V Trenčíne za prvý deň urobili takmer 13-tisíc testov

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania. Polícia ho bude kontrolovať, náhodné kontroly budú aj na cestách. Trenčianska samospráva reaguje na aktuálnu epidemiologickú situáciu v meste zorganizovaním celoplošného testovania pre svojich obyvateľov.

19.12.2020 07:30 , aktualizované: 21:54
testovanie koronavírus Trenčín Foto: ,
Zdravotníčka odoberá vzorku mužovi, ktorý prišiel na celoplošné testovanie obyvateľov Trenčína na odberné miesto na Základnej škole na Dlhých Honoch, 19. decembra 2020 v Trenčíne.
debata (197)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:53 Thajsko hlásilo v sobotu viac ako 500 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najvyšší denný počet, informovala agentúra AP. Celkovo 548 nových prípadov, z ktorých väčšina súvisí s prepuknutím vírusu na trhovisku s morskými plodmi na okraji metropoly Bangkok, zaznamenali po tom, čo krajina za posledných niekoľko mesiacov v dôsledku prísnych hraničných a karanténnych opatrení mala len malý počet infekcií. Celkovo hlási približne 5000 prípadov nákazy a súvisiacich 60 úmrtí.

21:25 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal v sobotu injekciu s vakcínou proti ochoreniu COVID-19, čím spustil očkovaciu kampaň v krajine, informovala agentúra AFP. Netanjahuovi (71) a izraelskému ministrovi zdravotníctva Julimu Edelsteinovi boli v priamom televíznom prenose injekčne podané vakcíny od výrobcu Pfizer-BioNTech. Zaočkovali ich v zdravotníckom stredisku Šeba pri Tel Avive.

„Požiadal som, aby sme spolu s ministrom zdravotníctva Julim Edelsteinom boli zaočkovaní ako prví, aby sme slúžili ako osobný príklad a povzbudili vás k očkovaniu,“ uviedol Netanjahu vo vysielaní. Podľa údajov izraelského ministerstva bolo v krajine od februára zaznamenaných 370 000 prípadov nákazy koronavírusom. V krajine s približne deviatimi miliónmi ľudí zomrelo v dôsledku nákazy vyše 3000 ľudí.

20:43 V Trenčíne urobili v sobotu v rámci prvého dňa celoplošného mestského testovania na koronavírus 12 831 testov. S pozitívnym výsledkom bolo 288 z nich, čo je 2,24 percenta. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Situácia v počte infikovaných koronavírusom je v meste Trenčín i v Trenčianskom okrese mimoriadne vážna. Od piatka začali v meste platiť nové opatrenia nad rámec celoslovenských. Vyhláška zakazuje v Trenčíne predaj alkoholických nápojov na priamy konzum, platí tiež zákaz akýchkoľvek hromadných podujatí aj s menším počtom účastníkov ako šesť. Zakázaná je aj prevádzka kín, divadiel, organizovanie akýchkoľvek koncertov, ale aj bohoslužieb.

19:50 Na Ukrajine zaznamenali za uplynulých 24 hodín 11 742 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 213 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO), o ktorých informovala v sobotu agentúra UNIAN. Celkový počet prípadov nákazy, ktoré na Ukrajine potvrdili od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 956 123. Dosiaľ tam zaznamenali aj 16 469 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

18:38 Zhruba 17 kilometrov dlhá kolóna áut sa dnes popoludní vytvorila na nemeckej diaľnici A3 smerom do Rakúska. Dôvodom sú zdravotné kontroly na rakúskej hranici, ktorých cieľom je zabrániť šíreniu koronavírusu, uviedla agentúra DPA. Podľa bavorskej polície má rad vozidiel „východoeurópske“ poznávacie značky. Rakúska polícia a vojsko podľa agentúry APA náhodne kontrolujú tiež hraničné prechody z Česka, Slovenska a ďalších susedných krajín. Náhodné kontroly sú súčasťou opatrení, ktoré Rakúsko od dneška zaviedlo pre cestujúcich z rizikových oblastí. Mnohí cestujúci Rakúskom zrejme iba prechádzajú a pokračujú do ďalších krajín.

18:19 Obyvatelia Londýna a juhovýchodnej časti Anglicka musia od nedele „zostať doma“, vyhlásil v sobotu britský premiér Boris Johnson v rámci úsilia dostať pod kontrolu šírenie nového, zrejme ešte nákazlivejšieho variantu koronavírusu SARS-CoV-2. Podľa agentúry AFP Johnson v televíznom prejave uviedol, že nový variant vírusu „sa zrejme prenáša podstatne ľahšie“. Odborníci sa domnievajú, že k rýchlejšiemu šíreniu vírusu mohol paradoxne v posledných týždňoch prispieť aj optimizmus vyvolaný novými vakcínami a očkovaním. Mnohí Briti totiž prestali dodržiavať epidemiologické reštrikcie a pravidlá.

17:45 Vlakový prevoz betlehemského svetla tento rok nebude. Dôvodom je aktuálna pandémia koronavírusu. Zrušili sa aj stanoviská v mestách, kde skauti svetlo odpaľujú. Betlehemské svetlo si tak budú môcť ľudia odpáliť len v rámci svätých omší v kostole. Informujú o tom slovenskí skauti na webovej stránke. V sobotu si svetlo mohli Bratislavčania odpáliť počas omše v Dóme sv. Martina.

Tento rok je zakázané roznášať svetlo po domoch a odpaľovať ho na verejných priestranstvách. Bezpečnosť je pri odpaľovaní svetla prvoradá. „Tento rok chránime okrem plamienka aj seba a svoje okolie,“ podotkli skauti. Dodávajú, že každý musí mať rúško, dodržiavať bezpečnú vzdialenosť, vyhýbať sa podávaniu rúk, dezinfikovať si ruky a priniesť si vlastnú sviečku.

17:17 Počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom presiahol V Rusku 50 000 po tom, ako tam za uplynulých 24 hodín zomrelo ďalších 585 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA. Celkovo si epidémia v Rusku vyžiadala podľa úradov už 50 347 obetí. Rusko pritom podľa agentúry AFP zrejme uvádza nižšiu smrtnosť na COVID-19 než iné porovnateľné krajiny, čo vyvoláva obavy, že úrady pandémiu bagatelizujú. Podľa agentúry TASS sa počet nových prípadov nákazy za posledný deň zvýšil o 28 209 na celkových 2 819 429.

16:57 Fakultná nemocnica v Nitre sa obrátila na verejnosť s prosbou o pomoc. Ako informovala na sociálnych sieťach, súrne potrebuje brigádnikov na pomocné sanitárske práce. Podľa vedenia nemocnice budú brigádnici pomáhať predovšetkým pri prevoze pacientov. „Predpokladaná potreba výpomoci potrvá počas trvania epidemiologickej situácie súvisiacej s pandémiou ochorenia COVID-19,“ uviedla nemocnica. Záujemcovia sa môžu nahlasovať telefonicky alebo mailom.

V nitrianskej fakultnej nemocnici ležia desiatky pacientov infikovaných koronavírusom. Na COVID-19 bolo v uplynulých týždňoch pozitívne testovaných aj niekoľko desiatok zdravotníkov, ďalší sú v karanténe.

16:22 V Trenčíne urobili za prvých päť hodín celoplošného mestského testovania na koronavírus 6713 testov. S pozitívnym výsledkom bolo 162 z nich, čo je 2,41 percenta. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová. Priebeh dvojdňového testovania je zatiaľ plynulý a pokojný, nevyskytli sa žiadne incidenty. Primátor Richard Rybníček v priebehu dňa avizoval, že ak sa príde nechať otestovať viac ako 10-tisíc ľudí, bude to považovať za veľké víťazstvo. Popoludní opäť obyvateľov vyzval na účasť. Podľa najnovších dát z ministerstva zdravotníctva k 18. decembru je okres Trenčín najzamorenejším okresom na Slovensku s 805 prípadmi na 100-tisíc obyvateľov.

15:39 Spojené štáty zaznamenali dosiaľ najvyšší nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom. V piatok v krajine potvrdili rekordných 249 709 infiko­vaných, vyplýva z údajov baltimorskej Univerzity Johnsa Hopkinsa. V krajine okrem toho za posledných 24 hodín evidujú 2814 nových úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 vyvolaným koronavírusom. Od začiatku pandémie v krajine potvrdili 17,5 milióna infekcií a najmenej 313 669 súvisi­acich úmrtí.

15:10 Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa nakazil koronavírusom, je v stabilizovanom stave, pričom výsledky lekárskeho vyšetrenia boli uspokojujúce. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na sobotňajšie oznámenie prezidentskej kancelárie. Macron, ktorý po odchode do domácej karantény pracuje zo svojej rezidencie mimo Paríža, „stále vykazuje rovnaké príznaky ochorenia COVID-19 (únava, kašeľ, stuhnutosť svalov),“ uvádza sa v krátkom oznámení podpísanom jeho osobným lekárom. Prezident si tak naďalej plní svoje povinnosti.

14:18 India sa stala po USA druhou krajinou na svete, v ktorej počet nakazených koronavírusom presiahol desať miliónov. Vyplýva to z nových údajov, ktoré v sobotu zverejnilo ministerstvo zdravotníctva v Naí Dillí, informovala tlačová agentúra DPA. Napriek prekonaniu tejto hranice sa počet infikovaných aj súvisiacich úmrtí v Indii v posledných týždňoch výrazne znižuje. Od začiatku pandémie v Indii zaznamenali celkovo 10 004 893 prípadov nákazy a 144 789 úmrtí. Za posledných 24 hodín pribudlo vyše 27 000 nových infekcií a 338 obetí na životoch.

13:50 V Poľsku pribudlo v piatok 11 267 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 483 súvisiacich úmrtí. Celkový počet prípadov infekcie, ktoré Poľsko zaznamenalo od začiatku pandémie, tak stúpol na 1 194 110. V sú­vislosti s koronavírusom tam potvrdili už 25 254 úmrtí. Spomedzi 483 nových obetí zomrelo 108 ľudí priamo na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Zvyšných 375 obetí malo okrem COVID-19 aj iné choroby, uvádza s odvolaním na údaje ministerstva televízia TVN24.

13:32 Pozrite si hlavné míľniky šírenia koronavírusu vo svete, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.

12:42 Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) mal pozitívny test na ochorenie COVID-19. Ostáva v karanténe. TASR to potvrdili z Úradu vlády SR. Členovia vlády absolvovali testovanie po tom, čo mal v piatok pozitívny test premiér Igor Matovič (OĽANO). V piatok popoludní sa testom podrobila aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Na sociálnej sieti ešte v piatok večer informovala o negatívnom výsledku a pozitívnym členom vlády zaželala ľahký priebeh a skoré uzdravenie.

Koronavírus sa počas piatka potvrdil aj u vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) a ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO). V karanténe je po stretnutí s premiérom aj predseda Národnej rady SR a líder Sme rodina Boris Kollár.

12:35 Polícia SR upozorňuje seniorov na podvodníkov v súvislosti s ochorením COVID-19. Informuje o tom na sociálnej sieti. Podvodníci podľa policajtov telefonicky kontaktujú seniorov s tým, že ich prídu očkovať proti koronavírusu a musia im za to zaplatiť. Ponúkajú tiež rôzne pochybné lieky, dezinfekcie, rúška, alebo oslovujú dôchodcov, že im spravia nákup a žiadajú peniaze vopred, uviedla polícia.

12:22 Po dvojmesačnom posudzovaní schválili vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od výrobcu Pfizer-BioNTech pre použitie vo Švajčiarsku. Oznámil to v sobotu tamojší regulačný úrad Swissmedic, z ktorého vyhlásenia citovala tlačová agentúra AFP. „Po dôkladnom skúmaní dostupných údajov sme dospeli k záveru, že vakcína proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer/BioNTech je bezpečná a jej výhody prevyšujú možné riziko,“ uviedol Swissmedic. Ide o prvú vakcínu proti koronavírusu, ktorú schválili pre použitie v tejto alpskej krajine. Švajčiarske zdravotnícke úrady každý deň evidujú viac než 4000 nových prípadov infekcie a 100 úmrtí.

12:10 Trenčiansky primátor Richard Rybníček informoval, že čakanie na odberných miestach na antigénové testovanie je do 15 minút. Odberné miesta podľa jeho slov otestujú cca 40 ľudí za hodinu.

11:55 Deväť ľudí prišlo o život pri sobotňajšom požiari, ktorý vypukol v nemocnici na juhu Turecka na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde liečili pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na turecké médiá. Podľa agentúry Anadolu požiar, ktorý spôsobil výbuch kyslíkového ventilátora, nastal v súkromnej nemocnici v meste Gaziantep. Guvernér mesta Davut Gül na Twitteri napísali, že z oddelenia, kde začalo horieť, previezli do iných nemocníc celkovo jedenásť pacientov.

Turecko v piatok evidovalo 26 410 novoin­fikovaných a 246 súvisiacich úmrtí, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. Od začiatku pandémie tam zaznamenali 1,98 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 17 610 osôb zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19.

11:28 V lyžiarskych strediskách Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso v piatok inštalovali mobilné kontajnery pripravovaných odberových miest. Na antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 budú slúžiť od budúceho týždňa. Informovala o tom spoločnosť Tatry mountain resorts (TMR). Lyžiari a hostia zimných stredísk sa od 14. decembra musia pri nástupe do hotela alebo na lanovku preukázať potvrdením o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín. Viac o téme TU.

V súčasnosti sú v prevádzke lyžiarske strediská Jasná, Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica, v prevádzke je aj pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok a visutá lanovka na Lomnický štít.

11:02 Laboratóriá v Česku odhalili v piatok 8800 prípadov nákazy koronavírusom, čo je zhruba o 3000 viac než pred týždňom v rovnaký deň. Ide o najvyšší nárast od polovice novembra, píše webová stránka televíznej stanice Nova. Rizikové skóre českého protiepidemického systému PES zostáva od štvrtku na hodnote 76, ktorá zodpovedá piatemu stupňu. Päťka v tomto prípade označuje najvyšší stupeň pohotovosti.

Aktuálne je v krajine v nemocniciach 4694 pacientov s chorobou COVID-19, z toho 589 vo vážnom stave. Najvážnejšia situácia je aktuálne vo východočeskom okrese Havlíčkův Brod, kde je 617,39 nakazených na 100 000 obyvateľov.

10:25 Na Slovensku v piatok pribudlo 3 151 pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 16 197 vzoriek. Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 sa zvýšil o 70. Vyliečilo sa ďalších 1 801 osôb. Viac o téme TU.

9:54 V Taliansku bude počas Vianoc platiť celoštátny čiastočný lockdown. Oznámil to v piatok taliansky premiér Giuseppe Conte. Prísne obmedzenia pohybu platia vo sviatočné dni a cez víkendy od 21. decembra do 6. januára. Rodinných príslušníkov a priateľov môžu navštíviť najviac dve osoby každý deň. Rozhodnutie prichádza potom, čo regióny Lombardsko, Benátsko a Lazio opäť hlásili zrýchlenie nárastu nových infekcií. Z celoštátneho pohľadu sa šírenie vírusu spomaľuje.

9:13 V Trenčíne sa v sobotu a v nedeľu koná celoplošné testovanie obyvateľov na koronavírus antigénovými testami. Testovanie je dobrovoľné a bezplatné. Mesto na oficiálnej webovej stránke informuje, že Trenčania s trvalým alebo prechodným pobytom sa môžu prísť otestovať v oba dni víkendu od 8.00 do 20.00 h. Posledný odber sa uskutoční o 19.30 h. Prestávky počas testovania budú od 12.00 do 12.45 h a od 17.00 do 17.30 h.

Testovať sa bude na 33 miestach vrátane troch súčasne funkčných odberných miest. Primátor Richard Rybníček v stredu vyzval Trenčanov, aby sa prišli dať otestovať aj napriek tomu, že je to dobrovoľné. Zdôraznil, že situácia je mimoriadne vážna. Zopakoval to aj v dnešnom príspevku na facebooku s tým, že sú všetky odberné miesta otvorené.

8:47 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok definitívne schválil druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, a to od spoločnosti Moderna. Očkovacia látka bola schválená na núdzové použitie, informovala agentúra DPA. Prvú vakcínu vyvinutú firmami Pfizer a BioNTech odsúhlasili v USA pred týždňom, pričom očkovanie ňou sa v krajine začalo v pondelok.

Očkovacia látka sa bude môcť aplikovať osobám vo veku minimálne 18 rokov. Spojené štáty už vopred zakúpili 200 miliónov dávok tejto vakcíny, čo by malo stačiť na zaočkovanie 100 miliónov ľudí. Moderna má pre americkú vládu aktuálne pripravených 5,9 milióna dávok, s ktorých dodávkou by mohla začať už počas tohto víkendu.

8:12 Britský premiér Boris Johnson zvolal na piatok večer vopred neplánované zasadnutie popredných členov svojho kabinetu. Radil sa s nimi o tom, ako dostať pod kontrolu šírenie nového, zrejme ešte nákazlivejšieho variantu koronavírusu SARS-CoV-2, informoval v piatok britský denník The Telegraph. Výsledkom schôdzky by podľa denníka mohlo byť sprísnenie epidemiologických opatrení v Anglicku, ktoré by mohlo byť ohlásené už v priebehu soboty. Konkrétne by mohlo ísť o obmedzenie cestovania medzi juhovýchodnou časťou Anglicka, ktorá zahŕňa aj metropolu Londýn, a zvyškom krajiny.

7:30 Polícia sprísni na Slovensku kontroly dodržiavania protiepidemických opatrení počas Vianoc. Zameria sa na rešpektovanie platného zákazu vychádzania, nosenie rúšok, dodržiavanie karantény. Náhodné kontroly budú aj na hlavných cestných ťahoch. Hliadky budú kontrolovať i železničné stanice a miesta s vyššou koncentráciou ľudí. Rozhodol o tom zastupujúci policajný prezident Peter Kovařík. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Polícia pripomína, že platí núdzový stav a upozorňuje na sankcie.

„Policajti budú aj naďalej kontrolovať dodržiavanie aktuálnych epidemiologických opatrení a vydaných vyhlášok hlavného hygienika Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, čiže povinnosť nosenia rúšok v interiéri a exteriéri, dodržiavanie karanténnych opatrení, obmedzené fungovanie prevádzok a podobne. Tiež dodržiavanie opatrení uznesenia vlády SR k zákazu vychádzania v súvislosti so slobodou pohybu a pobytu na území SR,“ uviedla hovorkyňa. Zdôraznila, že opatrenia sú prijaté proti šíreniu pandémie, na ktorú denne umierajú ľudia.

Doplnila, že poriadkoví a železniční policajti budú hliadkovať a kontrolovať aj okolie miest so zvýšenou koncentráciou osôb. Napríklad železničné stanice, nástupištia, potraviny, drogérie, zásielkovne, odberné miesta a podobne. Policajti budú úzko spolupracovať aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a poskytnú im súčinnosť pri kontrole dodržiavania opatrení.

Bárdyová poukázala na dôležitosť komunikácie políciou. Deklarovala ústretovosť hliadok pri hodnovernom preukázaní účelu cesty. Na uľahčenie presunu a urýchlenie kontroly odporúča mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa, doklad z nákupu a podobne. Doplnila, že to nie je povinnosť, ale môže to uľahčiť kontrolu. Sankcie môžu byť na mieste v blokovom konaní do 1000 eur, v správnom konaní do 1659 eur.

197 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus