Počet obetí Covidu v Európe presiahol pol milióna

Európa sa stala prvým regiónom na svete, kde počet úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom prekonal polmiliónovú hranicu.

17.12.2020 05:30 , aktualizované: 22:49
Covid / Koronavírus / Foto: ,
debata (50)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:49 Holandsko spustí očkovanie proti novému koronavírusu najskôr 8. januára, takmer dva týždne po koordinovanom začiatku vakcinačnej kampane v celej EÚ. Uviedol to vo štvrtok minister zdravotníctva Hugo de Jonge.

„Berúc do úvahy všetky požiadavky a kroky, ktoré je možné prijať až po schválení vakcíny Európskou agentúrou pre lieky (EMA), ide vzhľadom na plánovanie o najskorší možný dátum,“ povedal Jonge.

Dodal, že jeho krajina musí na vnútroštátnej úrovni podniknúť ešte ďalšie kroky vrátane vydania odporúčaní týkajúcich sa vhodnosti vakcíny pre určité skupiny ľudí. „Naším cieľom je zaočkovať čo najviac ľudí. To môžeme dosiahnuť iba vtedy, ak ľudia budú mať dôveru v očkovaciu látku a proces očkovania.“ (tasr, afp)

22:41 Poslanec nemeckého parlamentu za krajne pravicovú opozičnú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorý nedávno prišiel na plenárne rokovanie v sieťovanom rúšku, je od soboty hospitalizovaný pre zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na nemecké médiá.

Berlínska kancelária poslanca Thomasa Seitza (53) informácie o hospitalizácii nechcela ešte v stredu bližšie komentovať a poslancove ochorenie označila len za „chrípku“, píšu regionálne noviny Die Lahrer Zeitung. Keď však vo štvrtok túto informáciu zverejnilo viacero ďalších médií, Seitzova kancelária vydala obsiahlejšiu tlačovú správu, v ktorej potvrdila, že Seitz je od 12. decembra hospitalizovaný po tom, ako mal pozitívny test na koronavírus. Podľa svojich lekárov by sa mal však mal čoskoro zotaviť.

Podpredsedníčka Spolkového snemu (Bundestag) Claudia Rothová v novembri pohrozila poslancovi pokutou za to, že v parlamente sa pohyboval v dierkovanom rúšku, ktoré nápadne pripomínalo sieťku na ovocie. Rothová mu vtedy ponúkla respirátor triedy FFP2, Seitz ho však odmietol a označil ho za „náhubok“. (tasr, afp)

22:10 Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok informovala, že už 6. januára ukončí proces schvaľovania vakcíny proti novému koronavírusu od americkej spoločnosti Moderna. Bude to takmer o týždeň skôr než 12. januára, ako pôvodne plánovala.

EMA uviedla, že proces urýchlila samotná spoločnosť Moderna, ktorá jej vo štvrtok „v predstihu“ dodala špecifické informácie o výrobe pre trh EÚ. EMA čelí tlaku na urýchlenie procesu schvaľovania vakcín zo strany členských štátov EÚ, najmä Nemecka, ktoré by chceli čo najskôr začať s očkovaním svojich obyvateľov. (tasr, afp, ema.europa.eu)

21:23 Od piatka (18. 12.) vstupujú do platnosti viaceré zmeny týkajúce sa cestovania. Umožnia sa krátkodobé výjazdy na najbližšie letiská v susedných štátoch EÚ aj bez potreby preukázania sa negatívnym testom na ochorenie Covid-19 pri návrate. Zvyšuje sa aj veková hranica pre povinnosť testovania detí zo siedmich na desať rokov. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

„Spolu s Rakúskom a Českom zároveň intenzívne pracujeme na vzájomnom uznávaní antigénových testov. S Rakúskom už máme recipročnú dohodu, v prípade Česka ešte čakáme na reakciu,“ uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. (tasr, mzv.sk)

19:57 Európa sa stala prvým regiónom na svete, kde počet úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom prekonal polmiliónovú hranicu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP, ktorá pri vlastnom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zdravotníckych úradov jednotlivých krajín.

Z údajov agentúry AFP platných k štvrtku 16.00 h SEČ vyplýva, že v 52 európskych krajinách a teritóriách zaznamenali doteraz najmenej 500 069 úmrtí na ochorenie Covid-19. Druhý najvyšší počet úmrtí evidujú úrady v Latinskej Amerike a Karibiku (477 404), nasledujú Spojene štáty a Kanada (321 287), Ázia (208 149), Blízky východ (85 895) a Afrika (57 423).

Za posledný týždeň podľahlo v Európe koronavírusu SARS-CoV-2 takmer 37-tisíc ľudí, čo je najvyšší nárast úmrtí v priebehu siedmich dní od začiatku pandémie. V utorok v európskych krajinách hlásili dohromady približne 6800 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čo je rekordný počet zaznamenaný za jediný deň.

Päť európskych krajín eviduje viac ako polovicu zo všetkých úmrtí spôsobených ochorením Covid-19 na Starom kontinente. Sú to Taliansko (66 537), Spojené kráľovstvo (65 520), Francúzsko (59 361), Rusko (49 151) a Španielsko (48 596). (tasr, afp)

19:14 Navštevovať svojich blízkych v zariadeniach sociálnych služieb bude možné od 21. decembra. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia, k povinnostiam poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a poskytovateľov sociálnych služieb.

Podmienkou je, aby návštevníci predložili pri vstupe do zariadenia negatívne výsledky RT-PCR testu nie staršie ako 72 hodín alebo antigénového testu na Covid-19 nie staršie ako 24 hodín.

Návštevy musí rovnako povoliť samotné zariadenie sociálnych služieb. „Návštevy v zariadeniach sociálnych služieb sme počas sviatkov povolili, pretože mnohí klienti ZSS, pre ktorých sú tieto priestory domovom, sa so svojimi blízkymi nevideli pre vážnu epidemiologickú situáciu dlhý čas. Niektorí to znášajú veľmi ťažko a má to na nich nepriaznivý dosah,“ vysvetlil opatrenie hlavný hygienik Ján Mikas. (tasr, uvz)

19:05 Luxemburský premiér Xavier Bettel aj belgický premiér Alexander De Croo rozšírili zoznam politikov, ktorí vo štvrtok oznámili, že sa rozhodli odísť preventívne do domácej karantény po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Elyzejský palác totiž vo štvrtok oznámil, že Macron mal pozitívny výsledok testu na nový koronavírus. Európski lídri sa s Macronom stretli na minulotýždňovom summite EÚ (10.-11.12.) v Bruseli. Preventívnu karanténu ohlásilo viacero politikov, ktorí s francúzskym prezidentom prišli do kontaktu na summite či mimo neho.

Ešte pred Bettelom a De Croom tak spravil predseda Európskej rady Charles Michel, francúzsky premiér Jean Castex, španielsky premiér Pedro Sánchez i portugalský premiér António Costa. (tasr, afp)

18:49 Rusko pandémii koronavírusu čelilo dobre, možno dokonca lepšie než ostatné krajiny, povedal vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas výročnej tlačovej konferencie.

„Vzhľadom na veľké množstvo problémov, ktorým čelíme, môžeme so sebavedomím povedať, že sme im čelili dobre a v niektorých oblastiach dokonca lepšie než ďalšie krajiny sveta, ktoré môžu byť právom hrdé na svoju hospodársku stabilitu a vývoj svojich sociálnych a zdravotných služieb,“ povedal.

Ruské zdravotníctvo bolo podľa prezidenta Putina v boji proti koronavírusu účinnejšie než zdravotníctva v iných krajinách a Rusku sa podarilo získať čas vďaka rýchlej reakcii na začiatku pandémie. Pandémia spôsobila, že Rusko sa znova zjednotilo s cieľom ukázať, že dokáže jednotne čeliť akejkoľvek hrozbe.

„Jedným z mála spôsobov, ako prekonať všetky problémy v spojitosti s pandémiou, je hromadné očkovanie,“ povedal a dodal, že týmto spôsobom sa vytvára kolektívna imunita voči vírusu. Zdôraznil, že ruská vakcína je účinná a bezpečná a podľa svojich slov nevidí dôvod, prečo sa nedať zaočkovať. Prezident sa podľa svojich slov dá zaočkovať pri prvej príležitosti. (tasr, tass)

18:41 Počas konania bohoslužieb sa od soboty 19. decembra bude musieť obmedziť kapacita v kostoloch na Slovensku. Ľudia budú môcť sedieť len v každom druhom rade a zároveň medzi obsadenými miestami musí ostať jedno miesto neobsadené.

Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. (tasr, uvz)

18:20 V Južnej Kórei už po druhý deň po sebe zaznamenali viac než tisíc prípadov koronavírusovej infekcie za deň. Krajina sa obáva nekontrolovateľného šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 v širšej oblasti hlavného mesta Soul.

Podľa štvrtkového oznámenia kórejského úradu pre kontrolu a prevenciu chorôb si ochorenie Covid-19, spôsobované uvedeným novým druhom vírusu, dosiaľ vyžiadalo 622 obetí. Z toho 22 úmrtí zaznamenali za uplynulých 24 hodín.

Takmer 800 z 1014 nových prípadov hlásili v husto obývanej metropolitnej oblasti hlavného mesta Soul. Tamojšie zdravotnícke úrady varujú pred znižujúcou sa kapacitou nemocničných lôžok. Celkovo v krajine zaznamenali 46 453 prípadov nákazy koronavírusu.

Úrady momentálne uvažujú nad zavedením najvyššieho stupňa preventívnych opatrení, na základe ktorého by v krajine pravdepodobne platil zákaz zhromažďovania sa viac ako desiatim osobám, došlo by k zatvoreniu desaťtisícov podnikov, ktoré neponúkajú nevyhnutné služby, a viac zamestnancov by muselo pracovať z domu. (tasr, ap)

18:03 Pre prudký nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom poskytujú nemocnice v Tokiu pacientom bežnú starostlivosť len s ťažkosťami, upozornili vo štvrtok tamojšie úrady. Japonská metropola za uplynulý deň zaznamenala 822 nových prípadov nákazy, čím už druhý deň po sebe prekročila doterajšie maximum. „Prítomnosť krízy si musíme uvedomovať viac ako nikdy…vírus nemá kalendár. Môže zasiahnuť kedykoľvek,“ uviedla tokijská guvernérka Juriko Koikeová.

Japonsko dosiaľ nenariadilo prísne lockdownové opatrenia a celkovo zaznamenalo menej prípadov nákazy ako veľa iných krajín. Dosiaľ hlásilo približne 187-tisíc prípadov infekcie a s nimi spojených 2 700 úmrtí.

Japonský premiér Jošihide Suga vyzval obyvateľov, aby si premysleli cestovanie počas vianočných sviatkov, a zrušil kontroverznú kampaň, ktorá propagovala vnútroštátny cestovný ruch. Koikeová varovala, že ak sa bude situácia naďalej vyvíjať týmto smerom, v meste by čoskoro mohli zaznamenať tisíc prípadov koronavírusu za deň. (tasr, afp)

17:50 Ekvádor a Čile schválili na všeobecné použitie vakcínu od spoločností BioNTech a Pfizer proti ochoreniu Covid-19. Sú tak prvými krajinami Južnej Ameriky, ktoré túto očkovaciu látku schválili, píše na svojej webovej stránke kolumbijský denník El Tiempo. Pridali sa tým k Mexiku, Paname a Kostarike, ktoré ju schválili ako prvé krajiny v oblasti Latinskej Ameriky.

Čílsky prezident Sebastián Piňera v stredu v televízii oznámil, že lietadlo s prvými 20-tisíc dávkami vakcíny pristane v Čile tento mesiac. Zdravotnícke úrady v stredu schválili jej použitie v mimoriadnych prípadoch. Ekvádorský minister zdravotníctva Juan Carlos Zevallos oznámil, že prvých 50-tisíc dávok očkovacej látky by malo prísť v období od januára 2021. Regulačný úrad pre oblasť zdravotníctva vakcínu schválil ešte v utorok, uviedol na svojej webovej stránke denník El Comercio. (tasr, dpa, eltiempo, elcomercio)

17:38 Piati príslušníci amerických síl v Južnej Kórei a dvaja civilisti boli pozitívne testovaní na nový koronavírus po príchode do Južnej Kórey v uplynulých dvoch týždňoch. Oznámili to Sily Spojených štátov v Kórei (United States Forces Korea – USFK), ktoré citovala agentúra Jonhap.

Štyria vojaci pristáli na leteckej základni Osan v meste Pchjongtchek, približne 70 kilometrov južne od hlavného mesta Soul. Nachádzali sa palube oficiálnych vládnych letov, ktoré sa uskutočnili medzi 30. novembrom a 14. decembrom, uviedla armáda Spojených štátov.

Piaty príslušník USFK, jeden civilný pracovník z rezortu obrany USA a rodinný príslušník prileteli komerčnými letmi na medzinárodné letisko Inčchon pri Soule v dňoch 3. a 13. decembra. Piati z nich mali pozitívne testy už počas prvého povinného testovania na ochorenie Covid-19 predtým, než odišli do domácej karantény, u zvyšných dvoch sa prítomnosť vírusu potvrdila po druhom testovaní, uviedli USFK. (tasr, usfk, jonhap)

17:13 V Poľsku bude od 28. decembra platiť trojtýždňová karanténa. Zatvorené budú obchodné domy, hotely aj lyžiarske svahy. Obmedzené bude i cestovanie na Silvestra a Nový rok. Oznámil to vo štvrtok poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski, ktorého citovala agentúra AFP.

„Zavádzame celoštátnu karanténu od 28. decembra do 17. januára,“ povedal Niedzielski novinárom s tým, že cieľom tohto opatrenia je „ochrániť nás v blízkej budúcnosti pred treťou vlnou epidémie“.

Hotely budú zatvorené, ubytovať budú môcť len zdravotníkov či príslušníkov ozbrojených síl. Každý, kto do Poľska príde zo zahraničia, bude musieť absolvovať desaťdňovú karanténu.

16:50 Komplikáciám spôsobeným infekčným ochorením Covid-19 podľahol vo štvrtok ráno v Berlíne vo veku 61 rokov primátor mesta Charkov Hennadij Kernes. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady a Kernesových príbuzných.

Kernes bol jedným z najprominen­tnejších ukrajinských židovských politikov. Zbohatol v 90. rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu a následne vstúpil do politiky. Primátorom Charkova bol od roku 2010 až do svojej smrti. (tasr, reuters)

16:10 Poslancov Európskeho parlamentu v piatok čaká rozprava na tému schvaľovania a spravodlivej distribúcie vakcín proti Covid-19 v EÚ. Slovenskí europoslanci zo všetkých politických frakcií potvrdili, že podporia plošné európske a národné kampane v prospech očkovania a väčšina z nich sa dá zaočkovať pri prvej možnej príležitosti.

Na otázku, či chcú ísť príkladom ostatným občanom a dajú sa zaočkovať novou vakcínou, zo 14 slovenských europoslancov odpovedalo deväť a z nich vakcínu odmietol iba poslanec Milan Uhrík (ĽSNS) s odvolaním sa na dobrovoľnosť očkovania. (tasr)

14:39 Nemecko po prvý raz od začiatku pandémie registrovalo viac ako 30-tisíc nových prípadov za jeden deň. Inštitút Roberta Kocha zaznamenal za stredu 26 923 nových prípadov. Približne 3 500 prípadov zo spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko však z dôvodu technickej poruchy nebolo do štatistiky započítaných. Celkový počet nových prípadov je tým pádom vyšší ako 30-tisíc. V Nemecku takisto zaznamenali 698 nových úmrtí v spojitosti s ochorením Covid-19.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie spojila so zakladateľmi nemeckej spoločnosti BioNTech. BioNTech so sídlom v Mainzi spolu s americkým koncernom Pfizer vyvinuli jednu z vakcín proti ochoreniu Covid-19. (tasr, afp, dpa, rki, die Welt)

12:48 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že očkovanie proti ochoreniu Covid-19 v Európskej únii sa začne 27. decembra. „Je to veľká chvíľa pre Európu,“ napísala von der Leyenová na Twitteri a dodala, že očkovanie sa v EÚ začne v dňoch 27., 28. a 29. decembra.

Von der Leyenová v stredu počas vystúpenia pred poslancami Európskeho parlamentu v Bruseli povedala, že všetkých 27 členských štátov EÚ by malo začať s očkovaním svojich obyvateľov proti ochoreniu Covid-19 v rovnaký deň. (tasr, afp)

11:47 V Maďarsku pribudlo za uplynulý deň 2982 nakazených novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením Covid-19 zaznamenali 157 úmrtí – ide zväčša o starších chronicky chorých pacientov. Informoval o tom vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Aktuálne je infikovaných 197 057 osôb, z nich 18 percent pochádza z Budapešti. Z uvedeného ochorenia sa zotavilo 86 954 ľudí. V nemocniciach je ošetrovaných 7522 infikovaných pacientov, z ktorých je 573 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Doterajšou bilanciou epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku je 291 549 nakazených a 7583 obetí na životoch. (tasr, koronavirus.gov.hu)

10:56 Francúzsky prezident Emmanuel Macron mal pozitívny výsledok testu na koronavírus, oznámil to vo štvrtok Elyzejský palác „Prezident mal dnes pozitívny test na (ochorenie) Covid-19,“ uvádza sa vo vyhlásení Macronovej prezidentskej kancelárie s tým, že sa dal otestovať po tom, ako mal „prvé príznaky“ tohto ochorenia. Macron v súlade s príslušnými nariadeniami podstúpi sedemdňovú domácu karanténu, pričom si aj naďalej bude plniť svoje povinnosti, píše Elyzejský palác. (tasr, afp)

10:20 Na Slovensku v stredu pribudlo 3045 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 formou RT-PCR testov. Identifikovali ich zo 14 921 vzoriek. Pribudlo tiež 3454 pozitívne testovaných antigénovými testami. Ochoreniu podľahlo ďalších 69 osôb, čo je doposiaľ najviac od začiatku epidémie. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 1153 pacientov. (Viac o téme tu.)

9:41 Česká vláda vo štvrtok rozhodla, že požiada Poslaneckú snemovňu Parlamentu ČR o predĺženie núdzového stavu v spojitosti s pandémiou ochorenia Covid-19 o ďalších 30 dní – až do 22. januára. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na vyjadrenie českého ministra vnútra Jana Hamáčka.

Na to, že kabinet bude chcieť predĺženie núdzového stavu o 30 dní, upozornil už v stredu premiér Andrej Babiš. Návrh musí posúdiť následne Poslanecká snemovňa, ktorá o tom bude rokovať 22. decembra.

V Česku v stredu zaznamenali 8235 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 48 súvisiacich úmrtí, vyplýva z informácií zverejnených vo štvrtok ráno na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

9:01 Prichádzajúce vakcíny proti ochoreniu Covid-19 podľa Svetovej zdravotníckej organizácie neukončia pandémiu rýchlo. Napríklad krajiny v regióne západného Tichomoria nemajú podľa organizácie garancie rýchleho prístupu k očkovacím látkam.

Regionálny riaditeľ WHO Takeši Kasai konštatoval, že vakcíny nie sú „čarovným prútikom, ktorý ukončí pandémiu v blízkej budúcnosti“. „Vývoj bezpečnej a účinnej vakcíny je jednou vecou. Výroba v dostatočnom množstve a prístup pre všetkých, ktorí ju potrebujú, je druhou vecou,“ povedal.

Niektoré krajiny, ktoré majú samostatné dohody o nákupe vakcín, by mohli vakcinačné kampane odštartovať v nadchádzajúcich mesiacoch, ale iné by mohli vakcináciu začať v polovici alebo koncom roku 2021, povedala Socorro Escalante, koordinátorka WHO pre nevyhnutné lieky a zdravotnícke technológie.

7:25 Spojené štáty zaznamenali v stredu rekordný počet prípadov koronavírusového ochorenia Covid-19, ako aj rekordný počet súvisiacich úmrtí za uplynulých 24 hodín. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa pribudlo za jediný deň 250-tisíc prípadov nákazy, pričom ochoreniu za rovnaký časový úsek podľahlo vyše 3700 ľudí. Počet hospitalizovaných s potvrdeným ochorením je podľa amerických úradov taktiež najvyšší od začiatku pandémie. (tasr, afp, jhu)

6:36 Bývalý švajčiarsky prezident Flavio Cotti, ktorý slúžil aj ako minister vnútra a zahraničných vecí, zomrel vo veku 81 rokov. Podľa miestneho denníka v taliansky hovoriacom švajčiarskom regióne Ticino, ktorý ako prvý informoval o Cottiho úmrtí, exprezident zomrel v stredu popoludní v nemocnici v meste Locarno „po komplikáciách súvisiacich s koronavírusom“.

Prezidentský úrad, trvajúci vo Švajčiarskej konfederácii rok, zastával dvakrát – v rokoch 1991 a 1998. Cotti sa zaslúžil o posunutie svojej krajiny bližšie k medzinárodným organizáciám a usiloval sa o vstup Švajčiarska do OSN. Zaslúžil sa tiež o to, aby Ženeva zostala európskou centrálou OSN a prispel tomu, aby Svetová obchodná organizácia mala svoje sídlo v Ženeve.

6:12 Brazílska oficiálna bilancia chorôb koronavírusu v stredu prekročila sedem miliónov potom, čo ministerstvo zdravotníctva prvýkrát od vypuknutia pandémie ohlásilo viac ako 70-tisíc nových prípadov. Za deň tiež v krajine s 210 miliónmi obyvateľov pribudlo 936 úmrtí pripisovaných Covidu-19.

Zároveň bolo druhým dňom za sebou hlásených vyše 900 mŕtvych, čo sa stalo prvýkrát po troch mesiacoch. Celkovo už brazílske úrady evidujú viac ako 180-tisíc úmrtí spojených s Covidom-19. (tasr, reuters)

5:30 Americký viceprezident Mike Pence sa spoločne so svojou manželkou Karen nechá v piatok pred zrakmi verejnosti zaočkovať vakcínou proti COVIDU-19. Jeho kancelária to uviedla v stredu s tým, že cieľom je posilniť dôveru vo vakcíny. Niečo podobné plánuje aj nastupujúci šéf Bieleho domu Joe Biden. Podľa informácií agentúry AP by mohol verejné očkovanie absolvovať už budúci týždeň.

V Spojených štátoch v pondelok začali podávať vakcínu od firiem Pfizer a BioNtech, ktorú o tri dni skôr schválil pre núdzové použitie americký Úrad pre kontrolu liečiv (FDA). Prvými príjemcami boli zdravotníci, v stredu sa podľa amerických médií začalo očkovanie v niektorých domovoch pre seniorov.

„V piatok 18. decembra verejne dostanú vakcínu na COVID-19 viceprezident Mike Pence a druhá dáma Karen Penceová aby propagovali bezpečnosť a účinnosť vakcíny a budovali dôveru u amerického ľudu,“ oznámil úrad viceprezidenta. Pence, ktorému bolo v júni 61 rokov, je šéfom krízového štábu Bieleho domu a na rozdiel od prezidenta Donalda Trumpa ešte podľa všetkého chorobu COVID-19 neprekonal.

Trumpov nástupca v prezidentskej funkcii by mohol vakcínu dostať niekoľko dní po Penceovi, informovala AP s odvolaním sa na dvoch nemenovaných členov Bidenovho tímu. Novozvolenej hlave štátu je 78 rokov a patrí tak do vekovej skupiny, v ktorej je zvýšené riziko ťažkého priebehu COVIDU-19.

Biden už viackrát dal najavo, že sa chce nechať zaočkovať za prítomnosti médií. Na stredajšej tlačovej konferencii povedal, že jeho tím pracuje na konkrétnom pláne. „Nechcem skákať na začiatok radu, ale chcem mať istotu, že americkému ľudu ukážeme, že je bezpečné si ju (vakcínu) vziať,“ citovala ho televízia CNN.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19