Vo Viedni sa dalo otestovať na koronavírus len 10 % ľudí

Denne bolo vo Viedni k dispozícii do 150-tisíc testov, avšak možnosť bezplatného testovania využilo denne v priemere len necelých 23-tisíc ľudí.

13.12.2020 07:30 , aktualizované: 21:19
koronavírus, vakcína, USA Foto: ,
Prezident spoločnosti United Parcel Service pre globálnu zdravotnú starostlivosť Wesley Wheeler ukazuje fľaštičku, ktorá sa použije na prepravu vakcíny Pfizer COVID-19 na vypočutí v podvýbore Senátu, december 10. 10. 2020 vo Washingtone.
debata (41)
Vývoj počtu vyliečených

V grafe je znázornený počet vyliečených za deň a celkový počet

vyliečení za deň
celkový počet vyliečených

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:19 Symbolom rozsiahlej očkovacej kampane voči novému koronavírusu sa majú v Taliansku stať rôznofarebné jarné kvietky prvosienky. Oznámil to v nedeľu na tlačovej konferencii splnomocnenec talianskej vlády pre boj s koronavírusom Domenico Arcuri, informovala agentúra DPA.

Motto kampane na podporu vakcinácie obyvateľstva, ktorá bude prebiehať v rozhlase, televízii aj na internete, znie: „Taliansko sa znovuzrodí s kvetom“. V propagačnom videu kampane, na ktorej sa spolupodieľa architekt Stefano Boeri, je vidieť zelený klíček rastlinky vychádzajúci zo zeme a neskôr sa mapa Talianska zaplní ružovými, modrými a žltými symbolmi prvosienky. Tento kvet si Boeriho tím vybral preto, že ohlasuje príchod jari, čiže znovuzrodenia. Rovnako by sa po spustení očkovania mal opätovne obnoviť aj život v krajine.

20:58 Izrael skrátil karanténu pre ľudí, ktorí boli v kontakte s osobou nakazenou koronavírusom SARS-CoV-2, a to z pôvodne 12 na desať dní. V nedeľu o tom podľa agentúry DPA informovalo izraelské ministerstvo zdravotníctva.

Nové nariadenie o desaťdňovej karanténe začne platiť v utorok ráno. Teraz platí rozhodnutie z 1. novembra o 12-dňovej povinnej karanténe. Do 1. novembra trvala povinná karanténa pre takéto osoby 14 dní.

Naďalej platí, že osoby, ktorí boli v kontakte s pozitívne testovanými ľuďmi a sú v povinnej izolácii, musia podstúpiť test na COVID-19 v prvý a následne aj deviaty deň svojej 10-dňovej karantény. Aby bolo možné karanténu ukončiť, obidva tieto testy musia mať negatívny výsledok, dodala DPA.

18:25 Mesto Myjava zriaďuje mobilné odberové miesto (MOM) s antigénovými testami na ochorenie COVID-19. Nové MOM sa bude nachádzať v priestore hlavnej tribúny futbalového štadióna Spartaku Myjava so vstupom od rieky na Štúrovej ulici. Informoval o tom hovorca mesta Martin Kovanič.

Odberové miesto bude občanom k dispozícii od pondelka do stredy 23. decembra v pracovné dni v čase od 10.00 do 16.00 h. „Bezpečnosť a koordináciu budú zabezpečovať príslušníci mestskej polície a dobrovoľní hasiči. Dôvodom na zriadenie nového MOM je skrátenie čakacej doby na testovanie v odberovom mieste v nemocnici, ktoré bude fungovať paralelne,“ uviedol Kovanič.

17:07 Španielsko by malo dosiahnuť kolektívnu imunitu svojho obyvateľstva voči novému druhu koronavírusu do konca leta 2021, a to v prípade, že bude dovtedy zaočkované dostatočné množstvo ľudí. Povedal to v nedeľu španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa, píše agentúra Reuters.

Vakcinačný program sa podľa slov ministra začne v januári a do konca leta budúceho roku by mali vakcínu dostať viac ako dve tretiny 47-miliónovej populácie krajiny. Illa pre noviny Publico uviedol, že o päť až šesť mesiacov by sa Európa mohla dostať na začiatok konca koronavírusovej pandémie. Ľudia nadobudnú imunitu buď očkovaním alebo po prekonaní ochorenia COVID-19, ktoré tento vírusu spôsobuje, dodal minister.

15:32 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín do nedele 2641 nových prípadov nákazy koronavírusom a 58 úmrtí. Informoval o tom portál OE24 s tým, že ide o najvyšší denný prírastok infikovaných zaznamenaný počas víkendu za posledný mesiac.

Najvyšší počet nakazených počas víkendu hlásilo Rakúsko v nedeľu 15. novembra, keď ich do štatistík pribudlo 4605.

Vo Viedni sa v nedeľu o 18.00 h končí hromadné testovanie obyvateľstva, ktoré spustili 4. decembra. Ako píše agentúra APA, už teraz je jasné, že zaočkovať sa v rakúskej metropole dalo len vyše desať percent obyvateľstva. Kapacity boli pripravené pritom pre 60-percentnú účasť, čiže 1,2 milióna ľudí. Denne bolo k dispozícii do 150-tisíc testov, avšak možnosť bezplatného testovania využilo denne v priemere len necelých 23-tisíc ľudí.

14:50 Rusko po tom, čo na mnohých norkových farmách v Európe došlo k vypuknutiu epidémie koronavírusu, vyvíja očkovaciu látku, ktorá bude určená pre zvieratá. Vakcína by mala byť k dispozícii koncom januára, povedal v rozhovore pre odborný magazín „Veterinár a život“ šéf Federálneho úradu pre veterinárny a fytosanitárny dozor (Rosseľchoznadzor) Sergej Dankvert. Informovala o tom v nedeľu stanica ORF.

Záujem o Ruskom vyvíjanú vakcínu, ktorá sa podľa slov Dankverta aktuálne nachádza v rozhodujúcej tretej fáze testovania, prejavili už Európska únia, Spojené štáty a Singapur. „Nová očkovacia látka sa teraz testuje na norkách, mačkách a hlodavcoch,“ priblížil Dankvert.

13:48 Medzi 181 úmrtiami súvisiacimi s ochorením COVID-19, ktoré hlásili za sobotu v Maďarsku, je päť obetí vo veku do 50 rokov. Zvyšné obete predstavujú starší pacienti trpiaci chronickými ochoreniami. Za uplynulý deň pribudlo v krajine 4153 osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, informoval v nedeľu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Najmladšou obeťou bola 42-ročná žena trpiaca vysokým krvným tlakom. Od vypuknutia pandémie koronavírusu zomrelo v krajine v tejto súvislosti už 6965 ľudí. Nákazu potvrdili doposiaľ celkom 280 400 osobám.

13:03 Nemecko výrazne sprísni protepidemické opatrenia v snahe zabrániť „exponenciálnemu rastu“ počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. V nedeľu to oznámila nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú cituje agentúra AFP.

Od 16. decembra do 10. januára budú v spolkovej republike zatvorené školy, kaderníctva a všetky obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú tovar každodennej spotreby. Zároveň bude platiť zákaz predaja alkoholu na verejne prístupných miestach, teda aj vareného vína. Nemecká vláda taktiež vyzvala zamestnávateľov, aby ľudom umožnili pracovať z domu.

Kiná, divadlá a športové zariadenia, ako napríklad telocvične či plavárne, sú v Nemecku zatvorené už od novembra.

12:02 Celosvetový počet mŕtvych s covid-19 prekonal podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa hranicu 1,6 milióna. O posledných 100-tisíc sa zvýšil za desať dní. Predošlých 100-tisíc pribudlo za deväť dní, čo je zatiaľ najrýchlejší rast za celú dobu pandémie. Predtým za 10 a 12 dní a ešte predtým za 17 dní. V predchádzajúcej fáze pandémie rástol počet mŕtvych najrýchlejšie v apríli, keď sa zo 100-tisíc na 200-tisíc úmrtí dostal za 15 dní.

Najviac obetí na životoch od začiatku pandémie evidujú Spojené štáty, kde zomrelo takmer 298-tisíc ľudí. Nasledujú Brazília (vyše 181-tisíc mŕtvych) a India (viac ako 143-tisíc). Z Európy je na tom čo do počtu mŕtvych najhoršie Británia a Taliansko (oboje vyše 64-tisíc), Francúzsko (vyše 57-tisíc) a Španielsko (vyše 47-tisíc).

11:08 O 28 080 stúpol za posledných 24 hodín v Rusku počet prípadov koronavírusovej nákazy, čo je o 57 menej, než tomu bolo v predchádzajúci deň. Informuje o tom ruský spravodajský server Meduza.io s odvolaním sa na hlásenie federálneho operačného štábu na kontrolu a monitoring pandémie choroby COVID-19.

Najviac nových infekcií v priebehu ostatného dňa registrujú Moskva (6425) a Petrohrad (3768 prípadov). Celkový počet nakazených v Rusku tak dosiahol 2 653 928, spresnilo krízové centrum vo svojej pravidelnej každodennej tlačovej správe.

Na uvedenú infekciu spojenú s novým druhom koronavírusu (SARS-CoV-2) zomrelo v posledných 24 hodinách 488 ľudí, čo je menej než 560 deň predtým. Celkový počet úmrtí od vypuknutia epidémie dosiahol v Rusku 46 941, uvádza Meduza.io s odkazom na údaje krízového štábu.

9:38 Laboratóriá v Česku odhalili v sobotu 3655 prípadov nákazy koronavírusom. Rizikové skóre českého protiepidemického systému (PES) sa už pomaly začína blížiť k najvyššiemu stupňu 5, pričom najvážnejšia situácia je stále vo východočeskom okrese Havlíčkův Brod, píše webová stránka televíznej stanice Nova.

Rizikové skóre, od ktorého závisí zmena protiepidemických opatrení, po predchádzajúcom poklese opäť rýchle stúpa. V sobotu sa zdvihlo z hodnoty 64 na 69 a v nedeľu na 71. Od hodnoty 75 ide pritom už o piaty stupeň systému PES. Päťka v tomto prípade označuje najvyšší stupeň pohotovosti.

A aj keď naďalej v Česku platí tretí stupeň opatrení, vláda v pondelok pravdepodobne vyhlási stupeň štvrtý, nechal sa pre TV Nova počuť vicepremiér a minister priemyslu a dopravy Karel Havlíček.

8:23 Brazílska vláda predstavila v sobotu národný plán očkovania proti ochoreniu COVID-19 s prvotným cieľom zaočkovať v prvej polovici roku 2021 51 miliónov ľudí, čo predstavuje zhruba štvrtinu tamojšej populácie. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

V dokumente predloženom najvyššiemu súdu, ktorý vláde stanovil termín na vypracovanie spomínaného plánu, ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že k dispozícii bude 108 miliónov dávok na prednostné očkovanie najzraniteľnejších skupín obyvateľov vrátane zdravotníckych pracovníkov, seniorov a domorodých komunít.

Aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu vírusu, musí byť podľa tohto plánu zaočkovaných aspoň 70 percent populácie – teda približne 148 miliónov z 212 miliónov obyvateľov Brazílie. Podľa agentúry Reuters súčasný plán pokrýva zhruba jednu tretinu tohto cieľa. Dokument, v ktorom sa spomína, že pre optimálnu ochranu pred nákazou sú potrebné dve dávky vakcíny na osobu, však neuvádza dátum spustenia očkovania ani nešpecifikuje informácie v súvislosti s dodávkami potrebných vakcín.

7:30 Počet ľudí, nakazených koronavírusom v Spojených štátoch prekročil 16 miliónov. V USA sa prvé dodávky novo schválenej vakcíny proti koronavírusu dostanú do očkovacích centier v pondelok. Oznámili to v sobotu zástupcovia armády, ktorí budú distribúciu koordinovať. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok schválil mimoriadne použitie vakcíny proti COVIDU-19 vyvinuté firmami Pfizer a BioNTech. Ako prvých majú očkovať zdravotníkov a obyvateľov domovov pre seniorov. Doručovacie spoločnosti UPS a FedEx dostanú prvé balíky s očkovacími látkami v nedeľu a v pondelok ráno budú vakcíny na 145 miestach po celých Spojených štátoch, povedal generál Gustave Perna, ktorý velí vojenským logistickým operáciám. Do ďalších 125 nemocníc a zdravotných stredísk sa dostanú v utorok a do 66 v stredu.

„Buďte bez obáv, distribúcia už začala,“ uviedol Perna. V prvej fáze sa má distribuovať okolo troch miliónov dávok vakcíny, uviedla agentúra AP.

Rozvážku vakcíny sťažuje fakt, že látka sa musí prevážať za extrémne nízkych teplôt okolo mínus 70 stupňov Celzia. Spoločnosť Pfizer preto vyvinula špeciálne prepravné kontajnery so suchým ľadom a senzory, ktoré jej umožní na diaľku sledovať polohu zásielky a teplotu. Povolenie pre vakcínu od firiem Pfizer a BioNTech predstavuje historický míľnik v boji s pandémiou, ktorá si v Spojených štátoch vyžiadala takmer 300 000 životov. Pred USA tú istú vakcínu, u ktorej sa preukázala 95-percentný účinnosť, schválila Británia, Bahrajn, Kanada, Saudská Arábia a Mexiko. Očakáva sa, že jej použitie čoskoro schváli aj Európska únia.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus