Zatvárame. Lockdown na Slovensku sa presúva na sobotu

Tohtoročné Vianoce budú pripomínať Veľkú noc. Slovensko bude zavreté. So zákazom pohybu s výnimkami. Má ich byť pätnásť. Zatvorenie Slovenska si vyžaduje rýchlo sa šíriaca koronavírusová nákaza, ktorá by mohla preťažiť nemocnice.

16.12.2020 00:00 , aktualizované: 17:54
debata (609)

VIDEO: Matoviča zastavili novinári len na moment. Informácie až po vláde.

Video

Richard Sulík pred vládou potvrdil, že na stole je aj skorší termín vyhlásenia lockdownu. On sám ho nepodporuje, pretože predpokladá, že ľudia by sa navalili do obchodov a pondelkový terrmín si predtým získal podporu väčšiny v krízovom štábe. Za kľúčovejší však považuje zákaz vychádzania, ktorý bude mať približne 15 výnimiek, medzi nimi je aj to, či budú možné stretnutia na Vianoce v rámci „bublín“ blízkych ľudí. Nakoniec sa našiel kompromis – ani štvrtok, ani predtým avizovaný pondelok, ale sobota (ďalšie podrobnosti z toho, čo prijala v stredu vláda, v článku Aký bude slovenský Lockdown? Čudný. Začne sa v sobotu).

VIDEO: Sulík nie je za urýchlenie lockdownu, ale nemá žiadne neprekročiteľné mantinely. Za dôležité považuje výnimky zo zákazu vychádzania.

Video

Základom zostáva povinné nosenie rúšok v interiéri aj exteriéri. Ráta sa aj so zákazom vychádzania, ktorý však bude mať viaceré výnimky. Z obchodov zostanú otvorené len tie, ktoré poskytujú základné potreby, ako sú potraviny, drogérie či lekárne. Aj zo služieb zostanú iba tie, ktoré sú nevyhnutné. V predajniach bude môcť byť len jeden zákazník na 25 metrov štvorcových plochy. Reštaurácie budú zatvorené, môžu však jedlo rozvážať alebo predávať cez okienko.

Zakázané budú všetky hromadné podujatia, oslavy vrátane svadobných. Na obradoch, ako sú krst či sobáš, sa bude môcť zúčastniť iba šesť osôb, výnimku budú mať pohreby.

Školy počas niekoľkých dní do prázdnin zostanú otvorené pre malé deti – materské školy, žiaci I. stupňa. Školy, kde prebieha pilotný projekt a boli otestované antigénovými testami tiež budú pokračovať vo výučbe. Firmám sa odporúča, aby ľudí nechávali pracovať z domu. V nemocniciach budú zakázané návštevy (až na výnimky), to isté sa týka zariadení sociálnych služieb. Návštevy vo väzení len s negatívnym testom na koronavírus, nie starším ako 24 hodín.

Vianočná atmosféra Bratislavy
Vianočná atmosféra Bratislavy
+6Vianočná atmosféra Bratislavy

Najlepší liek je karanténa

Konečne dostali priestor lekári, infektológovia, virológovia, biochemici. Poprední slovenskí vedci. Nech už bude rozhodnutie vlády akékoľvek, v utorok sa obrátili sa na verejnosť s prosbou, aby každý dodržiaval svoj vlastný súkromný lockdown. Teda vlastnú karanténu, ktorá proti koronavírusu zaberá najlepšie.

Vedcov z iniciatívy Veda pomáha – COVID-19, ktorá sa zatiaľ bez väčšej odozvy obrátila na vládu, prijala prezidentka Zuzana Čaputová. Zhodli sa, že epidemiologická situácia je viac ako vážna a je nutné prijať prísnejšie opatrenia. "Nekontrolovane rastie počet nových infikovaných, z ktorých časť onedlho skončí v nemocniciach a naše zdravotníctvo ich počet už nemusí zvládnuť,“ povedala Čaputová po stretnutí (viac v článku Čaputová: Situácia je vážna, aktuálne opatrenia nie sú postačujúce).

VIDEO: Vedci ľuďom: Situácia je vážna, máte to v rukách.

Video

Na verejnosť, na ľudí sa zasa obrátili vedci. Infektológ Peter Sabaka, ktorý sa stará o pacientov s najťažším priebehom ochorenia COVID-19, upozornil, že utorkové číslo 46 obetí odráža stav spred dvoch týždňov. Dnešný stav bude v nemocniciach poznať o ďalšie dva týždne a počet mŕtvych nebude klesať, naopak, je veľké riziko, že stúpne. Rovnako ako aj počet infikovaných koronavírusom. Vedci predpokladajú, že zdravotníctvo tento nárast jednoducho nezvládne a skolabuje. Dosiaľ ochoreniu podľahlo 1 251 ľudí.

"Darí sa nám zachrániť osemdesiat percent pacientov s COVID-19 len vďaka tomu, že máme dostatok personálu a kapacít,“ povedal Sabaka s tým, nemocnice sa blížia k svojim limitom. "Áno, je to zlé, ale môže to byť ešte horšie,“ upozornil.

VIDEO: Analytik Ivan Bošňák v Ide o pravdu: Lockdown? Už dnes je neskoro.

Video

COVID automat

Minulý týždeň Ústredný krízový štáb prijal opatrenia, ktoré zatvorili terasy reštaurácií, vyžadujú negatívne testy od lyžiarov a na budúci týždeň sa majú zatvoriť obchody, okrem tých najpotrebnejších. O dva dni na to Pandemická komisia upozornila, že sú nevyhnutné oveľa prísnejšie opatrenia. Návrhom na lockdown a zákaz vychádzania počas sviatkov sa zaoberala aj vláda v pondelok na mimoriadnom zasadnutí.

Týmito návrhmi sa zaoberali aj špecializované skupiny, dokonca sa stretol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) a dolaďovali detaily tzv. COVID automatu.

Ide o sedem fáz opatrení, ktoré reagujú na množstvo novoinfikovaných a stav v nemocniciach v jednotlivých okresoch. Ministri v pondelok po rokovaní vlády naznačili, že opatrenia by sa mali sprísniť až na budúci pondelok, teda tesne pred Vianocami. Nedokázali sa zhodnúť na termíne lockdownu, teda uzavretia krajiny.

609 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #lockdown