Na Hodžovom námestí sa protestovalo, polícia predviedla 12 ľudí

Polícia musela počas sobotného protestu proti vláde a pandemickým opatreniam na Hodžovom námestí v Bratislave viackrát zasahovať. Celkovo predviedla 12 ľudí, pričom v troch prípadoch ide o podozrenie z trestného činu drogovej trestnej činnosti, nebezpečného vyhrážania a prejavov extrémizmu. Ostatné osoby sa dopustili priestupku zo zákona o zhromažďovacom práve. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Veronika Martiniaková.

12.12.2020 13:09 , aktualizované: 18:08
SR Bratislava protest protivládny BAX Foto: ,
Ľudia na protivládnom proteste pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave 12. decembra 2020.
debata (1845)

VIDEO: Protivládny protest v Bratislave.

Video

Polícia zároveň vyhodnocuje viaceré audiovizuálne záznamy vyhotovené v priebehu zhromaždení, aby zadokumentovala protiprávne konania. „Stotožnené osoby z verejných zhromaždení, ktoré sa pohybovali bez rúška, budú pre podozrenie z priestupku oznámené Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý je príslušný na prejedanie takéhoto priestupku,“ uviedla Martiniaková. V otázkach zhromažďovacieho práva budú podľa jej slov stotožnené osoby oznámené príslušnému okresnému úradu na prejedanie priestupku.

V Bratislave polícia evidovala konanie piatich verejných zhromaždení. Z toho dve boli podľa polície oficiálne oznámené bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. KR PZ v Bratislave podľa Martiniakovej pripravilo bezpečnostné opatrenie zamerané na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejného poriadku. „Do bezpečnostného opatrenia bol vyčlenený dostatočný počet policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície,“ uviedla hovorkyňa.

Polícia avizovala, že v prípade spáchania priestupku v súvislosti s porušením opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR môže príslušný regionálny úrad sankcionovať osobu do výšky 1659 eur a v blokovom konaní do 1000 eur. „Ak sa na tomto zhromaždení zúčastní osoba pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19, ktorá nedodržiava karanténu, dopúšťa sa trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby (trestná sadzba štyri až desať rokov),“ uviedla Martiniaková.

V Bratislave sa aj napriek zhoršujúce sa pandemickej situácii na Slovensku konal v sobotu napoludnie protest proti vláde Igora Matoviča (OĽANO) a proti pandemickým opatreniam. Na Hodžovo námestie pred Prezidentský palác prišlo niekoľko stoviek ľudí. Väčšina z nich nemala na sebe ochranné rúška. Nemali ich ani poslanci Národnej rady (NR) SR za ĽSNS Marian Kotleba a Milan Mazurek, europoslanec Milan Uhrík (ĽSNS) či bývalý parlamentný poslanec Peter Marček, ktorí sa postavili pred ľudí.

Rečníci spochybňovali protipandemické opatrenia, testovanie ľudí na ochorenie COVID-19, ochranné rúška, vakcínu i očkovanie. „Myslia si, že sme otroci, pokusné králiky a že nás budú testovať novou vakcínou,“ povedal Mazurek. COVID-19 nazval chorobou, ktorá je pre väčšinu ľudí takmer neškodná. „Keď prídu s nejakými lockdownami, tak to nebudeme rešpektovať, lebo sme slobodní ľudia,“ povedal na námestí poslanec NR SR. Ak sa ľudia nepostavia za svoju slobodu a neprestanú rešpektovať nariadenia, tak budú podľa neho pripravení o posledné zvyšky práv.

Ľudia na protivládnom proteste pred...
Ľudia na protivládnom proteste pred...
+5Predseda ĽSNS Marián Kotleba, poslanec NR SR...

Protestujúci kričali protivládne heslá. Kotleba vyhlásil, že vízie premiéra Igora Matoviča (OĽANO) rozkladajú vlasť. Vládna koalícia si podľa neho spravila z Ústavy SR trhací kalendár a núdzový stav chce vyhlasovať, ako len chce.

Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) označil za vrchol nezodpovednosti zvolávať protest v situácii, keď je Slovensko na pokraji zrútenia sa nemocníc. Predstaviteľom ĽSNS, ktorí rečnili na námestí, je podľa neho zdravie ľudí ukradnuté. Takéto zhromaždenia podľa podpredsedu parlamentu pomáhajú zapĺňať nemocnice pacientmi s ochorením COVID-19. „Nemajú radi túto vládu, premiéra a vlastne každého politika, ktorý nie je v ĽSNS. V poriadku, je to ich politický postoj. Ale sú im ľahostajní aj lekári, sestry, záchranári a všetci, ktorí budú pracovať v nemocniciach,“ poznamenal Šeliga. Sobotné konanie zástupcov ĽSNS v Bratislave preto považuje za hlúpe, nezodpovedné a zbabelé. „V parlamente žiadne riešenia, pri boji s pandémiou žiadne riešenia, len ohrozovanie života a zdravia ľudí na námestiach,“ skonštatoval podpredseda NR SR.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #protest #ĽSNS