poslancov NR SR a obhájiť dôvody na predĺženie núdzového stavu. Určite sa budeme v parlamente zaujímať, či ciele, ktoré chce vláda dosiahnuť schválením núdzového stavu, sa nedajú zabezpečiť inak. Parlamentná kontrola, či už koaličných, ale aj opozičných poslancov, tak získava zásadný rozmer,“ doplnil Dostál.

Návrh novely zákona odobril v pondelok vládny kabinet. Navrhuje ju prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Legislatívu ešte musí schváliť parlament.

© Autorské práva vyhradené

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #núdzový stav #Peter Pellegrini