V Česku zomrelo prvé dieťa s koronavírusom

Nie je jasné, ako sa dieťa nakazilo ani či malo nejaké ďalšie zdravotné komplikácie. Štatistiky uvádzajú vek 0 rokov, dieťa sa teda nedožilo ani prvých narodenín. Ide o vôbec prvé úmrtie vo vekovej skupine do 14 rokov v Českej republike.

09.12.2020 06:00 , aktualizované: 23:38
debata (77)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:38 Európska únia v rámci grantovej podpory, ktorú vyhlásila po rozšírení koronavírusu v Európe, preplatila Českej republike časť nákladov na prepravu ochranných prostriedkov počas prvej vlny pandémie. Krajina tak získala 3,23 milióna eur. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra Českej republiky Hana Malá. Rozhodnutie o mimoriadnej podpore v rámci Nástroja núdzovej podpory (ESI) schválili 24. apríla 2020. Odvtedy bolo možné žiadať o preplatenie nákladov na prepravu. O čerpanie grantu požiadalo české ministerstvo vnútra prostredníctvom Generálneho riaditeľstva Hasičského záchranného zboru ČR.

Z celkového počtu 52 letov preplatila EÚ českému rezortu vnútra náklady za 15 uskutočnených letov a tri cesty vlakom s ochrannými pomôckami, ktoré dorazili do Česka v určenom období po 24. apríli. Z celkovej sumy za dopravu predstavuje 3,2 milióna 42,1%, uvádza sa v tlačovej správe. Vzorec výpočtu stanovila Európska komisia na základe kritérií, ako je počet obyvateľov, prípadov alebo úmrtí.

23:16 Pri kyberútoku na Európsku agentúru pre lieky (EMA) v Amsterdame sa útočníkom podaril „nezákonný prístup“ k dokumentom, týkajúcim sa predloženia vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech na schválenie tomuto regulačnému úradu Európskej únie. V stredu to oznámila firma Pfizer.„Je dôležité v súvislosti s týmto prípadom poznamenať, že sa do žiadnych systémov BioNTechu ani Pfizeru nepodarilo preniknúť a nie sme si vedomí, že by sa niekto dostal k akýmkoľvek osobným údajom,“ uvádza sa v oznámení Pfizeru.

EMA, ktorá má o niekoľko týždňov rozhodnúť, či udelí osobitné schválenie dvom vakcínam proti koronavírusu, v stredu už skôr oznámila, že sa stala obeťou počítačového útoku. Regulačný úrad Európskej únie pre lieky so sídlom v holandskom hlavnom meste Amsterdam uviedol, že prípad už vyšetrujú.

23:12 V Moskve došlo k úniku údajov státisícov ľudí nakazených koronavírusom. Príčinou je údajne „ľudský faktor“, uviedol v stredu šéf úradu informačných technológií v ruskej metropole Eduard Lysenko, informovala agentúra DPA. Zamestnanci posunuli citlivé údaje tretím stranám, pričom vo veci prebehlo vyšetrovanie. Za útokom podľa Lysenka nestoja hekeri.

Ruské médiá uviedli, že unikli údaje státisícov ľudí, ktorí prežili nákazu koronavírusom. V Moskve, kde pred týždňom spustili hromadné očkovanie proti ochoreniu COVID-19, zaznamenali za uplynulý deň viac ako 5100 nových prípadov nákazy a 75 s ňou spojených úmrtí. V Rusku za uplynulý deň zaznamenali takmer 26 200 nových prípadov nákazy, ktorej podľahlo 559 osôb. Od začiatku pandémie sa v krajine nakazilo viac ako 2 500 000 ľudí.

22:29 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho vláda spustí očkovanie verejnosti proti koronavírusu 27. decembra. Informovala o tom agentúra AP. Netanjahu na tlačovej konferencii vyhlásil, že Izrael je pripravený za deň zaočkovať približne 60 000 ľudí. Podľa neho je to na túto deväťmiliónovú krajinu „veľké číslo“.

Izraelský líder sa vyjadril po tom, čo do krajiny dorazila prvá dávka vakcín od americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer. Státisíce ďalších dávok by mali do krajiny doraziť v nasledujúcich dňoch. Netanjahu zároveň vyhlásil, že bude prvým človekom v krajine, ktorý sa dá zaočkovať novou vakcínou proti koronavírusu, podľa vlastných slov tak chce byť príkladom pre zvyšok obyvateľstva.

21:41 V Česku zomrelo prvé dieťa, u ktorého bola preukázaná nákaza koronavírusom. Vyplýva to zo štatistík na webe českého ministerstva zdravotníctva. Nie je jasné, ako sa nakazilo ani či malo nejaké ďalšie zdravotné komplikácie. Napísal o tom v stredu spravodajský server Novinky.cz. Podľa štatistík ministerstva išlo o dievča. Ide o vôbec prvé úmrtie vo vekovej skupine do 14 rokov v Českej republike. Štatistiky uvádzajú vek 0 rokov, dieťa sa teda nedožilo ani prvých narodenín.

V Česku dosiaľ od začiatku pandémie zomreli dvaja mladí ľudia nakazení koronavírusom. V oboch prípadoch išlo o mužov vo vekovej skupine 15 – 24 rokov. Vo vekovej skupine 25 – 34 rokov nákaze podľahlo 12 ľudí. Ako pripomenuli Novinky.cz, rezort zdravotníctva už raz na svojom webe zverejnil, že v Česku zomrelo dieťa s koronavírusom. Údaje boli následne zmazané s tým, že išlo o omyl.

20:35 Poslanci dolnej komory českého parlamentu rozhodli v súvislosti s pandémiou koronavírusu o predĺžení núdzového stavu do 23. decembra. Informoval o tom spravodajský portál ČT24. Vláda pôvodne navrhovala predĺžiť núdzový stav o 30 dní – až do 11. januára. Tento návrh však nezískal dostatočnú podporu. Návrh predĺžiť núdzový stav do 23. decembra podporilo 53 z 98 prítomných členov Poslaneckej snemovne.

Vláda núdzový stav vyhlásila začiatkom októbra a pôvodne mal trvať do 3. novembra. Poslanci však koncom októbra schválili jeho predĺženie o 17 dní a 19. novembra súhlasili s ďalším predĺžením do 12. decembra. Vláda zakaždým žiadala predĺženie o ďalších 30 dní.

19:40 Bohaté krajiny hromadne skupujú vakcíny proti ochoreniu COVID-19, čím zabránia obyvateľom chudobnejších krajín v prístupe k očkovacím látkam. Tvrdí to sieť organizácií People's Vaccine Alliance (Aliancia za ľudovú vakcínu), ktorého vyjadrenie v stredu priniesla stanica BBC. Aliancia, ktorá združuje medzinárodné organizácie ako Amnesty International (AI), Oxfam či Global Justice Now, uviedla, že v takmer 70 nízkopríjmových krajinách bude možné zaočkovať len jedného z desiatich ľudí. Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca pritom tvrdí, že poskytne 64 percent dávok svojej vakcíny obyvateľom rozvojových krajín.

Globálna iniciatíva Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s názvom COVAX má zabezpečiť spravodlivý prístup k cenovo dostupným vakcínam proti ochoreniu COVID-19 všade na svete a pre každého. Iniciatíve sa dosiaľ podarilo zabezpečiť 700 miliónov dávok vakcíny. Tie majú byť prerozdelené medzi 92 nízkopríjmovými krajinami, ktoré sa do iniciatívy COVAX zapojili. Napriek tomu aliancia tvrdí, že vakcín nie je dostatok, a vyzýva farmaceutické spoločnosti, aby sprístupnili svoje technológie s cieľom vyrobiť viac vakcín.

18:43 Na Slovensku sa od 21. decembra zatvoria všetky obchody s výnimkou potravín, drogérií či lekární. Deťom sa zároveň začnú školské prázdniny. Opatrenie má platiť minimálne tri týždne. Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí a hlavný hygienik SR Ján Mikas to uviedli na stredajšej tlačovej konferencii k sprísneným opatreniam, ktoré majú zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. Viac v článku Slovensko ide do lockdownu. Zatvoria sa obchody aj terasy.

18:29 Kanadský úrad verejného zdravotníctva v stredu povolil vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od firiem Pfizer a BioNTech. Tento mesiac má byť k dispozícii do 249-tisíc kusov, s nasadením vakcíny sa počíta v najbližších dňoch. Predbežne bude dostupná pre ľudí vo veku od 16 rokov. Účinky vakcíny na deti sú predmetom pokračujúcich klinických testov. Kanada už podpísala zmluvy na dodávku vakcín aj s ďalšími šiestimi výrobcami. Vakcínu od firiem Pfizer a BioNTech už schválila Veľká Británia a Bahrajn.

17:57 V stredu pristálo v Ríme prvé lietadlo, ktorého pasažieri, cestujúci z New Yorku, sa museli pred letom preukázať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, uviedla agentúra AFP. Ide o iniciatívu, ktorá by mala prispieť k znovuotvoreniu leteckých trás medzi Európou a Amerikou. Po príchode do Talianska sa museli všetci pasažieri opäť otestovať na letisku Fiumicino v Ríme. Všetkých 100 pasažierov bolo na základe výsledkov testov po príchode do Ríma negatívnych, vďaka čomu sa vyhli 14-dňovej karanténe, ktorá sa bežne vyžaduje od cestujúcich zo Spojených štátov.

Všetci cestujúci museli mať počas letu nasadené rúška, ktoré si každé štyri hodiny vymieňali. „Je to netradičný experiment, najmä preto, že oživuje nádej pre leteckú dopravu, mobilitu a ekonomiku napriek prítomnosti koronavírusu,“ uviedol Nicola Zingaretti, guvernér talianskeho regiónu Lazio.

16:43 Za „nerozvážne“ označila Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, vyjadrenie juhokórejskej ministerky zahraničných vecí spochybňujúce tvrdenia Pchjongjangu, podľa ktorých KĽDR nemá nijaký prípad koronavírusu.

Kim Jo-čong, ktorá je zároveň vplyvnou poradkyňou severokórejského lídra, obvinila šéfku juhokórejskej diplomacie Kang Kjong-hwa zo snahy o zhoršenie už aj tak napätých vzťahov medzi oboma krajinami. „Z jej nerozvážnych tvrdení, ktoré urobila bez ohľadu na následky, je zrejmé, že si veľmi želá ďalšie ochladenie napätých vzťahov medzi oboma Kóreami. Na jej slová nikdy nezabudneme a možno za ne draho zaplatí,“ uviedla Kim Jo-čong.

Juhokórejská ministerka zahraničných vecí Kang Kjong-hwa v sobotu na konferencii v Bahrajne uviedla, že je „ťažké uveriť“, že v KĽDR sa nevyskytli žiadne prípady ochorenia Covid-19. Dodala, že Pchjongjang nereagoval na ponuky Soulu pomôcť v boji proti tejto chorobe. „Všetko nasvedčuje tomu, že režim sa veľmi intenzívne snaží dostať pod kontrolu chorobu, ktorú podľa neho nemajú,“ povedala Kang Kjong-hwa. (tasr, afp)

16:21 V Maďarsku stúpa počet úmrtí zdravotníkov v súvislosti s nákazou novým druhom koronavírusu. Uviedol to v stredu spravodajský server Blikk.hu s odvolaním sa na neoficiálne údaje Maďarskej lekárskej komory, podľa ktorých zomrelo už 32 lekárov a pracovníkov v zdravotníctve.

Tento počet za posledné dva týždne vzrástol na trojnásobok, pričom najviac ohrození sú obvodní lekári, ktorých zomrelo už deväť. Covid-19 si vyžiadal po šesť obetí na životoch z radov zdravotných sestier a záchranárov. Ďalšími obeťami sú ošetrovatelia a jeden asistent.

Zoznam komory je založený na dobrovoľnom poskytovaní informácií, preto je zrejmé, že skutočný stav úmrtí zdravotníkov môže byť horší. Komora nemá možnosť preverovať tieto údaje oficiálnou formou. (tasr, blikk.hu, mok)

15:56 V Poľsku pribudlo v utorok 12 168 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 568 súvisiacich úmrtí, vyplýva z najnovších údajov poľského ministerstva zdravotníctva.

Celkový počet prípadov infekcie, ktoré Poľsko zaznamenalo od začiatku pandémie, tak stúpol na 1 088 364. V sú­vislosti s novým koronavírusom tam potvrdili už aj 21 160 úmrtí. Aktuálne je v Poľsku hospitalizovaných 19 459 ľudí s potvrdenou koronavírusovou infekciou, ďalších 254 786 osôb je v karanténe a 12 326 je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia sa dosiaľ v Poľsku vyliečilo 768 241 ľudí.

Spomedzi 568 nových obetí zomrelo 133 ľudí priamo na ochorenie Covid-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje. Zvyšných 435 obetí malo okrem Covidu aj iné choroby. (tasr, pap, tvn24)

14:28 Ak škola poskytuje prezenčné vzdelávanie malej skupine žiakov, nie je oprávnená od nich žiadať výsledok testu na ochorenie Covid-19. Vo svojom stanovisku to uviedlo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Rozhodnutie ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) z 12. novembra 2020 povoľuje školám prezenčne vyučovať malú skupinu žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia s tým, že v triede môže byť najviac päť žiakov a jeden učiteľ.

Stredisko upozorňuje, že ak sa zriaďovateľ rozhodol obnoviť prezenčnú formu školského vyučovania, a bude postupovať podľa rozhodnutia zo 4. decembra, teda otvorenie škôl pod podmienkou testovania, nemôže zároveň postupovať podľa rozhodnutia z 12. novembra. Takáto prax by podľa strediska vykazovala znaky segregácie. (sita)

14:11 Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v stredu v Spolkovom sneme vyslovila za zavedenie prísnejšieho lockdownu po vianočných sviatkoch. Odvolala sa pritom na odporúčania vedcov, ktorí tvrdia, že práve teraz je potrebné výrazne obmedziť kontakty a uzatvoriť krajinu.

Merkelová považuje za správne odporúčanie odborníkov z akadémie vied Leopoldina so sídlom v Halle, aby sa obchody po Vianociach zatvorili minimálne do 10. januára a čo najviac sa obmedzilo i vyučovanie na školách a predĺžili sa zimné prázdniny. Obyvateľov kancelárka vyzvala, aby boli opatrní aj pred vianočnými sviatkami a nestretávali sa s príliš mnohými ľuďmi, aby to neboli ich posledné Vianoce so starými rodičmi.

Merkelová zdôraznila, že kľúčom úspechu nie sú zákazy, ale „zodpovedné správanie každého jednotlivca a pripravenosť spolupracovať“. Veľká väčšina Nemcov podľa nej ukázala, že sú ochotní opatrenia aj naďalej dodržiavať. „Veľká väčšina obyvateľov ukázala, že je odhodlaná byť ohľaduplná, odložiť bokom vlastné záujmy a ťahať za jeden povraz. Som presvedčená, že veľká väčšina obyvateľov je na to aj naďalej pripravená, pretože skutočnosť je taká, že sme konfrontovaní s mimoriadnou situáciou a za to som z celého srdca vďačná,“ vyhlásila v prejave k poslancom parlamentu. (tasr, dpa)

12:25 Britská Národná zdravotná služba (NHS) vydala v stredu preventívne varovanie pred podaním vakcíny proti novému koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech ľuďom, ktorí mali v minulosti „výrazné“ alergické prejavy. Stalo sa tak po tom, čo sa v utorok u dvoch zaočkovaných osôb objavili nepriaznivé reakcie.

Dvaja zamestnanci NHS, u ktorých sa vyskytli alergické reakcie, boli medzi tisíckami ľudí, ktorí v utorok po spustení masového vakcinačného programu v Británii dostali prvú dávku vakcíny voči koronavírusu SARS-CoV-2.

Obaja trpeli v minulosti výraznými ťažkosťami čo sa týka alergických reakcií, a to až do takej miery, že pri sebe musia nosiť adrenalín. Po podaní vakcíny sa u nich objavila anafylaktická reakcia. Stephen Powis z NHS uviedol, že zotavovanie oboch pacientov je na dobrej ceste.(tasr, dpa, ap, sky news)

12:01 Poslanci Národnej rady budú v skrátenom legislatívnom konaní rokovať o vládnom návrhu novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní. Novela má umožniť, aby sa mohol vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Schváliť by to však po novom musela Národná rada SR, a to najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu.

Vláda návrh zdôvodňuje nemožnosťou objektívne vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu počas núdzového stavu trvajúceho najviac 90 dní. „Cieľom je vytvoriť ústavnú poistku v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike,“ vysvetľuje vláda s tým, že takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu.

Ustanoviť sa majú aj obmedzenia a povinnosti pre núdzový stav vyhlásený z iného dôvodu ako z dôvodu ohrozenia života a zdravia v súvislosti so vznikom pandémie. Poslanci tiež budú v zrýchlenom režime rokovať o novele zákona o Ústavnom súde SR. Jej cieľom je doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom SR. (tasr)

11:41 Karikatúra 09.12.2020 (Gašparec).

Gasparec, 9. 12. 2020

11:11 Vláda nerozhodla o uznesení k tzv. lockdownu. Má o ňom rozhodnúť hlavný hygienik Ján Mikas, povedal po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík.

„Ústredný krízový štáb má poradný hlas a v prípade lockdownu rozhodne hlavný hygienik,“ uviedol s tým, že všetky otázky o rozhodnutí treba smerovať na Mikasa. „Nemyslím si, že toto je správne, ale hlavný hygienik rozhodne,“ podotkol Sulík. Minister naznačil, že opatrenia sa zavedú veľmi skoro. (Viac tu)

10:35 Za utorok pribudlo na Slovensku pri takmer 45-tisíc uskutočnených antigénových testoch 3 077 prípadov koronavírusu (pozitivita 6,86 percenta). (Viac tu)

10:30 Napriek rebélii na sociálnych sieťach sa väčšina Slovákov počas pandemickej situácie správa zodpovedne. Vyplýva to z prieskumu Centra spoločenských a psychologických vied Ústavu experimentálnej psychológie SAV. (Viac tu)

10:20 Počet nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku za uplynulých 24 hodín po utorňajšom poklese na 2219 prípadov v stredu opäť stúpol, keď testy odhalili 3221 infikovaných. V súvislosti s ochorením Covid-19 spôsobovaným týmto vírusom zomrelo za posledný deň 160 chorých, informoval operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Počet nakazených od vypuknutia epidémie dosiahol 259 588, zomrelo celkom 6280 ľudí. Aktuálne je infikovaných 177 038 osôb. V nemocniciach ošetrujú 7945 pacientov, z nich 661 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:14 Na Ukrajine zaznamenali za posledných 24 hodín 12 585 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 276 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO), o ktorých informovala v stredu agentúra UNIAN.

Celkový počet prípadov nákazy, ktoré na Ukrajine potvrdili od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 845 343. Dosiaľ tam zaznamenali aj 14 204 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

10:07 Na Slovensku v priebehu utorka pribudlo 2 564 nových prípadov koronavírusu pri 13 277 PCR testoch (pozitivita 19,3 percenta), celkový počet pozitívne testovaných osôb tak stúpol na 121 796. Pribudlo 38 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkový počet obetí tak stúpol na 1 084. (Viac tu)

9:14 V Česku pribudlo za utorok 5848 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo predstavuje najvyšší denný nárast za uplynulé dva týždne a je to o 668 nakazených viac ako pred týždňom. Vyplýva to z informácií zverejnených v stredu ráno na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Do štatistík pribudlo aj zatiaľ 50 obetí. Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 sa tak v ČR od vypuknutia pandémie zvýšil na 9136.

Česko v súčasnosti eviduje 58 032 aktívnych prípadov nákazy. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 556 927 ľudí. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 489 759 osôb. Do stredy (8.00 h) bolo v nemocniciach hospitalizovaných 4324 pacientov.

Od stredy sa v Česku sprísňujú opatrenia zamerané na zastavenie šírenia nákazy, avšak protiepidemický systém PES zostáva na treťom stupni z piatich, píše spravodajský portál Novinky.cz. Od stredy sa tak musia reštaurácie, bary a iné stravovacie zariadenia vrátane výdajných okienok zatvárať najneskôr o 20.00 h, čiže o dve hodiny skôr než to bolo počas uplynulých šiestich dní. Predtým boli gastronomické prevádzky plošne zatvorené od 14. októbra do 2. decembra.

7:41 Nemecko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 590 úmrtí v súvislosti s covid-19; ide o doposiaľ najvyššiu dennú bilanciu od začiatku epidémie. S odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI) o tom dnes informovala agentúra DPA. Zároveň ide o prudký nárast v porovnaní s predchádzajúcimi dňami aj s doterajším maximom z minulej stredy, keď úrady oznámili 487 mŕtvych.

Koronavírusom sa v Nemecku za uplynulých 24 hodín nakazilo ďalších 20 815 ľudí. Doteraz najvyšší počet potvrdených prípadov za deň krajina ohlásila 20. novembra, keď ich bolo 23 648.

RKI takisto zaznamenal doteraz najvyšší počet nových infekcií na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní, a to 149,1. Cieľom centrálneho kabinetu aj spolkových vlád je menej ako 50 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov. To úradom umožní znovu sledovať kontakty infikovaných.

6:26 Nemecká polícia zaznamenala od septembra už približne 200-tisíc incidentov, pri ktorých ľudia porušili povinnosť nosenia rúšok na tvár vo vlakoch či na železničných staniciach. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s tým, že povinné nosenie rúšok patrí na týchto miestach k reštrikciám zavedeným v snahe o zamedzenie šírenia nového koronavírusu.

Polícia uviedla, že približne 3700 zo zmienených priestupkov jej nahlásili spolucestujúci osoby bez nasadeného rúška. V zhruba 500 prípadoch pritom previnilcom len nakázala, aby z príslušného vlaku či stanice odišli. Polícia však taktiež zdôraznila, že väčšina vlakových pasažierov nariadenie dodržiava.

6:00 Švajčiarsko chce** od soboty všetky verejné podujatia s výnimkou bohoslužieb a parlamentných schôdzí**, informoval server 20minuten. Sprísnené opatrenia majú platiť až do 20. januára, na Vianoce a Silvestra budú ale voľnejšie. Lyžiarske strediská zostávajú ďalej otvorené, aj to by sa ale ešte mohlo zmeniť.

„Druhá vlna na nás ťažko dopadla,“ uviedol na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Alain Berset. Vláda podľa neho počítala s tým, že sa podarí rovnako ako na jar vysoké prírastky nakazených rýchlo znížiť. Na jeseň sa ale jarný úspech zopakovať nepodarilo. Podľa prezidentky Simonetty Sommarugaovj pribúdajú teraz prípady „exponenciálne“.

Za posledných 24 hodín Švajčiarsko zaznamenalo 4 262 nových prípadov nákazy koronavírusy a 92 úmrtí s COVIDOM-19. Krajina s 8,5 miliónmi obyvateľov vedie spoločné štatistiky s Lichtenštajnskom, kde žije približne 38 000 ľudí. Celkovo sa v oboch krajinách od začiatku epidémie nákaza potvrdila u viac ako 358 000 ľudí. S COVIDOM-19 ich zomrelo 5 116. Prevažná väčšina prípadov infekcie a úmrtí v štatistike pripadá na Švajčiarsko.

Kvôli zlej epidemickej situácii vláda chce, aby od soboty do 20. januára obchody, reštaurácie či posilňovne zatvárali už o 19:00 a v nedeľu zostali úplne zatvorené. V súkromí by sa ľudia mali schádzať len piati. Výnimku by mali ale dostať na vianočné sviatky a na Silvestra, ktoré by mohli osláviť až desiati. Konkrétna podoba nových reštrikcií vzíde až z nadchádzajúceho rokovania vlády s jednotlivými švajčiarskymi kantónmi.

Už teraz je však jasné, že sa od štvrtka prakticky preruší železničné spojenie Švajčiarska s Talianskom. Dôvodom sú prísne kontrolné opatrenia požadované z talianskej strany.

Lyžiarske strediská by mali podľa Berseta zostať naďalej otvorené. „Lyžovanie zostáva povolené,“ zdôraznil minister. Podľa neho sa ale nepodarilo dohodnúť so susednými krajinami spoločné pravidlá pre cezhraničné horské centrá, a podmienky sa tak budú na oboch stranách hranice líšiť.

Minister Berset zároveň upozornil, že by chystané sprísnenie opatrení nemuselo byť do konca roka posledné. Ak sa situácia ešte zhorší, prijme vláda ďalšie reštrikcie k 18. decembru. Zatvoriť by sa vtedy mohli všetky reštaurácie a obchody a na rad by vtedy mohlo prísť aj zatvorenie lyžiarskych svahov.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus