Sulík zohnal štyri milióny testov pod tri eurá, Matovič si to preverí

Do 7. januára by na Slovensko mali doraziť 4 milióny antigénových testov, ktoré objedná ministerstvo hospodárstva priamo od dodávateľa.

23.12.2020 19:28
debata (401)

„Dnes (v stredu) od 15:00 hod rokuje výberová komisia za účasti ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Priebežný výsledok je, že do 7. januára budú dodané 4 milióny testov v požadovanej kvalite, s cenou pod 3 eurá, v súlade so zákonom. Po vzájomnom doladení zmluvných podmienok bude zmluva s dodávateľom uverejnená v Centrálnom registri zmlúv (CRZ) v pondelok, 28. decembra,“ uviedla Katarína Matejková, hovorkyňa ministerstva hospodárstva.

Premiér Igor Matovič už avizoval, že si obchod preverí. Pre TV Markíza uviedol, že je podozrivé, keď Sulík zruší súťaž a rýchlo nájde priameho dodávateľa: „Zrazu ich vie nakúpiť za jediný deň, mne tu jednoducho niečo veľmi smrdí a je to mimoriadne podozrivé“.

Aj Boris Kollár pre Markízu uviedol, že sa pozrie na to, či cena nemohla byť ešte nižšia, keďže má informáciu o čínskom dodávateľovi s lacňejšou ponukou 1,5 eura za test. Podľa ministerstva hospodárstva lacnejšie ponuky nesplnili požadované parametre.

Spor o testy ostro vyhranil vzťahy medzi Matovičom a Sulíkom. Premiér sa sťažoval, že Sulík, ktorému dal za úlohu zohnať antigénové testy, zadanie odsabotoval a znemožnil plošné testovanie pred vianočnými sviatkami. Sulík tvrdí, že zadanie od ministra zdravotníctva, ktoré vedie Marek Krajčí (OĽaNO), bolo nevykonateľné, čo ukázala vyhlásená súťaž. Preto ju zrušil a rozhodol sa priamo osloviť konkrétneho dodávateľa.

Matovič nedávno vyzval v Rádiu Expres Sulíka, aby do Vianoc podal demisiu, pretože nezvládol nákup testov a nazval ho idiotom.

„Mrzí ma, že máme za idiota ministra hospodárstva, ktorý nie je schopný nakúpiť testy, aby sme si zachránili životy, zdravie a aby sme si ochránili ekonomiku, aby sme dostali deti do škôl a otvorili reštaurácie. Mrzí ma to, prepáčte. Možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim znášať,“ povedal Matovič.

401 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #antigénové testy