Podľa Šeligu by novým špeciálnym prokurátorom mohol byť i neprokurátor, Hlas je proti

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) chce, aby sa do voľby špeciálneho prokurátora hlásili aj ľudia mimo prostredia prokuratúry. Mimoparlamentná strana Hlas je presvedčená, že tak ako generálnym prokurátorom, aj špeciálnym prokurátorom by mal byť prokurátor. Poslanci Národnej rady majú špeciálneho prokurátora voliť na schôdzi, ktorá sa začne 26. januára 2021.

11.12.2020 11:26 , aktualizované: 17:16
debata (49)

Vyplýva to z rozhodnutia predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) zverejneného na webe parlamentu. Kollár určil termín na podávanie návrhov kandidátov do 8. januára 2021 do 16.00 h.

Špeciálny prokurátor sa bude voliť po tom, ako sa obvinený a väzobne stíhaný Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie.

„Dostačujúcu lehotu štyroch týždňov na prihlásenie jednotlivých kandidátov určujem z dôvodu, aby sa jednak kandidáti dostatočne pripravili, a zároveň aby účastníci vypočúvania v rámci minulosti dotyčného kandidáta mali dostatok času si všetko preveriť,“ uviedol Kollár.

Ústavnoprávny výbor NR SR bude následne prihlásených kandidátov vypočúvať. Kancelária NR SR zverejní na webovej stránke životopisy všetkých uchádzačov na post špeciálneho prokurátora po obdobie najmenej 20 dní pred samotným vypočúvaním.

Šeliga chce i neprokurátorov

Podpredseda parlamentu Šeliga chce, aby sa do voľby špeciálneho prokurátora hlásili aj ľudia mimo prostredia prokuratúry. Uviedol to s tým, že vyzýva všetkých, ktorí spĺňajú podmienky a uvažujú o tejto práci, prihlásiť sa. Poslanci z klubu Za ľudí sú zatiaľ dohodnutí, že nebudú nominovať žiadneho kandidáta. Termín na podávanie návrhov je 8. januára 2021.

„Chcel by som vyzvať všetkých, ktorí o tejto práci uvažovali a spĺňajú podmienky, aby sa prihlásili. Špeciálne ľudia mimo prostredia prokuratúry,“ povedal Šeliga.

Hoci sa klub Za ľudí dohodol, že nebude navrhovať kandidáta na šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry, Šeliga si vie predstaviť situáciu, že by uvažoval o nominácii, ak „naozaj kvalitných kandidátov nebude mať kto navrhnúť“.

„Každý, kto bude spĺňať požiadavky na špeciálneho prokurátora, nech kandiduje. Ja si počkám na zoznam kandidátov a vypočutie. Potom sa rozhodnem a svoje poradie poviem verejne tak ako vždy doteraz,“ reagoval na otázku, či by sa mal stať špeciálnym prokurátorom advokát Daniel Lipšic, ktorého meno sa v tejto súvislosti spomína.

Strana Za ľudí podporí za špeciálneho prokurátora len takého kandidáta, ktorý bude nevydierateľný, odvážny s energiou urobiť razantné zmeny a s čistým morálnym štítom. Vyhlásila to predsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Dodala, že poslanci strany nebudú nominovať kandidáta.

„Koalícia na tému špeciálny prokurátor nerokovala. Strana Za ľudí nebude tak ako pri voľbe generálneho prokurátora navrhovať žiadneho kandidáta a verí, že odborné inštitúcie navrhnú množstvo dobrých kandidátov,“ skonštatovala Remišová s tým, že strana sa rozhodne, koho podporí, po vypočutí kandidátov pred parlamentným ústavnoprávnym výborom.

Na rovnakej štartovacej čiare

O voľbe špeciálneho prokurátora by sa mohli lídri rozprávať už na pondelkovej koaličnej rade. Predpokladá to šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Tiež uviedol, že personálne nominácie ešte neboli predmetom koaličnej rady. Pčolinský nemá problém s tým, ak by tento post zastával neprokurátor.

„Vzhľadom na to, že bol vyhlásený termín voľby, predpokladám, že to môže byť predmetom koaličnej rady v pondelok,“ povedal Pčolinský. „V tejto chvíli sú všetci možní kandidáti na rovnakej štartovacej čiare,“ doplnil s tým, že nevie o inom mene okrem advokáta Daniela Lipšica, o ktorom sa hovorí v súvislosti s týmto postom.

Pčolinský nevie, či bude niekto z poslancov Sme rodina navrhovať kandidáta. „Keďže sa zmenil zákon, tak to môže byť aj neprokurátor. Každopádne by to mal byť človek, ktorý rozumie problematike, má prax v rámci justície a trestných konaní a mal by to byť človek s čistým morálnym kreditom. Nevieme, kto sa prihlási. Tak ako pri voľbe generálneho prokurátora veľmi zaváži verejné vypočutie,“ priblížil.

Hnutie OĽANO ani strana SaS ešte tému voľby šéfa Úradu špeciálneho prokurátora (ÚŠP) v poslaneckých kluboch nepreberali. Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš uviedol, že nie je pre neho rozhodujúce, či bude šéfom ÚŠP prokurátor alebo neprokurátor. „Skôr odvaha, skúsenosti, schopnosti a charakter,“ dodal.

Žilinka možno navrhne vlastného kandidáta

Novovymenovaný generálny prokurátor Maroš Žilinka sa rozhodne, či uplatní svoje právo nominovať kandidáta na šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry po pohovoroch s potenciálnymi uchádzačmi.

Otázkou nominovania kandidáta sa bude zaoberať aj Rada prokurátorov. Uviedla to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

„Generálny prokurátor Maroš Žilinka osloví prokurátorov, ktorých považuje za potenciálnych možných kandidátov a na základe výsledkov pohovorov rozhodne o uplatnení svojho oprávnenia,“ uviedla Tökölyová.

Predseda Rady prokurátorov Juraj Purgat skonštatoval, že otázkou nominovania kandidáta sa bude rada zaoberať. „Na podklade návrhov z prokurátorských rád navrhne svojho kandidáta po vypočutí.“

Voľba špeciálneho prokurátora

Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov. O funkciu sa môže uchádzať občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov.

Musí mať aspoň 15-ročnú prax v právnickom povolaní a odbornú justičnú skúšku. Posledné dva roky pred vymenovaním nesmie byť vo funkcii prezidenta SR, člena vlády, poslanca NR SR, europoslanca či primátora.

Kandidátov na špeciálneho prokurátora môžu navrhovať poslanci NR SR, minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, generálny prokurátor, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV).

Kandidáti budú musieť prejsť verejným híringom, podobne ako uchádzači na generálneho prokurátora či ústavného sudcu.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #špeciálny prokurátor