Žilinka preskúma kontroverzné kauzy, s Gučíkom sa už nestretne

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzýval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby odložila vymenovanie Maroša Žilinku do funkcie generálneho prokurátora až do momentu, kým sa nejasnosti okolo jeho tvrdení nevysvetlia. Prezidentka však vo štvrtok popoludní i napriek tomu Žilinku vymenovala do funkcie.

10.12.2020 12:21 , aktualizované: 15:16
debata (209)

Žilinka mal na verejnom vypočutí kandidátov na funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR poprieť, že by sa podnikateľ Michal Gučík angažoval v prospech jeho zvolenia. Podľa Šeligu i poslanca Ondreja Dostála (SaS) nehovoril pravdu. Žilinka sa v lete stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom, požiadať o stretnutie mal Gučík.

VIDEO: Nový generálny prokurátor Maroš Žilinka preskúma aj kontroverzné prípady, s Michalom Gučíkom sa už nestretne.

Video

„Na vypočutí kandidátov na generálneho prokurátora som sa spýtal pána Maroša Žilinku, či rokoval s niekým v rámci koalície o svojej podpore pri voľbe na generálneho prokurátora. Dnes sa ukázalo, že Maroš Žilinka klamal, klamal keď hovoril, že za neho pán Gučík neloboval – dnes je potvrdené, že mu vybavoval stretnutie u Sulíka. Rovnako na priamu otázku, či rokoval pán Žilinka s niekým z koalície klamal – dnes Sulík potvrdil, že sa stretli a rozprávali sa,“ napísal Šeliga na sociálnej sieti.

Sulík vo štvrtok potvrdil, že mu v lete volal Michal Gučík a pýtal sa, či prijme Žilinku. „Odpovedal som mu, že volá zbytočne, lebo keby mi zavolal pán Žilinka, tak ho prijmem rovnako. To bol celý telefonát. Nedá sa to nazvať lobovaním,“ povedal Sulík.

Skonštatoval, že sa mu prišiel predstaviť ako predsedovi koaličnej strany. Šéf SaS na tom nevidí nič zlé. Dodal, že sa stretol aj s ďalšími kandidátmi, napríklad s Jurajom Klimentom, Jozefom Čentéšom a Jánom Šantom.

Ozdravenie Generálnej prokuratúry

Prezidentka Čaputová po vymenovaní Žilinku za šéfa Generálnej prokuratúry uviedla, že si želá, aby sa na nej začala jeho nástupom nová éra. Očakáva od neho ozdravenie prokuratúry a odstránenie prvkov inštitucionálnej nekultúrnosti.

Prokuratúru by mal podľa Čaputovej tiež vystaviť primeranej miere verejnej kontroly. Generálny prokurátor má byť podľa nej nielen nestranný a nepodliehať vplyvom okolia, ale rovnako sa má tak aj javiť.

Hlava štátu zhodnotila, že od polovice 90. rokov, keď sa prokuratúra sformovala ako orgán v samostatnom štáte, pôsobila ako monokratická a pomerne uzavretá inštitúcia. „Ako ustanovizeň, ktorá v niektorých prípadoch fungovala ako štát v štáte,“ poznamenala s tým, že dôsledky vidieť aj dnes. Poukázala pritom na policajné akcie, ako Očistec, Judáš, Božie mlyny, po ktorých okrem sudcov a policajtov končia vo väzbe tiež predstavitelia prokuratúry.

Prokuratúra podľa Čaputovej často zlyhávala vo svojej úlohe garantovať, že zákon bude platiť rovnako pre každého. Vplyvným osobám sa podľa nej vďaka postaveniu a konexiám dostávalo špeciálneho prístupu. „Táto éra sa nielenže musí skončiť, ale musí sa skončiť do dôsledkov, aby sa nikdy nemohla zopakovať,“ zdôraznila.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka počas svojho...
Nový generálny prokurátor Maroš Žilinka...
+4Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo), ktorá...

Cieľom musí byť podľa prezidentky ozdravenie prokuratúry. Podporila tiež Žilinkove slová, že aj voči prokurátorovi, ktorý nie je hoden svojho talára, treba postupovať v zmysle zákona.

Prezidentka apelovala tiež na Žilinku, aby z prokuratúry zmizla „inštitucionálna nekultúrnosť“, ktorú opísal ako „kultúru pohody a bezpečia“. Pripomenula, že jej následkom sa v inštitúcii rozšírila ignorancia, nevšímavosť a formalizmus bez väčšieho osobného nasadenia.

Nového generálneho prokurátora tiež vyzvala, aby využil všetky možnosti na presadenie inštitucionálnej otvorenosti prokuratúry a vystavil ju v primeranej miere verejnej kontrole. „Verím, že tentoraz sa vám prípadný vnútorný odpor prostredia podarí prekonať,“ dodala.

Podotkla, že ak sa má prokuratúra emancipovať, už nikdy by nemala byť taká závislá od silných, ale predovšetkým slabých stránok svojho najvyššieho predstaviteľa, ako to bolo v minulosti.

„Skvelou vizitkou vašej práce bude, ak počas vášho pôsobenia sebavedomie prokurátorov, konajúcich striktne v duchu ústavy a zákonov, vzrastie do takej miery, že budú klásť odpor prejavom akéhokoľvek individuálneho zlyhania, nech už by sa ho dopustil ktorýkoľvek predstaviteľ prokurátorského stavu,“ skonštatovala.

Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti vyjadril predpoklad, že ľudia nikdy nebudú banovať, „že sme Maroša Žilinku podporili v jeho kandidatúre na Generálneho prokurátora. Urobím maximum, aby nikdy nikomu nemusel byť ničím zaviazaný…a jediný záujem, ktorý bude pán Žilinka sledovať…bude ten verejný. Pre očistu verejného života od mafie to je ten najdôležitejší cieľ,“ uzavrel v statuse premiér.

Kroky nového generálneho prokurátora by podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) mali byť transparentné a jednoznačné v záujme spravodlivosti a navrátenia dôvery v prokuratúru.

Kolíková popriala Žilinkovi veľa síl a odvahy, aby vrátil dôveryhodnosť prokuratúre ako kľúčovému orgánu pri stíhaní podozrivých osôb. „Osobitne teraz na Slovensku, keď čelíme množstvu káuz, ktoré sa týkajú korupcie predstaviteľov štátu na najvyšších pozíciách,“ povedala.

Podľa ministerky je nevyhnutné, aby osoba generálneho prokurátora bola tou, v ktorú majú ľudia dôveru. Na tému vymenovania námestníkov na generálnej prokuratúre (GP) Kolíková so Žilinkom nekomunikovala.

V súvislosti s medializovanými informáciami o angažovaní sa podnikateľa Michala Gučíka za Žilinkovo zvolenie medzi poslancami ministerka reagovala, že nech sa u akéhokoľvek verejného funkcionára preukáže, že klame, tak to spochybňuje jeho osobu. Nepovažuje to za šťastné, že v deň jeho zvolenia sa riešia tieto veci.

Kolíková zároveň deklarovala, že o podpore strany Za ľudí nehovorila pri žiadnom kandidátovi na post generálneho prokurátora.

Prokuratúra už nebude chrániť len vyvolených

Nový generálny prokurátor chce po nástupe do funkcie dosiahnuť, aby prokuratúra bola otvorenou inštitúciou, ktorá nebude chrániť len vyvolených, ale postaví sa za všetkých slušných občanov.

Deklaruje, že ako lev bude striktne bdieť nad dodržiavaním zákonnosti a rovnako ako lev bude postupovať voči tým prokurátorom, ktorí si svoje povinnosti plniť nebudú. Ešte vo štvrtok sa chce stretnúť s aktuálnym vedením Generálnej prokuratúry. Ako prvý krok avizuje určenie si svojich námestníkov a spustenie organizačných zmien na prokuratúre.

„Ujímam sa funkcie generálneho prokurátora v orgáne, o ktorom som presvedčený, že môže byť budovaný ako dôveryhodná inštitúcia, ktorá vždy bude stáť na strane zákona, spravodlivosti a ochrany verejného záujmu. Orgánu, ktorý nebude vzbudzovať pochybnosti o tom, či sú tu rovní a rovnejší,“ povedal. Prokuratúru chce budovať ako transparentnú inštitúciu.

Organizačné zmeny, ktoré plánuje spustiť na Generálnej prokuratúre SR, majú podľa Žilinku prispieť k zjednoteniu trestnej politiky, zefektívneniu činnosti prokuratúry i efektívnejšiemu využitiu potenciálu jednotlivých prokurátorov.

V krátkej dobe plánuje zmeny aj na Úrade špeciálnej prokuratúry. Boj proti korupcii, nečestnému konaniu, zneužívaniu moci a závažnej ekonomickej kriminalite budú patriť podľa jeho slov k prioritám.

Na margo jeho stretnutia s predsedom SaS Richardom Sulíkom, o ktoré mal vicepremiéra požiadať podnikateľ Michal Gučík, Žilinka uviedol, že nikdy u žiadneho poslanca koalície alebo opozície neloboval za podporu. Ako tvrdí, na Sulíka nemal kontakt, preto stretnutie zabezpečoval Gučík, no nie s cieľom lobovania.

„Gučík nežiadal, aby SaS hlasovala či nehlasovala za mňa pri voľbe,“ uviedol nový generálny prokurátor. Stretnutie so Sulíkom bolo podľa jeho slov krátke, prezentoval mu len víziu ďalšieho rozvoja prokuratúry a oznámil mu, že bude kandidovať. Žilinka podotkol, že s Gučíkom, ktorého označil za priateľa, sa už nestretáva. „Aj sám Gučík ma o to požiadal, lebo mi nechce ubližovať,“ skonštatoval Žilinka.

Rada prokurátorov a vymenovanie Žilinku

Rada prokurátorov Slovenskej republiky oceňuje skoré rozhodnutie prezidentky Čaputovej vymenovať Maroša Žilinku do funkcie generálneho prokurátora.

Uvádza sa to vo vyhlásení Rady prokurátorov, ktoré poskytol jej predseda Juraj Purgat. "Rada prokurátorov blahoželá Marošovi Žilinkovi k zvoleniu do funkcie generálneho prokurátora a teší sa na ďalšiu vzájomnú spoluprácu.

Zároveň je pripravená mu pri plnení jeho úloh a využití kompetencií generálneho prokurátora bezodkladne poskytnúť potrebnú súčinnosť v tých prípadoch, kde je k tomu splnomocnená zákonom, píše sa vo vyhlásení.

Generálna prokuratúra nemala riadneho šéfa už mesiace. Jaromírovi Čižnárovi sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie. Hoci mohol zostať vo funkcii do vymenovania nového šéfa prokurátorov, požiadal prezidentku o uvoľnenie z funkcie, zanikla mu v auguste. Následne právomoci a povinnosti prevzala 1. námestníčka Viera Kováčiková.

© Autorské práva vyhradené

209 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Maroš Žilinka