Úrad na ochranu oznamovateľov korupcie nefunguje už 538 dní

Už od 1. marca 2019 je účinný nový Zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ním zriadený úrad na ochranu daných oznamovateľov však dodnes nefunguje.

09.12.2020 11:08
Peniaze / Euro / Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Ako ďalej v tlačovej správe konštatuje Nadácia Zastavme korupciu, poslanci parlamentu totiž dodnes nezvolili šéfa nového Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Ten je tak už 538 dní od prvého výberového konania paralyzovaný.

Nadácia pripomína, že za vytvorenie úradu hlasovalo 129 poslancov naprieč politickým spektrom. „Z výberového konania, ktoré bolo označené za mimoriadne transparentné, vzišli dvaja výborní kandidáti na predsedu, konkrétne Zuzana Dlugošová a Martin Rajniak. Stačilo, aby poslanci zvolili jedného z nich, ktorý by úrad postavil a viedol. Jednoduchú povinnosť si nesplnili od 19. júna 2019,” zdôrazňuje nadácia.

To, že úrad nepatrí medzi priority vlády, potvrdil podľa nadácie aj premiér Igor Matovič (OĽaNO), podľa ktorého je vláda výrazne protikorupčne nastavená a špeciálny úrad nepotrebuje. Nadácia to však vidí inak.

Pripúšťa, že od volieb sa situácia v boji proti korupcii výrazne zlepšila, najmä pokiaľ ide o prácu polície a prokuratúry. „V čom sme však nezaznamenali žiadny pokrok je ochrana oznamovateľov,” dodáva nadácia s tým, že vyzýva poslancov, aby zvolili hlavu nového úradu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Nadácia Zastavme korupciu