Sulík zrušil nákup testov, nikto nevyhovel. Štát nakúpi priamo

Ministerstvo hospodárstva zrušilo nákup antigénových testov, zadanie od Krajčího ministerstva sa podľa rezortu ukázalo byť nevykonateľné.

22.12.2020 20:07
debata (535)

“Ministerstvo hospodárstva SR zrušilo verejné obstarávanie na antigénové testy, keďže zadanie od ministerstva zdravotníctva sa ukázalo ako nevykonateľné, čo dnes potvrdila aj organizácia Transparency International Slovensko. Žiadny z prihlásených testov zadanie nespĺňa. Keďže si uvedomujeme, že Slovensko testy potrebuje, pristúpime k priamemu rokovaciemu konaniu, aby sme testy mali k sľúbenému termínu – 7. januáru,” uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti.

Ministerstvo upozornilo aj na stanovisko Transparency International, ktorá už skôr konštatovala, že je malá šanca nájsť niekoho, kto by vyhovel stanoveným požiadavkám.

“Dnes sa to potvrdilo, ministerstvo hospodárstva muselo súťaž zrušiť, lebo nik podmienky nesplnil. My v Transparency sme boli súčasťou komisie (bez práva hlasovať). Hoci sa pôvodne prihlásilo 60 firiem, a na osobné rokovanie sa ich dostavilo 41, drvivá väčšina firiem ponúkala pochybné výrobky s ešte otáznejšou dokumentáciou. Tie serióznejšie priznávali, že podmienky úplne splniť nevedia, tie menej seriózne od firiem, ktoré sa okolo zdravotníckeho sektora väčšinou doteraz ani neobtreli, ponúkali všelijaké pochybné vyhlásenia či štúdie,” uviedla organizácia.

“Okrem nereálne prísnych podmienok na testy bol extrémne krátko nastavený aj termín dodania – tri dni od podpísania zmluvy (pri zmluve z októbra, ktorú podpísali štátne rezervy, to bolo 6 až 18 dní podľa objemu). Tá vyplynula zase zo staršej požiadavky vlády, ktorú zase nepodporila zdĺhavé naťahovanie sa o presnú špecifikáciu medzi rezortami hospodárstva a zdravotníctva,“ uviedla mimovládna organizácia.

https://www.facebook.com/…085866229456

535 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #antigénové testy