Covid je trikrát horší ako chrípka, zrátali Francúzi

Vo Francúzsku analyzovali dáta o chrípke a chorobe Covid-19 z jarných mesiacov. Koronavírusové ochorenie im vyšlo ako trikrát horšie.

18.12.2020 06:00 , aktualizované: 23:29
sneh, USA Foto: ,
Sneh v Bronxe v New Yorku - dáždnik proti sneženiu a rúško proti koronavírusu.
debata (90)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:29 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) od soboty dočasne uzatvára pre verejnosť všetky svoje kultúrne inštitúcie v dôsledku zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie. Oznámil to v piatok na sociálnej sieti BBSK s tým, že uzatvorenie potrvá minimálne do 10. januára 2021.

Opatrenie kraja sa týka všetkých knižníc, divadiel, múzeí, galérií, osvetových stredísk a hvezdárne v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK. „K tomuto kroku pristupujeme po vyhodnotení súčasnej situácie spôsobenej ochorením Covid-19 a v súlade s aktuálnou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí,“ konštatoval vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

23:10 Švédska vláda zmenila svoj prístup a vôbec prvýkrát od vypuknutia pandémie nového koronavírusu odporučila svojim občanom nosiť ochranné rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy počas dopravnej špičky. Oznámil to v piatok švédsky premiér Stefan Löfven s odvolaním sa na odporúčania tamojšieho úradu verejného zdravia.

Vláda doteraz v súvislosti s bojom proti šíreniu nákazy koronavírusu nepresadzovala nosenie rúšok – s výnimkou návštevy zdravotných zariadení. Šéf švédskeho úradu verejného zdravia Johan Carlson v piatok povedal, že účinnejším opatrením je dodržiavanie dostatočného odstupu.

Nosenie rúšok v hromadnej doprave podľa neho nebude rozhodujúcim faktorom pre spomalenie šírenia nákazy, no môže mať pozitívny efekt. Dodal tiež, že nosenie rúšok na ulici sa nezdá byť vysoko účinným opatrením.

Premiér Löfven zároveň v piatok na tlačovej konferencii oznámil viacero nových epidemiologických opatrení. Vláda postupne obmedzí počet návštevníkov v obchodoch, nákupných či fitnes centrách. Ak však tieto nariadenia nepomôžu znížiť počet nových prípadov nákazy, bude Švédsko musieť pristúpiť k zatvoreniu podnikov a prevádzok, dodal premiér.

Švédsko od vypuknutia pandémie zaznamenalo viac ako 360-tisíc prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a takmer 8-tisíc úmrtí. (afp, local, tasr)

22:29 Proti ochoreniu Covid-19 sa v piatok dali zaočkovať aj dvaja ruskí kozmonauti a pracovníci centra prípravy posádok kozmických lodí. S odvolaním sa na Ruskú vesmírnu agentúru Roskosmos o tom v piatok informovala agentúra Interfax. Ako prví sa v Hviezdnom Mestečku pri Moskve dali zaočkovať kozmonauti Oleg Artemiev a Nikolaj Čub a niekoľkí zamestnanci výcvikového centra, ktorí s kozmonautmi prichádzajú do priameho kontaktu.

O tri týždne ich všetkých čaká očkovanie druhou dávkou vakcíny. Dovtedy budú lekári u zaočkovaných monitorovať ich zdravotný stav. Artemiev uviedol, že „očkovanie je potrebné“ a „niet sa čoho báť“. Podľa neho je „Covid-19 strašná choroba“. Dodal, že sa ňou nakazilo mnoho jeho priateľov a časť z nich mala veľmi vážny priebeh ochorenia.

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin pred týždňom informoval, že počas pandémie bolo u zamestnancov „vesmírneho priemyslu“ zistených viac ako 13-tisíc prípadov koronavírusu. Podľahlo jej 78 ľudí, medzi nimi aj generálny dizajnér korporácie Energija a jeden z tvorcov Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), Jevgenij Mikrin. Korporácia Roskosmos predtým informovala, že v jej spoločnostiach po celom Rusku pracuje viac ako 200-tisíc ľudí. (roskosmos, interfax, tasr)

22:12 I vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) oznámila, že mala pozitívny výsledok PCR testu na koronavírus. „Nie dobrá správa zastihla aj mňa, dnešný test na COVID som mala pozitívny. Vianoce sme si všetci plánovali ináč, ja som chcela do našej rodinnej bubliny po otestovaní zobrať aj mamu, ktorá žije sama. Nevyšlo nám to. Budem celé sviatky v izolácii, srdcom so svojimi blízkymi,“ uviedla Remišová v statuse na sociálnej sieti. (Viac tu)

21:59 Maďarsko by do konca tohto roka mohlo dostať očkovaciu látku proti novému druhu koronavírusu až z dvoch zdrojov. Je totiž možné, že medzi sviatkami bude okrem vakcíny objednanej Európskou úniou dovezená aj vakcína z Číny, povedal v piatok v Budapešti minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie v rozhovore pre komerčnú televíznu stanicu ATV spresnil, že ak maďarský Národný ústav farmácie a zdravia potravín posúdi čínsku vakcínu ako bezpečnú a použiteľnú, potom v krátkom čase dovezú z tejto ázijskej krajiny väčšie množstvo očkovacích látok. (tasr, atv)

21:33 Minister obrany Jaroslav Naď mal pozitívny test na Covid-19. Oznámil to v statuse na sociálnej sieti. (Viac tu)

21:29 Premiér Matovič na sociálnej sieti reagoval na rozhodnutie Rakúska celoplošne testovať obyvateľstvo v podobe, ako prvýkrát prebehlo na Slovensku. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v piatok oznámil, že tretí lockdown, ktorý bude platiť od 26. decembra do 24. januára, ukončí celoplošné dobrovoľné testovanie v dňoch 15. – 17. januára. Ten, kto ho odmietne absolvovať, bude musieť podľa Kurza zostať v niekoľkodňovej karanténe.

Matovič v statuse znovu obvinil ministra hospodárstva Richarda Sulíka, že sabotoval nákup antigénnych testov. Podľa premiéra sa Slovensko navyše vybralo cestou hecovania nenávisti voči jeho osobe, opatreniam a podľa jeho slov hysterického boja voči povinnému plošnému testovaniu, t.j. lockdownu len pre tých, čo na teste neboli.

„Výsledok tohto populizmu a fanatického "úsilia“ si začneme od zajtra užívať všetci spolu. Aj vinní aj nevinní. Týždne lockdownu, pokazené sviatky, mimoriadne ekonomické škody, do krajnosti vyčerpaní zdravotníci…a najmä tisícky úplne zbytočných úmrtí úplne nevinných ľudí," doplnil Matovič.

21:20 Nastávajúci prezident Spojených štátov Joe Biden sa v pondelok spolu so svojou manželkou Jill nechá zaočkovať vakcínou proti koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v piatok Bidenova hovorkyňa Jen Psakiová.

Bidenovcom bude prvá dávka očkovacej látky od konzorcia Pfizer/BioNTech podaná v štáte Delaware. Nastávajúci prezidentský pár sa dá zaočkovať, aby tak posilnil dôveru americkej verejnosti v bezpečnosť vakcíny. Novozvolená viceprezidentka Kamala Harrisová a jej manžel Doug Emhoff budú zaočkovaní po Vianociach, doplnila Psakiová. (tasr, dpa)

20:50 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok cez sociálne siete informoval, že sa cíti dobre, ale symptómy ochorenia Covid-19 ho donútili zmierniť svoje obvyklé pracovné tempo. Ubezpečil však, že prioritným problémom – napr. epidemiologickej situácii v krajine či brexitu – sa venuje z rezidencie La Lanterne, kam sa uchýlil do karantény.

Informoval, že prostredníctvom mobilovej aplikácie už kontaktoval všetky osoby, s ktorými sa v posledných dňoch stretol. Iných ľudí – francúzskych i zahraničných politikov o pozitívnom výsledku Macronovho testu informoval aj Elyzejský palác.

Macron sa vo videopríhovore poďakoval za všetky prejavy podpory a ľudí vyzval, aby naďalej dodržiavali všetky odporúčania odborníkov, aj keď sú „tvrdé a únavné“. Zdôraznil, že „treba vydržať“. Pripomenul, že „prichádza vakcína“ a všetko sa dostane do starých koľají. Poukázal tiež na to, že on sám si dával veľký pozor, a napriek tomu sa nakazil. Dodal však, že ak by nedodržiaval odporúčané pravidlá, zrejme by sa nakazil ešte skôr a koronavírus nového typu následne preniesol na viac ľudí.

Informoval, že má podobné prejavy choroby „ako tisíce z vás“ – pociťuje únavu, bolesť hlavy a má suchý kašeľ. Avizoval, že správu o svojom zdravotnom stave bude zverejňovať každý deň. Dodal, že niet dôvodu, aby uňho choroba mala nepriaznivý vývoj.

20:35 Karikatúra 18.12.2020 (Danglár)

Danglar 18.12. 2020

20:26 Slovinský minister zdravotníctva Tomaž Gantar v piatok podal demisiu. Došlo k nej deň po tom, ako Gantarova Demokratická strana dôchodcov Slovinska (DeSUS) vystúpila zo štvorkoalície vedenej premiérom Janezom Janšom. Rezort zdravotníctva bude dočasne viesť premiér Janša.

Strana DeSUS obviňuje Janšu, že zneužíva pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 na útoky na kritické médiá a posilňuje si kontrolu nad štátnymi inštitúciami – podobne ako to robí jeho spojenec, maďarský premiér Viktor Orbán. (tasr, afp)

19:39 Čang Čan – čínska novinárka, ktorú v Číne zadržali, keď odvysielala reportáž z mesta Wu-chan, považovaného za miesto vzniku koronavírusu spôsobujúceho ochorenie Covid-19 – sa koncom mesiaca postaví pred súd. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie jej advokáta.

Prvý prípad koronavírusu zaznamenali v strednej Číne počas vlaňajška a Peking čelil obvineniam z utajovania informácií o prepuknutí vírusu a z umlčovania informátorov. Bývalá právnička Čang Čan navštívila vo februári Wu-chan, odkiaľ naživo odvysielala prostredníctvom sociálnej siete reportáž. Navyše je aj autorkou eseje, v ktorej kritizuje vládne protipandemické opatrenia vrátane zavedenia prísneho lockdownu, ktorý sa dotkol miliónov ľudí.

Ženu zadržali v máji a obvinili ju z provokácie. Takéto obvinenia Čína často používa na perzekúciu disidentov, ktorým za to hrozí trest odňatia slobody až do výšky piatich rokov.

Súd by sa mal konať 28. decembra v Šanghaji. Novinárka podľa advokáta v júni vyhlásila protestnú hladovku a jej zdravotný stav je vážny. Údajne trpí bolesťami hlavy, malátnosťou a bolesťami žalúdka. Napriek žiadostiam zo strany rodiny, priateľov i samotného právnika, žena odmieta hladovku ukončiť. Čang kritizovala prvotné protipandemické opatrenia nariadené vo Wu-chane. Vláda podľa nej „neposkytla ľuďom dostatočné informácie a jednoducho mesto uzavrela“. (afp, tasr)

19:17 Ak bol niekto v kontakte s pozitívne testovanou osobou na ochorenie Covid-19, musí zostať v desaťdňovej karanténe. Najskôr na piaty deň sa môže ísť dať otestovať. Môže to byť aj o niečo neskoršie, keďže odberové centrá sú momentálne preplnené. Po zasadnutí pandemickej komisie to uviedla epidemiologička Zuzana Krištúfková. (Viac tu)

19:06 Americký viceprezident Mike Pence a jeho manželka Karen sa v piatok dali zaočkovať proti Covidu-19. Očkovaniu sa podrobili v priamom televíznom prenose, aby tak posilnili dôveru americkej verejnosti v túto očkovaciu látku. Pence počas prenosu z Bieleho domu uviedol, že Američania sa nemajú čoho obávať, keďže k dispozícii je „jedna, možno aj dve bezpečné vakcíny“. (tasr, afp, cnbc)

18:59 Španielsko spustí očkovanie obyvateľstva proti koronavírusu 27. decembra, deň po tom, čo do krajiny dorazia prvé dávky vakcíny. Uviedol to v piatok španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa.

Illa sa vyjadril deň na to, ako predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že Európska únia spustí očkovanie proti ochoreniu Covid-19 v dňoch 27. až 29. decembra, pričom tento krok označila za „európsky moment“ v boji proti koronavírusu.

V Španielsku od začiatku pandémie zaznamenali 1 805 633 prípadov nákazy koronavírusom, ktorej podľahlo 48 777 ľudí. (tasr, afp)

18:49 Čína plánuje zaočkovať proti koronavírusu 50 miliónov obyvateľov prednostných skupín, ešte prv než nastane dopravná špička spojená s oslavami čínskeho Nového roka. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na piatkové vydanie denníka South China Morning Post.

Peking plánuje distribuovať 100 miliónov dávok vakcín vyvinutých čínskymi farmaceutickými spoločnosťami Sinopharm a Sinovac Biotech Ltd. Čínske úrady by mali do 15. januára zaočkovať 50 miliónov ľudí, pričom zvyšných 50 miliónov plánuje krajina zaočkovať do 5. februára.

Cieľom hromadného očkovania prednostných skupín je znížiť riziko šírenia vírusu počas týždňového pracovného voľna spojeného s oslavami lunárneho Nového roka. Do zmienenej prednostnej skupiny patria zdravotníci, príslušníci polície, hasiči, colníci a pracovníci v doprave a v oblasti logistiky. (reuters, scmp.com, tasr)

18:31 Rakúsko tretíkrát od začiatku pandémie koronavírusu sprísni karanténne opatrenie. Tretí lockdown bude platiť od 26. decembra do 24. januára a ukončí ho plošné dobrovoľné testovanie v dňoch 15. – 17. januára. Kto ho odmietne absolvovať, bude musieť zostať v niekoľkodňovej karanténe, uviedol v piatok kancelár Sebastian Kurz po rokovaní s predstaviteľmi spolkových krajín. (tasr)

18:20 Brazílsky najvyšší súd vo štvrtok oznámil, že očkovanie proti koronavírusu môže byť povinné. Zasadil tak úder vznikajúcemu protivakcinačnému hnutiu v krajine.

Súd však tiež vyhlásil, že úrady nesmú Brazílčanov zaočkovať proti ich vôli. Toto súdne rozhodnutie otvára cestu vládam jednotlivých brazílskych štátov a mestským radniciam, aby schválili zákony zavádzajúce pokuty alebo reštriktívne opatrenia voči každému, kto odmietne očkovaciu látku.

Prezident Jair Bolsonaro opakovane vyhlasoval, že sa nedá zaočkovať žiadnou vakcínou, a stavia sa proti povinnému očkovaniu. Šíri aj pochybnosti o bezpečnosti vakcín, zdôrazňuje ich možné vedľajšie účinky. (ap, tasr)

18:12 Farmaceutické spoločnosti by mali vakcíny proti koronavírusu africkým štátom predávať za znížené ceny a umožniť im, aby ich vyprodukovali na svojom území, čím sa zníži cena nákladov. Vo štvrtok sa tak vyjadril šéf afrického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) John Nkengasong.

Štáty Afriky plánujú za nasledujúce dva roky zaočkovať do 60 percent celkovej populácie, ktorú tvorí zhruba 1,3 miliardy ľudí. Z prieskumu afrického CDC a Londýnskej (vysokej) školy hygieny a tropickej medicíny (LSHTM) vyplýva, že takmer 80 percent Afričanov by sa proti koronavírusu dalo zaočkovať. Mnoho z týchto štátov sa spolieha na program pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s názvom COVAX, ktorého úlohou je zaistiť prístup k budúcej očkovacej látke proti Covidu-19 aj rozvojovým krajinám.

Africké CDC však očakáva, že v rámci tohto programu im bude pridelených len 20 percent potrebných vakcín. Najväčším problémom je podľa šéfa CDC zohnať dostatočné financie na distribúciu dávok do všetkých štátov. Dodal, že na vyriešení tohto problému centrum pracuje aj so Svetovou bankou. (tasr, reuters)

18:02 Vzhľadom na stále sa zhoršujúcu epidemiologickú situáciu rozhodla švajčiarska vláda v piatok o ďalšom sprísnení karanténnych opatrení. Budú platiť od 22. decembra do 22. januára a ich cieľom je výrazne a rýchlo znížiť počet prípadov nákazy, zabezpečiť zdravotnú starostlivosť a odbremeniť zdravotnícky personál, cituje z vyhlásenia kabinetu spravodajský portál 20min.ch.

Od utorka budú zatvorené stravovacie zariadenia – cez sviatky bez výnimky, mimo nich môžu byť otvorené iba podnikové a školské jedálne a reštaurácie pre hotelových hostí. Výdaj jedla cez okienko a donáškové služby sú naďalej povolené.

17:55 Lotyšsko zavádza od soboty 19. decembra prísnejšie pandemické obmedzenia a budú trvať až do 11. januára. Vláda členskej krajiny Európskej únie to oznámila vo štvrtok.

Zatvorené majú byť všetky obchody, s výnimkou tých, ktoré poskytujú základný každodenný tovar. Otvorené nesmú mať ani poskytovatelia služieb ako kaderníctva či sauny. Od 21. decembra nesmú prijímať zákazníkov ani múzeá a knižnice či športové kluby a fitness štúdiá.

Vládne inštitúcie a podniky majú nariadené prejsť na prácu na diaľku, ak je to možné. Výučba na školách prechádza na dištančné vzdelávanie a na niektorých miestach Lotyšska sú predĺžené vianočné prázdniny. Lotyšsko s 1,9 milióna obyvateľov zaznamenáva od jesene rýchly nárast v počte nových prípadov nákazy koronavírusom. Nové prípady dosiahli vo štvrtok rekordne vysoký počet 1040, už druhý deň po sebe. (dpa, tasr)

14:22 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v piatok upozornil, že hoci bohaté krajiny už distribuujú vakcínu proti koronavírusu pre svojich občanov, svet potrebuje zabezpečiť, aby bola dostupná pre všetkých a všade.

„Našou výzvou je teraz zabezpečiť, aby sa s vakcínami zaobchádzalo ako s verejným statkom. Aby boli prístupné a cenovo dostupné pre všetkých, všade,“ povedal podľa pripravených poznámok, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, v nemeckom parlamente.

Guterres tiež uviedol, že sa OSN zaviazala poskytovať správy a rady, ktorým môžu ľudia dôverovať, a pracovať na budovaní dôvery vo vakcínu „vedenú vedou podloženou faktami“. Tým prispeje k boju proti dezinformáciám o víruse. „Na celom svete sme videli, ako populistické prístupy, ktoré ignorujú vedu, uviedli verejnosť do omylu. Spolu s falošnými správami a divokými sprisahaniami sa všetko očividne zhoršilo,“ zhodnotil.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier... Foto: SITA/AP, Bernd von Jutrczenka
Nemecko OSN Steinmeier Guterres stretnutie Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpredu) víta generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa (uprostred) počas jeho príchodu na slávnostný obed v rámci ich stretnutia v paláci Bellevue v Berlíne 18. decembra 2020

13:39 Polícia vykonáva od štvrtka fyzicky stráženie všetkých osôb, ktoré žijú v rómskej osade v obci Ratnovce v okrese Piešťany. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

„Karanténne opatrenie bolo vydané regionálnym úradom verejného zdravotníctva na základe testovania, pri ktorom pretestovali 88 osôb, z toho 28 malo pozitívny výsledok,“ uviedla Linkešová.

Všetkým osobám bola nariadená karanténa a policajti budú strážiť osadu až do jej ukončenia. „Polícia zároveň požiada pri zabezpečení stráženia o pomoc aj vojakov,“ doplnila krajská policajná hovorkyňa. (tasr)

12:36 Premiér Igor Matovič má koronavírus. Pre Pravdu to potvrdil vedúci komunikačného oboru Úradu vlády Richard Pekar. Je tretím pozitívne testovaným spomedzi predsedov strán, ktoré majú poslancov v parlamente. (Viac tu)

12:24 Premiér Igor Matovič je podľa informácií Pravdy pozitívny na koronavírus.

12:03 Pre sedem okresov Trenčianskeho samosprávneho kraja začnú od sobotného rána platiť mimoriadne protipandemické opatrenia nad rámec celoslovenských. Informovala o tom trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková. V celom kraji s výnimkou okresov Prievidza a Partizánske bude zakázané predávať alkoholické nápoje na priamy konzum, zakázané budú aj kultúrne podujatia i bohoslužby. (tas­r)

11:18 Očkovať proti novému druhu koronavírusu sa v Maďarsku začne v prvých dňoch po vianočných sviatkoch. V prvom kole bude k dispozícii 35-tisíc dávok očkovacích látok, ktorými budú zaočkovaní zdravotníci, povedal v piatok v Budapešti predseda vlády Viktor Orbán.

V rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió premiér dodal, že zdravotníkov budú očkovať v župných nemocniciach a v Juhopeštianskej nemocnici Centrum v hlavnom meste. Ministerský predseda zdôraznil, že očkovanie bude na dobrovoľnej báze, súčasne ale vyzval, aby sa zaočkovať nechalo čo najviac pracovníkov zdravotníctva.

10:58 Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) má v domácej karanténe 255 zdravotníckych pracovníkov z piatich nemocníc. Všetci boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Uviedla to hovorkyňa najväčšej nemocnice na Slovensku Eva Kliská.

Ako ďalej povedala, UNB prispôsobuje svoje kapacity počtu pacientov s ochorením Covid-19, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu. Aktuálne je hospitalizovaných 213 pacientov. Počas druhej vlny pandémie podľa hovorkyne prioritne riešia v nemocniciach v rámci ostatných prípadov akútne hospitalizáci­e. (tasr)

10:15 Za štvrtok pribudlo na Slovensku 3 991 pozitívne testovaných ľudí pomocou PCR testov. Celkovo ich pritom laboratóriá vykonali 18 022. Ide o najvyšší prírastok od začiatku pandémie. Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia Covid-19 sa opäť zvýšil, tentokrát pribudlo 62 obetí. Celkovo tak ochoreniu na Slovensku podľahlo 1 440 ľudí. Zároveň sa vyliečilo 1 823 osôb. Viac tu.

10:00 Vatikánska Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí vydala dekrét, ktorý kňazom výnimočne umožňuje sláviť až štyri bohoslužby v jeden deň. A to na slávnosti 25. decembra, 1. a 6. januára.

Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Slovenskí biskupi preto povzbudzujú kňazov, aby na základe pastoračnej skúsenosti a poznania miestnych okolností vhodne využili túto možnosť a pomohli tak znížiť riziko zhromažďovania väčšieho počtu osôb na jednej sviatočnej bohoslužbe.

Od soboty 19. decembra vstupujú do platnosti nové pravidlá, ktoré sa budú týkať aj bohoslužieb počas vianočných sviatkov. "Verejné bohoslužby budú pokračovať, avšak s tým rozdielom, že počet účastníkov sa pre zhoršenú epidemiologickú situáciu zníži na 25 percent kapacity miest na sedenie v chrámoch. (kbs)

9:39 Za posledný deň sa v Maďarsku koronavírusom nakazilo 4428 ľudí. Počet úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19 sa v tomto čase opäť priblížil k rekordnej hranici, keď dosiahol 187, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v piatok na webovej stránke koronavirus-gov.hu. Aktuálne je v krajine nakazených 198 438 osôb. S COVID-19 je hospitalizovaných 7335 pacientov, z ktorých 564 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z ochorenia sa zotavilo 89 814 osôb.

Doterajšou bilanciou epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku je 295 977 infiko­vaných a 7725 úmrtí. Predseda vlády Viktor Orbán v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió povedal, že opatrenia týkajúce sa nadchádzajúcich vianočných sviatkov zverejní kabinet po konzultácii s odborníkmi budúci pondelok. (tasr, koronavirus.gov.hu)

8:55 V piatok sa Česko v rámci svojho protiepidemického systému PES presunulo späť do štvrtého stupňa pohotovosti. V krajine znovu zatvorili reštaurácie, hotely, bazény, posilňovne i múzeá, obchody a niektoré prevádzky poskytujúce služby však zostávajú otvorené. Prehľad hlavných zmien pripravil český spravodajský server Novinky.cz.

8:12 Komisia nezávislých odborníkov amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválila vo štvrtok už druhú vakcínu proti ochoreniu Covid-19, a to od spoločnosti Moderna. Otvára to tak cestu ku konečnému rozhodnutiu samotného FDA o tom, či je očkovacia látka od Moderny vhodná na núdzové použitie – rozhodnutie FDA padne 18. decembra.

Komisia v hlasovaní odporučila núdzové schválenie vakcíny, a ak tak FDA urobí, prvých šesť miliónov dávok sa môže začať vyskladňovať pre Američanov už tento víkend. Vakcína od Moderny môže byť teda druhou schválenou v tejto západnej krajine. Ako prvá dostala súhlas vakcína od spoločností Pfizer a BioNTech. (ap, afp, tasr)

7:35 V Nemecku zaznamenali prvýkrát vyše 30-tisíc nových prípadov koronavírusu za 24 hodín. V piatok to oznámil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Nemecký štátny úrad RKI dodal, že piatkový údaj obsahuje aj 3500 prípadov z juhozápadnej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko, ktoré z technických príčin neboli zahrnuté do štvrtkovej štatistiky.

Po odrátaní týchto oneskorených prípadov bolo v Nemecku za posledných 24 hodín hlásených 30 277 nových infekcií. Počet úmrtí dosiahol 813, čo je druhý najvyšší údaj od začiatku pandémie. (tasr, dpa, rki)

6:48 Budúci poradca novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, kongresman Cedric Richmond, mal pozitívny test na ochorenie Covid-19. „Richmond bol v okolí novozvoleného prezidenta vonku, mali rúška a trvalo to necelých 15 minút, čo je časové ohraničenie CDC pre blízky kontakt,“ uviedla hovorkyňa prechodného tímu Kate Bedingfieldová vo vyhlásení. Myslela tým odporúčania stanovené americkým Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Richmond „nebol s Bidenom v blízkom kontakte, ako ho definuje CDC“, a ani s demokratickými kandidátmi do Senátu Jonom Ossoffom a Raphaelom Warnockom. Biden (78) mal vo štvrtok negatívny test na Covid-19, uviedol jeho tím.

6:24 Severné Írsko zavádza šesťtýždňový lockdown (zatvorenie krajiny) od Druhého sviatku vianočného. Dôvodom je preťaženosť verejného zdravotného systému, pretože počet nakazených koronavírusom rastie. Na šesťtýždňovom lockdowne začínajúcom sa 26. decembra sa dohodla exekutíva Severného Írska, provincie Spojeného kráľovstva.

Prvý týždeň budú platiť najprísnejšie pravidlá, pričom zakázané budú športové podujatia a povolené obchody budú musieť zatvoriť o 20.00 h. Sektor pohostinstva bude môcť podávať zákazníkom len jedlá a nápoje so sebou. Prísne opatrenia sa budú po štyroch týždňoch prehodnocovať. Zaznamenaných bolo ďalších 656 prípadov koronavírusu a 12 súvisiacich úmrtí. (theguardian, afp, tasr)

6:00 Približne po roku trvania pandémie je jasné, že nový koronavírus je horší než sezónna chrípka, a štúdia zverejnená v piatok načrtáva, o koľko je horšia. Údaje ukazujú, že smrtnosť medzi pacientmi s ochorením Covid-19 je takmer trikrát vyššia. Výskum, založený na francúzskych celoštátnych údajoch a zverejnený v časopise The Lancet Respiratory Medicine, ukázal, že medzi ľuďmi s Covid-19 je zaznamenávaný čoraz ťažší priebeh ochorenia.

Výskumníci porovnali údaje o 89 530 pacientoch hospitalizovaných s Covid-19 v marci a apríli tento rok so 45 819 pacientmi hospitalizovanými so sezónnou chrípkou od decembra 2018 do konca februára 2019. V skúmanom období zomrelo približne 16,9 percenta pacientov s Covid-19 – bolo to počas ničivej prvej vlny po celej Európe, keď mali lekári iba málo liečebných metód na záchranu ťažko chorých ľudí. Pre porovnanie, smrtnosť medzi ľuďmi s chrípkou bola 5,8 percenta.

Výskum viedli spoločne Univerzitná nemocnica v Dijone a Francúzsky národný inštitút pre zdravie INSERM. Univerzitná profesorka Catherine Quantinová napísala, že rozdiel v smrtnosti bol „obzvlášť zarážajúci“ vzhľadom na to, že sezónna chrípka 2018/19 bola najsmrtonosnejšia, akú Francúzsko zaznamenalo za posledných päť rokov.

Autori štúdie dodali, že v nemocniciach bolo s Covidom-19 hospitalizo­vaných dvakrát toľko ľudí ako s chrípkou. Tento rozdiel možno vysvetliť existujúcou imunitou (odolnosťou) ľudí voči chrípke, buď vďaka predchádzajúcemu nakazeniu alebo očkovaniu.

Výskumníci zistili, že intenzívnu starostlivosť potrebovalo viac pacientov s Covidom – 16,3 percenta – oproti 10,8 percenta pacientov s chrípkou. Priemerná dĺžka pobytu chorých s koronavírusom na JIS-ke bola takmer dvakrát dlhšia (15 dní oproti ôsmim). Štúdia tiež ukázala, že s Covidom-19 bolo hospitalizovaných oveľa menej detí do 18 rokov než s chrípkou – 1,4 percenta v porovnaní s 19,5 percenta. (tasr, afp, thelancet)

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19