Analytik Bošňák v Ide o pravdu: Lockdown? Už dnes je neskoro

Situácia v počte chorých na koronavírus sa počas Vianoc zhorší, pocítia to najmä zdravotníci. „Chýbajú nám jedna až dve poľné nemocnice. Nemusíme ich naplno využiť, ale lekárom by sa robilo lepšie,“ povedal v relácii Ide o pravdu Ivan Bošňák, analytik a spoluzakladateľ projektu Dáta bez pátosu.

15.12.2020 20:00
debata (84)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Ivana Bošňáka v relácii Ide o pravdu.

Video

Reláciu si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Odporúčania vedcov a odborníkov, ktorí minulý týždeň žiadali vládu o zatvorenie Slovenska, politici nevypočuli. Počty ochorení na COVID-19 stúpajú a rastie aj počet úmrtí. „Na Vianoce to bude ešte horšie. Máme chorých veľa starých ľudí a viac ťažkých prípadov,“ povedal v relácii Ide o pravdu Ivan Bošňák, spoluzakladateľ projektu Dáta bez pátosu. Poznamenal, že sme sa dostali do situácie, „kedy prosíme vládu o zatvorenie krajiny.“ Dátový analytik vládnemu kabinetu vyčítal, že nekonal včas, a teraz musí prijať rozhodnutie na poslednú chvíľu, celoplošne a na dlhšie obdobie. „Považie stúpalo už na začiatku októbra, majú plné nemocnice a my až teraz ideme niečo robiť?“, pýtal sa Bošňák v relácii. Politikov kritizoval za neschopnosť riešiť stúpajúcu chorobnosť v jednotlivých regiónoch, ale aj za chybné rozhodnutie otvoriť celoplošne kiná či kostoly.

zväčšiť Hitparáda okresov s delením na ČERVENÉ /... Foto: Dáta bez pátosu
data bez patosu COVID regiony Hitparáda okresov s delením na ČERVENÉ / ORANŽOVÉ / ZELENÉ v parametri: Incidencia za 7 dní na 10 tisíc obyvateľov.
zväčšiť Hospitalizácie s COVID - (chýba tam pár... Foto: Dáta bez pátosu
dáta bez pátosu, nemocnice Hospitalizácie s COVID - (chýba tam pár nemocníc) - rast je šialený.
zväčšiť Ilustráciu vývoja na Slovensku podľa regiónov -... Foto: Dáta bez pátosu
dáta bez pátosu, okresy Ilustráciu vývoja na Slovensku podľa regiónov - 4 regióny s 1,5 mil. obyvateľmi: nízka úroveň - rýchly rast, stredná úroveň- rýchly rast , vysoká úroveň - rýchly rast, alarmujúca úroveň - stredný rast
84 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Ivan Bošňák