Čaputovú zaočkovali. Vakcína je podľa prezidentky najlepšou cestou, ako sa dostať z pandémie

V nedeľu sa začalo očkovanie proti koronavírusu v štyroch slovenských nemocniciach. Vakcínu dostali viacerí vládni politici, vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej. Následne budú očkovať zdravotníkov v prvej línii, a tiež niektorých členov kritickej infraštruktúry.

27.12.2020 09:39 , aktualizované: 13:08
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová dostáva vakcínu proti Covidu-19 v Univerzitnej nemocnici Bratislava v Ružinove 27. decembra 2020.
debata (1568)

Prezidentka Čaputová pred začiatkom nedeľňajšieho očkovania na pracovisku Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove vyhlásila, že vakcína je najlepšou cestou, ako sa z ťažkej situácie, spôsobenej pandémiou Covid-19, dostať von. Práve hlava štátu bola o pár minút neskôr prvou osobou, ktorá v UNB dostala vakcínu.

Video: Očkovanie prezidentky Zuzany Čaputovej.

Video

Prezidentka označila príchod vakcíny a začiatok očkovania za najlepšiu správu, ktorá prišla v súčasnom zložitom období. Priznala, že chápe obavy verejnosti z masovej vakcinácie. Povedala, že takisto sa týmito obavami zaoberala. „Na otázky, ktoré vznikajú, som sa snažila počúvať hlasy odborníkov, ich argumenty, vysvetlenia,“ uviedla a vyzvala, aby ľudia takisto verili odborníkom.

Svoju prítomnosť, rovnako tak prítomnosť zástupcov vlády a Národnej rady SR na začiatku oficiálneho očkovania, označila za výrazný komunikát smerom k verejnosti, že očkovanie je spôsobom, ako stabilizovať situáciu a vrátiť život do normálu.

Nie je to papalášizmus, chceme ísť príkladom, tvrdia ministri po zaočkovaní

Vakcínu proti Covidu dostali v nedeľu i ministerky Mária Kolíková, Natália Milanová, ministri Andrej Doležal, Milan Krajniak, Branislav Gröhling, Ján Budaj, ako aj podpredsedovia parlamentu Gábor Grendel a Juraj Šeliga. Vakcínou proti koronavírusu sa nechal zaočkovať aj eurokomisár Maroš Šefčovič.

Členovia parlamentu a vlády uviedli, že ich prítomnosť medzi prvými zaočkovanými nie je prejavom ‚papalášizmu‘, ale snahou presvedčiť osobným príkladom o dôležitosti vakcinácie.

„Nemá to byť gesto prednosti a nadradenosti, ale gesto príkladu, na vlastnom tele chceme ukázať, že nám nikto nechce ublížiť, ale že očkovanie je spôsob, ako poraziť Covid,“ uviedol podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí).

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa so Šeligom zhoduje v tom, že očkovanie je cestou, ako vrátiť do normálu bežný život. „Aby sme nemali obavy z toho, či môžeme objať blízkych, váhali nad tým, či sa môžeme s niekým stretnúť,“ upozornila. Chápe pritom, že niekomu sa môže očkovanie politikov medzi prvými javiť ako ‚papalášizmus‘, vníma však tento pôsob ako možnosť bojovať proti dezinformáciám, ktoré sa v súvislosti s očkovaním šíria.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) je pripravený bojovať proti hoaxom aj v nasledujúcom období prostredníctvom propagácie odborných serióznych štúdií. Očkovanie je pre neho spôsob, ako chrániť najmä svoje okolie. „Chcem cestovať po Slovensku, stretávať sa so študentmi, učiteľmi, zástupcami škôl, aj takto prispejem k tomu, aby tie stretnutia mohli byť bez obáv, ktoré v súčasnosti vzbudzuje pandémia,“ dodal.

Gröhling dostal aj otázku, prečo neprišiel jeho stranícky šéf, vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa Gröhlinga je Sulík mimo Bratislavy. „Predpokladám, že ak bude mať možnosť v budúcom týždni sa nechať očkovať, využije to,“ dodal.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vyhlásil, že zhoda na propagácii očkovania, ako spôsobe zbaviť sa pandémie Covid-19, by mala byť naprieč celým politickým spektrom.

Očkovanie proti koronavírusu - Zuzana Čaputová
Očkovanie proti koronavírusu - Rudolf Schuster
+6Očkovanie proti koronavírusu - Milan Laurenčík

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) zvýraznil, že vakcinácia je kľúčový spôsob, ako zastaviť pandémiu. „Očkovanie je aktom zodpovednosti voči sebe, no najmä voči druhým, prejav ohľaduplnosti voči našim rodičom a starým rodičom, ktorí sú riziku ochorenia a jeho následkom najviac vystavení,“ zdôraznil. Takisto nabádal k dôvere hlasu odborníkov.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) verí, že nedeľa dáva ľuďom nádej, že jar prinesie pozitívnu zmenu a v lete sa budú môcť ľudia vrátiť k normálnemu životu.

Video: Prezidentka Čaputová a členovia vlády sa dávajú zaočkovať vakcínou proti koronavírusu.

Video

Prvý deň zaočkujú stovky zdravotníkov

V priebehu nedele by na štyroch vakcinačných miestach mali zaočkovať stovky zdravotníkov. Vyhlásil to minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) v súvislosti s oficiálnym začiatkom očkovania proti ochoreniu Covid-19 na Slovensku.

„Prvé desiatky sú zaočkované, predpokladám, že počas dneška pôjde o stovky,“ povedal, poukazujúc na očkovanie v nemocniciach v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici i Košiciach. On sám sa nechal zaočkovať už v sobotu (26. 12.) v nitrianskej nemocnici.

Odpovedal tiež na otázky, v akých termínoch by malo nastupovať očkovanie v ďalších vlnách, schválených v rámci národnej stratégie očkovania proti ochoreniu Covid-19. Krajčí zvýraznil, že to závisí od dodávok vakcín. „Ak budeme mať dostatok vakcín, môžeme pristupovať k očkovaniu ďalších cieľových skupín,“ povedal.

Ďalšie dodávky by mali podľa jeho slov prichádzať vo väčších objemoch, ako bola pilotná dodávka necelých 10-tisíc dávok. „Verím, že v januári už by sme mohli mať 150-tisíc dávok a možno aj viac, ale naisto to povedať nemožno,“ uviedol. Verí ale, že v období koncoročných sviatkov sa zužitkujú prvé dávky a od 4. januára bude možné použiť ďalšie tranže dodávok.

Očkovanie proti koronavírusu - Vladimír Krčméry
Očkovanie proti koronavírusu
+5Očkovanie proti koronavírusu - Ján Mikas

Medzi prvými zaočkovali proti ochoreniu Covid-19 v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v nedeľu aj bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera, ktorý má 86 rokov.

„Som na vakcínu zvyknutý, pretože som trikrát chodil po brazílskej džungli. Očkoval som sa aj v novembri na chrípku. Toto je mimoriadne očkovanie, pretože vidíme, čo Covid-19 robí po svete, takže treba sa tešiť, že vakcína je na svete a netreba sa obávať. V mojom veku, s dvomi bypassmi a rôznymi chorobami, ktoré som prekonal, je to určite záchrana,“ doplnil Schuster a ako povedal, po očkovaní sa cíti rovnako ako pred ním.

Vakcínu podali aj infektológom, ktorí svojej profesii zasvätili celý život. Rovnako lekárke z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny, kde sa starajú o pacientov s ochorením Covid-19 od začiatku pandémie i podpredsedovi parlamentu Milanovi Laurenčíkovi (SaS).

Ako prvý dostal vakcínu 94-ročný Ján Virgala, zakladateľ detskej infektológie a dlhoročný primár infekčného oddelenia detskej košickej nemocnice. Patrí do generácie pediatrov, ktorí boli pioniermi očkovania na Slovensku.

Pár rokov po druhej svetovej vojne chodili s vakcínami po východoslovenských dedinách a šírili osvetu. Počas svojej profesionálnej kariéry zaočkoval tisíce detí. Vakcínu dostal aj profesor Ivan Schréter, ktorý je hlavný odborník pre infektológiu.

Do UNLP dorazilo zatiaľ 200 kusov vakcín. „Očkovanie je dobrovoľné, veríme, že sa ho zúčastní čo najväčší počet zdravotníkov. Vedenie UNLP pripraví všetky potrebné podmienky pre rozsiahlu vakcináciu, ktorá bude v rámci nemocnice realizovaná v najbližších týždňoch,“ uviedol výkonný riaditeľ pre vedu, výskum a vzdelávanie Peter Kizek.

Vakcína je na Slovensku

Do nemocnice v Nitre priviezli prvé dávky vakcíny. 26. 12. 2020

Fotogaléria
Očkovanie COVID-19
Očkovanie COVID-19
+7Očkovanie COVID-19

Na Slovensko prišlo približne 10-tisíc vakcín z kvóty, ktorú zabezpečila Európska únia. Na Slovensku sa už prví ľudia zaočkovali v sobotu, v nedeľu očkujú aj v ďalších štátoch Európy. Ako prvý dostal vakcínu profesor Vladimír Krčméry aj ďalší členovia krízového štábu.

V nedeľu sú na rade aj politici. Medzi nimi je aj prezidentka Zuzana Čaputová. Na očkovaní nebude premiér Igor Matovič, minister obrany Jaroslav Naď či vicepremiérka Veronika Remišová, keďže mali pozitívne testy na koronavírus. V takom prípade sa neočkuje. V Košiciach sa dal zaočkovať aj bývalý prezident Rudolf Schuster.

Očkovanie prebieha v štyroch nemocniciach, v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus