Najpopulárnejšie mená novorodencov v tomto roku boli Ema a Jakub

Najčastejšie mená novonarodených dievčat v tomto roku sú Ema, Sofia a Nina, u chlapcov zase vedú Jakub, Samuel a Michal. Ako ďalej v tlačovej správe informovalo ministerstvo vnútra, v prvej desiatke obľúbených chlapčenských mien sa ďalej umiestnili Adam, Tomáš, Filip, Oliver, Martin, Matej a Lukáš. Medzi dievčatami boli zase rozšírené mená Viktória, Eliška, Natália, Nela, Sára, Mia a Hana.

10.12.2020 23:18
dieťa, bábätko, Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

„Kým Jakub obhájil prvenstvo z minulého roka, u dievčat Ema predbehla minuloročnú víťazku Sofiu. Z vlaňajšej prvej desiatky vypadli mená Tamara, Laura a Michaela. Chlapčenská silná zostava zostala rovnaká, len sa zmenilo poradie,” uvádza ministerstvo s tým, že mená na popredných priečkach sú populárne na Slovensku už niekoľko rokov. Pokiaľ ide o najrozšírenejšie mená v rámci celej populácie, medzi mužmi podľa rezortu dominujú Peter, Ján a Jozef. Ženy sú zase najčastejšie nositeľkami mien Mária, Anna a Zuzana.

Ako v minulých rokoch, aj tento rok pribudli podľa rezortu vnútra na Slovensku deti s netradičnými a nie častými menami. „Narodili sa dievčatá s menami Hermiona, Šeherezáda, Kleopatra, Andromeda, Perpetua, Ariel, Fabiola či Infinity a chlapci s menami Achille, Kassandros, Melody, Mustafa, Neymar, Rolex, ale aj Vladan či Vieroslav,” informoval rezort.

Rezort vnútra v tejto súvislosti pripomína, že zákon o mene a priezvisku umožňuje mať najviac tri mená. „Nemožno určiť meno hanlivé, neosobné alebo domácu podobu mena. Takisto nemožno dať dieťaťu prvé meno totožné s menom žijúceho súrodenca uvedeným v matrike na prvom mieste. Nie je tiež možné osobe mužského pohlavia určiť ženské meno a naopak,” zdôraznil rezort.

Tieto obmedzenia sa však podľa ministerstva nevzťahujú na cudzojazyčné meno, ak je všeobecne známe, že takéto použitie mena je v súlade s tradíciou štátu, kde je takéto meno obvyklé. „Na požiadanie matričného úradu tieto skutočnosti preukazuje rodič dieťaťa potvrdením zastupiteľského úradu cudzieho štátu,” dodalo ministerstvo.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #meno #novorodenec