Ohrozené Vianoce. Pandemická komisia navrhne zákaz vychádzania

Pandemická komisia navrhne Ústrednému krízovému štábu zákaz vychádzania. Ten by mal byť podobný ako pred celoplošným testovaním. Vychádzať by sa mohlo len za účelom cestovania do práce či napríklad na nákup potravín. Dôvodom je veľmi vážna situácia okolo koronavírusu a zvyšujúci sa počet hospitalizácií. Po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

11.12.2020 16:45 , aktualizované: 19:48
debata (684)

VIDEO: Tlačová beseda po rokovaní Pandemickej komisie vlády.

Kedy by malo k sprísneniu lockdownu dôjsť, závisí podľa šéfa rezortu zdravotníctva od rozhodnutia vlády SR. „Čím neskôr ho zavedieme, tým dlhšie musí trvať, aby sme sa dostali k nejakým pozitívnym číslam, ktoré umožnia uvoľniť opatrenia v krajine,“ komentoval, pričom zdôraznil, že pandemická komisia je len poradným orgánom.

Bolo by teda povolené vychádzať z domu do práce, deti by mohli chodiť do škôl a škôlok, chodiť by sa mohlo do najbližšieho obchodu pre nevyhnutné veci. Povolené by bolo vychádzanie z dôvodu starostlivosti o blízku osobu, venčenie zvieraťa a návštevy prírody, avšak len v rámci okresu.

Slovenské dáta, situácia sa zhoršuje, 11. 12. 2020

informácie z prezentácie ministerstva zdravotníctva

Fotogaléria
+4

Lockdown navrhuje pandemická komisia do 10. januára, tento termín by sa však nemal považovať za konečný. Cieľom je podľa rezortu zdravotníctva dosiahnuť určité hodnoty, aby sa zaistila dobrá epidemiologická situácia. Za ideálne by komisia považovala, keby ľudia nadchádzajúce sviatky strávili s najbližšou rodinou, s ktorými žijú v jednej domácnosti. Šéf rezortu zdravotníctva taktiež odporúčal zamestnávateľom, prejsť na režim home office, pokiaľ je to možné.

Osoby, ktoré sa dajú otestovať, budú mať podľa Krajčího výnimku zo zákazu. Šéf rezortu priznal, že každý piaty pacient, ktorý sa dostane do nemocnice, ochoreniu COVID-19 podľahne. Každý deň v nemocniciach zomiera takmer 35 ľudí. Úmrtia hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 podľa ministra hovoria o tom, že do nemocníc sa dostávajú starší, imobilní pacienti či pacienti s chronickými ochoreniami. K nákaze často dochádza práve v nemocniciach a v zariadeniach sociálnych služieb.

Situácia s koronavírusom 11. 12. 2020

informácie z prezentácie ministerstva zdravotníctva

Fotogaléria
+6

Epidemiologička Henrieta Hudečková uviedla, že podstatou navrhovaných opatrení je obmedzenie mobility. „Ak niečo neurobíme, dostaneme sa do veľmi zlej situácie, z ktorej sa môžeme pomerne dlhú dobu dostávať naspäť,“ povedala.

Najvážnejšia situácia je v Trenčianskom kraji

Reprodukčné číslo sa na Slovensku zvýšilo na 1,35. Počet hospitalizovaných stúpol z 1848 na 2130 pacientov. Tempo rastu prípadov je za posledný týždeň 32 percent. Najhoršie je na tom Trenčiansky kraj. Situácia je vážna aj v Trnavskom či Bratislavskom kraji. Najlepšie je na tom Košický kraj. Situácia je najhoršia v okrese Trenčín, Považská Bystrica a Púchov. Stúpajú aj počty pozitívnych osôb nad 65 rokov. Kapacity lôžok aj ich technicko- materiálne vybavenie je podľa Krajčího zatiaľ dostatočné.

Uviedol tiež, že sa zvyšuje aj počet zdravotníkov v karanténe, tých je k piatku 2917. V nemoc­niciach je hospitalizovaných 2180 pacientov. Na Slovensku podľahlo koronavírusu 1433 ľudí. Smrtnosť v nemocnici prekračuje 20 percent. Priemerný počet prípadov posledné tri dni prekračuje 5000.

Krajčí doplnil, že kapacita mobilných odberových miest sa ešte bude môcť navýšiť. Chce na nich zaviesť objednávací systém. Testov je podľa jeho slov asi 3,5 milióna.

MZ SR chce umožniť ľuďom, aby návštevy v nemocniciach či DSS boli za definovaných podmienok možné. Pri návštevách v rodine sa však musia zadefinovať kritériá, podmienkou by malo byť testovanie.

Plán očkovania

Slovensko v piatok prijalo stratégiu postupného očkovania proti COVID-19. Zaočkovaných by malo byť 65 percent populácie. Očkovať sa budú ľudia nad 18 rokov. Vakcinácia sa bude realizovať v štyroch vlnách. Informoval o tom infektológ Pavol Jarčuška.

Priblížil, že v prvej vlne by sa mali zaočkovať zdravotníci, či pracovníci v domovoch sociálnych služieb (DSS), ale napríklad aj policajti, vojaci a pracovníci kritickej infraštruktúry či študenti lekárskych a nelekárskych zdravotníckych odborov. V druhej vlne pôjde o očkovanie ľudí nad 65 rokov, chronicky choré osoby a klientov DSS. V tretej vlne budú očkované osoby z marginalizovaných rómskych komunít, ľudia bez domova, azylanti, ale napríklad aj učitelia. Až v štvrtej vlne bude vakcína dostupná pre všetkých ľudí nad 18 rokov, ktorí budú mať o ňu záujem.

Doplnil, že očkovať sa bude vo vakcinačných centrách pri nemocniciach.

Vakcinácia a dezinformácie, 11. 12. 2020

Informácie z prezentácie ministerstva zdravotníctva

Fotogaléria
+6

V pondelok Ústredný krízový štáb rozhodol, že od piatka sa rušia terasy v reštauráciách. Od pondelka 14. decembra sa mali na svahoch kontrolovať lyžiari, či majú negatívny test na koronavírus. Obchody, okrem potravín, lekární, drogérií a predajní s chovateľskými potrebami, sa mali zatvoriť tesne pred sviatkami. Slovensko sa teda malo ponoriť do lockdownu 21. decembra.

684 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Marek Krajčí #lockdown