Briti využijú ďalšiu vakcínu, Maďarom prišla ruská

Vo Veľkej Británii sa chystajú na očkovanie ďalšou vakcínou, ktorú vyvinula Oxfordská univerzita s firmou AstraZeneca.

28.12.2020 06:00 , aktualizované: 22:12
koronavírus, Maďarsko Foto: ,
Vakcíny v chladničke v maďarskom Debrecíne.
debata (215)
Mapa šírenia koronavírusu na Slovensku

Na mape môžete vidieť celkový počet prípadov na konkrétny okres.

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:10 Británia v pondelok zaznamenala rekordných 41 385 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom podľa TASR spravodajská televízia Sky News. Spojené kráľovstvo tak prvýkrát od začiatku pandémie prekročilo hranicu 40.000 denných prípadov nákazy. Sky News však dodáva, že za posledné týždne sa miera testovania v krajine výrazne zvýšila. Od vypuknutia pandémie tam zaznamenali už viac ako dva milióny prípadov nákazy. Britské úrady v pondelok potvrdili aj ďalších 357 úmrtí. Celkovo si tam koronavírus vyžiadal už viac ako 71 100 obetí.

Celkové číslo je však pravdepodobne vyššie, keďže do štatistík neboli zarátané úmrtia v Škótsku z 25.- 28. decembra, ani úmrtia a prípady infekcie v Severnom Írsku za rovnaké časové obdobie, približuje Sky News. Najviac postihnutou časťou Británie je Anglicko. Tamojšie zdravotné úrady hlásia, že v nemocnici sa v súčasnosti lieči 20 426 pacientov s potvrdenou nákazou koronavírusom. Počas najhoršieho obdobia prvej vlny pandémie sa toto číslo pohybovalo okolo 19 000 hospita­lizovaných, približuje britský portál BBC. Zdravotníci v Škótsku a Walese tiež varujú pred možným skorým preťažením zdravotných zariadení a nedostatkom lôžok. Zdravotnícki predstavitelia sa domnievajú, že nárast počtu prípadov nákazy, najmä na juhovýchode a východe Anglicka, je sčasti dôsledkom šírenia nového, zrejme nákazlivejšieho kmeňa koronavírusu, odhaleného len nedávno.

21:30 V Rusku zomrelo v dôsledku ochorenia COVID-19 už viac ako 186 000 ľudí, teda trikrát viac, než uvádzajú oficiálne štatistiky. V pondelok to potvrdila podpredsedníčka ruskej vlády Taťjana Golikovová, ktorú podľa TASR citovala agentúra AFP. Podľa ruského štatistického úradu (Rosstat) zomrelo v Rusku v období medzi januárom a novembrom tohto roku celkovo o 229 700 viac ľudí ako vlani. „Viac ako 81 percent tohto nárastu úmrtnosti je spôsobených COVIDom,“ priblížila Golikovová. Napriek tomu Rusko oficiálne eviduje len 55 265 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom. Rusko má – v súlade s pondelkovým vyhlásením vicepremiérky Golikovovej – tretí najvyšší počet obetí na svete. Spojené štáty evidujú 333 140 úmrtí v súvislosti s COVID-19 a Brazília 191 139, píše AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom decembra uviedol, že Rusko pandémiu zvládlo „lepšie“ ako západné krajiny, pripomína AFP. Rusko čelí kritike za to, že do oficiálnej štatistiky počíta len tie obete, pri ktorých pitva potvrdila, že vírus bol hlavnou príčinou úmrtia. Demograf a bývalý zamestnanec Rosstatu Alexej Rakša minulý týždeň pre AFP uviedol, že ruské ministerstvo zdravotníctva a Ruská Federálna služby pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľov a dobrých životných podmienok (Rospotrebnadzor) falšujú štatistiky. Putin začiatkom decembra počas výročnej tlačovej konferencie odmietol, že by vláda plánovala v súvislosti s epidémiou zaviesť lockdown.

19:15 Maďarsko v posledných dňoch dostalo 6 000 dávok ruskej vakcíny proti koronavírusu, oznámil maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. O použití vakcíny, doteraz neschválenej Európskou úniou, sa minister nevyjadril jednoznačne. Ruské vakcíny, dopravené kamiónom zo Slovenska, budú pod policajným dohľadom prepravené do strediska národného zdravia v Budapešti, kde „maďarskí experti budú mať ďalšiu možnosť rozhodnúť, ako vakcíny budú použité“, napísal podľa agentúry MTI Szijjártó na sociálnej sieti. Minister pripomenul, že v Rusku vyskúšalo vakcínu 40 000 ľudí v rámci klinických testov, z ktorých vyplynulo, že účinnosť vakcíny dosahuje 91,4 percenta.

17:38 Holandský úrad verejného zdravotníctva oznámil, že potvrdil 11 prípadov nového nákazlivejšieho variantu koronavírusu, ktorý prvýkrát zistili vo Veľkej Británii. Patrí k ním aj klaster piatich infekcií v základnej škole v Rotterdame. Holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge v liste poslancom v pondelok uviedol, že úrad ďalej prešetruje klaster v škole v snahe získať nové poznatky o šírení nového variantu vírusu. Minister konštatoval, že prešetrovanie by mohlo pomôcť pri odpovediach na otázky, či je rola detí zo základných škôl pri šírení nového variantu odlišná v porovnaní s inými variantmi vírusu.

17:17 Poľsko zriadi koncom januára budúceho roka mobilné vakcinačné miesta, kde sa obyvatelia budú môcť dať zaočkovať proti koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom v pondelok hovorca poľskej vlády Piotr Müller, píše agentúra PAP. „Mobilné vakcinačné stanovištia budú rozmiestnené v jednotlivých obciach na prelome januára a februára,“ vyjadril sa Müller v rozhovore pre poľskú komerčnú televíziu Polsat News.

Do Poľska dorazilo v pondelok 300 000 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Ešte v priebehu dňa mali byť distribuované do viacerých nemocníc v krajine, informoval tamojší premiér Mateusz Morawieczki. Týmito vakcínami budú prioritne zaočkovaní zdravotníci, ktorí v Poľsku spadajú do kategórie nazvanej „skupina nula,“ priblížil hovorca poľskej vlády. Očkovanie občanov „skupiny jeden“, ktorá zahŕňa dôchodcov, učiteľov a uniformovaných štátnych zamestnancov, sa má začať 15. januára.

16:40 Fakultná nemocnica (FN) v Trenčíne zaznamenala počas sviatkov nárast pacientov s ochorením COVID-19. Tamojší zdravotníci sa k pondelku starali o približne 100 chorých. TASR o tom informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová. „Počas sviatkov nám pribudlo 33 pacientov s ochorením COVID-19, priemerný počet hospitalizovaných pacientov s týmto ochorením je v tomto období približne 100 pacientov,“ konkretizovala Holecová.

Pre pacientov s COVID-19 má FN vyčlenený samostatný pavilón so 75 lôžkami. „Aktuálne tu máme hospitalizovaných 66 pacientov, čo znamená naplnenie jeho kapacity na 88 percent. V súčasnosti zároveň pripravujeme ďalších 20 reprofilizo­vaných lôžok v tomto pavilóne,“ priblížila Holecová. K pondelku má FN podľa nej pozitívne testovaných, respektíve v karanténe spolu 182 zdravotníckych pracovníkov, z toho je 26 lekárov, 113 sestier a 43 iných zdravotníckych pracovníkov.

16:11 V nitrianskej fakultnej nemocnici pokračuje očkovanie proti ochoreniu COVID-19. V pondelok popoludní ho tu absolvovala aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Podľa jej slov vakcína ukazuje cestu, ako sa dostať z alarmujúcej situácie, ktorá extrémne zaťažuje zdravotníctvo a zároveň otvoriť vzdelávací proces na školách, či pomôcť ekonomike. Vďaka očkovaniu sa budeme môcť čoskoro bez obáv stretávať so svojimi blízkymi. Vakcinácia predstavuje nádej na zastavenie šírenia nového koronavírusu i záchranu mnohých životov, uviedla ombudsmanka

Zároveň poukázala na to, že končiaci sa rok priniesol aj nové poznanie dôležité pre zvládanie krízových situácií v budúcnosti. Verím, že si uvedomíme problémy, ktorým dlhodobo čelíme, či už je to stav zdravotníctva, dlhodobo zanedbávaná segregácia vo vzdelávaní, klimatická kríza a ďalšie, pripomenula Patakyová.

15:58 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) sa dal zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Fotografiu z očkovania zverejnil vo svojom statuse na sociálnej sieti. V ňom zároveň uviedol, že začiatok vakcinácie považuje za ďalší dôkaz toho, že odpoveďou na pandémiu je veda a jej schopnosť zachraňovať ľudské životy. Verí, že toto je moment, keď fakty zvíťazia nad dezinformáciami. Šéf slovenskej diplomacie zároveň dúfa, že termíny masívneho očkovania sa budú rátať v horizonte najbližších týždňov.

15:20 Tradičný obed českého premiéra Andreja Babiša s prezidentom ČR Milošom Zemanom sa uskutoční 3. januára a budú pri tom aj rodiny oboch ústavných činiteľov. Každoročné stretnutie podľa serveru iDNES.cz prebehne napriek platnému najvyššiemu 5. stupňu protiepidemického systému.

„Novoročný obed rodiny pána prezidenta a rodiny pána premiéra je naďalej plánovaný na 3. januára v Lánoch za dodržania platných ustanovení a opatrení,“ uviedol v pondelok hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček. Už vlani sa na tradičnom obede ústavných činiteľov okrem manželiek politikov po prvýkrát zúčastnili aj ich deti. „Je chystané stretnutie dvoch rodín u pána prezidenta doma,“ uviedol hovorca. Slovom doma je v tomto prípade myslené sídlo Lány. Ovčáček dodal, že ak by sa pravidlá zmenili, Hrad sa tomu prispôsobí.

14:44 Vláda bude môcť vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať, najviac o 40 dní. Schváliť to však bude musieť Národná rada SR. Vyplýva to z novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, ktorú v pondelok schválili poslanci NR SR.

Ústavný súd SR bude môcť preskúmať rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu. Parlament dnes schválil aj novelu zákona o Ústavnom súde SR. Za hlasovalo 93 z 94 prítomných poslancov Národnej rady SR. Novela zákona nadobudne účinnosť dňom jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov SR. O dianí v parlamente viac TU.

13:02 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová bude dnes o 12:30 zaočkovaná vo Fakultnej nemocnici Nitra proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv. Patakyová podotkla, že vakcinácia predstavuje nádej na zastavenie šírenia koronavírusu a záchranu životov.

„Mali sme obavy a strach, ako zvládneme pandémiu a vnímam, že aj teraz sa objavujú pochybnosti o očkovaní. Podľa odporúčaní vedcov a vedkýň však ide o bezpečnú očkovaciu látku, ktorá prešla rovnakým testovacím procesom ako akákoľvek iná látka, len bol proces vzhľadom na akútnosť situácie odbyrokratizovaný, a tým pádom zrýchlený,“ objasnila ombudsmanka.

12:35 Austrálske mesto Sydney tento rok zakázalo zhromaždenia väčšieho počtu osôb počas silvestrovskej noci v záujme obmedzenia šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v pondelok agentúra Reuters. Sydney každoročne slávi príchod Nového roka verejným odpočítavaním času. To je sprevádzané ohňostrojom nad známou budovou opery v tomto meste, ktoré leží v austrálskom štáte Nový Južný Wales (NJW) na pobreží Tichého oceána.

Premiérka štátu NJW Gladys Berejiklianová zakázala väčšine obyvateľov vstup do centra mesta počas silvestrovskej noci a maximálny počet osôb, ktoré sa môžu stretnúť vo vonkajších priestoroch, stanovila na 50. Počas Silvestra budú môcť centrum fyzicky navštíviť len miestni obyvatelia s povolením. Berejiklianová na tlačovej konferencii povedala, že „najbezpečnejšie“ je sledovať ohňostroj z domu.

10:55 Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák sa v nedeľu na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach dal zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

Mazák po očkovaní poukázal na vysoký počet odročených pojednávaní v posledných mesiacoch, meškajúce rozsudky a iné rozhodnutia, ktoré boli spôsobené šírením koronavírusu. Z tohto dôvodu považuje očkovanie proti ochoreniu COVID-19 za jediný účinný spôsob, akým sa v slovenskom súdnictve v rozumnom čase môže zabezpečiť plynulý výkon spravodlivosti, nerušené pojednávania a rozhodovanie vecí patriacich do právomoci justície.

10:20 Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) ukončil desaťdňovú domácu izoláciu, ktorú podstúpil po tom, ako bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Oznam o ukončení karantény i poďakovanie sa svojim najbližším za starostlivosť počas nej zverejnil premiér na sociálnej sieti. Informáciu o tom, že Matovič bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, potvrdil Úrad vlády SR 18. decembra. Následne nastúpili do karantény aj lídri koaličných strán a členovia vlády, ktorí boli s premiérom v kontakte.

9:25 Počet osôb, ktoré v Nemecku zomreli v spojitosti s koronavírusom SARS-CoV-2 prekročil hranicu 30 000, informovala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI). Zdravotnícke úrady za posledných 24 hodín oznámili 348 nových úmrtí, čím sa celkový počet obetí od začiatku pandémie zvýšil na 30 126. V spolkovej republike takisto za posledný deň zaznamenali 10 976 nových prípadov nákazy. Nemecko pred týždňom (21. decembra) zaznamenalo 16 643 nových prípadov. Počas sviatkov sa však vykonáva menší počet testov, pripomína DPA.

8:20 Čínsku občiansku novinárku Čang Čan odsúdili v pondelok na štyri roky väzenia za spravodajstvo z mesta Wu-chan, považovaného za ohnisko pandémie koronavírusu, počas prvotných fáz šírenia nákazy. Oznámil to jej právnik, informovala podľa TASR agentúra AFP. Verdikt voči 37-ročnej Čang vyniesli po krátkom pojednávaní v Šanghaji, povedal novinárom jeden z obhajcov. Rozsudok prišiel takmer rok po tom, ako sa v zmienenom stredočínskom meste vynorili detaily o „vírusovom zápale pľúc neznámeho pôvodu“. Bývalá právnička bola vo väzbe od mája pre obvinenia z „vyvolávania sporov a podnecovania problémov“. Jej živé reportáže a články sa vo februári značne šírili na sociálnych médiách. Pritiahli pozornosť čínskych úradov, ktoré dosiaľ potrestali ôsmich „vírusových“ whistleblowerov v rámci úsilia oslabiť kritiku reakcie vlády na epidémiu, píše AFP. Čang kritizovala prvotné opatrenia vo Wu-chane a vo februárovom článku napísala, že vláda „nedala ľuďom dosť informácií a potom jednoducho uzavrela mesto“. „Je to závažné porušenie ľudských práv,“ vyhlásila

Čang trvá na svojej nevine. V júni začala hladovku a po rastúcich obavách o jej zdravie ju nútene kŕmili trubičkou cez nos, uviedli jej právnici. Podľa nich je vyčerpaná aj duševne, no v hladovke chce napriek opakovaným prosbám rodiny a priateľov pokračovať. Pred súdom sa v pondelok ráno zišla asi desiatka jej podporovateľov a diplomatov, polícia však novinárov a pozorovateľov zatlačila od vstupu do budovy, keď ju privádzali na pojednávanie. Čang je prvou zo skupiny štyroch občianskych žurnalistov, ktorých zadržali za správy z Wu-chanu, uviedla AFP s tým, že jej snahy skontaktovať sa so zvyšnými troma, ktorými sú Čchen Čchiou-š', Fang Pin a Li Ce-chua, neboli úspešné.

7:30 Prípady nákazy novou mutáciou koronavírusu objavenej v Británii potvrdili aj v Južnej Kórei. Ako v pondelok oznámili tamojšie zdravotnícke úrady, infikovanými sú traja juhokórejskí občania, ktorí sa minulý týždeň vrátili zo Spojeného kráľovstva, informovali podľa TASR svetové agentúry. Nová mutácia koronavírusu SARS-CoV-2 môže byť podľa obáv odborníkov výrazne infekčnejšia než dosiaľ známe formy, píše agentúra DPA. Po oznámení o jej objavení obmedzilo alebo zakázalo cestovanie s Britániou ešte minulý týždeň viac ako 50 štátov vrátane väčšiny členov EÚ.

Juhokórejská vláda tiež 23. decembra oznámila úplné zastavenie leteckej dopravy z Británie a do nej, pričom cestujúci prichádzajúci z tejto krajiny musia absolvovať 14-dňovú karanténu. Trojica osôb nakazených novou mutáciou pritom priletela späť do Južnej Kórey deň pred vyhlásením tohto zákazu, uviedla agentúra AP. Južná Kórea bola v boji proti šíreniu koronavírusu pomerne úspešná v porovnaní s mnohými ďalšími krajinami, aktuálne však zaznamenáva tretiu a svoju dosiaľ najsilnejšiu vlnu pandémie. V pondelok úrady oznámili 808 nových prípadov nákazy za posledných 24 hodín. Druhý deň po sebe tak ich počet neprekročil 1000. Tamojšia vláda sprísnila epidemiologické opatrenia do 3. januára. Okrem iného je v rámci nich v metropolitnej oblasti Soulu zakázané stretávanie viac ako štyroch ľudí.

6:00 Británia začne zrejme už na začiatku januára distribuovať do očkovacích centier vakcínu proti COVIDU-19 vyvinutú vďaka spolupráci Oxfordskej univerzity s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca. Napísal o tom nedeľník The Sunday Telegraph. Podľa jeho informácií by úrady mali očkovaciu látku schváliť v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní. Podľa nedeľníka Mail on Sunday schválenie lieku umožní na konci februára zmierniť uzávery, pretože vakcínou bude očkovaných 15 miliónov zdravotne najohrozenejších Britov. Potom už nebude podľa nedeľníka hroziť preťaženie zdravotníckeho systému.

Denník The Sun napísal, že britská lieková agentúra MHRA vakcínu spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity schváli už 28. decembra, teda v pondelok. Príslušný úrad to ale nepotvrdil. Vakcína od AstraZeneca sa zrejme začne používať od 4. januára, napísal The Sunday Telegraph. Britská vláda má v pláne počas nasledujúcich dvoch týždňov dvoma dostupnými vakcínami naočkovať zhruba dva milióny ľudí. V druhom januárovom týždni sa na športových štadiónoch a v kongresových centrách začnú podľa nedeľníka zriaďovať strediska pre masové očkovanie.

Británia už od začiatku decembra očkuje proti COVIDU-19 látkou od firiem Pfizer a BioNTech, ktorá sa teraz distribuuje aj v krajinách Európskej únie. Túto vakcínu už dostalo v Spojenom kráľovstve viac ako 600 000 ľudí. Vakcína od spoločnosti AstraZeneca má rovnako ako látka od spoločnosti Moderna, ktorou sa už očkuje v Spojených štátoch, priaznivejšie podmienky pre skladovanie. Nevyžaduje totiž jej uchovávanie v extrémne nízkych teplotách okolo mínus 70 stupňov Celzia ako vakcína od firiem Pfizer a BioNTech.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus