Koronavírus už nakazil viac ako 70 miliónov ľudí

V absolútnych počtoch majú najviac nakazených Spojené štáty. V Európe sú na tom najhoršie Francúzsko, Británia a Taliansko.

12.12.2020 08:00 , aktualizované: 21:45
debata (28)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:45 Česko sa od pondelka vráti z tretieto na štvrtý stupeň protiepidemického systému. Povedal to v sobotu v televízii Nova český vicepremiér a minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček. Ako uviedol, otvorené zostanú naďalej obchody a služby, no pravdepodobne sa zatvoria podniky, reštaurácie a hotely. Tie tak však nebudú musieť spraviť hneď začiatkom týždňa.

„S dávkou absolútnej istoty v pondelok prejdeme na štvrtý stupeň,“ uviedol Havlíček v televízii Nova s tým, že vláda ČR nemá inú možnosť.

Gastronomické prevádzky a hotely sú pritom znova otvorené len od minulého štvrtka, pripomenula TV Nova v súvislosti s ich ďalším plánovaným zatvorením. Havlíček však zdôraznil, že sa tak nestane okamžite od pondelka a vláda pripraví veľkorysý kompenzačný program. Mnohí majitelia podnikov ale pripravujú na štát žalobu za podľa nich likvidačné opatrenia.

21:44 Stovky lokalít vrátane nemocníc v Spojených štátoch dostanú v pondelok dodávku vakcín proti novému koronavírusu od nemeckej farmaceutickej spoločnosti Pfizer a americkej firmy BioNTech. Oznámil to v sobotu generál americkej armády Gustave Perna zodpovedný za distribúciu vakcíny, píše agentúra AFP.

Vakcína bude podľa slov Pernu, ktorý vedie logistiku očkovacieho projektu Bieleho domu, distribuovaná v nedeľu a očkovanie by sa malo následne začať začiatkom budúceho týždňa. „Sme si stopercentne istí, že vakcíny dostaneme k Američanom,“ povedal novinárom. V pondelok vakcínu dovezú na 145 miest naprieč Spojenými štátmi, v utorok bude distribuovaná do ďalších 425 lokalít a v stredu do zvyšných 66, spresnil.

V prvej fáze by mali byť zaočkované zhruba tri milióny ľudí. Zdravotnícke úrady odporučili, aby sa ako prví nechali zaočkovať zdravotnícki pracovníci a ľudia žijúci v domovoch starostlivosti. O postupe vakcinácie však budú rozhodovať jednotlivé štáty.

20:36 Rakúske ministerstvo zdravotníctva počíta s tým, že očkovanie voči novému koronavírusu vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech by sa malo v krajine začať v januári 2021. Začiatkom budúceho roku by malo Rakúsko disponovať 250.000 dávkami vakcíny, povedal v sobotu pre agentúru APA osobitný splnomocnenec rakúskej vlády pre boj s koronavírusom Clemens Martin Auer.

V prvej fáze vakcinácie by tak mohlo byť zaočkovaných 125.000 ľudí žijúcich v ošetrovateľských zariadeniach a domovoch seniorov, keďže očkovanie si vyžaduje podanie dvoch dávok vakcíny, uviedol Auer. V priebehu januára sa očakáva aj dodávka ďalších 200.000 dávok vakcíny od americkej firmy Moderna. Pomocou nej sa majú zaočkovať zdravotníci v nemocniciach a ordináciách, ako aj vysoko rizikové skupiny obyvateľstva.

Tretia várka vakcín by mala pochádzať od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca – jej schválenie očakáva Auer v prvom kvartáli budúceho roku. Pomocou zhruba dvoch miliónov dávok vakcín by tak Rakúsko v rámci druhej fázy očkovania mohlo vakcínu ponúknuť všetkých osobám starším ako 65 rokov, ako aj ľuďom pracujúcim v rizikových povolaniach – v oblasti vzdelávania, bezpečnosti, súdnictva a kritickej infraštruktúry.

V Rakúsku pribudlo za 24 hodín do soboty 3241 nových prípadov nákazy koronavírusom a 126 úmrtí. Od začiatku pandémie zaznamenali v krajine 319.822 pozitívnych testov; ochoreniu COVID-19 podľahlo doteraz 4415 ľudí a 277.883 sa ich vyliečilo.

18:13 Celoplošný lockdown nastane v Nemecku zrejme ešte pred Vianocami. Povedal to v sobotu po telekonferencii s premiérmi Únie CDU/CSU a kancelárkou Angelou Merkelovou predseda vlády v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko Winfried Kretschmann, informovala agentúra DPA.

„Naša spoločnosť sa musí pripraviť na tvrdý lockdown a vyzerá to tak, že skôr pred Vianocami ako po nich,“ uviedol Kretschmann na krajinskom zjazde strany Zelených v meste Reutlingen. Dodal, že obmedzenia verejného života by mohli začať platiť už budúci týždeň. Prudko stúpajúce počty nakazených nedávajú vláde podľa jeho slov inú možnosť.

Konečné rozhodnutie o termíne rozsiahleho lockdownu padne v nedeľu dopoludní na videokonferencii krajinských premiérov a Merkelovej. Podľa informácií ďalších účastníkov rokovaní platí pre tento postoj všeobecný súhlas. Minister hospodárstva Peter Altmaier v rozhovore pre médiá skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) varoval pred stratou kontroly v boji s pandémiou COVID-19: „Šírenie infekcie sa za posledné tri dni dramaticky zrýchlilo. Znova sme vo fáze exponenciálneho nárastu a vidíme, že prvé jednotky intenzívnej starostlivosti sa dostávajú na hranice svojich kapacít.“ Ani podľa neho nie je možné čakať do Vianoc a lockdown je potrebné zaviesť už skôr.

15:51 Napriek zákazu vyšli v sobotu do ulíc v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom v rámci demonštrácie organizovanej iniciatívou Querdenken ľudia protestujúci proti karanténnym opatreniam v období koronavírusovej pandémie. Informoval o tom denník Frankfurter Allegemeine Zeitung.

Odporcovia protipandemických opatrení pomocou megafónov kričali „Mier, sloboda, suverenita“. Zhromaždení protidemonštranti, naopak, tvrdili, že nemajú nárok na „nacistickú propagandu“ a posielali ich preč. Tamojšia polícia napoludnie na Twitteri informovala, že zhromaždenie rozpustila.

Neskôr, okolo 13.30 h, blokovali prívrženci ľavicového hnutia Antifa oblečení v čiernom držiac transparenty a dáždniky miestne námestie, kam sa mali presunúť podporovatelia iniciatívy Querdenken. Na mieste bola prítomná polícia a k priamej konfrontácii medzi oboma skupinami nedošlo. Niekoľko menších demonštrácií sa vo Frankfurte nad Mohanom konalo napriek tomu, že ich v sobotu zakázal Spolkový ústavný súd v Karlsruhe. Už predtým rovnako rozhodol vyšší správny súd v spolkovej krajine Hesensko. Ten zamietol odvolanie, ktoré by zrušilo zákaz organizovania plánovanej masovej demonštrácie proti pandemickým obmedzeniam.

15:06 Mesto Myjava plánuje zriadiť štyri odberné miesta na testovanie s antigénovými testami v termíne od 7. do 10. januára 2021. Cieľom je zabezpečiť otestovanie žiakov druhého stupňa základných škôl (ZŠ), študentov stredných škôl, rodičov a zamestnancov základných škôl v meste. Informoval o tom primátor mesta Pavel Halabrín.

„Je pre nás dôležité a už aj nevyhnutné, aby sa deti mohli vrátiť do škôl a znovu sa riadne učiť. Chceme pripraviť všetko pre to, aby sme im to umožnili v súlade s legislatívnymi pravidlami a určenými zásadami. Je pre nás prioritou urobiť to tak, aby školy začali učiť a zostali v prevádzke. Budú zriadené odberné miesta priamo v školách, zabezpečíme ochranné pomôcky a dezinfekciu,“ uviedol Halabrín.

Testovanie by malo byť realizované od 7. do 9. januára od 10.00 do 16.00 h, a v nedeľu 10. januára od 10.00 do 14.00 h. „Je to dostatočný priestor na otestovanie 1200 žiakov a študentov, 230 zamestnancov, ale i rodičov a rodinných príslušníkov. Chceme využiť skúsenosti, ktoré sme získali v celoplošnom testovaní, a vyhnúť sa tak stresom, čakaniu v radoch a konfliktom. Vyzývam zdravotníckych pracovníkov, ktorí by mali záujem a možnosť pomôcť, aby sa prihlásili,“ doplnil primátor mesta.

13:01 Až európske regulačné orgány schvália novú vakcínu proti koronavírusu, nebude už nič brániť tomu, aby lekári v Českej republike začali očkovať hoci aj hneď na druhý deň po tomto rozhodnutí, píše webová stránka televíznej stanice Nova.

S ohľadom na naliehavosť situácie nebude mať totiž príchod novej očkovacej látky na český trh meškanie, aké obvykle býva v prípadoch iných liečiv.

Ich uvedenie do praxe zdržuje to, že regulátor – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL) – im najprv stanovuje úhradu zo zdravotného poistenia. To však nebude v prípade vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2 treba. Túto očkovaciu látku chce štát uhrádzať v plnej miere, a tak použije mimoriadny mechanizmus uvedenia vakcíny na trh, približuje spravodajský server TN.cz.

11:28 V Maďarsku pribudlo za posledný deň 5047 jedincov nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zaznamenali 162 prípadov úmrtí, informoval operačný štáb v sobotu na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Doterajšou bilanciou epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine je 276 247 infiko­vaných a 6784 obetí na životoch. Z ochorenia COVID-19 sa zotavilo 79 769 chorých.

10:33 Južná Kórea zaznamenala v sobotu doposiaľ najvyšší počet nových prípadov koronavírusovej infekcie v rámci jedného dňa, všíma si agentúra AFP s tým, že najviac infekcií registruje kataster hlavného mesta Soul a vzrastajú obavy, že krajine sa môže kontrola nad šírením nákazy vymknúť z rúk.

Oficiálne miesta hlásia za sobotu 950 nových prípadov infekcie SARS-CoV-2, pričom v niekoľkých predošlých dňoch to bolo v priebehu 24 hodín približne 500–600.

V metropolitnej oblasti Soulu bolo podľa údajov Kórejského strediska kontroly a prevencie chorôb (KDCA) zo zmieneného celkového sobotného počtu infekčných prírastkov zistených dovedna 669 prípadov.

9:21 V piatok 18. decembra sa v Českej republike začína plošné dobrovoľné antigénne testovanie na COVID-19, pripomína spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Testovanie sa bude konať až do 15. januára a bude zadarmo. Každý sa môže dať testovať opakovane, najviac však raz za päť dní. Jedinou podmienkou je byť poistený. Minister zdravotníctva Jan Blatný v piatok vyzval, aby sa ľudia nechali otestovať pred návštevou rodičov či starých rodičov, približuje ďalej iDNES.cz.

Testovanie sa bude vykonávať v antigénnych odberových centrách (AOC), ktorých adresy sú zverejnené na webe českého ministerstva zdravotníctva. V súčasnosti je v Česku 160 takýchto antigénových odberných stredísk z celkových 217. Na túto sieť nadväzujú praktickí a ambulantní lekári. Testy bude hradiť poisťovňa.

8:00 Koronavírus sa od začiatku pandémie celosvetovo preukázal u viac ako 70 miliónov ľudí, viac ako 1,59 milióna z nich zomrelo. Vyplýva to zo štatistík Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie covidu-19 globálne monitoruje. Najhoršie postihnutými sú čo do počtu nakazených Spojené štáty, India a Brazília.

Koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa zrejme medzi ľuďmi začal šíriť pred rokom v Číne. Odvtedy zdravotnícke úrady svetových krajín nahlásili 70 025 535 infekcií a 1 590 323 obetí.

V absolútnych počtoch majú najviac nakazených Spojené štáty so zhruba 328 miliónmi obyvateľov, ktoré registrujú viac 15 miliónov infikovaných. Nasleduje 1,4-miliardová India s takmer desiatimi miliónmi chorých a Brazília, v ktorej žije približne 210 miliónov obyvateľov, s 6,8 miliónmi nakazených. Z európskych krajín majú najviac nakazených Francúzsko, Británia a Taliansko.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus