Čo sa stalo Lučanskému vo väzbe? Kolíková vylúčila samovraždu aj bitku

Pošmykol sa pri cvičení? Pokúsil sa spáchať samovraždu? Bol zbitý? Ak áno, kto to bol? Verzií o zraneniach Milana Lučanského, ktorého minulý týždeň poslal Špecializovaný trestný súd v Pezinku do väzby, je niekoľko. Žiadna z verzií sa však nedá zatiaľ preukázateľne dokázať. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí, že určite nešlo o samovraždu.

12.12.2020 21:03 , aktualizované: 13.12.2020 17:51
debata (2633)

Lučanského obhajca: K zraneniu nedošlo úmyselným ani cudzím zavinením

Zdravotný stav obvineného bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského je stabilizovaný a k jeho zraneniam nedošlo úmyselným a ani cudzím zavinením. Povedal to pre TASR obhajca Lučanského Matúš Beresecký.

„Vzhľadom na mediálne dezinformácie o zdravotnom stave môjho klienta s jeho písomným súhlasom podmieneným súhlasom rodiny, ktorý som dostal dnes, uvádzam, že k zraneniu nedošlo úmyselným a ani cudzím zavinením. Môj klient podstúpil operačný zákrok vo vojenskej nemocnici v Ružomberku. V súčasnosti je v pooperačnej liečbe vo väzenskej nemocnici Trenčíne. Jeho zdravotný stav je uspokojivý bez predpokladu dlhodobej liečby a trvalých následkov. Milan L. chce poďakovať všetkým zainteresovaným zdravotníkom, ako aj pracovníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) za korektný prístup,“ uviedol jeho obhajca.

VIDEO: Kolíková o zranení uväzneného Lučanského.

Video

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan informovali o situácii týkajúcej sa zranenia uväzneného policajného exprezidenta Milana Lučanského.

Kolíková vylúčila v prípade uväzneného policajného exprezidenta pokus o samovraždu, nič o tom podľa nej nesvedčí. Rovnako vylúčila cudzie zavinenie či napadnutie. Lučanský sa podľa nej vyjadril, že neopatrne spadol na kovovú posteľ, ale nevenoval tomu pozornosť a potom ešte robil kliky. Previesť ho do nemocnice bola podľa nej iniciatíva väznice.

Nemôže povedať viac o charaktere zranenia, ale tvrdí, že nebol vo vážnom stave. Ak nedá na to súhlas Lučanský, nemôžeme hovoriť o jeho zdravotnom stave, dodala ministerka. Lučanský súhlas nedal a splnomocnil na informovanie len svojho advokáta.

Kolíková uviedla, že pri popisovaní situácie v cele hovorí len o tom, čo povedal Lučanský príslušníkovi väzenskej stráže, iné informácie nemá. Zdravotný záznam nevidela, iba úradný, pretože k zdravotnému záznamu prístup nemá. Vylúčila však, že by postúpil 11-hodinovú operáciu, mal krvácanie do mozgu, oko mimo očnej jamky či opakovanú resiscutáciu.

Okolnosti tohto prípadu sa chystá nechať preveriť ministerka, aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. O zverejnení kamerových záznamov Kolíková neuvažuje, iba ako poslednej možnosti – z bezpečnostných, taktických dôvodov či z ohľadu na ľudskú dôstojnosť.

Fico: Koalícia urobila z väzby politický a mučiaci nástroj

Vládna koalícia spravila z väzby politický a mučiaci nástroj. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru Robert Fico. Reagoval tak na zranenie obvineného bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vo väzbe v Prešove. Hoci ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v nedeľu odmietla viaceré dezinformácie a uviedla, že zranenie Lučanského nebolo spôsobené inou osobou a ani neevidujú pokus o samovraždu, Fico tvrdí, že jej slovám aj tak už nikto neverí.

Z väzby sa politický nástroj stal podľa šéfa Smeru preto, lebo polícia pred kamerami ľudí zadržiava a posiela ich do väzby. Tá má podľa neho plniť aj mučiaci účel, a to podmienkami vo väzbe, ktoré vníma ako prísnejšie než vo výkone trestu. Na obvinených bývalých policajných prezidentov Milana Lučanského a Tibora Gašpara či špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý sa vzdal funkcie, sa podľa Fica vzťahuje prezumpcia neviny. Tvrdí, že oni reálne bojovali s mafiou. „Neexistujú dôvody, aby boli držaní vo väzbe,“ poznamenal predseda Smeru. Myslí si, že môžu byť vyšetrovaní na slobode pre všetky trestné činy, pre ktoré sú podozriví.

Prípad zranenia Lučanského žiada preveriť špeciálnou komisiou, ktorá by mohla vzniknúť napríklad na úrovni parlamentu. Komisia sa má podľa Fica zaoberať všetkými prípadmi väzby a zadržania od apríla 2020. Cíti tam totiž „obrovskú politickú nadprácu“. „Nebude sa nikto čudovať, ak sa tým, čo sa deje na Slovensku, bude zaoberať aj Európska únia,“ poznamenal.

Otázniky o zdravotnom stave

Prvé informácie o zranení Lučanského, ktorý je obvinený z prijímania úplatkov, prišli v piatok. V podstate týždeň po tom, čo sám prišiel vypovedať na policajné prezídium. Bývalý policajný prezident Lučanský bol zadržaný v rámci akcie Judáš.

Zo súdu ho minulú nedeľu previezli do Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Prešove. Prvé informácie hovorili o tom, že Lučanský sa zranil pri cvičení a museli mu operovať oko v ružomberskej nemocnici.

Na Špecializovaný trestný súd privážajú...
Na Špecializovaný trestný súd privážajú...
+2Na Špecializovaný trestný súd privážajú...

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) ešte v piatok vylúčila cudzie zavinenie či napadnutie. V sobotu sa však počas dňa medializovalo niekoľko ďalších verzií. Podľa jednej sa mal Lučanský pokúsiť vo väzbe o samovraždu. Podľa ďalších však bol zbitý. Ďalšie hovorili, že absolvoval niekoľkohodinovú operáciu na tvárovej a čeľustnej klinike. Kým spočiatku sa hovorilo o prasknutej cievke v oku, podľa ďalších informácií musel absolvovať operáciu nadočnicového oblúka, mal mať vážne problémy s okom, a možno aj krvácane do mozgu. Ďalšie informácie naznačili, že mohol byť viackrát resuscitovaný.

Čerstvo vymenovaný generálny prokurátor Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Prešove, aby dôsledne a bezodkladne preskúmal okolnosti súvisiace s poškodením zdravia Milana Lučanského. Informovala o tom hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Na aktuálnu situáciu zareagoval politický analytik Ján Baránek. Upozorňuje, že desiatky rokov spoločnosť traumatizuje prípad samoúnosu, preto vopred vylúčil možnosť samozbitia generála Lučanského. Pripomína, že aj počas Norimberských procesov sa všetci správali k masovým vrahom civilizovane, hoci na konci boli za svoje činy potrestaní.

VIDEO: Baránek: Strácame civilizačný „náter“.

„Generál Lučanský mal vážne zranenia, údajne bol viackrát dokopaný. Otázka je, kým. Či ho dokopali vyšetrovatelia, členovia justičnej stráže alebo niekto, koho on alebo jeho podriadení poslali do väzby. Ale príčetný člen justičnej stráže vie, že nemôže generála polície dať do jednej miestnosti s takýmito ľuďmi. Ak sa to potvrdí, je to na odstúpenie ministerky spravodlivosti,“ myslí si Baránek.

Politický analytik vopred pripomína, že neobhajuje prípadné trestne činy Lučanského, ani neuprednostňuje alternatívu návratu Roberta Fica do vlády. No práve na pozadí prípadu Lučanský – samotného incidentu či zahmlievania informácií, poukazuje na aktuálnu situáciu v celej spoločnosti. Podľa neho by malo prísť k rekonštrukcii vlády a jej členovia by mali prejsť dokonca aj psychologickým vyšetrením.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný je tiež prekvapený a znepokojený. „Tak generál Lučanský si pri cvičení spôsobil zranenia ktoré museli operovať v nemocnici. Tvrdí to minister vnútra Mikulec. Hmmm… Odkedy môže väzobne stíhaný chodiť cvičiť? Môže cvičiť akurát na cele a akurát tak kliky. A pritom si vylúpne oko? Čo nám to minister Mikulec podsúva? Koho kryje? Generála Lučanského zjavne niekto dobil. Pri jeho fyzickej konštrukcii a kondícii museli byť viacerí. Buď bachari alebo väzni. Tých však k nemu musel niekto zámerne pustiť. Toto je však mimoriadne závažná vec. Mimoriadne. A minister sa tvari ze sa nič nestalo?“ píše Žitný na sociálnej sieti.

VIDEO: Milan Lučanský bol 24. 6. 2020 v relácii Ide o pravdu ešte vo funkcii policajného prezidenta. Bol to jeden z posledných rozhovorov pred tým, ako sa rozhodol odísť z polície.

Video

Lučanský, ale aj jeho predchodca v kresle policajného prezidentka Tibor Gašpar, a celá prejáda bývalých i súčasných politickýh špičiek, dokonca i tajnej služby, sú v súčasnosti vo väzbe. Tam ich dostali najmä výpovede tzv. kajúcnikov, teda osôb spolupracujúcich s políciou.

VIDEO: Lučanského privážajú na špeciálny súd v Pezinku 6. 12. 2020, ktorý rozhodoval o jeho väzbe.

Video

VIDEO: Fico žiada Kolíkovú o informácie o Lučanskom.

Video
2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Milan Lučanský