Vašečka v Ide o pravdu: Matovič bude bojovať o prežitie. O jeho odchod požiadajú vlastní

Čaká nás problematická zima, cez Vianoce tisícky ľudí v nemocniciach. „Politici musia povedať pravdu a počúvať vedcov,“ povedal sociológ Michal Vašečka, signatár iniciatívy Veda pomáha. V relácii Ide o pravdu reaguje na napätie medzi prezidentkou a premiérom. „Ona zatiahla ručnú brzdu, a povedala, aby išiel robiť niečo iné,“ povedal Vašečka.

08.12.2020 20:00
debata (281)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Michala Vašečku v relácii Ide o pravdu.

Video

Reláciu si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Kritické vyjadrenia prezidentky Zuzany Čaputovej voči premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), sú podľa sociológa Michala Vašečku reakciou na chaos okolo boja proti pandémii.

„Štát nemôže takto fungovať, keď ľudia majú pocit, že nič neplatí z toho, čo platilo včera,“ povedal Vašečka v relácii Ide o pravdu.

Zdôraznil, že nastáva rozklad systému, a v takej miere ho moderné Slovensko ešte nezažilo. Podľa Vašečku je prezidentka vnímavá voči narastajúcej frustrácii a zúfalstvu ľudí, a preto sa rozhodla premiéra vyzvať na odchod od riadenia procesov súvisiacich s pandémiou.

„Ona mu vyjadrila nedôveru, a v podstate vyhlásila Matovičovi vojnu,“ upresnil sociológ. Kriticky vníma mlčanie koaličných partnerov, ktorí musia na situáciu reagovať. „Matovič je tvár vlády,“ zdôraznil Vašečka. Obáva sa nárastu hnevu, ktorý môže vyústiť do objednávky zásadnej zmeny v politike alebo žiadosti o autoritatívne vládnutie.

„To sú dve cesty zo situácie, keď prichádza k rozkladu hodnotového rámca demokracie,“ uzavrel v relácii Ide o pravdu sociológ Michal Vašečka.

© Autorské práva vyhradené

281 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Vašečka #Ide o pravdu