Žiga je naďalej na slobode. Zatiaľ

Exminister životného prostredia a hospodárstva Peter Žiga môže naďalej dúfať vo Vianoce v kruhu rodiny. S obvinením z korupcie je na rozdiel od mnohých iných, ktorí voči nemu vypovedali, stále stíhaný na slobode. Polícia ani prokuratúra sa k otázke jeho väzby vyjadrovať nechcú.

21.12.2020 20:44
debata (44)

Polícia ani prokuratúra stále nepovedali, či budú žiadať pre Žigu väzobné stíhanie. „V uvedenej veci nebudeme poskytovať žiadne bližšie informácie,“ reagovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Podobne sa vyjadrila aj prokuratúra. „Vzhľadom na procesné štádium trestného konania nebudeme poskytovať žiadne informácie,“ odpísala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

K väzobnému stíhaniu parlamentných poslancov potrebujú orgány činné v trestnom konaní podľa ústavy súhlas Národnej rady. Tá zatiaľ žiadnu žiadosť nedostala, ako potvrdila pre Pravdu Anna Andrejuvová (OĽaNO), predsedníčka mandátového a imunitného výboru, ktorý je určený na rokovanie o žiadosti na vydanie poslanca.

Bývalého ministra strany Smer, dnes nezaradného poslanca Národnej rady v strane Hlas expremiéra Petra Pellegriniho obvinili ešte 17. decembra. Za prečin podplácania verejného činiteľa mu hrozí trest na dva až päť rokov.

Polícia stále nespresnila ani skutok, ktorého sa mal Žiga dopustiť. Okrem informácií, že mal cez Norberta Bödöra, stíhaného za založenie zločineckej skupiny, vybaviť zastavenie trestného stíhania svojho vzdialenejšieho príbuzného za karuselové podvody, boli medializované aj správy vychádzajúce z výpovede bývalej štátnej tajomníčky za Smer Moniky Jankovskej.

Tá údajne vypovedala, že od Žigu vzala 100-tisíc eur, aby u sudkyne Najvyššieho súdu Kataríny Pramukovej vybavila rozsudok v súdnom spore medzi štátom a Slovenskými elektrárňami o vodné dielo Gabčíkovo. Pramuková rozhodla v súlade požiadavkou, podľa Jankovskej ale úplatok neprijala. Pramuková však poprela aj údajnú ponuku úplatku.

Žiga, ktorého kvôli úspešnému podnikaniu s drevom dlho označovali za člena biznis krídla Smeru, svoju vinu popiera a obvinenia označil za vyfabulované. Podporili ho aj spolustraníci z Hlasu, ktorí tvrdia, že mu veria. Rovnako aj predseda opozičného Smeru Robert Fico vyzdvihol Žigov profesionálny manažérsky výkon v ministerských funkciách a trestné stíhanie označil za politicky motivované.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Žiga