Lockdown v nejakom rozsahu bude, potvrdil Mikulec. Matovič chcel 6 týždňov

Jeden deň ideme otvárať školy, na ďalší zatvoriť celú krajinu. Obyvatelia Slovenska sa pri premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) cítia ako na horskej dráhe.

08.12.2020 16:49 , aktualizované: 09.12.2020 06:41
debata (1011)

VIDEO: Matovič bol zdržanlivý, Mikulec prezradil viac.

Video

Ústredný krízový štáb sa v utorok večer dohodol na istom rozsahu lockdownu, potvrdil to po rokovaní minister vnútra Roman Mikulec. Žiadne ďalšie podrobnosti minister rovnako ako premiér Igor Matovič nepovedali. Obaja avizovali, že o výsledkoch rokovania krízového štábu budú informovať po stredajšom rokovaní vlády. Podľa premiéra sa na štábe dohodli na viacerých opatreniach.

Rokovanie krízového štábu o lockdowne 8. 12. 2020.
Rokovanie krízového štábu o lockdowne 8. 12. 2020.
+3Rokovanie krízového štábu o lockdowne 8. 12. 2020.

Už týždne premiér odmieta testovať antigénovými testami v regiónoch, ktoré majú najvyššie počty infikovaných koronavírusom. Všetkých presviedča, že Slovensko má na výber iba z dvoch možností – buď tvrdé uzavretie krajiny, lockdown, alebo masové testovanie po celej krajine. Kým v prvej fáze v novembri bolo testovanie dobrovoľne povinné, tentoraz by malo byť povinné. „Dobrovoľné testovanie je vyhadzovaním peňazí,“ niekoľkokrát zopakoval Matovič.

Aj preto vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) dostal za úlohu do konca tohto roka zaobstarať osem miliónov antigénových testov.

Nemocnice sa plnia

Lekár Peter Visolajský pred zasadnutím krízového štábu povedal, že rokovanie „bolo zvolané pomerne rýchlo“. „Obmedzenie mobility je nevyhnutné, nemocnice sa plnia,“ povedal Visolajský. Podľa neho by sa však krajina mala uzatvoriť a obmedziť cestovanie a stretávanie najmä počas Vianoc. „Ľudia si čerpajú dovolenky, na Vianoce sa cestuje menej,“ dodal s tým, že za nebezpečný považuje zhon na Vianoce.

Hlavný hygienik Ján Mikas ešte pred rokovaním avizoval potrebu sprísňovania opatrení. Myslí si, že väčší význam by mal celoplošný lockdown a nie regionálny, vzhľadom na zlú epidemiologickú situáciu takmer vo všetkých okresoch. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) zároveň potvrdil, že na pondelkovom zasadnutí vlády sa diskutovalo o ďalších možných riešeniach vrátane lockdownu. Poznamenal, že sa nemusí všetko zatvárať, treba však znížiť mobilitu ľudí.

VIDEO: Premiér Igor Matovič sa vyhol novinárom pri príchode na krízový štáb.

Video

Matovič chce lockdown na šesť týždňov, má byť podobný tomu v Izraeli

Na rokovaní krízového štábu premiér Matovič predložil možnosť vyhlásenia lockdownu už od 12. decembra. Trvať by mal šesť týždňov.Podľa jeho slov by mal pripomínať podmienky lockdownu v Izraeli. Tam mohli ľudia chodiť von len v prípade návštevy lekára alebo nevyhnutných nákupov.

Niektorí členovia krízového štábu navrhovali začiatok od 16. decembra, premiér Igor Matovič však podľa informácií Pravdy trvá na začiatku od soboty 12. decembra.

Podľa informácií Pravdy aj odborná časť krízového štábu navrhovala, aby pokoj, teda obmedzenie cestovania či stretávania, trval tri týždne. V praxi by sa život na Slovensku rozbehol po Troch kráľoch v januári. Matovič však mal navrhnúť šesťtýždňový lockdown. To by znamenalo, že ak by sa krajina zavrela 12. decembra, otvorila by sa až 24. januára budúceho roka.

Mala by to byť veľmi prísna forma lockdownu, keď by sa radikálne obmedzilo cestovanie. Ľudia by zo svojich domovov mohli vychádzať iba vo výnimočných prípadoch. Premiér mal túto formu lockdownu prirovnať k situácii spred niekoľkých týždňov v Izraeli. Von by sa ľudia mali dostať len na nevyhnutné nákupy alebo v prípade návštevy lekára.

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa sa už v tejto situácii neoplatí uzatvárať iba regióny, v ktorých je situácia najhoršia. „Nejaký spôsob testovania alebo sprísnenia opatrení bude nutný, aby sme nemali plné nemocnice. Nie je vylúčený ani určitý spôsob lockdownu. Väčší význam by však mal celoplošný lockdown,“ povedal Mikas.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) pred zasadnutím Ústredného krízového štábu povedal, že o lockdowne sa hovorilo aj na mimoriadnej vláde v pondelok. Tá sa zaoberala aj možnosťami predĺženia núdzového stavu. Parlament by sa mal týmto návrhom zaoberať ešte tento týždeň. Podľa neho by mala vláda právo predĺžiť krízový stav vždy o 40 dní, pričom by si do 20 dní od začiatku musela pýtať povolenie od poslancov Národnej rady.

„Musíme znížiť mobilitu, a musíme ju znížiť dnes,“ povedal Naď argumentujúc, že počty pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach dosahujú kritické hodnoty.

VIDEO: Mikas: Väčší zmysel má celoplošný lockdown.

Video

Iniciatíva Veda pomáha – COVID-19, v ktorej spolupracuje množstvo lekárov, infektológov, virológov, matematikov, sociológov a ďalších odborníkov, upozorňuje, že už počas Vianoc môže počet pacientov v nemocniciach dosiahnuť päťtisíc. V jednom momente ich môže byť vyše dvoch tisícok, čo by už znamenalo, že nie každému chorému sa dostane primeraná zdravotnícka pomoc. „Navyše, veľa z nich bude mať vážny priebeh choroby a mnohí ochoreniu podľahnú,“ upozorňuje iniciatíva.

Visolajský v tejto súvislosti dodáva, že už v súčasnosti zomiera viac ľudí. Príčinou však nie je ochorenie COVID-19, ale odkladanie lekárskych zákrokov a vyšetrení. Vedci z iniciatívy radia, aby si ľudia vianočné nákupy vybavili čo najskôr a aspoň sedem dní pred návštevou blízkych sa vyhýbali stretnutiam, ktoré nie sú nevyhnutné.

Virológ profesor Vladimír Krčméry, ktorý je tiež členom Ústredného krízového štábu, si myslí, že ľudia, ktorí sa dajú pretestovať a budú mať negatívny výsledok, by mali mať nejaké výhody a možnosti. „Aby sa im oplatilo dať sa testovať,“ vysvetlil Krčméry.

Ako príklad uviedol školy, ktoré sa od pondelka môžu po pretestovaní učiteľov, žiakov a ich rodičov otvárať. Narýchlo pripravené testovanie v niekoľkých školách sa zrealizovalo v ostatný víkend. Časť žiakov druhého stupňa základných a študentov stredných škôl tak môže chodiť na denné vyučovanie. Deti, ktoré sa odmietli dať pretestovať, zostávajú doma. Rezort školstva by mal do Vianoc pripraviť manuál na otváranie škôl po vianočných prázdninách.

Ak by však prešiel premiérov návrh, školy sa otvoria najskôr koncom januára.

Krajčí má pripravený semafor

Pokiaľ Ústredný krízový štáb rozhodne o lockdowne, bude to dobré riešenie. Pred príchodom na jeho rokovanie to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Musíme znížiť mobilitu, obmedziť kontakty,“ podotkol šéf rezortu zdravotníctva. O lockdowne hovoril Krajčí už dávnejšie. Apeloval na to, že bude nevyhnutný v prípade, pokiaľ sa neurobí nejaká intervencia. „Tá sa neurobila,“ povedal. Minister nevedel potvrdiť avizovaný dátum 16. decembra, kedy by mohol lockdown začať. Je to však podľa neho relatívne skoro.

Minister Krajčí má pripravený aj semafor v siedmich farbách od zelenej po čiernu. Čierna farba by znamenala veľmi tvrdý lockdown. Ak by Ústredný krízový štáb schválil lockdown, semafor by podľa Krajčího mohol začať platiť po ňom.

VIDEO: Krajčí: Treba znížiť mobilitu, napríklad lockdownom .

Video

VIDEO: Naď: Lockdown je v hre, len sa nevie aký.

Video

VIDEO: Visolajský odporúča lockdown na Vianoce.

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus #Roman Mikulec #lockdown