Pribudlo najviac infikovaných od začiatku pandémie

Na Slovensku vo štvrtok pribudlo rekordných 3991 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 formou RT-PCR testov. Identifikovali ich z 18 022 vykonaných testov. Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 sa opäť zvýšil, tentokrát pribudlo 62 obetí. Celkovo tak ochoreniu na Slovensku podľahlo 1 440 ľudí. Zároveň sa vyliečilo 1 823 osôb. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

18.12.2020 10:10 , aktualizované: 16:50
debata (331)

Jarčuška: Situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 je veľmi vážna

TK po zasadnutí pandemickej komisie

Situácia na Slovensku je v súvislosti s novým koronavírusom veľmi vážna. Na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR to v piatok povedal epidemiológ a člen konzília odborníkov Pavol Jarčuška. Poukázal na to, že vo štvrtok malo Slovensko historicky najvyšší počet pozitívnych PCR testov. Zdvojnásobil sa počet úmrtí, priemerne denne zomrie 58 pacientov. Zvýšil sa aj počet hospitalizovaných v nemocniciach na 2412 osôb.

Podľa Jarčušku sú aktuálne čísla „najhoršie, aké kedy videli“. Na umelej pľúcnej ventilácii je 159 osôb, minulý týždeň to bolo 136 pacientov. Sedemdňový priemer vykonaných antigénových a PCR testov sa zvýšil z 3571 na 5323. Stúpla aj ich pozitivita z 9,8 percenta na 10,8 percenta. Reprodukčné číslo na Slovensku je na úrovni 1,3. Zvýšil sa aj počet prípadov pozitívnych osôb nad 65 rokov za sedem dní z 2101 na 2944.

Celé Slovensko je v rámci tzv. COVID automatu v čiernej farbe. V karanténe je 3231 zdravotníckych pracovníkov. S ochorením alebo na ochorenie COVID-19 zomrelo 1873 osôb. Najviac ich zomiera v nemocniciach. Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura poukázal na to, že ku koncu roka očakávajú 3000 hospitali­zovaných v nemocniciach a 230 pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Ľudí požiadal, aby počas vianočných sviatkov chodili do nemocnice naozaj len v urgentných prípadoch.

Rezort zdravotníctva zároveň požiadal o pomoc všetkých ambulantných špecialistov a študentov medicíny, aby pomohli počas vianočných sviatkov zvládnuť situáciu v nemocniciach. Môžu sa obrátiť na riaditeľstvá nemocníc vo svojich regiónoch.

Slovensko začne s očkovaním zrejme 27. decembra

Slovensko by malo začať s vakcinovaním 27. decembra, očkovacia látka by mala prísť 26. decembra. V piatok to oznámila štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Jana Ježíková. Na začiatok by malo prísť 10.000 kusov vakcíny, ktorá sa bude očkovať v dvoch dávkach. Takmer 15 nemocníc je už na očkovanie pripravených, postupne pribudnú ďalšie. Celkovo má Slovensko nakontrahovaných 18 miliónov vakcín. Preočkovať by sa malo 3,3 milióna obyvateľov.

V prvej vlne by mali byť zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS) či pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne by mali byť očkovaní klienti DSS, pacienti nad 65 rokov či chronicky chorí. Tretia vlna očkovania by sa mala dotknúť populácie s vysokým rizikom šírenia ochorenia a v štvrtej vlne pôjde o obyvateľov Slovenska nad 18 rokov.

Epidemiológ Pavol Jarčuška komentoval, že účinnosť vakcín je nad 90 percent. Ježíková by bola veľmi rada, keby v rámci vakcinácie pomohli aj médiá, ktoré by bojovali s dezinformáciami a poukazovali na dôležitosť očkovania. Celkovo by malo fungovať 25 vakcinačných centier. Pripravené sú už nemocnice v Nitre, Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach. Ježíková komentovala, že by chceli zriadiť očkovacie miesto v každom okrese.

Očkovať proti novému koronavírusu by sa malo v prvý a 21. deň očkovania. Každý, kto očkovanie podstúpi, by mal o ňom dostať potvrdenie. Očkovacia látka bude bezplatná. Na začiatku januára by malo prísť 150.000 vakcín od spoločnosti Pfizer. Postupne však na Slovensko budú prichádzať ďalšie vakcíny.

Na očkovanie sa bude dať objednať na konkrétne miesto v presný čas. Špeciálne tímy by sa mali zaoberať vakcináciou imobilných občanov. Očkovanie bude dobrovoľné.

Na otázku, či sa vie, kto bude prvou zaočkovanou osobou proti novému koronavírusu na Slovensku, odborníci odpovedali, že má ísť o človeka, ktorý patrí medzi rizikové osoby a počas svojho života spravil pre spoločnosť veľa. O koho konkrétne ide, nechceli prezradiť.

Polícia od soboty zvýši kontroly dodržiavania opatrení v súvislosti s pandémiou

Polícia sprísni kontroly dodržiavania protiepidemických opatrení počas Vianoc, a to od soboty od 5.00 h. Urobí tak na základe príkazu policajného prezidenta, informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Kontrolovať budú policajti nosenie rúšok, dodržiavanie karantény a zákazu vychádzania. Hliadky budú náhodne aj na hlavných cestných ťahoch, na železničných staniciach či v miestach s väčšou koncentráciou ľudí. Polícia pripomenula platný núdzový stav a to, že od soboty rána bude platiť zákaz vychádzania. Upozornila na vysoké sankcie až do 1695 eur.

„Policajti budú aj naďalej kontrolovať dodržiavanie aktuálnych epidemiologických opatrení a vydaných vyhlášok hlavného hygienika Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, čiže povinnosť nosenia rúšok v interiéri a v exteriéri, dodržiavanie karanténnych opatrení, obmedzené fungovanie prevádzok a podobne. Tiež dodržiavanie opatrení uznesenia vlády SR k zákazu vychádzania v súvislosti so slobodou pohybu a pobytu na území SR,“ uviedla hovorkyňa. Kontrola zákazu vychádzania bude náhodná aj na hlavných cestných ťahoch. Polícia zdôraznila, že opatrenia sú prijaté proti šíreniu pandémie, na ktorú denne umierajú ľudia. Preto považuje za prvoradé držať sa ich a čo najviac sa zdržiavať doma.

Doplnila, že poriadkoví a železniční policajti budú hliadkovať a kontrolovať aj okolie miest so zvýšenou koncentráciou osôb. Napríklad železničné stanice, nástupištia, potraviny, drogérie, zásielkovne, odberné miesta a podobne. Policajti budú úzko spolupracovať aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a poskytnú im súčinnosť pri kontrole dodržiavania opatrení.

Bárdyová vysvetlila, že aj pri policajných kontrolách je dôležité komunikovať a vysvetliť dôvody opustenia bydliska. Deklarovala ústretovosť hliadok pri hodnovernom preukázaní účelu cesty. Na uľahčenie presunu a urýchlenie kontroly odporúča mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa, doklad z nákupu a podobne. Doplnila, že to nie je povinnosť, ale môže to uľahčiť kontrolu.

Sankcie podľa slov hovorkyne môžu byť na mieste v blokovom konaní do 1000 eur, v správnom konaní do 1659 eur. Deklarovala, že prioritou polície nie je výber pokút a každý prípad porušenia opatrení bude polícia posudzovať individuálne aj vzhľadom na závažnosť, následky, okolnosti i na mieru zavinenia a podobne.

Pribudlo aj 3 530 pozitívne testovaných antigénnymi testami

Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR, pribudlo aj 3 530 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Najviac pozitívne testovaných bolo vo štvrtok v Trenčianskom kraji (670). Ďalej nasleduje Nitriansky (586), Bratislavský (502), Žilinský (500), Banskobystrický (468), Košický (463) a Prešovský kraj (427). Najmenej prípadov hlási Trnavský kraj (375). Medzi pozitívnymi je 1 804 mužov a 2 187 žien.

V nemocniciach je podľa údajov rezortu hospitalizovaných 2 412 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2 197 ľudí. Na JIS je 152 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 159 osôb. Z ochorenia sa už na Slovensku zotavilo 104 560 ľudí.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov je doteraz 1 279 523, pričom takto bolo pozitívne testovaných 146 124 osôb. Celkový počet vykonaných antigénnych testov dosiahol 1 097 849, z čoho bolo pozitívne testovaných 50 329 ľudí.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Lockdown s výnimkami

V sobotu ráno o piatej začína platiť zákaz vychádzania. Otvorené zostanú len nevyhnutné obchody, lekárne, pošty, kostoly. Vláda odporúča, aby sa počas celých sviatkov stretávali najviac dve domácnosti. Môžu však spolu vycestovať aj na chalupu.

Zákaz vychádzania má množstvo výnimiek. Slováci môžu chodiť do práce, hoci vicepremiér Štefan Holý a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) dôrazne odporúčajú, aby čo najviac zamestnancov pracovalo z domu. Dovolené sú nákupy v najbližších potravinách či obchodoch s potrebami pre zvieratá, cestovanie nie je zakázané. Dokonca ani návšteva kostolov a lyžiarskych stredísk. Podrobnosti majú upravovať vyhlášky hlavného hygienika. Krajčí apeloval na verejnosť, aby dodržiavala zákaz vychádzania.

zväčšiť Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Ako prežiť Vianoce, ministerstvo zdravotníctva, graf, koronavírus, opatrenia

Zdravotníci by mali odmeny za testovanie dostať do konca roka

Zdravotníkom, ktorí sa zúčastnili na plošnom testovaní na ochorenie COVID-19, postupne vyplácajú odmeny. Dostať by ich mali do konca roka 2020. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Každý, kto má podpísanú dohodu s Ústrednou vojenskou nemocnicou SNP Ružomberok fakultnou nemocnicou, dostane odmenu vyplatenú vo výške, ktorá mu podľa dohody prináleží,“ ubezpečuje rezort obrany. Hovorkyňa upozornila, že platby za jednotlivé kolá plošného testovania odchádzajú na účty postupne, pričom odmena môže prísť rozdelená na časti.

Ministerstvo prosí zdravotníkov o trpezlivosť. Vzhľadom na obrovské množstvo dohôd ešte nie sú spracované všetky podklady, čo môže spôsobiť prípadné nezrovnalosti.

„Okrem toho boli údaje poskytnuté niektorými zdravotníkmi nečitateľné, nesprávne alebo nekompletné, preto sa môže stať, že niektorým zdravotníkom bude odmena vyplatená neskôr po aktualizácii údajov potrebných na realizáciu výplaty,“ uviedla hovorkyňa. Zamestnanci nemocnice preto opakovane kontaktujú zdravotníkov e-mailom a telefonicky. Takmer 500 osôb sa však zamestnancom personálneho oddelenia nemocnice stále nepodarilo skontaktovať.

Rezort tiež pripomína, že odmena podlieha daňovým a odvodovým povinnostiam, ktoré predstavujú približne tretinu sumy. „Zamestnanec tak pri hrubej odmene napríklad 1000 eur dostane vyplatenú sumu približne 700 eur,“ vysvetlila hovorkyňa.

V prípade, že zdravotníkom nepríde odmena do 31. decembra 2020, majú kontaktovať nemocnicu prostredníctvom e-mailu na testovanie@uvn.sk. Uviesť treba meno, priezvisko a číslo dohody. Jednotlivé prípady bude nemocnica riešiť individuálne.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus