Osemnásť koaličných poslancov žiada o preverenie situácie v nemocnici, kde bol hospitalizovaný Kollár

Skupina 18 koaličných poslancov žiada v otvorenom liste ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), aby preveril situáciu v bratislavskej Nemocnici sv. Michala v súvislosti s rozviazaním pracovného pomeru s Máriou Idešicovou, doterajšou námestníčkou pre ošetrovateľstvo a s vedúcou sestrou. Informoval o tom poslanec Ondrej Dostál (SaS).

11.12.2020 17:04 , aktualizované: 21:06
Boris Kollár Foto:
Predseda parlamentu Boris Kollár
debata (170)

Ako upozornili poslanci, podľa medializovaných informácií odchod dvoch zamestnankýň súvisí s nedávnou hospitalizáciou predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) a konfliktom medzi Kollárovými návštevami a sestričkami.

„Verejní činitelia by sa mali správať spôsobom, ktorý nebude vzbudzovať dojem, že zneužívajú svoje postavenie na získanie papalášských výhod. A je úplne absurdné, aby sa v situácii, ako je táto, vedenie nemocnice nepostavilo za svoje zamestnankyne, ale práve naopak konalo spôsobom, ktorý povedie k odchodu niektorých z nich,“ skonštatovali poslanci v liste.

Zákonodarcovia hovoria o hazardovaní s dôverou verejnosti v základnú spravodlivosť a v to, že parlamentné voľby vo februári tohto roka priniesli skutočnú zmenu politických pomerov.

Dôrazne preto vyzývajú ministra k prevereniu situácie. Rovnako žiadajú, aby do nej zasiahol „spôsobom, ktorý zvráti rozhodnutia o odchode dvoch vedúcich zamestnankýň z nemocnice a zabráni akémukoľvek priamemu či nepriamemu postihovaniu zdravotných sestier v súvislosti s vyššie opísanými udalosťami“.

Zdravotné sestry sa podľa poslancov nedopustili žiadneho konania, pre ktoré by voči nim v súvislosti so spomínaným konfliktom mala byť vyvodená akákoľvek zodpovednosť.

Kollár odmieta, že odchody súvisia s ním

Predseda parlamentu Boris Kollár odmieta medializované informácie o tom, že odchody zamestnankýň Nemocnice sv. Michala v Bratislave súvisia s jeho hospitalizáciou. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti.

„Žiadna sestrička, ktorá sa o mňa starala, ktorá ma ošetrovala počas mojej hospitalizácie nebola prepustená a nebolo jej v žiadnom prípade siahnuté na prémie a odmeny,“ vyhlásil Kollár. O riadnom vyplatení prémií bol podľa svojich slov uistený pri odchode aj vedením nemocnice.

K odchodu námestníčky Márie Idešicovej uviedol, že podľa jeho informácií k nej riaditeľ stratil dôveru. Keďže nedostala adekvátne náhradné miesto, rozhodla sa podať výpoveď. Kollár tvrdí, že s ňou neprišiel do kontaktu. Vzhľadom na pracovné výsledky námestníčky ho jej odchod mrzí. „Pevne verím, že za tým nie sú snahy riaditeľa urobiť si v rámci tohto svoje vlastné personálne zmeny na úkor mojej osoby,“ povedal Kollár. V prípade, že áno, poprosil riaditeľa, aby prehodnotil svoje rozhodnutie.

Remišová: Neverím, že výpoveď námestníčky je výsledkom manažérskych procesov

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) neverí historke, že výpoveď námestníčky bratislavskej Nemocnice sv. Michala je výsledkom manažérskych procesov nového vedenia, a to zhodou okolností v čase, keď vysoko postavený politik nie je spokojný so starostlivosťou v nemocnici. Uviedla to v reakcii na sociálnej sieti. „Ak sa ukáže, že námestníčka pre ošetrovateľstvo Nemocnice svätého Michala dostala výpoveď za to, že sa zastala svojich kolegýň sestier, je to neakceptovateľné,“ zhodnotila.

Súhlasí, že žiadna funkcia nie je nárokovateľná a doživotná, ale v tomto prípade je podľa nej príliš veľa politiky. „Štát ani žiaden jeho predstaviteľ sa nesmie takto správať k ľuďom, ktorí pre neho obetavo 40 rokov pracovali a pomáhali chrániť zdravie a životy našich občanov,“ skonštatovala. Vyzdvihla tiež prácu lekárov a sestier.

Ďuriš Nicholsonová vyzvala Kollára, aby podal demisiu

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) vyzvala na sociálnej sieti predsedu parlamentu Kollára, aby okamžite odstúpil z funkcie. Urobila tak v súvislosti s informáciami o odchodoch zamestnankýň z nemocnice po jeho hospitalizácii.

„Keby som bola na mieste papaláša Borisa Kollára, ktorý nechal vyhodiť zamestnankyne nemocnice, ktoré sa ‚nedostatočne úctivo‘ správali k jeho dámskym nočným návštevám a pozriem si príbeh matky, ktorú 73 dní nepustili k maličkej dcére, podala by som okamžite demisiu,“ skonštatovala s tým, že to by mal Kollár okamžite urobiť.

Námestníčka pre ošetrovateľstvo v Univerzitnej nemocnici – Nemocnici svätého Michala v Bratislave Mária Idešicová po kauze, týkajúcej sa konfliktu predsedu NR SR, končí vo svojej funkcii. Tvrdí, že problémy s jej prácou sa objavili až po hospitalizácii šéfa parlamentu. Idešicová odpracovala v nemocnici 35 rokov, ako námestníčka pôsobila od roku 2002. Rezort vnútra, pod ktorý nemocnica spadá, reagoval, že personálne zmeny sú bežnou súčasťou procesov v súkromnej aj štátnej sfére.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Nemocnica sv. Michala #Roman Mikulec