Britský vírus je už aj v Nemecku, v Nigérii našli ďalší variant

Spojené štáty chcú do leta zaočkovať proti koronavírusu 200 miliónov ľudí. V Izraeli začne v nedeľu platiť ďalšia uzávera krajiny. Kmeň vírusu z Británie dorazil už do Nemecka.

24.12.2020 06:30 , aktualizované: 23:08
debata (94)
Vývoj počtu vyliečených

V grafe je znázornený počet vyliečených za deň a celkový počet

vyliečení za deň
celkový počet vyliečených

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:05 V Nigérii identifikovali ďalší variant koronavírusu. Podľa afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) ide o inú mutáciu, než je tá zistená v Británii a Juhoafrickej republike. „Je iného pôvodu ako tá v Británii a Juhoafrickej republike. Dajte nám čas, je zatiaľ (na vyhodnotenie) veľmi skoro,“ povedal riaditeľ afrického CDC John Nkengasong. Podľa neho sa budú analyzovať ďalšie vzorky. Správa o novej variante je založená na dvoch alebo troch genetických sekvenciách, povedal Nkengasong.

22:30 Najlepšou vakcínou proti koronavírusu SARS-CoV-2 je samotný koronavírus, vyhlásil podľa agentúry EFE brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Tento politik, ktorý choroba COVID-19 v lete prekonal, už skôr uviedol, že sa očkovať nenechá. Brazília, ktorá má na 210 miliónov obyvateľov a v tejto pandémii patrí k najhoršie postihnutým krajinám, zatiaľ žiadnu vakcínu neschválila. „Mal som najlepšiu vakcínu: bol to vírus. A bez vedľajších účinkov,“ vyhlásil Bolsonaro na stretnutí so svojimi priaznivcami v meste Sao Francisco do Sul. Väčšina z účastníkov mítingu nemala rúška, uviedla EFE. Tiež Bolsonaro, ktorý chorobu COVID-19 dlhodobo zľahčuje, sa v posledných týždňoch zúčastňoval rôznych verejných podujatí aj zasadnutí vlády bez rúška. Brazílsky prezident síce odmieta očkovanie proti COVIDU-19, ale verejne podporuje lieky, ktoré podľa neho zmierňujú priebeh choroby, aj keď nie sú vedecky potvrdené ako medikamenty proti COVIDU-19. Bolsonaro napríklad opakovane vychvaľoval hydroxychlorochín, ktorý sa používa proti malárii a ktorého účinok pri liečbe COVIDU-19 nie je vedecky dokázaný.

21:00 Odberové miesto s bezplatnými antigénovými testovaním na nový koronavírus bude v prevádzke v budove Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 28/A počas všetkých troch sviatočných dní 24. až 26. decembra, a to v čase od 9.00 do 14.00 h. Mesto Košice tým vychádza v ústrety obyvateľom, ktorí sa doteraz nestihli otestovať a chcú navštíviť svojich blízkych.

VIDEO: Antigénové testovanie v Košiciach počas Vianoc.

Video

19:55 Sociálna sieť Facebook zrušila stránku austrálskeho šéfkuchára a šíriteľa konšpiračných teórii Petea Evansa za opakované šírenie nepravdivých informácii o koronavíruse SARS-CoV-2. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP. Evans, ktorý má na sociálnych sieťach viac ako milión odberateľov, je podľa AFP vplyvný šíriteľ konšpiračných teórii o pandémii a vakcínach. Facebook vo štvrtok uviedol, že nikomu „nedovolí zdieľať dezinformácie, ktoré by mohli viesť k bezprostrednej fyzickej ujme“ alebo ku klamstvám o vakcínach proti COVIDu-19. „Máme jasné pravidlá proti obsahu takéhoto typu a zrušili sme facebookovú stránku Petea Evansa za opakované porušenie týchto pravidiel,“ uviedla spoločnosť Facebook vo vyhlásení.

Facebook už predtým stiahol jednotlivé Evansove príspevky za porušenie pravidiel v oblasti šírenia nepravdivých informácii, uvádza na svojej webovej stránke austrálska stanica ABC. Evansov používateľský účet na sieti Instagram, ktorú vlastní Facebook, je stále aktívny. Šéfkuchár vyzýva obyvateľov mesta Sydney, aby neposlúchali zdravotnícke úrady a odmietali dať sa otestovať na prítomnosť koronavírusu, píše AFP.

18:15 Nová mutácia koronavírusu, ktorá bola prvýkrát hlásená z južného Anglicka, sa objavila už aj v Nemecku. Zdravotníci ju odhalili u ženy na juhozápade krajiny, informovala agentúra DPA. Mutácia B.1.1.7 sa preukázala u ženy v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Minulú nedeľu do Nemecka priletela z Británie. Nakazená má len mierne príznaky choroby COVID-19 a je v domácej karanténe, uviedlo miestne ministerstvo zdravotníctva. V izolácii sú tiež traja ľudia, s ktorými sa žena stretla. Odhalenie novej mutácie vírusu SARS-CoV-2 oznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock minulý týždeň. Podľa neho sa šíri predovšetkým na juhu Anglicka.

Desiatky krajín sveta kvôli tomu obmedzili alebo úplne zrušili dopravné spojenie s Britániou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ale v pondelok uviedla, že zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by nová mutácia spôsobovala vážnejší priebeh COVIDU-19. Nový variant vírusu odhalili už napríklad aj v Dánsku, Taliansku či Belgicku.

17:05 Lotyšsko a Litva vo štvrtok už druhý deň za sebou zaznamenali rekordný počet prípadov nového druhu koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. V Litve úrady hlásia 3799 pozitívnych testov za uplynulých 24 hodín, kým Lotyšsko za rovnaký čas zaregistrovalo 1270 pozitívnych prípadov. Predchádzajúci deň táto štatistika činila 3737 (Litva) a 1145 (Lotyšsko) prípadov nákazy. Litovská premiérka Ingrida Šimonyté pripísala nárast prípadov infekcie davom nakupujúcim pred Vianocami v preplnených obchodoch pred zavedením tzv. lockdownu (obmedzenia pohybu obyvateľstva) v polovici decembra.

Obyvateľstvo Litvy v rozsiahlej miere napriek varovaniam v posledný deň pred zavedením lockdownu navštevovalo supermarkety a nákupné centrá. Podobná situácia sa vyskytla aj v susednom Lotyšsku; mnohí ľudia počas uplynulého týždňa využili poslednú príležitosť na vianočné nákupy pred zavedením prísnejších opatrení, ktoré mali za následok zatvorenie väčšiny obchodov.

14:30 Laboratóriá v Česku odhalili v stredu 14.054 prípadov nákazy koronavírusom. Rizikové skóre je na hodnote 81, čo zodpovedá piatemu stupňu protiepidemického systému PES, píše webová stránka televíznej stanice Nova. Najvážnejšia situácia aktuálne panuje v moravskosliezskom okrese Opava. Oproti minulému týždňu ide o takmer dvojnásobný nárast za 24 hodín – 16. decembra bolo odhalených 7613 nakazených, sumarizuje TV Nova. Rizikové skóre, od ktorého závisí zmena opatrení proti koronavírusu, je na hodnote zodpovedajúcej piatemu stupňu protiepidemického systému. V stredu sa táto hodnota zvýšila o štyri body na 81. V súčasnosti je hospitalizovaných 4836 pacientov s chorobou COVID-19, z toho je podľa aktuálnych údajov 642 vo vážnom stave. Oproti stavu z utorka sa zvýšil počet pacientov s ťažkým priebehom tohto ochorenia. Každý pracovný deň sa vykoná zhruba 20.000–35.000 testov. Podiel pozitívnych testov je v priemere 20–25 percent. V stredu sa vykonalo dokonca 37.178 testov, všíma si spravodajský server tn.nova.cz.

13:20 Francúzsky prezident Emmanuel Macron už je bez príznakov choroby COVID-19, oznámil podľa agentúry AFP Elyzejský palác. Prezident tak môže ukončiť karanténu, počas ktorej sa od minulého štvrtka izoloval v prezidentskej rezidencii vo Versailles. Macron, ktorý napriek chorobe ďalej pracoval, v karanténe oslávil v pondelok aj svoje 43. narodeniny. Nákaza vírusom SARS-CoV-2 sa u francúzskeho prezidenta potvrdila 17. decembra a v ten istý deň sa Macron odobral do karantény na lovecký zámoček La Lanterne vo Versaillskom komplexe. U Macrona sa prejavili niektoré príznaky choroby COVID-19, vrátane kašľa, únavy a bolesti svalov. Napriek tomu prezident ďalej pracoval. V utorok napríklad telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

12:24 Ako prví v Latinskej Amerike začnú očkovať proti koronavírusy Mexiko a Čile, ktoré budú aplikovať zatiaľ vakcínu vyvinutú firmami Pfizer a BioNTech. Použitie tejto americko-nemeckej vakcíny schválili v Latinskej Amerike okrem iného aj Ekvádor, Panama či Kostarika. Argentína v stredu schválila pre núdzové použitie na očkovanie proti koronavírusy SARS-CoV-2 ruskú vakcínu Sputnik V. Podľa agentúry Reuters je Argentína po Bielorusku ešte len druhou krajinou mimo Rusko, ktorá túto vakcínu povolila. Už vo štvrtok by malo špeciálne lietadlo priviezť z Moskvy do Argentíny 300 000 dávok ruskej vakcíny. Ruskú vakcínu sa chystá použiť na očkovanie začiatkom budúceho roka tiež Venezuela.

11:41 V okrese Tvrdošín sú od štvrtka zakázané verejné bohoslužby a spovede v interiéroch kostolov. Opatrenie má zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Vyplýva to z vyhlášky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Dolnom Kubíne. Zákaz sa netýka pohrebného obradu, krstu a sobášneho obradu ani bohoslužieb vykonávaných za účasti celebranta s nevyhnutnou asistenciou s cieľom on-line vysielania. Netýka sa ani spovede osôb, ktoré sú v nebezpečenstve smrti, vrátane spovedí v rizikových prevádzkach, ako sú zdravotnícke zariadenia a zariadenia sociálnych služieb. „Kňaz a sprevádzajúca osoba musia mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom alebo šatkou,“ uvádza sa vo vyhláške. Od štvrtka je v okrese Tvrdošín zakázaný aj predaj alkoholických nápojov určených na priamu konzumáciu vrátane ich predaja na odber so sebou. Tiež organizovanie hromadných podujatí, divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení a tiež športových podujatí v interiéri aj exteriéri. Rovnako je zakázané organizovať posedenia a akékoľvek stretnutia spojené s konzumáciou pokrmov alebo nápojov. Prevádzkovateľom zariadení verejného stravovania sa zakazuje podávanie pokrmov alebo nápojov v priestoroch zariadení verejného stravovania. „Zákaz sa nevzťahuje na prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy alebo nealkoholické nápoje na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby,“ píše RÚVZ vo vyhláške. Netýka sa ani rodinných stretnutí ľudí v priamom príbuzenskom vzťahu.

8:59 Nemecké úrady za uplynulý deň ohlásili 32 195 nových prípadov koronavírusu a 802 úmrtí súvisiacich s COVIDOM-19, uviedla s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI) agentúra DPA. O deň skôr Berlín informoval o 24 740 nových ochorení a 962 úmrtiach. Posledný údaj pritom predstavuje doterajšie denné maximum. Oznámené počty sú vyššie ako tie z minulého týždňa. Minulý štvrtok Nemecko evidovalo 26 923 novo nakazených a 698 úmrtí. Zatiaľ najviac nových nákaz, 33 777, sa v krajine preukázalo v piatok. Údaj však zahŕňal aj 3 500 nakazených z Bádenska-Württemberska, ktorí neboli z technických dôvodov zaregistrovaní v štatistikách z predošlého dňa. V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie koronavírusy SARS-CoV-2 nakazilo bezmála 1,6 milióna ľudí, z toho 28.770 nakazených zomrelo. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo okolo 1,2 milióna ľudí.

7:45 Na Ukrajine sa už potvrdilo viac ako milión nákaz koronavírusom. Oznámil to tamojší minister zdravotníctva Maksym Stepanov. Doteraz zomrelo 17 395 ľudí. Ukrajina má približne 42 miliónov obyvateľov a minister povedal, že v ukazovateli úmrtnosti je Ukrajina v Európe na 30. mieste. Na milión občanov tam s COVIDOM-19 podľa neho pripadá 387 úmrtí, zatiaľ čo v „Poľsku je to 682, vo Francúzsku 932 a v Británii 1004“.

7:18 Počas sviatočných dní sa nebude na bezplatných antigénových odberných miestach testovať. Ako informuje ministerstvo zdravotníctva na svojej webovej stránke, odberné miesta budú zatvorené 24. až 26. decembra, ďalej 1. a 6. januára 2021.

6:55 Izraelská vláda oznámila, že v nedeľu popoludní začne v krajine platiť tretia plošná uzávera, ktorá má zamedziť nárastu prípadov COVIDU-19. Opatrenie bude trvať najmenej dva týždne a ak v tomto období výrazne neklesne počet úmrtí, bude predĺžené o ďalších 14 dní, informuje denník The Times of Israel.

Nové opatrenia znemožnia obyvateľom Izraela navštevovať domácnosti iných ľudí okrem členov najužšej rodiny a vzdialiť sa od domova na viac ako kilometer. Výnimku budú tvoriť napríklad cesty na očkovanie. Obmedzenia predpokladajú aj uzavretie obchodov alebo zníženie kapacity verejnej dopravy na 50 percent. Reštaurácie budú môcť doručovať jedlo a pitie domov, bude ale platiť zákaz predaja so sebou. Plánovaná uzávera sa podobá tej, ktorá v krajine začala platiť v septembri. Na rozdiel od jesenných opatrení ale teraz bude s určitými obmedzeniami fungovať vzdelávací systém.

Izraelská vláda o tom rozhodla v situácii, keď denne v krajine pribúda vyše 3000 nových prípadov nákazy a objavujú sa obavy z novej potenciálne nákazlivejšej varianty vírusu, o ktorej sa začalo hovoriť pôvodne v súvislosti s južným Anglickom. V Izraeli, ktorý má necelých deväť miliónov obyvateľov, sa od jari nakazilo vyše 385 000 ľudí a 3 150 ich v súvislosti s COVIDOM-19 zomrelo. V stredu úrady informovali o 3 805 pozitívnych prípadoch za predchádzajúci deň.

Cez víkend Izrael začal hromadné očkovanie vakcínou, ktorú vyvinula americká spoločnosť Pfizer v spolupráci s nemeckou firmou BioNTech. Podľa informácií denníka si vakcínu v krajine nechalo aplikovať už 140 000 osôb.

6:30 Viac ako jeden milión ľudí už v Spojených štátoch dostalo prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19, oznámil v stredu riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Robert Redfield. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Expert na infekčné choroby Anthony Fauci v stredu povedal, že ak distribúcia vakcín bude pokračovať bez prerušení, Spojené štáty by v lete 2021 mohli dosiahnuť kolektívnu imunitu.

USA podľa Redfieldových slov dosiahli v stredu významný míľnik a viac ako milión ľudí dostalo prvú dávku vakcíny vyvinutej nemeckou spoločnosťou BioNTech a americkým koncernom Pfizer. Očkovanie ňou sa v krajine začalo v pondelok 14. decembra. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) niekoľko dní predtým túto vakcínu schválil pre núdzové použitie.

Moncef Slaoui z vládneho programu Operation Warp Speed (OWS) povedal, že Spojené štáty by do konca prvého štvrťroka budúceho roka chceli zaočkovať 100 miliónov ľudí. Ďalších 100 miliónov by malo vakcínu dostať v druhom štvrťroku. Operation Warp Speed (OWS) je program, ktorý má za cieľ zrýchliť vývoj, výrobu a distribúciu vakcín proti ochoreniu COVID-19, uvádza na svojej webovej stránke americké ministerstvo zdravotníctva. Na OWS spolupracujú vládne úrady, experti a spoločnosti z oblasti zdravotníctva.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus