Pribudlo ďalších 30 obetí koronavírusu a vyše 500 nových prípadov

Na Slovensku pribudlo v nedeľu 505 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 formou RT-PCR testov. Identifikovali ich z 2899 vykonaných testov. Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 sa zvýšil o 30, ochoreniu tak doteraz na Slovensku podľahlo 1 205 ľudí. Vyliečilo sa ďalších 1517 pacientov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

14.12.2020 10:09 , aktualizované: 15:04
koronavírus Foto: ,
Ženy so zabaleným jedlom na Štúrovej ulici v Bratislave 11. decembra 2020.
debata (85)

Ako ďalej doplnilo Ministerstvo zdravotníctva SR, v nedeľu zachytili aj 470 pozitívne testovaných antigénnymi testami. „Je to 17,41 % z 2 899 pozitívne ukončených RT-PCR vyšetrení a 7,18 % z 6 545 antigénnych testov za včerajší deň,“ dodal rezort.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Bratislavskom (125) a v Banskobystrickom kraji (122). Nasleduje Prešovský (89), Trenčiansky (77), Košický (47), Žilinský (26), Nitriansky (12) a Trnavský kraj (7). Je medzi nimi 242 mužov a 263 žien.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 2 230 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2 037 ľudí. Na JIS je 140 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 142 osôb.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov je 1 218 962, zachytili pritom 133 489 pozitívnych osôb. Celkovo sa z ochorenia zotavilo 98 585 ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva: Hospitalizovaných v nemocniciach pribúda, situácia je však pod kontrolou

Hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň je v nemocniciach stále viac, momentálne ich je 2230. Historické maximá dosahuje počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii, ktorých je 142, a počet ľudí na JIS, tých je 140. V pondelok o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, pričom zdôraznila, že situáciu majú pod kontrolou.

„Na pôde rezortu je zriadený tím, ktorý sa venuje výlučne situácii v zdravotníckych zariadeniach. Niekoľkokrát za deň dostávame reporty a v prípade potreby situáciu aktívne riešime. Na ministerstve aktívne pracuje aj krízové koordinačné centrum, ktoré sme zriadili s cieľom riešenia a monitorovania situácie,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

MZ SR však apeluje na vedenia nemocníc, aby dbali na dodržiavanie protiepidemických opatrení a vyžadovali ich dodržiavanie nielen od zdravotníckych pracovníkov, ale všetkých osôb, ktoré vstupujú do týchto priestorov. Šéf rezortu zároveň ďakuje všetkým zdravotníckym pracovníkom za mimoriadnu prácu.

Štátny tajomník Peter Stachura, pod ktorého spadá tím monitorujúci situáciu v nemocniciach, zdôraznil, že vďaka aktuálnym dátam z nemocníc vedia pohotovo reagovať na situáciu a prijímať zodpovedné rozhodnutia. Prízvukoval, že aj napriek tomu, že je situácia náročná, v niektorých nemocniciach sa stále vykonáva aj časť plánovaných výkonov, v závislosti od epidemiologickej situácie v danom regióne. „Chcel by som ubezpečiť, že všetkým pacientom bude v prípade náhleho zhoršenia ich zdravotného stavu poskytnutá adekvátna zdravotná starostlivosť,“ komentoval.

Ministerstvo zdravotníctva zároveň verejnosti pripomína, aby dodržiavala základné pravidlá – teda nosenie rúška, dostatočný odstup, minimálne dva metre, a dôslednú hygienu rúk.

Dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19 je potvrdenie od lekára

Dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19 je potvrdenie od lekára. TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Ako môže takéto potvrdenie vyzerať, približuje vyhláška ÚVZ SR. Vzor určuje, že takéto potvrdenie má obsahovať meno a priezvisko spolu s dátumom narodenia pacienta. Ponúka z možností, že táto osoba preukázateľne prekonala ochorenie COVID-19 potvrdené buď pozitívnym RT-PCR, alebo antigénovým testom, prípadne protilátkami proti ochoreniu COVID-19 za posledné tri mesiace a vzťahuje sa na neho výnimka z povinnosti ďalšieho testovania a dodržiavania karanténnych opatrení na toto ochorenie.

Vzor definuje aj časový úsek trvania výnimky. Chýbať by nemali ani pečiatka a podpis lekára.

Dodala, že forma potvrdenia o negatívnom výsledku RT-PCR testu je na dohode s príslušným laboratóriom. Musí však obsahovať jasný identifikačný prvok testovanej osoby i príslušného laboratória, použitú vyšetrovaciu metódu, dátum odberu a dátum vystavenia výsledku testu.

Mapa šírenia koronavírusu na Slovensku

Na mape môžete vidieť celkový počet prípadov na konkrétny okres.

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy
85 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus