Slovensko začalo s očkovaním, ako prvý dostal vakcínu infektológ Krčméry

Fakultná nemocnica Nitra sa stala prvým pracoviskom na Slovensku, kde začali očkovať proti koronavírusu. Infektológ Vladimír Krčméry sa v jej priestoroch stal prvou osobou, ktorá bola zaočkovaná vakcínou proti Covidu-19. Ďalší zdravotnícky personál bude očkovaný v nedeľu v nemocniciach v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

26.12.2020 19:00 , aktualizované: 20:50
debata (1167)

Krčméry uviedol, že sa cíti poctený, že mohol byť prvou osobou na Slovensku, ktorá bola zaočkovaná proti koronavírusu. Poďakoval sa celému ministerstvu zdravotníctva vrátane šéfovi rezortu Marekovi Krajčímu, vakcínu označil za vianočný darček pre Slovensko.

Po zaočkovaní uviedol, že sa cíti dobre, a že doposiaľ nikdy nezažil žiadnu vážnu nežiaducu reakciu pri všetkých 17 zaočkovaniach, ktoré absolvoval.

Video: Očkovanie Vladimíra Krčméryho aj zopár jeho slov.

Video

„Vyhrali sme stávku, že do Vianoc tu bude vakcína a dnes sa to podarilo. Je to dôkazom toho, že Boh nikdy nedovolí skúšať ľudstvo viac, ako by sme uniesli. Sme prvou z okolitých krajín, kde sa očkuje,“ vyhlásil Krčméry.

„Vakcína, na ktorú sme všetci čakali, je na Vianoce tu a bude distribuovaná ďalej. Som veľmi rád, že prvým človekom, ktorý bol zaočkovaný, je práve Vladimír Krčméry a ďalší hrdinovia, ktorí pracujú v našich nemocniciach,“ skonštatoval minister zdravotníctva Krajčí.

Ako doplnil, v nedeľu bude v bratislavskej univerzitnej nemocnici v Ružinove zaočkovaná aj prezidentka Zuzana Čaputová, členovia vlády a predstavitelia Národnej rady SR.

Minister vo svojom príhovore ocenil prácu zdravotníkov i personálu nitrianskej nemocnice, ktorá patrí k zariadeniam s najväčším počtom reprofilizova­ných lôžok.

„O nápore, ktorému čelíme, svedčí aj to, že takmer 500 našich zamestnancov prešlo ochorením Covid-19. Momentálne u nás leží na Covid oddelení 150 pacientov a ich počet stúpa,“ uviedol riaditeľ nitrianskej nemocnice Milan Dubaj.

Krajčí uviedol, že vakcína proti Covidu by mala byť účinná aj proti novej mutácií koronavírusu, ktorá sa objavila pred pár dňami v Británii.

Členka konzília odborníkov Zuzana Krištúfková uvítala začiatok očkovania. „Máme na Slovensku vakcínu, ktorá nám umožní vrátiť sa späť do života. Boli očkované milióny osôb a dnes niet pochýb o tom, že je to bezpečné,“ skonštatovala Krištúfková v úvode očkovania.

Video: Slovensko začalo s očkovaním proti koronavírusu.

Predseda opozičného Smeru Robert Fico si želá, aby očkovanie proti ochoreniu Covid-19 bolo úspešné, zároveň však, aby ľudia mali možnosť výberu. Uviedol to prostredníctvom videa zverejnenom na sociálnej sieti.

„Chcem požiadať zainteresovaných, ministrov, členov vlády a ďalších, prosím, nerobme z toho takúto demagógiu a propagandu. Radšej dajme ľuďom všetky informácie, ktoré potrebujú k slobodnému rozhodnutiu. Ja si veľmi želám, aby očkovanie bolo úspešné, ale rovnako si želám, aby ľudia mali možnosť výberu,“ uviedol.

Podľa neho mala by byť možnosť výberu očkovania, alebo napríklad v testovaní, aby si človek mohol zvážiť všetky negatívne a pozitívne informácie, a potom sa aj rozhodnúť.

Vakcína je na Slovensku

Do nemocnice v Nitre priviezli prvé dávky vakcíny. 26. 12. 2020

Fotogaléria
Očkovanie COVID-19
Očkovanie COVID-19
+7Očkovanie COVID-19

Prvé vakcíny dorazili do Nitry počas soboty a manipulácia s nimi sa odohrávala za prísnych teplotných i bezpečnostných podmienok, potvrdil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

„Celý proces bol vopred organizovaný a naplánovaný – od otvorenia termoboxu po uskladnenie vakcín ubehli menej ako tri minúty. Môžeme potvrdiť, že všetko je pripravené na očkovanie,“ ŠÚKL.

Podobne ako iné krajiny Európskej únie, Slovensko dostalo prvých približne 10-tisíc vakcín a medzi prvými, ktorí budú očkovaní, sú zdravotníci. Medzi prvými budú aj zamestnanci domovov sociálnych služieb a ľudia, ktorí pracujú vo firmách, dôležitých pre chod celej krajiny.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus #Covid-19