Fico sa pýta Kolíkovej, čo sa stalo Lučanskému vo väzení. Ministerka vylúčila napadnutie

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vylúčila akékoľvek cudzie zavinenie či napadnutie bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý je v súčasnosti väzobne stíhaný a mal byť hospitalizovaný. Všetky okolnosti prípadu chce dať ministerka preveriť.

11.12.2020 17:13 , aktualizované: 19:25
debata (1343)

Reagovala tak na výzvu opozičného poslanca Národnej rady SR Roberta Fica (Smer). Jej stanovisko poskytol hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

„Nemám vedomosť, že by pán Lučanský utrpel iné zranenia ako tie, ktoré sú skôr dôsledkom vlastnej neopatrnej činnosti a ktoré sú menej závažné a súčasne, ktoré iniciatívne a preventívne vyšetril personál v príslušnom ústave a následne sa im aj venoval personál v príslušnej nemocnici,“ informovala Kolíková.

Ministerke je ľúto, že sa Fico pri argumentáciách opiera o informácie šíriace sa po rôznych alternatívnych a dezinformačných weboch. Zároveň však poznamenala, že ju to už ani neprekvapuje. O veci komunikovala Kolíková aj s dozorovým prokurátorom, ktorý rovnako nemal v tejto súvislosti žiadne podozrenia.

VIDEO: Fico o Lučanskom.

Video

Fico tvrdí, že vo väzbe dnes sedia ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť. Ako príklad menoval špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, či bývalého šéfa polície Tibora Gašpara. Špeciálne však poukázal na ďalšieho policajného exprezidenta Milana Lučanského, ktorý skončil so zraneným oka v nemocnici.

Vyrojilo sa hneď viacero špekulácií, čo sa stalo. Od bitky so spoluväzňami, cez konflikt so strážcami až po zranenie pri cvičení. Fico hovorí, že oficiálne informácie nie sú a vyzval ministerku, aby ich poskytla.

„Nielenže Milan Lučanský išiel do väzby bez dôvodov, nielenže tam sedí na základe výpovede človeka, ktorý je kajúcnikom, ale dnes leží v nemocnici v Ružomberku po ťažkej operácii s ťažkým zranením hlavy,“ uviedol Fico.

Na Špecializovaný trestný súd privážajú...
Na Špecializovaný trestný súd privážajú...
+2Na Špecializovaný trestný súd privážajú...

Stanovisko nič nepovedalo

„Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) je oprávnený poskytovať konkrétne informácie o väznených osobách len zákonom stanoveným orgánom a inštitúciám v rozsahu nevyhnutnom na plnenie ich úloh. Vzhľadom na to, že nedisponujeme súhlasom dotknutej osoby, nie sme oprávnení poskytnúť požadované bližšie informácie týkajúce sa osobnosti a súkromia fyzickej osoby,“ reagovala pre hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Zdôraznila, že ústav Prešov neeviduje v danom období fyzické napadnutie obvineného alebo odsúdeného ani použitie donucovacích prostriedkov voči obvinenému alebo odsúdenému.

Ak si zdravotný stav obvineného vyžaduje zdravotnú starostlivosť, ktorú nemožno poskytnúť v ústave alebo v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, väzba sa na nevyhnutne potrebný čas vykonáva v inom (civilnom) zdravotníckom zariadení. Pritom stráženie obvineného vykonáva ZVJS," vysvetlila Kacvinská.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Milan Lučanský #Mária Kolíková