Britský rýchlo sa šíriaci vírus môže byť aj na Slovensku

Slováci pendlujú medzi Anglickom a Slovenskom, takže nový kmeň koronavírusu môže byť už aj u nás, predpokladá minister zdravotníctva Marek Krajčí.

23.12.2020 06:00 , aktualizované: 22:03
debata (94)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:01 Srbská premiérka Ana Brnabičová bude prvým človekom v krajine, ktorého zaočkujú proti koronavírusu. V stredu to oznámila srbská vláda, na ktorú sa v správe odvolala chorvátska tlačová agentúra HINA. Štátny virologický ústav Torlak uviedol, že okrem Brnabičovej budú zaočkovaní aj dvaja členovia krízového pandemického tímu – ministerka práce, zamestnanosti a sociálnych vecí, pôvodne lekárka Darija Kisičová Tepavčevičová a tiež epidemiológ Predrag Kon.

21:12 Majitelia pohrebných ústavov v nemeckej spolkovej krajine Sasko v stredu oznámili, že krematóriá v tejto východnej časti Nemecka sa už blížia k hraniciam svojich možností a dôvodom je stúpajúci počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Informáciu podľa TASR priniesla tlačová agentúra AP s odvolaním sa na nemeckú agentúru DPA. Šéf saského združenia majiteľov pohrebných ústavov Tobias Wenzel povedal, že členovia združenia sa obávajú predovšetkým obdobia vianočných sviatkov. Wenzel spresnil, že čakacie lehoty na spopolnenie tiel sa zdvojnásobili z piatich na desať dní. Dodal, že nie je možnosť vyviezť telá mimo spolkovej krajiny alebo dokonca cez hranice do susednej Českej republiky. Sasko má neúmerne vysoký podiel na úmrtiach súvisiacich s koronavírusom v Nemecku – od začiatku nákazy ich je 2409, teda takmer desatina z celkového počtu.

20:00 V okrese Bardejov sú z dôvodu zlej pandemickej situácie od stredy zakázané verejné bohoslužby, verejné služby božie a verejné spovede. Zákaz sa netýka obradu krstu, pohrebného a sobášneho obradu, aj bohoslužby vykonávanej iba za účasti celebranta s nevyhnutnou asistenciou s cieľom online vysielania. Rovnako sa netýka individuálnych spovedí v prípade rizika smrti. Vyplýva to z vyhlášky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bardejove, ktorá je zverejnená vo Vestníku vlády SR. Zakázané je i organizovanie podujatí súvisiacich s ukončením roka, realizovanie firemných posedení a akýchkoľvek stretnutí spojených s konzumáciou pokrmov a nápojov. Zákaz sa nevzťahuje na športové podujatia registrovaných klubov, outdoorové aktivity v jednom okamihu v počte do šesť osôb a rodinné stretnutia osôb v priamom príbuzenskom vzťahu.

18:30 Na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 v Banskobys­trickom samosprávnom kraji (BBSK) reagovala v stredu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica. Hygienikom odporúča zavrieť vleky aj kostoly. TASR o tom informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK. Pandemická situácia v BBSK je mimoriadne kritická a zhoršuje sa. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva je tento kraj druhý najhorší po Trenčianskom v počtoch nových prípadov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, v počte hospitalizovaných a pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu.

18:00 Občania SR prichádzajúci zo Spojeného kráľovstva, ktorí uviazli na hraničnom priechode, môžu od stredy vstupovať na územie Francúzska. Podmienkou je však negatívny test na ochorenie COVID-19. Môže isť o RT-PCR i antigénový test, ktorý je schopný odhaliť aj nový kmeň koronavírusu. Na sociálnej sieti o tom informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. „Test nesmie byť starší ako 72 hodín od doručenia jeho výsledku. Na výsledok antigénového testu sa čaká približne 30 minút. Odberné testovacie miesta sú k dispozícii na britsko-francúzskych hraničných priechodoch,“ približuje slovenský rezort diplomacie. Uvedený režim platí do 31. decembra 2020, s možným predĺžením do 6. januára 2021.

17:29 Kanada v stredu schválila používanie očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna. Je to druhá vakcína, ktorá dostala súhlas v tejto krajine. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Kanadský zdravotnícky úrad, zodpovedný za federálnu zdravotnícku politiku krajiny, zverejnil oznam na svojej webovej stránke. Farmaceutický koncern Moderna so sídlom v USA podľa očakávania začne s dodávkami vakcíny tento týždeň.

Kanada už predtým schválila vakcínu vyvinutú spoločnosťami Pfizer a BioNTech.

16:53 Francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktorý sa nakazil koronavírusom a je chorý na COVID-19, sa už darí lepšie, oznámil v stredu jeho úrad.

Macron mal pozitívny test na koronavírus vo štvrtok 17. decembra, keď sa uňho prejavovali príznaky ako únava, kašeľ a bolesť svalov, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Prezident je izolovaný v oficiálnej rezidencii neďaleko Paríža, odkiaľ vedie na diaľku zasadnutia a stretnutia. Macron už skôr sľúbil, že bude denne informovať o svojom aktuálnom zdravotnom stave.

Teraz sa už uňho „prejavuje zlepšenie“, napísal Elyzejský palác bez poskytnutia podrobností.

15:13 Švajčiarsko začalo v stredu očkovať proti ochoreniu COVID-19 a prvou osobou v krajine, ktorá dostala vakcínu, sa stala deväťdesiatnička – obyvateľka opatrovateľského domova. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Žena, ktorá žije v kantóne Luzern v strednom Švajčiarsku, dostala očkovaciu látku od spoločností Pfizer a BioNTech len štyri dni po tom, čo ju schválil štátny regulačný úrad.

„Som veľmi spokojný, že sme teraz mohli začať s očkovaním v kantóne Luzern,“ uviedol vo vyhlásení šéf regionálneho zdravotníckeho systému Guido Graf.

14:28 V Maďarsku pribudlo za ostatných 24 hodín 1894 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 154 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov operačného štábu zverejnených v pondelok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

V krajine sa od začiatku pandémie nakazilo koronavírusom 308 262 ľudí. Celkový počet úmrtí v súvislosti s chorobou COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, sa zvýšil na 8616. Momentálne je v Maďarsku 185 015 aktívnych prípadov nákazy.

14:09 Očkovacia látka proti novému koronavírusu bude širokej verejnosti na Slovensku k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok. Slovensko je na očkovanie pripravené. V bilancii aktuálneho roka to pre TASR uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Aktuálne je k dispozícii 25 miest, kde sa postupne bude uskladňovať a následne podávať očkovacia látka. Počet týchto miest sa bude postupne navyšovať.

Pripravené sú podľa rezortu zdravotníctva už nemocnice v Nitre, Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach. „Našou ambíciou je, aby na Slovensku bolo následne počas roka komplexne zaočkovaných viac ako tri milióny ľudí, teda približne rovnaký počet ľudí, ktorí absolvovali celoplošné a plošné testovanie. V takom prípade bude účinná kolektívna imunita a vírus eliminovaný,“ priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

V prvej vlne by mali byť zaočkovaní zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS) či pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne by mali byť očkovaní klienti DSS, pacienti nad 65 rokov či chronicky chorí. Tretia vlna očkovania by sa mala dotknúť populácie s vysokým rizikom šírenia ochorenia a v štvrtej vlne pôjde o obyvateľov Slovenska nad 18 rokov.

14:01 Na Ukrajine zaznamenali za uplynulých 24 hodín 10 136 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 275 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania koronavírusovej epidémie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO), o ktorých informovala v stredu agentúra UNIAN.

Celkový počet prípadov nákazy, ktoré na Ukrajine potvrdili od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 989 642. Dosiaľ tam zaznamenali aj 17 172 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

12:52 V Poľsku pribudlo za utorok 12 361 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 472 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v stredu televízia TVN24 s odvolaním na údaje ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie zaznamenalo Poľsko už 1,226 milióna prípadov nákazy. Choroba COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, si tam doteraz vyžiadala 26 255 obetí.

Hospitalizovaných je podľa údajov ministerstva 17 794 ľudí s potvrdenou infekciou, ďalších 176 634 osôb je v karanténe a 9130 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 965 178 ľudí.

12:28 Česká republika prejde v nedeľu 27. decembra na najvyšší, piaty stupeň protiepidemického systému PES. Informoval o tom v stredu podľa Deníka N a portálu Novinky.cz minister zdravotníctva Jan Blatný po zasadaní vlády. Zároveň oznámil, že očkovať proti novému koronavírusu sa v Česku začne v nedeľu ráno.

„V prípade, že by k zmenám nedošlo, koncom roka by sme sa nachádzali v situácii, keď by sme mali 15-tisíc novo diagnostikovaných denne a 7000 v nemocni­ciach. To dopustiť nechceme, nikto z nás,“ zdôvodnil Blatný prechod na piaty stupeň.

Opatrenia piateho stupňa PES budú zatiaľ platiť do 10. januára, potom ich kabinet opäť prehodnotí.

Od nedele sa tak zastaví prevádzka lyžiarskych vlekov. Zákaz nočného vychádzania bude platiť od 21.00 h do 05.00 h vrátane 31. decembra. „Prosíme, aby ste tento rok Silvester oslávili skôr spoločne v rodinnom kruhu,“ povedal Blatný.

12:02 V lyžiarskych strediskách v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese už fungujú od stredy mobilné odberové miesta na antigénové testovanie. TASR o tom informoval komunikačný manažér spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR) Marián Galajda.

Pri príchode do hotela alebo lyžiarskeho strediska musia byť klienti pripravení preukázať sa potvrdením o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín. Aj napriek zriadeniu testovacích bodov priamo v lyžiarskych strediskách TMR návštevníkom odporúča absolvovať takýto test ešte v mieste svojho trvalého bydliska. Po príchode do strediska sa tak budú môcť už bez zdržania venovať lyžovačke a svojmu zimnému pobytu.

11:36 Talianska organizácia reprezentujúca rodiny obetí koronavírusu oznámila v stredu svoj zámer podať žalobu proti talianskym úradom za nezvládnutie epidémie, žiadajúc odškodné vo výške 100 miliónov eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Organizácia Noi Denunceremo (v preklade „Budeme žalovať“) uviedla, že žalobu v mene 500 ľudí, ktorí následkom pandémie prišli o rodinných príslušníkov, oficiálne podá ešte v priebehu stredy

„Od úradov budeme žiadať kompenzáciu 200-tisíc eur na osobu, dokopy teda 100 miliónov eur,“ píše sa vo vyhlásení skupiny.

11:33 Česi sa budú môcť od stredy 12.00 h letecky vrátiť z Británie domov. Informoval o tom na Twitteri český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

Podmienkou pre návrat do ČR je pre nich predložiť pred nástupom do lietadla negatívny antigénový alebo RT-PCR test, ktorý podstúpili v Spojenom kráľovstve. Ten však nesmie byť starší ako 72 hodín. Po prílete do Česka musia títo ľudia ísť do domácej karantény a najskôr po piatich dňoch sa opäť otestovať.

České aerolínie (ČSA) tiež v stredu vypravia z Londýna špeciálny let, ktorý by mal pristáť v Prahe po 22.00 h, informuje spravodajská televízia ČT24.

Európska komisia v utorok vyzvala členské štáty Európskej únie, aby zrušili celoplošné zákazy vstupu cestujúcich z Británie na svoje územie a umožnili obnovenie nevyhnutných ciest. Zároveň majú ľudí odrádzať od zbytočného cestovania.

10:05 Na Slovensku odhalili PCR testy 3687 nových prípadov nákazy. Počas uplynulého dňa urobili spolu 18 144 PCR testov. Pribudlo 68 nových obetí koronavírusu. Celkový počet obetí je 1686. Vyliečilo sa ďalších 2062 pacientov, celkovo u nás prekonalo nákazu už 112 627 ľudí. (Viac tu)

9:17 V Česku za utorok zaznamenali 10 821 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o najvyšší denný nárast od 6. novembra. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v stredu ráno na webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Laboratória v tento deň vyhodnotili 31 888 testov. Rizikový index protiepidemického systému PES stúpol v stredu z hodnoty 76 na 81 a už šiesty deň zodpovedá piatemu, najvyššiemu stupňu ohrozenia.

Česko v súčasnosti eviduje 88 722 aktívnych prípadov nákazy. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 646 312 ľudí a zomrelo 10 664 osôb. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 546 926 osôb. Do stredy 08.00 h bolo hospitalizovaných 4782 pacientov, z toho 618 je vo vážnom stave. (tasr, čt24, mzcr.cz)

9:00 Južná Kórea za utorok zaznamenala druhý najvyšší nárast počtu nakazených od začiatku pandémie. Verejnosť je podľa prieskumov čoraz nespokojnejšia so spôsobom, akým vláda prezidenta Mun Če-ina zvláda najnovšiu vlnu nákazy.

Za posledných 24 hodín v Južnej Kórei pribudlo 1092 nových prípadov koronavírusu, celkový počet nakazených stúpol na 52 550 a 739 pacientov zomrelo.

Podľa prieskumu verejnej mienky je šesť z desiatich obyvateľov presvedčených, že vláda by mala v prípade očkovania proti Covidu-19 uprednostniť naliehavosť situácie nad bezpečnosťou a začať s vakcináciou čo najskôr, aby zastavila rýchle šírenie nákazy. Juhokórejské médiá kritizujú „príliš laxný“ prístup vlády pri snahe zabezpečiť vakcínu. Vláda sa podľa nich príliš zameriava na získanie domácej vakcíny, čo potrvá dlhšie, než zaistenie zahraničných vakcín.

Agresívne testovanie v začiatkoch pandémie vynieslo Južnej Kórei chválu za to, ako zvládla prvú vlnu nákazy. Najnovší nárast počtu prípadov však vyvolal obavy a vynútil si novú sériu prísnych opatrení vrátane uzatvorenia lyžiarskych stredísk aj hlavných turistických miest. (čtk, reuters)

8:07 Britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi sa podarilo vyrokovať dohodu o opätovnom otvorení hraníc s Francúzskom. Občanom oboch štátov i ďalším obyvateľom Európskej únie to umožní dostať sa domov po niekoľkodňovej blokáde. Podmienkou vycestovania zo Spojeného kráľovstva bude negatívny test na koronavírus starý nanajvýš 72 hodín.

Otvorenie hraníc predstavuje dobrú správu aj pre tisíce vodičov nákladných vozidiel, ktorí uviazli na britskej strane Lamanšského prielivu.

Po správach, že nový „kmeň“ koronavírusu objavený v Británii môže byť až o 70 % nákazlivejší ako doterajší variant, približne štyri desiatky krajín uvalili na Veľkú Britániu zákaz cestovania. Obzvlášť znepokojujúce boli obmedzenia Francúzska, nakoľko Británia sa v tomto ročnom období vo veľkej miere spolieha na obchodné spojenia cez Lamanšský prieliv. (sita, ap)

8:02 Tiché vianočné sviatky tento rok epidemiológovia a hygienici určite mať nebudú. Povedal to hlavný hygienik SR Ján Mikas, ktorý poukázal, že pre pretrvávajúcu pandémiu nového koronavírusu budú mať na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR rozdelené služby, aby mohli flexibilne reagovať na aktuálnu situáciu. Práca počas Vianoc bude pre nich samozrejmosťou.

Pandémia podľa hlavného hygienika zmenila v jeho živote veľa, práca ÚVZ SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) sa stala známejšou medzi širšou verejnosťou. Pracovníci trávili podľa jeho slov dlhé večery aj noci na telefóne či na počítači.

Mnohí z nich sú unavení, lebo sú od marca v plnom nasadení a pracovať budú musieť aj počas vianočných sviatkov. „Šťastie je, že máme možnosti elektronickej komunikácie a môžeme sa alternatívnym spôsobom dohadovať na ďalších opatreniach takýmto spôsobom,“ povedal.

Poukázal na to, že popri pandémii sa odborníci musia venovať aj inej kontrolnej činnosti. Uviedol tiež, že v rámci úradov museli presúvať niektorých pracovníkov na výpomoc pri trasovaní. Pri ňom, ako aj pri administratíve pomáhali aj vojaci. Pandémia podľa Mikasa zmenila dĺžku pracovnej doby u väčšiny úradníkov. (tasr)

7:08 Americký prezident Donald Trump ostro kritizoval súbor opatrení v objeme takmer 900 miliárd dolárov, ktorého cieľom je podporiť hospodárstvo USA zasiahnutej pandémiou Covidu-19. Naznačil tiež, že ak sa legislatíva nedočká úprav, nepodpíše ju. Súbor zákonov v pondelok večer schválili obe komory amerického Kongresu.

„Pošlite mi vyhovujúci zákon, alebo nasledujúca administratíva bude musieť prísť so záchranným balíkom – a možno tá administratíva budem ja,“ uviedol prezident vo videu na twitteri.

Krízový balík podľa Trumpa prihráva príliš veľa peňazí cudzím krajinám a zabúda pritom na amerických občanov. Súbor zákonov zahŕňa okrem iného priamy jednorazový príspevok 600 dolárov pre väčšinu Američanov, Trump však takúto sumu považuje za „smiešne nízku“ a požaduje ju zvýšiť na 2000 dolárov. (čtk, ap)

6:41 Koronavírusová epidémia sa dostala aj na antarktický kontinent, ktorý bol dosiaľ uchránený od tejto globálnej nákazy. Čilská armáda informovala o 36 prípadoch infekcie na svojej základni Bernarda O'Higginsa ležiacej na Antarktíde. Celkovo 36 osôb muselo byť evakuovaných do Čile – 26 členov vojenského personálu a desať údržbových pracovníkov.

Správa o tejto udalosti prichádza iba niekoľko dní po tom, ako námorné sily Čile potvrdili tri prípady infekcie na lodi, ktorá dodávala zásoby a personál na danú výskumnú stanicu. Správa znamená, že ochorenie Covid-19 bolo zaznamenané na všetkých siedmich kontinentoch sveta. Plavidlo Sargento Aldea dorazilo na výskumnú stanicu 27. novembra a späť do Čile sa vybralo 10. decembra. (bbc, tasr)

6:27 Počet oznámených úmrtí v súvislosti s Covidom-19 v Nemecku dosiahol nové denné maximum. Za uplynulý deň úrady nahlásili 962 úmrtí, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). Testy novo potvrdili infekciu u 24 740 ľudí.

Minulú stredu Nemecko evidovalo vyše 27 700 nových infekcií a doterajší maximálny počet úmrtí za deň, a to 952. Predchádzajúci najvyšší denný prírastok nakazených krajina ohlásila minulý piatok, kedy ich úrady zaregistrovali 33 777. Údaj však zahŕňal aj 3500 nakazených z Bádenska-Württemberska, ktorí neboli z technických dôvodov včas zaregistrovaní.

V Nemecku, sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako 1,55 milióna ľudí, z toho 27 968 nakazených zomrelo. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo okolo 1,16 milióna ľudí. RKI za celé Nemecko eviduje 195,1 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní. Zďaleka najhoršia je situácia v Sasku, ktoré susedia s Českom, kde toto číslo činí asi 414, teda viac ako dvojnásobok celonemeckého priemeru. (dpa, rki, čtk)

6:00 Nová mutácia koronavírusu, ktorá sa potvrdila vo Veľkej Británii, je už pravdepodobne aj na Slovensku, uviedol na sociálnej sieti minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Odborníci ministerstva a Úradu verejného zdravotníctva SR momentálne podľa Krajčího hľadajú najrýchlejšie riešenie na skríning pozitívne testovaných na Slovensku aj na nový variant vírusu. Zároveň sa realizuje zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie, zameraný na dodržiavanie karantény a následného testovania na území SR.

„Aj vzhľadom na nemalú časť našich obyvateľov, ktorí pendlujú medzi Anglickom a Slovenskom, je pravdepodobné, že nová mutácia koronavírusu už na Slovensku je prítomná,“ skonštatoval minister s tým, že aj tvar našej krivky je veľmi podobný ako krivka v postihnutých častiach Anglicka. Potvrdzovať by to mohlo aj vysoké premorenie niektorých marginalizovaných komunít.

„Na Slovensku všetky významné laboratóriá na vyšetrovanie PCR vzoriek zatiaľ spoľahlivo detekujú aj nový infekčnejší variant koronavírusu,“ ubezpečil Krajčí. Nový typ sa dá podľa neho dobre zachytiť aj antigénovým testom. Ako však dodal, vzhľadom na vysoké reprodukčné číslo nového variantu koronavírusu bude boj s ním o 40 percent ťažší ako s pôvodným typom. Priebeh ochorenia u nového variantu je podľa ministra oproti pôvodnému typu bez podstatných zmien. Zdôraznil, že záchranou pred totálnym premorením populácie, ktoré bude sprevádzať kolaps nášho zdravotného systému, je najmä očkovanie.

Vzhľadom na situáciu minister opäť vyzval občanov na striktné dodržiavanie zákazu vychádzania a prijatých opatrení. Základom je podľa neho nedostať sa do úzkeho kontaktu s ľuďmi mimo svojej domácnosti. „Od zodpovednosti ľudí bude záležať účinnosť súčasného lockdownu, ktorý je, čo sa týka reštrikčnosti, jedným z najmäkších v Európe. Vláda vložila veľkú dôveru do ľudí,“ skonštatoval.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19