USA medzi prvými zaočkovali šéfa Pentagonu

Očkovanie šéfa Pentagonu Christophera Millera zaznamenali aj kamery, aby povzbudil ďalších Američanov. Očkovanie proti koronavírusu sa v USA začalo v pondelok. V Spojených štátoch potvrdili v pondelok prvý prípad koronavírusu u voľne žijúceho zvieraťa.

15.12.2020 06:15 , aktualizované: 22:51
USA, koronavírus, očkovanie, Pentagon,... Foto: ,
Šéf Pentagonu Christopher Miller sa stal jedným z prvých Američanov, ktorým bola podaná vakcína proti novému druhu koronavírusu vo vojenskej nemocnici Waltera Reeda neďaleko Washingtonu v pondelok 14. decembra 2020.
debata (46)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:51 Tisíce ľudí pracujúcich vo Francúzsku v divadelnom a kinematografickom priemysle sa v utorok zišli v Paríži na demonštrácii proti dlhodobému zatvoreniu ich zariadení z dôvodu pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Informoval o tom spravodajský portál France Info.

Francúzsko od utorka zrušilo čiastočné obmedzenia mobility platné od 30. októbra, naďalej však – najmenej do 7. januára – platí zákaz vychádzania od 20.00 h do 06.00 h, pretože počet infikovaných zostáva stále vysoký. Divadlá, kiná a iné kultúrne zariadenia spolu s barmi a reštauráciami zostanú počas vianočných a novoročných sviatkov tiež zatvorené.

Francúzska vláda minulý týždeň oznámila ďalší balík podpory pre kultúrny sektor vo výške 35 miliónov eur. Napriek tomu demonštranti, ktorí sa v utorok zišli na Námestí Bastily v centre Paríža, vyjadrili obavy, že veľa pracovných miest krízu neprežije.

Francúzske divadlá a kiná sú tento rok pre pandémiu zatvorené už druhýkrát – prvý raz sa tak stalo od marca do júna počas prvej vlny, keď bol vo Francúzsku striktne obmedzený pohyb ľudí i ekonomické aktivity. (tasr, ap, france info)

22:16 Európska komisia (EK) v utorok privítala politickú dohodu medzi inštitúciami EÚ o novom ambicióznom programe EU4Health. Európsky parlament a Rada EÚ odobrili program, ktorý významne prispeje k oživeniu Európy po koronakríze tým, že zlepší zdravie obyvateľov EÚ, posilní odolnosť zdravotných systémov a podporí inovácie v zdravotníctve.

Program EU4Health zároveň pomôže vyplniť právne medzery, ktoré odhalila táto kríza a zabezpečí, aby zdravotnícke systémy v krajinách EÚ lepšie odolávali ďalším prípadným hrozbám. Cieľom, ktorý má tomu dopomôcť, je vytvorenie európskej zdravotníckej únie.

Program EU4Health je štvrtý a najväčší z programov EÚ v oblasti zdravia od ich vzniku v roku 2003. Rozpočet vo výške 5,1 miliardy eur mu bol pridelený na základe dohody medzi Európskym parlamentom a Radou EÚ o viacročnom finančnom rámci na roky 2021 – 2027.

Cieľom programu EU4Health je zvýšiť odolnosť zdravotníckych systémov pri riešení cezhraničných hrozieb a zlepšiť kapacitu krízového riadenia, vytvoriť fungujúcu európsku zdravotnícku úniu investovaním do liečby rakoviny, lepšej pripravenosti na pandémie a zabezpečením dostupnosti liekov a inovácií a do tretice posilnením prevencie chorôb a podporou digitálneho zdravia.

21:55 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v utorok povolil prvý domáci rýchlotest na Covid-19, ktorý bude vo voľnom predaji a poskytne výsledok do zhruba 20 minút. Tento rýchlotest vyrobila spoločnosť Ellume zo štátu Kalifornia. Predávať sa bude asi za 30 dolárov. Spoločnosť plánuje uviesť na trh tri milióny kusov už v januári roku 2021 a ďalšie milióny v nasledujúcich mesiacoch.

Stephen Hahn z FDA uviedol, že vydanie povolenia na použitie rýchlotestu v stave núdze je „veľkým míľnikom“. „Pomáhame rozširovať prístup Američanov k testovaniu, znižujeme zaťaženie laboratórií a testovacích kapacít a poskytujeme Američanom viac možností testovania z pohodlia a bezpečia ich domovov,“ uviedol.

Je to antigénový test, čo znamená, že funguje na základe detekcie povrchovej molekuly koronavírusu – na rozdiel od bežných PCR testov, ktoré vyhľadávajú genetický materiál vírusu. Použitá technológia je podobná domácemu tehotenskému testu. Pri teste spoločnosti Ellume sa používa výter z nosa, ktorý sa nerobí tak hlboko ako pri výtere z nosohltanu využívaného v klinických podmienkach, a je preto pohodlnejší na domáce použitie. Vzorka sa po odobratí vloží do náplne na jedno použitie.

Podľa FDA test u jedincov so symptómami správne identifikoval 96 percent pozitívnych vzoriek a 100 percent negatívnych vzoriek. U ľudí bez príznakov test správne identifikoval 91 percent pozitívnych vzoriek a 96 percent negatívnych vzoriek. FDA uviedla, že u pacientov bez príznakov „by sa s pozitívnymi výsledkami malo zaobchádzať ako s predpokladane pozitívnymi, kým ich nepotvrdí iný test“. (tasr, afp)

21:13 Približne 40 policajtov utrpelo zranenia počas potýčok na utorňajšom proteste v Kyjeve, na ktorý prišli demonštranti vyjadriť svoj nesúhlas s plánovaným zavedením tzv. lockdownu, teda celoplošných epidemiologických obmedzení. Tie majú vstúpiť do platnosti začiatkom januára.

Niekoľko tisíc demonštrantov, medzi nimi mnohí podnikatelia či maloobchodníci, sa zhromaždilo na známom Námestí nezávislosti v centre Kyjeva. Napriek tomu, že účastníci protestu po policajtoch hádzali rôzne predmety, polícia nezakročila, ako je možné vidieť na videozáberoch z miesta.

Policajti však zasiahli, keď sa demonštranti pokúsili rozložiť si na námestí stany. Polícia podľa miestnych médií použila na rozohnanie davu slzný plyn. Desiatky policajtov sa však zranili po tom, ako proti nim demonštranti použili taktiež slzotvorný plyn, priblížila agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie kyjevskej polície.

Jedného policajta udrel do hlavy bližšie nespresnený predmet, pričom následne upadol do bezvedomia. Ďalších asi 40 policajtov utrpelo chemické popáleniny očí spôsobené slzotvorným plynom, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského ministerstva vnútra. V inom vyhlásení ministerstvo oznámilo, že traja policajti museli byť hospitalizovaní s poraneniami hlavy po tom, ako ich napadla skupina opitých mužov. (dpa, afp, reuters, tasr)

20:36 Americký imunológ a hlavný odborník Bieleho domu na koronavírus SARS-CoV-2 Anthony Fauci odporúča, aby sa budúci prezident USA Joe Biden dal zaočkovať proti infekčnej chorobe Covid-19 ešte predtým, ako sa 20. januára 2021 oficiálne ujme svojej funkcie. Fauci odporučil vakcináciu aj budúcej viceprezidentke Kamale Harrisovej.

Fauci vo vysielaní televízie ABC v utorok vyjadril svoje „pevné presvedčenie“, že „z bezpečnostných dôvodov by sme ich (Bidena a Harrisovú) mali dať zaočkovať hneď, ako to bude možné“. Dodal, že by bol rád, keby bol Biden „plne chránený, keď v januári nastúpi do prezidentského úradu“.

Fauci podotkol, že dosluhujúci prezident USA Donald Trump pravdepodobne ešte stále má v tele protilátky proti koronavírusu, keďže na jeseň prekonal chorobu Covid-19. Napriek tomu by sa mal tiež dať zaočkovať, aby si bol svojou imunitou „dvojnásobne istý“. Podľa Fauciho by sa mal dať zaočkovať aj viceprezident USA Mike Pence, lebo treba „chrániť ľudí, ktorí sú pre našu krajinu práve teraz veľmi dôležití“.

20:23 Epidemiologické obmedzenia, ktoré v súčasnosti platia vo väčšine dánskych miest a obcí, sa od stredy rozšíria na úroveň celej krajiny. Oznámila to v utorok dánska vláda, ktorá dúfa, že sa jej tak podarí zastaviť narastajúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom.

„Koronavírus si už v Dánsku získal prisilné postavenie. Miera infekčnosti je príliš vysoká a počet hospitalizovaných rastie. Príliš rýchlo,“ napísal na Facebooku dánsky minister dopravy Benny Engelbrecht. „Rozšírime (preto) čiastočný lockdown na celú krajinu,“ dodal.

Od 7. decembra platia najväčších dánskych mestách – Kodani, Aarhuse a Odense – obmedzenia, podľa ktorých musia byť zatvorené školy, bary, reštaurácie, športoviská i kultúrne centrá. Od 10. decembra sa reštrikcie rozšírili aj na ďalších 31 obcí. Vo zvyšku krajiny začnú platiť 16. decembra od 16.00 h a potrvajú najmenej do 3. januára.

Dánsko hlásilo v utorok rekordný denný nárast takmer 3-tisíc novonakazených. Celkový počet doteraz zaznamenaných prípadov tak už v tejto krajine s 5,8 miliónom obyvateľov presiahol 116-tisíc. Koronavírus si tam vyžiadal aj 961 úmrtí. (tasr, afp)

20:14 Karikatúra 15.12.2020 (Gašparec)

Gašparec, 15. 12. 2020

20:08 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v utorok zverejnil ďalšie dáta, ktoré potvrdzujú bezpečnosť a účinnosť vakcíny proti novému koronavírusu od americkej firmy Moderna.

V dokumente FDA píše, že s vakcínou nie sú spojené „žiadne konkrétne obavy ohľadom bezpečnosti“, ktoré by mohli zabrániť jej schváleniu pre núdzové použitie. Rozhodovať o tom bude vo štvrtok panel nezávislých expertov FDA a v piatok samotný úrad. FDA zároveň potvrdila vyše 94-percentnú účinnosť vakcíny. Z klinických testov vyplýva, že vakcína o niečo slabšie účinkuje u ľudí nad 65 rokov.

Ak FDA tento týždeň schváli aj použitie vakcíny od Moderny, už na budúci týždeň by sa po Spojených štátoch mohlo začať distribuovať zhruba šesť miliónov dávok. V USA chcú ešte v decembri zaočkovať 20 miliónov obyvateľov, zvyšok do leta. Podľa odborníkov je zastavenie šírenia vírusu SARS-CoV-2 možné len vtedy, ak sa dá zaočkovať viac ako 70 percent populácie. (tasr, afp)

19:22 Nákazu novým koronavírusom potvrdil po expremiérovi Petrovi Pellegrinim z mimoparlamentnej strany Hlas i jeho kolega Erik Tomáš. (Viac tu)

19:00 Nevedno, či má Igor Matovič záľubu udržiavať ľudí v napätí, no zjavne sa mu to darí. Obyvatelia Slovenska ani týždeň pred Vianocami stále nevedia, aké pravidlá budú platiť počas sviatkov, píše v komentári Marián Repa. (Viac tu)

18:46 Výcvikové psy rakúskej armády dokážu pomocou čuchu zistiť, či je človek nakazený novým druhom koronavírusu. Oznámila to na pondelňajšej tlačovej konferencii tamojšia ministerka obrany Klaudia Tannerová.

Sučka belgického ovčiaka pred novinármi niekoľkokrát demonštrovala, že vie rozoznať rúško od koronavírusových pacientov od rúšok ľudí, čo infikovaní nie sú. Pre vycvičeného psa táto úloha nie je žiadnou veľkou výzvou, povedal Otto Koppitsch z výcvikového strediska rakúskych ozbrojených síl v meste Kaisersteinbruch v Burgenlande.

Za desať minút sa stopovaciemu psovi podľa jeho slov podarilo preskúmať 250 vzoriek. Takto trénované jedince by mali v budúcnosti pracovať naraz polhodinu. Rúška pochádzali od koronavírusových pacientov z nemocníc v Grazi – či už od len nedávno infikovaných ľudí až po intubovaných pacientov.

Belgický ovčiak rakúskej armády, ktorý je... Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Pes / Detekcia koronavírusu / Belgický ovčiak rakúskej armády, ktorý je vycvičený na detekciu ochorenia Covid-19

Tréning pritom prebieha s materiálom, ktorý neobsahuje častice vírusu a jeho prenos nie je v podstate možný ani pri kontrole čerstvých vzoriek, zdôraznil nemecký fyzik a zoológ Wolf Kafka, podľa ktorého metódy psov od júna cvičili. Rovnaký postup sa používa napríklad aj na hľadanie výbušnín, drog či bankoviek.

Čo presne psy vo vzorke cítia, nie je jasné, no podľa Kafku to môžu byť častice vírusu ako napríklad produkty látkovej premeny, ktoré produkujú osoby s ochorením Covid-19 či látky z imunitnej odozvy organizmu. Ich množstvá sú však príliš nízke na to, aby sa dali ľahko dokázať meraniami, dodal.

To, či bude možné takto vycvičených psov nasadiť na rutinné testy na prítomnosť koronavírusu napríklad na viedenskom letisku Schwechat, bude známe začiatkom budúceho roka, povedal Koppitsch. Dodal, že psy na takéto účely určite nechcú používať plošne, ale len v ťažiskových miestach, ako napríklad pri cestujúcich prichádzajúcich letecky z rizikových krajín. (tasr, apa)

17:36 Pre žiakov a učiteľov stredných a vysokých škôl v Anglicku budú od januára na týždennej báze k dispozícii rýchlotesty na nový koronavírus. Oznámila to v utorok britská vláda. Študenti a zamestnanci týchto škôl budú počas každého dňa v týždni môcť absolvovať rýchlotest v prípade, že boli v blízkom kontakte s nakazeným, uviedol minister školstva Gavin Williamson.

V súlade s platnými nariadeniami sa môže v karanténe ocitnúť celá škola, ak má jeden z jej zamestnancov alebo žiakov pozitívny test na koronavírus. Od januára však celá škola do karantény ísť nemusí, ak žiaci i zamestnanci budú v takomto prípade súhlasiť denným testovaním. Ešte na jeseň sa takýto model vyskúšal na vybraných školách. (tasr, dpa, skynews)

14:09 Poľská vláda v utorok schválila Národný očkovací program proti koronavírusu. Podľa premiéra Mateusza Morawieckeho krajina zazmluvnila 60 miliónov dávok vakcíny od šiestich dodávateľov, pričom ako prvých majú očkovať zdravotníkov a učiteľov. Morawiecki taktiež uviedol, že návrat žiakov do škôl bude závisieť od vývoja nákazy počas nasledujúcich štyroch až piatich týždňov, nie od očkovania učiteľov. (tasr, pap)

13:29 Záchranná služba Košice (ZS KE) zaznamenáva aktuálne nárast počtu výjazdov súvisiacich s ochorením Covid. Za minulý týždeň eviduje celkovo 294 takýchto výjazdov, z toho v 195 prípadoch išlo o pacientov pozitívnych na toto ochorenie.

„Celkový počet týchto výjazdov stúpol oproti týždňu predtým o vyše 12 percent. Počet pacientov pozitívnych na Covid vzrástol až o 16 percent,“ informoval v utorok hovorca ZS KE Viktor Wurm. Záchranári ZS KE vyrážajú k prípadom z 57 staníc na území celého Košického kraja, v Prešovskom a Žilinskom kraji.

12:59 Prísne koronavírusové obmedzenia vo Francúzsku sa od utorka mierne uvoľňujú. Ľudia teraz môžu odísť z domu z akéhokoľvek dôvodu, a nielen z určitých dôvodov, ako to bolo v prípade najnovšieho lockdownu v krajine platného od konca októbra.

Je však zavedený čiastočný zákaz nočného vychádzania: ľudia môžu ísť von od 20.00 h do 06.00 h nasledujúceho dňa len z určitých konkrétnych dôvodov a musia najprv povinne vyplniť online formulár. Medzi týmito dôvodmi sú: práca, starostlivosť o deti, zdravotná núdza alebo prechádzka s domácim zvieratkom. Ísť si von zašportovať alebo len na bežnú prechádzku nie je dovolené. (tasr, dpa)

12:57 Talianska vláda bude musieť počas sviatkov zaviesť nové protipandemické opatrenia v záujme zvrátenia príchodu tretej vlny koronavírusu, uviedol v rozhovore pre taliansky denník La Stampa, ktorý bol zverejnený v utorok, premiér Giuseppe Conte.

„Budeme potrebovať nové opatrenia… musíme zvrátiť tretiu vlnu, tá by mala ničivý vplyv okrem iného aj na počet úmrtí,“ dodal premiér.

Conteho koaličná vláda uvažuje nad zavedením celoplošných opatrení počas obdobia vianočných a novoročných sviatkov po tom, čo centrá talianskych miest zaplavili cez víkend davy ľudí. Stalo sa tak krátko na to, čo Rím uvoľnil niektoré z protipandemických opatrení zavedených počas minulého mesiaca. (tasr, reuters)

12:17 Maďarská lekárska komora (MOK) eviduje už 34 úmrtí zdravotníkov súvisiacich s ochorením Covid-19, pripomenulo v utorok internetové vydanie týždenníka Magyar Hang s odvolaním sa na webovú stránku MOK. Medzi obeťami v zdravotníctve je osem obvodných lekárov. Počet úmrtí lekárov, sestier a ošetrovateľov za prvé dva týždne decembra stúpol trojnásobne.

Zoznam komory je založený na dobrovoľnom poskytovaní informácií, preto je zrejmé, že skutočný stav úmrtí zdravotníkov môže byť horší. MOK nemá možnosť preverovať tieto údaje oficiálnou formou, zdôraznil minulý týždeň spravodajský server Blikk.hu.

11:49 Zaočkovanie celej populácie Spojeného kráľovstva proti Covidu môže podľa expertov trvať rok aj v prípade, že sa uskutoční bez prerušení. Rozsah programu očkovania by nemal byť podcenený, uviedol Jeremy Farrar – člen poradného orgánu britskej vlády pre núdzové situácie (SAGE). Farrar na to upozornil spolu s profesorom Timom Cookom, expertom v oblasti anestéziológie a intenzívnej medicíny. (tasr, skynews)

Poskytnutie dvoch dávok vakcíny každému obyvateľovi Británie potrvá podľa nich takmer jeden rok v prípade, ak každé z očkovacích stredísk zaočkuje 500 ľudí denne, päť dní v týždni bez prerušení v súvislosti s dodávkou vakcín.

10:41 České laboratóriá v pondelok odhalili ďalších 5 169 prípadov nákazy koronavírusom. Je to o 920 viac, ako v rovnaký deň pred týždňom. V krajine v súčasnosti evidujú 64 710 aktívnych prípadov, v nemocniciach leží 4 547 pacientov a 586 z nich je vo vážnom stave. Úrady evidujú 9 743 úmrtí pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. (tn.cz, mzcr.cz)

Rizikové skóre, od ktorého závisí zmena protiepidemických opatrení, po víkendovom postupnom náraste zo 64 na 69 a v nedeľu na 71, v pondelok kleslo o päť bodov a jeho aktuálna hodnota je tak 66. V súvislosti s vysokým rizikovým skóre sa Česko v piatok opäť presunie do štvrtého stupňa, čo znamená, že sa budú musieť opäť zavrieť napríklad reštaurácie, kaviarne alebo hotely a tiež fitness centrá, wellness, bazény a sauny.

10:17 Na Slovensku v pondelok pribudlo 2034 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 z 10 901 v­ykonaných testov RT-PCR testov. Pribudlo aj 2 788 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Ochoreniu podľahlo ďalších 46 osôb. Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo ďalších 1718 pacientov. (Viac o téme tu)

10:00 Počet obetí pandémie ochorenia Covid-19 v Spojených štátoch v pondelok prekročil 300-tisíc. Mŕtvych je viac, ako majú obyvateľov mestá St. Louis alebo Pittsburgh. Ich počet pritom zodpovedá každodennému opakovaniu tragédie na úrovni hurikánu Katrina počas päť a pol mesiacov. Je to tiež viac ako päťnásobok Američanov zabitých vo Vietname a rovná sa každodennému opakovaniu útokov z 11. septembra počas viac ako 100 dní. (tasr, ap)

Odborníci predpokladajú, že v súvislosti s chladným počasím a častejším stretávaním sa ľudí vo vnútri a tiež odmietavým postojom niektorých Američanov k noseniu rúšok a ďalším opatreniam, by mohlo do konca januára prísť o život ďalších 100-tisíc ľudí. Celosvetovo už potvrdili viac ako 1,6 milióna obetí pandémie.

9:53 Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov (USDA) potvrdilo prvý známy prípad nákazy koronavírusom u voľne žijúceho zvieraťa – norky. V USA tento vírus od augusta zabil približne 15-tisíc noriek chovaných na farmách.

USDA potvrdilo, že sa koronavírus našiel u „voľne žijúcej divokej norky“ v západoamerickom štáte Utah počas sledovania voľne žijúcich zvierat v okolí infikovaných norkových fariem. V okolí fariem otestovali niekoľko zvierat odlišných živočíšnych druhov, pričom výsledky testov boli negatívne. Prítomnosť vírusu dosiaľ potvrdili u tigrov chovaných v zoologických záhradách, domácich mačiek a psov. (tasr, reuters)

9:24 Česká vláda požiada 22. decembra o predĺženie núdzového stavu. Denníku Právo to v pondelok po rokovaní vlády oznámil premiér a líder hnutia ANO Andrej Babiš. Núdzový stav poslanci nedávno na návrh Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) predĺžili do 23. decembra, pričom kabinet žiadal termín až do 11. januára.

Na tlačovej konferencii naznačil tento krok aj minister zdravotníctva Jan Blatný, podľa ktorého si jeho rezort dal vypracovať právnu analýzu, aké opatrenia sa dajú zavádzať bez núdzového stavu a aké len počas neho. „Pokiaľ ide o nastavenie štvrtého stupňa (protiepidemického systému PES), tak si neviem predstaviť, ako by sme ho realizovali bez núdzového stavu. Keby dochádzalo k progresívnemu zhoršovaniu, museli by sme sa dostať do najvyššieho stupňa päť, a ten bez núdzového stavu určite nemôže existovať,“ povedal novinárom Blatný. (tasr, pravo, novinky.cz)

8:38 Šéfka Detského fondu OSN (UNICEF) Henrietta Foreová v utorok vyzvala vlády, aby boli učitelia medzi prvými skupinami ľudí, ktorých zaočkujú vakcínou proti ochoreniu Covid-19. „Pandémia Covidu-19 spôsobila po celom svete chaos vo vzdelávaní detí. Zaočkovanie učiteľov je rozhodujúci krok pre návrat do pôvodných koľají,“ uviedla Foreová.

„Učitelia by mali mať prioritu pri očkovaní proti Covidu-19, keď už budú zaočkovaní zdravotníci z prvej línie a rizikové skupiny obyvateľov,“ dodala. (tasr, afp)

7:41 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil štvordňový zákaz vychádzania na prelome rokov s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu. V pondelok po rokovaní vlády uviedol, že nariadenie začne platiť 31. decembra vo večerných hodinách a potrvá do rána 4. januára.

Vláda v „krajine polmesiaca“ začiatkom decembra zaviedla nočný zákaz vychádzania počas pracovného týždňa a rovnaké opatrenie počas celého víkendu platné od piatka 21:00 do pondelka rána 5:00. Najvyšší vládni predstavitelia sa zatiaľ vyhýbajú tzv. lockdownu, aby udržali „nad vodou“ ekonomiku krajiny. Erdogan taktiež oznámil podporu pre podniky a sľúbil, že bude pokračovať v daňových úľavách.

7:05 Netopiere v pohraničných oblastiach južnej a juhovýchodnej Číny sú nositeľmi ďalších koronavírusov, ktoré majú schopnosť prenosu na ľudí, varovala čínska odborníčka, doktorka Š' Čeng-li z virologického ústavu vo Wu-chane.

Podľa jej slov je pravdepodobné, že tieto vírusy, vrátane blízkych príbuzných vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu Covid-19, už kolujú v prírode aj mimo Číny. (Viac o téme tu)

6:47 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok poprela, že bola pod tlakom Talianska, aby odstránila správu kritizujúcu pripravenosť tejto krajiny na koronavírusovú pandémiu.

Dokument s názvom „Bezprecedentná výzva. prvá reakcia Talianska na Covid-19“ zverejnili na webovej stránke sekcie WHO pre Európu 13. mája. V priebehu niekoľkých hodín bol však odstránený. „V texte boli objavené faktické nepresnosti a európska sekcia WHO ho preto odstránila z webovej stránky s úmyslom opraviť chyby a dokument znova zverejniť,“ uvádza sa vo vyhlásení WHO.

Opätovne však zverejnený nebol, pretože „v čase vykonania opráv bola pre krajiny vytvorená nová platforma, kde mohli hodnotiť svoje reakcie a zdieľať získané skúsenosti“. „Talianska vláda nikdy nepožiadala WHO o odstránenie dokumentu,“ dodala organizácia. (tasr, dpa, healthpolicywatch)

6:15 Šéf Pentagonu Christopher Miller sa stal jedným z prvých Američanov, ktorým bola v pondelok podaná vakcína proti novému druhu koronavírusu. Priebeh očkovania nechal Miller zaznamenať na kameru, aby tak k vakcinácii povzbudil aj ostatných Američanov. Americký minister obrany Miller dostal vakcínu vo vojenskej nemocnici Waltera Reeda neďaleko Washingtonu, ako vyplýva z videa, ktoré zverejnil Pentagon. Miller pri podaní vakcíny žartoval, že to nič nie je a vôbec to nebolí.

Pentagon minulý týždeň oznámil, že Miller, ako aj ďalší vrcholní predstavitelia rezortu obrany budú zaočkovaní dobrovoľne a verejne s cieľom pomôcť šíriť informácie o tom, že očkovacia látka je bezpečná a účinná. Počet obetí koronavírusu v Spojených štátoch – najviac zasiahnutej krajine na svete – presiahol v pondelok 300-tisíc.

Očkovanie proti novému koronavírusu sa v USA začalo v pondelok – po tom, ako americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok schválil pre núdzové použitie vakcínu proti Covidu-19 od konzorcia Pfizer/BioNtech. Americké zdravotnícke úrady odporučili, aby vakcínu ako prví dostali zdravotníci a klienti v domovoch dôchodcov.

Ešte tento týždeň by mali vakcínu ponúknuť vysokopostaveným činiteľom USA vrátane predstaviteľov Bieleho domu a ľudí pracujúcich v ich blízkom okolí. Do stredy by mali byť distribuované takmer tri milióny dávok vakcíny. Cieľom je do konca decembra zaočkovať až 20 miliónov a do marca 2021 až 100 miliónov ľudí. (tasr, afp)

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus