Európa bude očkovať od 27. 12., Biden už dostal vakcínu

Európska agentúra pre lieky odporučila vakcínu proti covid-19 od Pfizeru a BioNTechu na podmienečné použitie v EÚ. Aby sa mohlo začať látkou očkovať, zostáva len súhlas Európskej komisie, ktorý sa očakáva v priebehu niekoľkých dní. Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová už vo štvrtok uviedla, že sa proti covid-19 začne v krajinách EÚ očkovať 27. decembra a v dvoch nasledujúcich dňoch.

21.12.2020 06:00 , aktualizované: 22:07
USA Biden Vakcína Očkovanie Koronavírus Foto: ,
Novozvolený americký prezident Joe Biden dostáva vakcínu v nemocnici Christiana Hospital v Newarku.
debata (124)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:18 Novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena naživo v televízii zaočkovali vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech..

22:00 Bezpríznakových Trenčanov a obyvateľov okolitých obcí, ktorí mali počas víkendového celoplošného testovania pozitívny antigénový test, začnú testovať PCR testami v utorok od 13.00 h na parkovisku pri krytej plavárni. Ako podľa TASR informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, radnica telefonicky kontaktovala všetkých 560 pozitívne testovaných obyvateľov mesta a okolitých obcí, príznaky nemalo 175 z nich. „Všetci privítali možnosť pretestovať sa PCR testami, ktoré v pondelok popoludní priviezol do Trenčína vedec, biochemik Pavol Čekan. Testovanie sa uskutoční po skončení pracovnej doby na existujúcich odberných miestach,“ doplnila hovorkyňa.

21:25 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) mal negatívny PCR test na ochorenie COVID-19. Informoval o tom v pondelok večer na sociálnej sieti. Ochorenie sa potvrdilo u piatich členov vlády, a to premiéra Igora Matoviča (OĽANO), podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina), vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí), šéfa agrorezortu Jána Mičovského a ministra obrany Jaroslava Naďa (obaja OĽANO). V karanténe je po stretnutí s premiérom aj predseda Národnej rady SR a líder Sme rodina Boris Kollár. V preventívnej karanténe ostala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa vo štvrtok stretla s Naďom.

16:48 Izrael v pondelok oznámil, že zakáže vstup na svoje územie cudzincom zo všetkých iných krajín v záujme obmedzenia šírenia novej vysoko nákazlivej mutácie koronavírusu, uviedla agentúra DPA.

Na základe nových protipandemických opatrení, ktoré vydal izraelský kabinet, budú môcť do krajiny vstúpiť len izraelskí občania a návštevníci so špeciálnym povolením. Po príchode budú musieť absolvovať domácu karanténu. Cestujúci z Veľkej Británie, Juhoafrickej republiky alebo Dánska budú musieť po príchode do krajiny pobudnúť v špeciálnych karanténnych hoteloch.

Od stredy 14.00 h musia všetci cestujúci do Izraela podstúpiť desať- až 14-dňovú karanténu v zmienených hoteloch. Nové nariadenia budú platiť počas obdobia desiatich dní, je však možné, že ich vláda predĺži.

16:09 V Poľsku pribudlo za nedeľu 4633 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 77 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie Poľsko zaznamenalo už 1 207 333 prípadov nákazy. Ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo 25 474 obetí.

Hospitalizovaných je podľa údajov ministerstva 18.376 ľudí s potvrdenou infekciou, ďalších 171.536 osôb je v karanténe a 9707 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 946.017 ľudí.

15:14 Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok schválila vakcínu vyvinutú nemeckou firmou BioNTech a americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer na podmienečné použitie v EÚ. Informovala o tom riaditeľka EMA Emer Cookeová.

15:02 Maďarsko zaznamenalo za posledných 24 hodín 2141 nových prípadov nákazy koronavírusom. V súvislosti s ochorením COVID-19 za uplynulý deň zomrelo v krajine 183 ľudí. Vyplýva to z údajov operačného štábu zverejnených v pondelok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

V Maďarsku tak od začiatku pandémie zaevidovali dokopy 305 130 prípadov nákazy a 8282 súvisiacich úmrtí. Momentálne je v krajine 193 886 aktívnych prípadov nákazy.

S COVID-19 je hospitalizovaných 7097 pacientov, z ktorých 517 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z ochorenia sa zotavilo dokopy 102 962 osôb.

14:49 Európska komisia (EK) prijala v pondelok odporúčania o spoločnom rámci používania, validácie a vzájomného uznávania rýchlych antigénových testov na ochorenie COVID-19.

Odporúčania eurokomisie, ktoré vychádzajú z výzvy lídrov členských krajín na summite EÚ z 11. decembra, zaistia jednotné používanie, validovanie a uznávanie rýchlych antigénových testov v celej Únii.

Komisia zároveň podpísala rámcovú zmluvu so spoločnosťami Abbott a Roche, na základe ktorej zakúpi viac ako 20 miliónov rýchlych antigénových testov. Suma na nákup testov v maximálnom objeme 100 miliónov eur sa bude financovať z nástroja núdzovej podpory v rámci Únie. Testy budú členským štátom sprístupnené začiatkom roka 2021 v rámci stratégie EÚ v oblasti testovania na COVID-19.

12:32 Svidnícka nemocnica má plne obsadené COVID oddelenie. Podľa komunikačného manažéra a hovorcu siete nemocníc Svet zdravia Tomáša Kráľa mala plne vyťaženú kapacitu už počas víkendu.

„Ide o 34 lôžok, z toho sú štyri s umelou pľúcnou ventiláciou. Nezmenená situácia bola aj dnes ráno. Vedenie nemocnice apeluje na prísne dodržiavanie protipandemických opatrení,“ uviedol pre TASR Kráľ.

Súčasný stav podľa jeho slov veľmi preťažuje zdravotnícky personál a vytvára enormný tlak na všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v regióne. „Aktuálne je v karanténe približne desať percent personálu, akútna zdravotná starostlivosť pre ostatných pacientov je plne zabezpečená,“ doplnil Kráľ.

12:22 Stanovisko k podmienečnému povoleniu uviesť na trh Európskej únie vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer/BioNtech má v pondelok vydať Európska lieková agentúra (EMA) a jej Výbor pre lieky na humánne použitie (CHMP).

Belgická televízna stanica RTBF v tejto súvislosti uviedla, že ide o vakcínu, ktorá je už distribuovaná v Spojených štátoch a Británii, pričom preočkovaných už bolo vyše milión Američanov a viac ako 150.-tisíc Britov.

Nová vakcína pozostáva z dvoch dávok a nie je určená pre osoby mladšie než 16 rokov. Na základe klinických štúdií a príbalového letáku, ktorý k vakcíne vydal Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA), má táto očkovacia látka 95-percentnú účinnosť.

Každý členský štát EÚ má svojho vedeckého zástupcu vo Výbore pre humánne lieky v agentúre EMA. Pre odobrenie novej vakcíny je potrebná kvalifikované väčšina hlasov a transparentnosť hlasovania. Ak niektorí národní zástupcovia v CHMP hlasujú proti väčšine, musia svoj postoj odôvodniť písomne v podobe „nesúhlasného stanoviska“.

12:17 Rusko zaznamenalo za posledný deň rekordných 29 350 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 493 súvisiacich úmrtí. Oznámilo to v pondelok ruské krízové centrum, informovali agentúry TASS a AP.

V Rusku tak od začiatku pandémie zaevidovali už 2 877 727 prípadov nákazy a 51 351 súvisiacich úmrtí. Momentálne je tam 531 014 aktívnych prípadov nákazy. Z ochorenia COVID-19 sa tam vyliečilo celkovo už 2 295 362, z toho 19 705 za posledný deň.

9:23 V Česku za nedeľu zaznamenali 3364 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v pondelok ráno na webstránke českého ministerstva zdravotníctva.

Laboratória celkovo v tento deň vyhodnotili 10 715 testov, pozitívny bol takmer každý tretí otestovaný. Rizikový index českého protiepidemického systému PES je už štvrtý deň na hodnote 76, čo zodpovedá piatemu, a síce najvyššiemu stupňu ohrozenia, informuje spravodajská stanica ČT24.

Česko v súčasnosti eviduje 82.426 aktívnych prípadov nákazy. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 627 523 ľudí a zomrelo 10 411 osôb. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 534 686 osôb. Do pondelka 07.58 h bolo podľa údajov ministerstva hospitalizovaných 4398 pacientov, z toho 588 vo vážnom stave.

9:15 Mutácie koronavírusu SARS-CoV-2 evidujú aj v Českej republike, účinnosť vakcín však nové kmene vírusu – vrátane nákazlivejšieho v Británii – pravdepodobne neovplyvnia. V pondelok to uviedol šéf výskumnej skupiny Štrukturálnej virológie v Stredoeurópskom technologickom inštitúte (CEITEC) v Brne Pavel Plevka, ktorého cituje český spravodajský server Novinky.cz.

Prítomnosť nového kmeňu koronavírusu v ČR môže vysvetľovať aj to, prečo sa niektorí ľudia po prekonaní ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, opäť nakazili. Mutácie tak môžu predstavovať komplikácie pre výrobcov vakcín, podľa Plevku však nie zásadné. „Do júla bolo (na celom svete) identifikovaných 12-tisíc mutácií koronavírusu,“ dodáva Plevka.

„Zistená mutácia v ČR predstavuje malú zmenu ‚spike proteínu‘ (glykoproteínového hrotu, ktorý umožňuje vstup vírusu do bunky) a je pravdepodobné, že účinnosť vakcíny neovplyvní,“ uviedol Plevka. K rovnakému záveru dospeli v súvislosti s nákazlivejším kmeňom koronavírusu aj britskí a kanadskí vedci, píšu Novinky.cz.

7:52 Zhromaždenia viac ako piatich ľudí budú od stredy v rámci boja proti šíreniu koronavírusu v aglomerácii juhokórejskej metropoly Soul zakázané. Informovala o tom v pondelok agentúra Johnhap s odvolaním sa na miestne samosprávy.

Samosprávy Soulu, priľahlej provincie Kjonggi a mesta Inčchon uviedli, že toto obmedzenie začne platiť o polnoci z utorka na stredu a skončí sa 3. januára bez ohľadu na to, či sa ľudia stretávajú v interiéri alebo vonku. V aglomerácii Soulu doteraz platí zákaz zhromaždenia 50 a viac ľudí. Nové bezprecedentné opatrenie bolo zavedené z dôvodu očakávaného zvýšenia mobility a podujatí súvisiacich s oslavami príchodu nového roka.

Južná Kórea zaznamenala v uplynulom týždni počas piatich po sebe nasledujúcich dní viac ako 1000 potvrdených prípadov nákazy denne, aj keď ich počet klesol v pondelok pod túto hranicu (926 oproti rekordným 1097 v nedeľu) z dôvodu tradične menšieho počtu testov vykonaných počas víkendu. Južnú Kóreu navyše trápi nedostatok nemocničných lôžok pre pacientov s vážnym priebehom ochorenia Covid-19. V aglomerácii Soulu sú k dispozícii iba štyri lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti. (tasr, johnhap, reuters)

6:53 Európska agentúra pre lieky (EMA) by v pondelok mala vydať podmienečné povolenie pre vakcínu proti ochoreniu Covid-19 od firiem Pfizer a BioNTech. Agentúra o vakcíne rozhoduje v čase, keď Európu znepokojuje nová, údajne výrazne nákazlivejšia mutácia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá sa šíri na juhu Anglicka.

Experti vrátane tých zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zatiaľ nemajú dôkazy, že by zmutovaný vírus vyvolával ťažšie prípady Covidu-19 alebo že by u neho neúčinkovali už vyvinuté vakcíny. Očkovacie látky od spoločností Pfizer a BioNTech, o ktorej rozhoduje EMA, schválilo v posledných týždňoch pre mimoriadne použitie niekoľko krajín. Najskôr sa začalo očkovať v Británii, neskôr v Spojených štátoch a Kanade.

V krajinách Európskej únie očkovanie začne 27. decembra. EMA v zrýchlenom konaní posudzuje tiež vakcínu americkej firmy Moderna, posudok k nej by mala vydať 6. januára. V USA by očkovanie touto vakcínou malo začať už dnes. (čtk)

6:00 Pre novú mutáciu koronavírusu uzavrelo od pondelkovej polnoci zatiaľ na 48 hodín Francúzsko svoje hranice pre osobnú aj nákladnú dopravu z Británie. V reakcii na zákaz francúzskej vlády sa od polnoci uzavrel aj britský prístav Dover pre cesty z Británie. Pred polnocou sa zavrel na britskej strane aj terminál Eurotunelu vo Folkstone pre osobnú a nákladnú dopravu do Calais.

Železničná spoločnosť Eurostar oznámila, že v pondelok a v utorok nepôjdu jej vlaky z Londýna do Paríža, Bruselu, Lille a Amsterdame, ale ani vlaky opačným smerom s výnimkou spojov z Paríža.

Podľa denníka The Guardian opatrenia spôsobia chaos okrem iného v prístavných mestách Dover a Portsmouth. Nahromadia sa tam zrejme tisíce kamiónov, aj preto, že opatrenie bolo vyhlásené len niekoľko hodín pred začiatkom platnosti. Podľa BBC v tejto dobe cestuje medzi Doverom a Calais približne 10 000 nákladných áut denne.

„Už teraz sa tvorili v posledných dňoch rady na hraniciach pre viaznutie rozhovorov o dohode s EÚ a pre zvýšenú prepravu pred Vianocami,“ citoval denník The Guardian Roda McKenzieho z asociácie cestnej nákladnej dopravy. „Uzavretie hraníc ovplyvní aj dodávky tovaru rýchlej spotreby, ako je čerstvá aj mrazená zelenina a zásobovanie na vianočné sviatky,“ dodal.

Kolóna kamiónov v prístave Dover.
Rad kamiónov v prístave Dover.
+4Rad kamiónov v prístave Dover.

Obavy z chaosu na hraniciach má aj britský minister dopravy Grant Shapps, ktorý v nedeľu vyzval verejnosť a dopravcov, aby nejazdili do prístavov v grófstve Kent, vrátane Doveru. Správa prístavu Dover potom oznámila, že do odvolania uzatvára terminál pre cesty do Francúzska. Očakáva, že uzávera bude trvať 48 hodín, rovnako ako francúzska.

Podľa šéfa britskej Federácie pre potraviny a nápoje (FDF) Iana Wrighta ovplyvní terajšia uzávera vianočné zásobovanie v Británii i vo Francúzsku. „Dopravcovia nebudú cestovať ani z Francúzska do Británie, keď im hrozí, že tu potom uviaznu,“ varoval Wright. „Vláda musí veľmi rýchlo presvedčiť francúzsku vládu, aby zo svojho zákazu vyňala kamióny,“ dodal.

Situáciu týkajúcu sa medzinárodnej prepravy má v pondelok prerokovať krízový štáb COBRA pod vedením britského premiéra Borisa Johnsona. Pre novú mutáciu koronavírusu má tiež EÚ rokovať o koordinovanej reakcii po tom, Keď mnohé európske krajiny kvôli novej mutácii koronavírusu v nedeľu oznámili obmedzenie leteckého spojenia s Britániou.

Pre zákaz ciest z Británie do Francúzska a do Belgicka v nedeľu oznámila spoločnosť Eurostar, že v pondelok a utorok nepôjdu jej vlaky z Londýna do Paríža, Bruselu, Lille a Amsterdame ani z Bruselu, Lille a Amsterdamu do Londýna. „Potvrdzujeme, že pôjdu len naše vlaky z Paríža do Londýna,“ uviedla spoločnosť Eurostar s tým, že očakáva plné obnovenie dopravy do a z Británie 23. decembra.

Dopravu na britsko-francúzskych hraniciach v posledných týždňoch ovplyvňujú aj vlečúce sa rokovania Británie s EÚ o dohode o vzájomných vzťahoch po 31. decembri, keď vyprší prechodné obdobie po tohtoročnom odchode Británie z únie. Od januára sa tak už Británia nebude riadiť právom únie a jej obchodné a ďalšie vzťahy s EÚ sa zmenia. Ak nebude dohoda schválená, očakávajú sa citeľnejšie dopady pre obe strany.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v nedeľu vyzvala vládu, aby vyjednala predĺženie prechodného obdobia s EÚ, a to aj vzhľadom na novú mutáciu koronavírusu.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #koronavírus