Matovič má koronavírus. Som jedným z vás, odkázal pozitívnym ľuďom

Premiér Igor Matovič má koronavírus. Pre Pravdu to potvrdil vedúci komunikačného oboru Úradu vlády Richard Pekar. Je tretím pozitívne testovaným spomedzi predsedov strán, ktoré majú poslancov v parlamente. Pozitívny PCR test na koronavírus potvrdil dnes večer i minister obrany Jaroslav Naď a vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová.

18.12.2020 12:36 , aktualizované: 22:12
Chodbová tlačovka Igora Matoviča Foto: ,
Igor Matovič
debata (1401)

„Od rána som sa necítil dobre, teraz mám vysokú teplotu, bolesť hlavy a celého tela. Čuch aj chuť zatiaľ mám,“ uviedol Naď (OĽaNO) na sociálnej sieti, kde oznámil výsledok svojho testu na Covid.

„Nie dobrá správa zastihla aj mňa, dnešný test na COVID som mala pozitívny. Vianoce sme si všetci plánovali ináč, ja som chcela do našej rodinnej bubliny po otestovaní zobrať aj mamu, ktorá žije sama. Nevyšlo nám to. Budem celé sviatky v izolácii, srdcom so svojimi blízkymi,“ uviedla Veronika Remišová (Za ľudí) v statuse na sociálnej sieti.

Ako prvý mal koronavírusovú infekciu predseda ĽSNS Marian Kotleba v druhej polovici októbra, pred pár dňami ju potvrdili aj u šéfa Hlasu Petra Pellegriniho.

Podľa Pekarovych slov Matovičova pozitivita sa ukázala pri plošnom testovaní na Úrade vlády. Pekar nevedel uviesť, koľko zamestnancov úradu má pozitívny výsledok.

Matovič sa vo štvrtok stretol s koaličnými partnermi Borisom Kollárom (Sme rodina) a Veronikou Remišovou (Za ľudí), bez Richarda Sulíka (SaS).

Predseda parlamentu Boris Kollár absolvuje päťdňovú karanténu, po ktorej sa pôjde dať otestovať na ochorenie Covid-19, uviedla hovorkyňa strany Michaela Jurcová. Remišová ešte pred potvrdením pozitívneho testu na Covid ohlásila odchod do karantény. „Plánovala som na Vianoce byť aj so svojou 80-ročnou mamou, teraz to nebude možné, budeme spolu aspoň v srdci,“ uviedla.

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík sa s premiérom naposledy stretol na stredajšom rokovaní vlády, uviedla hovorkyňa rezortu Katarína Matejková. Po rokovaní absolvoval PCR test s negatívnym výsledkom. „Po celý čas mal nasadené rúško a držal si od premiéra odstup. Na štvrtkovom stretnutí koaličných lídrov sa nezúčastnil a dnes opäť absolvuje PCR test,“ poznamenala Matejková.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) ide tiež do karantény, z tohto dôvodu sa nezúčastnil osobne ani tlačovej konferencie po zasadnutí pandemickej komisie. „Teraz, keď je situácia takto vážna, musím sa nechať pretestovať,“ reagoval.

Karanténa neminie ani ministra financií Eduarda Hegera, ktorý ruší všetky svoje pracovné stretnutia, napriek tomu, že mal negatívny PCR test zo štvrtka. V piatok ide na ďalší. „Rovní sme si nielen pred zákonom, ale aj pred koronou. Všetci, ktorí dodržiavajú odporúčania epidemiológov, majú môj rešpekt“, povedal Heger.

Matovič: Som jedným z vás

„Oddnes som jedným z Vás. Z Vás, o ktorých som každé ráno s napätím a strachom čakal správu v mojom mobile ešte predtým, ako to boli oficiálne výsledky,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

"Deväť mesiacov mi nezáležalo na ničom viac, ako na ochrane zdravia a životov tých najbezbrannejších z nás. Na životoch starých a chorých ľudí, ktorí sa zrazu znenazdajky stali rukojemníkmi nášho prístupu k nim. Deväť mesiacov neustále bojujem s ľuďmi, ktorí merajú mieru pandémie len množstvom zatvorených barov a huckajú tým ľudí proti opatreniam a (vlastnej) vláde

… a priznávam, už nevládzem a tešil som sa aspoň na pár dní bez stresu.

Teraz to vyzerá na sviatky iné. Buďte, prosím, mimoriadne opatrní … viem, pozerať na cudzieho človeka ako na číslo v rade, je pohodlné a v dnešnej dobe u mnohých populárne," napísal premiér.

„Vianočné sviatky som mal stráviť ako pomocná sila v nemocnici. S cieľom poukázať na obete nášho sebectva – na chorých, mŕtvych a do úmoru unavených zdravotníkov. Teraz budú zrejme plány trochu iné. Áno, štatisticky by som to mal prežiť bez ujmy, ale ak by som mal možnosť obetovať môj život za život tisícov nevinných obetí, urobím to,“ rozpísal sa Matovič v dlhom statuse.

Koronavírus zo zahraničia?

Premiér sa minulý týždeň vo štvrtok a piatok zúčastnil summitu v Bruseli. Francúzsky prezident Emmanuel Macron mal pozitívny výsledok vo štvrtok. Či sa Matovič infikoval v Bruseli, Pekar nevedel. „Potenciálne mohol. Nevieme posúdiť, kde to chytil,“ skonštatoval.

V karanténe po summite je aj luxemburský premiér Xavier Bettel aj belgický premiér Alexander De Croo ako aj Predseda Európskej rady Charles Michel.

Portugalský a španielsky premiér sa taktiež podrobili testom, no výsledok mali negatívny. Naďalej však zostávajú v karanténe.

Viacero ministrov ide do karantény

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) bol v piatok ráno o 6.00 h na antigénový test, ktorého výsledok bol negatívny, priblížila hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková. „V piatok ešte absolvuje PCR test, ktorého výsledok rozhodne o ďalšom postupe. Zatiaľ bude v domácej karanténe,“ dodala.

V piatok popoludní sa testom podrobí aj ministerka kultúry (MK) SR Natália Milanová (OĽANO). „Rovnako budú testovaní najbližší spolupracovníci, s ktorými bola v kontakte,“ potvrdila.

Svojich kolegov napodobní aj šéf diplomacie, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS), potvrdil to hovorca rezortu Juraj Tomaga.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) je už od začiatku týždňa z rodinných dôvodov v dobrovoľnej karanténe. „Na tohtotýždňových rokovaniach vlády sa zúčastňoval on-line, na jeho situácii sa ani teraz teda nič nemení,“ uviedla hovorkyňa rezortu Eva Rovenská.

Chodbová tlačovka Igora Matoviča
Chodbová tlačovka Igora Matoviča
+2Chodbová tlačovka Igora Matoviča

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zrušil všetky pracovné stretnutia. „Práve je na antigénových a PCR testoch, v pondelok si testovanie zopakuje, do toho času bude v karanténe, v domácej izolácii,“ priblížila hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová.

Hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf pripomenul, že šéf rezortu Andrej Doležal (Sme rodina) nebol v stredu na zasadnutí vlády. Zastupoval ho štátny tajomník Jaroslav Kmeť. „Obaja sa dávajú pravidelne testovať, testy sú negatívne,“ podotkol hovorca.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) absolvovala antigénový test, následné aj PCR test. Urobila tak na základe konzultácie s hlavným hygienikom. Po otestovaní ide priamo do karantény a bude čakať na výsledok. „Ak výsledok bude negatívny aj po konzultácii s hlavným hygienikom môžem ísť do práce, avšak pre istotu by som chcela absolvovať ešte raz PCR test v pondelok,“ povedala Kolíková.

Epidemiologička: Ak bol niekto v kontakte s pozitívne testovanou osobou, musí zostať v desaťdňovej karanténe.

Ak bol niekto v kontakte s pozitívne testovanou osobou na ochorenie Covid-19, musí zostať v desaťdňovej karanténe. Najskôr na piaty deň sa môže ísť dať otestovať. Môže to byť aj o niečo neskoršie, keďže odberové centrá sú momentálne preplnené. Po zasadnutí pandemickej komisie to uviedla epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Hlavný hygienik Mikas podľa Krištúfkovej udelil kľúčovým osobám pre chod štátu výnimku, a po tom ako absolvujú päťdňovú karanténu a po otestovaní majú test s negatívnym výsledkom, ju môžu ukončiť. Politikom, ale aj ostatným ľuďom na Slovensku však vzhľadom na zlú súčasnú pandemickú situáciu odporúča, aby pracovali z domáceho prostredia.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková potvrdila, že na všetkých pracovníkov orgánov štátnej správy a samosprávy sa vzťahuje výnimka hlavného hygienika.

„Podľa nej pri chránenom kontakte týchto pracovníkov s osobou pozitívne testovanou na Covid-19 nie je potrebná domáca izolácia a vyradenie z pracovnej činnosti, ak človek nemá príznaky respiračného ochorenia. Izolácia je v tomto prípade dobrovoľná,“ uviedla.

Doplnila, že pracovníci orgánov štátnej správy a samosprávy sú osoby podieľajúce sa na chode štátu, a ak boli v chránenom kontakte s pozitívne testovanou osobou a nemajú príznaky respiračného ochorenia, majú možnosť túto výnimku využiť, no nemusia.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus