Čaputová: Ľudia, ktorí prepadli sitom štátnej pomoci, nemôžu zostať neviditeľní

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vo štvrtok v Prezidentskom paláci stretla s otcami a matkami z rodín, ktorých životy zasiahla pandémia. Podľa jej slov nemôžu zostať pre štát neviditeľní a podnety, ktoré si od hostí vypočula, plánuje tlmočiť príslušným ministrom. Prezidentka o tom informovala na sociálnej sieti.

10.12.2020 21:29
prezidentka pandémia čaputová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas stretnutia s ľuďmi, ktorí počas pandémie prepadli systémom štátnej pomoci v Prezidentskom paláci v Bratislave 10. decembra 2020.
debata (60)

„Títo ľudia nesmú zostať pre štát neviditeľní, i keď ich životné situácie sú rôzne. Spája ich však to, že prepadli sitom štátnej pomoci,“ uviedla s tým, že v mnohých prípadoch sa dá pomôcť tak, že sa zo systému pomoci odstráni viacero drobných nedostatkov alebo zbytočne prísnych podmienok.

Hostia, ktorých prezidentka pozvala do Prezidentského paláca, podľa jej slov svojím príbehom reprezentujú stovky podobných osudov ľudí po celom Slovensku.

Prezidentka pripomína, že Slovensko okrem pandemickej krízy čelí aj vážnej ekonomickej kríze. „Hoci kompenzačné opatrenia na Slovensku patria medzi najmenšie v porovnaní s inými rozvinutými krajinami, štatistické údaje, ktoré sa najviac dotýkajú života ľudí nezamestnanosť, mzdy, počet osobných a firemných bankrotov sa stále vyvíjajú lepšie, než sa očakávalo,“ uviedla s tým, že z makroekonomického pohľadu štátne opatrenie fungujú.

„Napriek tomu medzi nami žijú tisíce ľudí, ktorí prepadli sieťou štátnej pomoci a pre štatistiky sú neviditeľní. Pre pandémiu však stratili príjem, museli siahnuť na úspory alebo žijú na dlh,“ uviedla.

V mnohých prípadoch sa dá podľa prezidentky pomôcť napríklad odstránením nepotrebných administratívnych podmienok pri vyplácaní dotácií, poskytnutím SOS dávky pre ľudí, ktorí pracujú na dohodu a poberajú z nej malé príjmy či odstránením podmienok, ktoré diskvalifikujú žiadateľov pre poskytnutie SOS dávky.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #Zuzana Čaputová #koronavírus