Hlavný hygienik v otvorenom liste: Zostaňte doma cez sviatky

Z celého srdca by si hlavný hygienik Ján Mikas želal, aby sa mohlo poľaviť z opatrení, príkazov a zákazov. "Okolnosti nám však nedovoľujú takýto luxus," píše v otvorenom liste.

21.12.2020 16:30
debata (62)

„Nemocnice a zdravotníci v týchto dňoch zažívajú najväčší nápor za celé trvanie pandémie a vyhliadky v tomto smere nevyzerajú vôbec dobre. Mnohé nemocnice už v týchto chvíľach smerujú ku kolapsu. Veľký tlak pociťujú aj regionálne úrady verejného zdravotníctva, ktoré od začiatku pandémie neúnavne trasujú kontakty pozitívne testovaných ľudí. Aj keby v nasledujúcich dňoch nepribudol jediný nový prípad nákazy, naši lekári, sestry a ďalší zdravotnícky personál to nepocítia ešte celé týždne,“ upozorňuje Mikas.

Realitou v nemocniciach i na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva je obetavosť zdravotníkov a epidemiológov, ale aj ich vyčerpanie, frustrácia a neraz aj slzy zúfalstva či hnevu. „Sú však skutočné. A to bez ohľadu na to, či ste ich videli na vlastné oči alebo či tomu vôbec veríte,“ pokračuje hlavný hygienik.

Na verejnosť sa obracia s prosbou, aby každý urobil všetko pre to, aby zdravotnícky systém mal podmienky na záchranu ľudských životov. Mikas pritom nepripomína iba COVID pacientov, ale aj iné ochorenia či úrazy.

„Vnímam, že mnohí ste tento rok zažili osobnú stratu, mnohí ste utrpeli ťažké životné rany. Cítim, že sa mnohí za to na mňa i mojich kolegov hneváte. Robíme maximum, aby sme nastavenými opatreniami chránili vaše zdravie a aby ste nemuseli prinášať ďalšie obete,“ píše šéf Úradu verejného zdravotníctva.

Nežiada však o uznanie, ale o pomoc. „Zmierme sa, prosím, s tým, že vianočné sviatky, ktoré obvykle trávime v hojnosti a radostnej atmosfére širokého kruhu rodiny, priateľov a známych, budú tento rok podstatne skromnejšie. Nie pre zákaz vychádzania, nie pre opatrenia vo vyhláškach, nie pre kontroly v prihraničných oblastiach a v prevádzkach či pre hrozbu sankcií. Ale jednoducho preto, že nám záleží na našich blízkych a komunitách, v ktorých tak radi trávime voľné chvíle,“ apeluje na verejnosť.

„Každú jednu cestu mimo domácnosti zvažujme. Bez akéhokoľvek preháňania si položme otázku, či je životne dôležitá,“ dodáva s tým, že by sa ľudia nemali pohybovať mimo svojich domácností, schádzať sa s ostatnými mimo malých skupín. „Vyhýbajme sa miestam, kde sa združuje vyšší počet ľudí. Cielene a vedome sa vystríhajme slabo vetraných priestorov a spoločnosti ľudí bez rúšok a dostatočných rozostupov. Sústreďme všetky naše aktivity do priestoru online, stretnutia nahraďme telefonátmi a videohovormi. Osobnú účasť v chrámoch radšej zameňme za rozhlasové alebo televízne vysielanie,“ vysvetľuje Mikas.

Otvorený list končí výzvou: „Bez výnimiek a nekompromisne. Ide o životy.“

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mikas