Prieskum: Slováci spomedzi krajín V4 najviac veria hoaxom o Covide

Slováci sú spomedzi občanov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) najviac náchylní veriť konšpiračným teóriám, ktoré sa týkajú pandémie koronavírusu či vakcín. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu slovenskej neziskovej organizácie GLOBSEC, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. Prieskum o koronavíruse dal realizovať aj Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied.

10.12.2020 14:14 , aktualizované: 17:58
Vakcína / Očkovanie / Covid-19 / Koronavírus / Foto: ,
Zdravotná sestra drží vakcínu proti Covidu-19 od spoločností Pfizer a BioNTech
debata (190)

Takmer 40 percent respondentov zo Slovenska podľa prieskumu Globsecu verí tomu, že ochorenie Covid-19 neexistuje a že je iba nástrojom na manipulovanie spoločnosti. Proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 by sa dalo zaočkovať len 36 percent Slovákov.

Ochota zaočkovať sa však stúpa medzi tými Slovákmi, ktorí majú dôveru v štátne inštitúcie, a to až na 57 percent opýtaných. „Toto zistenie ukazuje, aké dôležité je dobré vládnutie, ako i dôvera medzi verejnosťou a vládnymi autoritami, najmä v čase krízy,“ povedala analytička GLOBSECu a spoluautorka prieskumu Miroslava Sawiris. Štátni predstavitelia by sa podľa nej mali počas pandémie zamerať najmä na komunikáciu s verejnosťou v snahe zvýšiť svoju dôveryhodnosť.

Prieskum sa zameral aj na postoj občanov k demokracii. Až 90 percent Slovákov považuje demokraciu za správny systém pre Slovensko, váhavejší sú však pri termíne liberálna demokracia.

Takmer polovica Slovákov verí, že liberalizmus a zmýšľanie tzv. západného sveta prinášajú „dekadentný“ spôsob života, ktorý „ohrozuje naše hodnoty a identitu“, píše sa ďalej v správe. Takéto tvrdenia „podmývajú základné demokratické hodnoty a často bývajú zneužívané politickými hráčmi v regióne,“ aj strednej Európy, myslí si analytička a spoluautorka prieskumu Katarína Klingová.

Rusko, Čína a NATO

Členstvo Slovenska v NATO podporuje zhruba 61 percent opýtaných Slovákov. V porovnaní s rokom 2017 je to nárast o 18 percent. Približne 56 percent z týchto respondentov je však zároveň toho názoru, že Aliancia schválne provokuje Moskvu tým, že stavia vojenské základne v okolí ruských hraníc. Až 78 percent opýtaných Slovákov považuje Rusko za svojho „mocného slovanského brata,“ približuje analytik organizácie Daniel Milo. Proruská náklonnosť sa okrem respondentov zo Slovenska najviac prejavila u občanov Bulharska, Srbska a Čiernej Hory.

Za bezpečnostnú hrozbu považuje Rusko a Čínu len pätina opýtaných Slovákov. Argumentujú najmä tým, že Slovensko je príliš malá krajina na to, aby sa o jej dianie Moskva a Peking zaujímali. „To je nebezpečný prístup, ktorý je úplne v rozpore so zisteniami tajných služieb v mnohých krajinách regiónu,“ ozrejmuje analytička GLOBSECu a spoluautorka prieskumu Dominika Hajdu.

Prieskumu verejnej mienky s názvom GLOBSEC Trendy 2020: stredná Európa, východná Európa a západný Balkán v časoch pandémie sa zúčastnilo najmenej 1000 respondentov z deviatich krajín tohto regiónu. Konkrétne ide o Bulharsko, Česko, Čiernu Horu, Maďarsko, Poľsko, Severné Macedónsko, Slovensko, Srbsko a Rumunsko. Vykonaný bol na prelome septembra a októbra tohto roka.

Prieskum SAV o koronavíruse

Takmer polovica obyvateľov SR verí, že koronavírus bol pravdepodobne vyrobený v laboratóriu. S výrokom, že hlásenia o počtoch mŕtvych na tento vírus sú umelo nadhodnocované, súhlasí 38,6 percenta ľudí. Vyplýva to z prieskumu Hodnoty a spoločnosť počas pandémie Covid-19 (HODYSE 2020) Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Tináková.

Vo výskume mali ľudia vyjadriť svoj postoj k siedmim konšpiračným výrokom o súčasnej epidémii. Takmer tretina respondentov (32,2 percenta) súhlasila s názorom, že súčasná epidémia je len súčasťou celosvetovej snahy o povinné očkovanie. O niečo viac ako pätina respondentov (21,9 percenta) sa stotožnila s výrokom, že očkovanie proti koronavírusu je prípravou na čipovanie ľudí.

Najmenej respondentov (iba 7,5 percenta) súhlasilo, že príznaky ochorenia na koronavírus sú v skutočnosti len dôsledkami vplyvu žiarenia z 5G sietí. Pomerne málo respondentov (15,2 percenta) tiež súhlasilo s výrokom, že nie sú žiadne dôkazy, že koronavírus existuje.

Nesúhlas s korona-konšpiráciami narastá so stúpajúcim vzdelaním

O trochu viac súhlasia s koronavírusovými konšpiráciami podľa výskumu ženy ako muži a, naopak, o niečo málo menej mladší respondenti do veku 39 rokov. Nesúhlas s koronavírusovými konšpiráciami narastá podľa SAV so stúpajúcim vzdelaním. Výrazne menej s takýmito konšpiráciami súhlasia respondenti v Bratislave a Košiciach.

„Respondenti, ktorí viac súhlasia s koronavírusovými konšpiráciami, sa zároveň označujú za menej šťastných, sú menej spokojní so svojím životom, menej dôverujú iným ľuďom, ako i inštitúciám, myslia si, že majú len malú šancu slobodne sa rozhodovať a usmerňovať svoj život a častejšie uvádzajú, že vo svojej domácnosti po zrátaní všetkých príjmov len ťažko vychádzajú s rozpočtom,“ uviedla Tináková. Zároveň sa však cítia byť menej ohrození aktuálnou epidémiou koronavírusu.

Súhlas s konšpiráciami o koronavíruse tiež súvisí s nižšou mierou deklarovaného dodržiavania protipandemických opatrení. Respondenti súhlasiaci s konšpiráciami tiež deklarujú nižšiu ochotu dať sa zaočkovať proti koronavírusu a sú tiež proti či už povinnému, alebo dobrovoľnému očkovaniu na iné choroby.

V politickej oblasti sa respondenti, ktorí viac súhlasia s konšpiráciami, zaraďujú viac konzervatívne ako liberálne, viac oceňujú vládu silného vodcu, ktorý sa nemusí trápiť s parlamentom a voľbami a zároveň hodnotia horšie demokratický politický systém. Ku konšpiráciám sa viac prikláňajú voliči súčasnej opozície (a tiež nevoliči), ako voliči vládnych strán.

Súhlas s konšpiráciami o koronavíruse podľa SAV tiež výrazne súvisí s príklonom k všeobecnejším konšpiráciám, ako je napríklad presvedčenie, že väčšina nášho života je ovládaná sprisahaniami z tajných miest.

Výskum realizovala agentúra Focus od 3. do 10. novembra na vzorke 1021 respondentov. Je reprezentatívny pre populáciu Slovenska vo veku nad 18 rokov.

190 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #SAV #GLOBSEC #hoax #koronavírus #Covid-19