Kto priniesol vírus do vlády?

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa mohol infikovať koronavírusom v Bruseli, Štefan Holý (Sme rodina) zase vo Veľkej Británii, kde vyčíňa nákazlivejšia mutácia koronavírusu.

23.12.2020 13:24
debata (89)

Podľa epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej sa však politická špička mohla infikovať aj na Slovensku. Je to podľa nej ťažké spätne zistiť, keďže šírenie vírusu je už nekontrolovateľné. Vianočné sviatky prežije tretina slovenskej vlády v karanténe. Počas minulého týždňa svoj pozitívny výsledok postupne oznámilo päť členov kabinetu.

Najskôr v pondelok minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO), ktorý je momentálne hospitalizovaný v nemocnici na infekčnom oddelení. Neskôr v piatok premiér Igor Matovič, ktorý ešte v stredu viedol rokovanie vlády. V piatok o pozitívnom teste informoval aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a krátko po ňom aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) a vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina). Infikovaný je takisto minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Ten absolvoval PCR test v utorok 22. decembra, teda presne päť dní po rokovaní vlády.

Na Remišovej podnet sa minulý štvrtok večer zišla koaličná rada s Matovičom a predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. Ten zostal preventívne v karanténe. Kollárov výsledok bol po teste negatívny.

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý sa podľa medializovaných informácií v pondelok 14. decembra vrátil z Veľkej Británie. Podľa vtedy platných pravidiel sa mal buď preukázať negatívnym PCR testom, alebo ostať päť dní v karanténe a následne absolvovať test na Slovensku. Na otázku Pravdy, či po príchode absolvoval PCR test, nereagoval.

V Británii sa nedávno objavila nákazlivejšia mutácia nového koronavírusu. Kvôli nej je momentálne vo väčšine európskych krajín vrátane Slovenska pozastavená doprava z tejto ostrovnej krajiny.

Podľa epidemiologičky Krištúfkovej je v momentálnej situácii v súvislosti s koronavírusom ťažké zistiť, kde sa mohla osoba infikovať. „U nás už máme nekontrolovateľné šírenie vírusu a riziko nakazenia je rovnaké na Slovensku ako v zahraničí,“ povedala pre Pravdu Krištúfková.

Je podľa nej takisto zložité spätne vyskúmať, či bol napríklad práve vicepremiér Holý infikovaný mutáciou koronavírusu „Nová mutácia sa dá spoľahlivo odlíšiť len tzv. sekvenáciou vírusu, čo je veľmi zložitý proces. Vyžadovalo by si to odobratie novej vzorky. V súvislosti s novou mutáciou koronavírusu však nie je dôvod na paniku,“ vysvetľuje Krištúfková.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #vláda Igora Matoviča