Slovensko ide do lockdownu. Zatvoria sa obchody aj terasy

Nové pravidlá a možno dlhšie zimné prázdniny. Slovensko ide do lockdownu. Najmenej trojtýždňového, krajina sa bude otvárať len postupne, podľa situácie v jednotlivých okresoch. Nie všetky pravidlá sú už jasné, hoci sa o lockdowne hovorí už niekoľko týždňov. V utorok o zatvorení krajiny rokoval Ústredný krízový štáb, v stredu vláda.

09.12.2020 08:30 , aktualizované: 19:02
debata (1028)

Kroky budú postupné, na jednotlivých vyhláškach sa ešte len pracuje. Väčšie zatváranie obchodov sa pripravuje až po tzv. zlatej nedeli, teda po najväčších predvianočných nákupoch. Ako prvé sa už v tento piatok zatvoria terasy v reštauráciách. Ako vysvetlil hlavný hygienik Ján Mikas, zostane len možnosť brať si jedlo so sebou z reštaurácií.

Slovensko čaká sprísnenie opatrení.
Slovensko čaká sprísnenie opatrení.
+4Slovensko čaká sprísnenie opatrení.

Od pondelka 14. decembra sa sprísnia podmienky na prevádzku hotelov, vlekov a lanoviek. V praxi sa na svah dostane každý, kto bude mať negatívny antigénový alebo PCR test. Podmienka platí aj pre deti od desať rokov. To platí aj pre klientov hotelov a akýchkoľvek ubytovacích zariadení. Tam sa nebude môcť jedlo podávať v spoločných priestoroch. Platiť budú prísne hygienické predpisy, ktoré sa týkajú najmä pravidelnej dezinfekcie.

VIDEO: Premiér Matovič, hlavný hygienik Mikas, ministri Krajčí a Doležal o nových protiepidemických opatreniach.

Od pondelka 21. decembra, teda po tzv. zlatej nedeli, keď vyvrcholí predvianočná nákupná horúčka, sa zatvoria obchody. Výnimkou budú len obchody, ktoré sú nevyhnutné pre život. Hoci vyhláška ešte nie je pripravená, predpokladá sa, že otvorené zostanú obchodné reťazce, potraviny, lekárne, drogérie a obchody s chovateľskými potrebami. Ani Mikas, ani minister zdravotníctva Marek Krajčí či premiér Igor Matovič (obaja OĽaNO) zatiaľ nevedeli spresniť jednotlivé opatrenia, nedokázali odpovedať na otázky, ako to bude so službami. Situácia by sa však mala podobať lockdownu na jar, počas veľkonočných sviatkov.

Od pondelka 21. decembra sa školám začínajú prázdniny. Vyučovanie by sa malo začať 11. januára, závisieť to však bude od epidemiologickej situácie v jednotlivých okresoch. Premiér Matovič vysvetlil, že ak v niektorom okrese nebude situácia dobrá, škola zostane buď zatvorená, alebo bude platiť pravidlo testovania učiteľov, žiakov a zrejme aj jedného rodiča alebo zákonného zástupcu. Matovič dodal, že ak by bola situácia zlá, teda počet infikovaných vysoký, školy by sa mohli otvoriť len po pretestovaní. Podľa Matoviča je však cieľom otvárať školy bez povinného testovania.

„Covid automat“

"Tieto opatrenia budú platiť od 21. decembra na najmenej tri týždne,“ upozornil premiér. "Ak však bude situácia v niektorom regióne horšia, zostane zatvorený. Takže lockdown tam bude dlhší,“ upozornil Matovič. V súčasnosti však nie je jasné, čo sa bude pokladať za dobrú alebo nie dobrú epidemiologickú situáciu. V orientácii by mal pomôcť tzv. covid automat, ten však zatiaľ rezort zdravotníctva verejnosti nepredstavil.

"Ale ak sa v okrese dohodnú, že budú mať aspoň dva cykly plošného testovania, my im testy zabezpečíme a pomôžeme im testovať,“ pripomenul Matovič. Opäť sa vrátil k situácii pri prvých kolách plošného celoslovenského testovania, keď prezidentka Zuzana Čaputová upozornila, že testovanie by malo byť dobrovoľné a neabsolvovanie testu nesmie byť vymáhané hrozbou trestov.

Podľa Matoviča by malo mať Slovensko k dispozícii približne milión antigénových testov. Do konca roka by malo ministerstvo hospodárstva zabezpečiť dostatok antigénových testov tak, aby sa mohlo pravidelne testovať v podnikoch, ktoré majú vyše päťsto zamestnancov.

VIDEO: Sulík: Opatreniam nerozumiem. Zatvárame terasy, nechávame otvorené lyžiarske strediská a kostoly.
Video

"Je to neodvrátiteľná prognóza, situácia sa zhoršuje a bude sa zhoršovať. V nemocniciach pribúdajú pacienti s ochorením COVID-19,“ povedal Krajčí s tým, pacienti s koronavírusom obsadili už vyše 50 percent reprofilizovaných lôžok. V súvislosti s týmto ochorením je PN aj vyše 2 200 zdravotníkov.

Minister Krajčí vyzval občanov, aby dodržiavali všetky pravidlá, ktoré boli na Slovensku nastavené. Za základ považuje R-O-R, teda rúška-odstupy-dezinfekcia rúk. "Ale toto nedodržujeme, rúška dávame dole a keď sme blízko seba, to je to najhoršie pre šírenie vírusu,“ povedal minister.

"Dodržujme opatrenia, prosím,“ pokračoval Krajčí. "Nenechajme sa strhnúť tými, ktorí majú tendenciu búriť sa. Musíme urobiť všetko preto, aby sme to zvládli, aby nám neskolaboval zdravotnícky systém,“ pokračoval s poukázaním na vzburu gastro sektora v ostatných dňoch.

Premiér priznal prehru v snahe presadiť testovanie

"Chýbajú nám dva týždne do sviatkov a myslím si, že každý si želá, aby tieto sviatky mohol v zdraví a pokoji stráviť so svojou rodinou,“ pridal sa aj hlavný hygienik Ján Mikas. "Z môjho pohľadu sú rizikové vianočné trhy. Vyzývali sme samosprávy, aby sa vianočné trhy nekonali. Nie každý k tomu pristupoval zodpovedne a niektoré samosprávy zazmluvnili predajcov. Chcem vyzvať všetkých ľudí, aby takéto miesta v tomto čase, ktorý je kritický pre zdravotníctvo, nenavštevovali,“ apeloval Mikas.

Súčasnú situáciu Matovič považuje za prehru. "Možno sa patrí niekedy priznať aj prehru. A ja v tejto chvíli priznávam prehru najmä s pani prezidentkou, ktorá aj v posledný deň pred testovaním vyzývala, aby sa nekonalo. Tak vyriekla ortieľ nad testovaním, lebo dobre vieme, že dobrovoľné nefunguje. Ústredný krízový štáb rozhodol, že počas decembra budú tri kolá testovania, ministerstvo hospodárstva testy nezabezpečilo. Prehral som tento boj, keď bolo plošné testovanie alternatívou k lockdownu,“ vyhlásil premiér. Hovoril o "protivetre“ plošnému testovaniu. "Preto nám zostáva jediné riešenie, lockdown,“ povedal premiér.

Video: Minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaní vlády.

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Marek Krajčí #lockdown