Parlament schválil možnosť predlžovať núdzový stav. Hlasovalo sa aj spoza fólie

Poslanci schválili novelu ústavného zákona, podľa ktorého môže vláda predlžovať núdzový stav vždy o 40 dní. Zároveň musí vláda požiadať do 20. dňa od vyhlásenia núdzového stavu, o súhlas parlament.

28.12.2020 12:12 , aktualizované: 18:54
Parlament minoriadne zasadanie fólia NR SR Foto: ,
V rokovacej sále NR SR boli poslanci pozitívni na COVID-19 oddelení fóliou. 28. decembra 2020.
debata (1098)

Vládny kabinet zdôvodnil novelizáciu poznatkami z praxe. Hovorí, že nemožno objektívne vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu počas núdzového stavu, ktorý podľa doteraz platného zákona mohol trvať najviac 90 dní.

Dvadsiata schôdza sa po necelých 20 minútach skončila. O novele poslanci nediskutovali, iba hlasovali. Spolu hlasovali 11-krát. Ráta sa prezentácia aj hlasovanie o pozmeňujúcich návrhoch a hlasovanie o samotných novelách. Za hlasovalo 93 poslancov, jeden sa zdržal.

Parlament sa pripravil na infikovaných poslancov

V Národnej rade museli vyčleniť priestor pre poslancov infikovaných koronavírusom. Inak by parlament nemohol rokovať o novele ústavného zákona, ktorým môže vláda predlžovať núdzový stav.

Fotogaléria
Parlament sa pripravuje na rokovanie, do sály...
Parlament sa pripravuje na rokovanie, do sály...
+3Parlament sa pripravuje na rokovanie, do sály...

Ospravedlnili sa poslanci opozičného Smeru a nezávislí poslanci okolo Petra Pellegriniho. Hlasovanie pre nedostatok poslancov z dôvodu karantén plénum už dvakrát odložilo.

Novela zákona nadobudne účinnosť dňom jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov SR. Poslanci v súvislosti s novelou ústavného zákona o bezpečnosti štátu v pondelok schválili aj novelu zákona o Ústavnom súde SR. Rovnako o nej rokovali zrýchlene. Cieľom novely je doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom SR.

Novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu už podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Podpísala aj súvisiacu novelu zákona o Ústavnom súde SR.

Vetrák: Spresnenie vyhlášky hlavného hygienika malo prísť skôr

Spresnenie vyhlášky hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorá hovorí o tom, že poslanci pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 môžu prísť do parlamentu, malo prísť skôr. Tvrdí to poslanec NR SR Milan Vetrák (OĽANO). Prečo sa to stalo na poslednú chvíľu, je podľa neho otázka na Mikasa.

„Považujem zabezpečenie riadneho chodu ústavných orgánov v tomto štáte za rovnako dôležité ako zabezpečenie riadneho fungovania kritickej infraštruktúry. Z môjho pohľadu mala byť táto vec dávno spresnená,“ uviedol Vetrák.

Poslanec parlamentu Kristián Čekovský (OĽANO) na tlačovom brífingu povedal, že opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu v pléne parlamentu boli dostatočné. Poslanci nakazení ochorením COVID-19 boli oddelení fóliou a na hlasovanie prišli samostatným vchodom. Čekovský deklaroval, že nikto s pozitívnymi poslancami neprišiel do styku okrem jedného zamestnanca, ktorý mal na sebe ochranný oblek. Dodržali tiež všetky základné opatrenia. „Toto je signál nás ľuďom, že opatrenia, ktoré od nich vyžadujeme, rúško-odstup-ruky, sú dostatočné,“ podotkol Čekovský.

Na margo online hlasovania parlamentu, ktoré chce zaviesť koaličná strana Za ľudí, Vetrák hovorí, že spustenie takéhoto systému by trvalo niekoľko mesiacov.

Šeliga: Slovensko potrebuje ústavne nespochybniteľný núdzový stav

Slovensko potrebuje ústavne nespochybniteľný núdzový stav, preto sa zišli poslanci NR SR na pondelkovej mimoriadnej schôdzi, nie pre papalášizmus. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Na najbližšiu schôdzu chce strana Za ľudí predložiť novelu rokovacieho poriadku, aby mohli poslanci hlasovať aj online.

„Dnes je 106 úmrtí na COVID-19. Preto sa zišlo plénum NR SR. Lebo ľudia umierajú na COVID-19 a Slovensko potrebuje ústavne nespochybniteľný núdzový stav. Nikto z nás nie je z tohto nadšený. Nikto z vedenia NR SR nie je nadšený z toho, že sa parlament musí stretávať počas Vianoc,“ skonštatoval Šeliga s tým, že treba riešiť aktuálne problémy. Dodal, že strana Za ľudí neprišla s nápadom riešiť situáciu s karanténou poslancov vydaním vyhlášky hlavného hygienika, ktorá aj pozitívnym poslancom umožnila prísť na hlasovanie.

Rokovanie za fóliou

Poslanci, ktorí boli pozitívne testovaní na koronavírus, alebo majú nariadenú povinnú karanténu, mali priamo v pléne Národnej rady SR vytvorené samostatne oddelené miesto. Pre Pravdu to pred rokovaním potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

„Všetky opatrenia, ktoré Národná rada pripravila v súlade s vyhláškou hlavného hygienika sú nastavené tak, že osoby, ktoré sú v karanténe alebo by mohli byť pozitívne budú v samostatnom izolačom boxe,“ uviedla Zemanová, podľa ktorej preto nie je dôvod báť sa hromadnej nákazy v parlamente. Potvrdila, že mimoriadnej schôdze sa zúčastní celý poslanecký klub strany SaS.

Mimoriadnej schôdze sa zúčastnil aj celý poslanecký klub Sme rodina, pre Pravdu to skôr potvrdil predseda klubu Peter Pčolinský. Ani on sa hromadnej nákazy v parlamente neobáva. Pozitívni poslanci alebo poslanci v povinnej karanténe by podľa neho mali byť od ostatných oddelení fóliou.

Poslanec NR SR Miroslav Kollár (Za ľudí) uviedol, že vláda a vedenie parlamentu nemalo nikdy dostať poslancov do situácie, keď musia na rokovanie prísť osobne aj napriek pozitivite na koronavírus.

Smer zváži podanie trestných oznámení na pozitívnych poslancov

Opozičná strana Smer bude zvažovať podanie trestných oznámení na poslancov, ktorí sú pozitívni na ochorenie COVID-19 a prišli na pondelkové mimoriadne rokovanie. V tejto súvislosti plánuje osloviť aj Ústavný súd a generálnu prokuratúru. Na tlačovom brífingu to uviedol podpredseda Smeru Ľuboš Blaha.

Porušujú paragraf o šírení nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby alebo paragraf o všeobecnom ohrození, zdôraznil s tým, že v prípade preukázania viny sú trestné sadzby počas trvania núdzového stavu od štyroch do desať rokov. Blaha pripomenul, že v minulosti sa museli poslanci preukazovať negatívnymi testami na ochorenie COVID-19, inak by neboli pustení do sály.

Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR dovoľuje poslancom parlamentu prísť do pléna, aj keď majú ochorenie COVID-19. Hlavný hygienik Ján Mikas podľa neho týmto napomáha šíriť pandémiu a zneužíva právomoc verejného činiteľa. Nechráni zdravie a životy ľudí. On chráni vládu Igora Matoviča (OĽANO), poznamenal. Vyhláškou hlavného hygienika nie je podľa podpredsedu Smeru možné zbaviť poslancov trestnoprávnej zodpovednosti.

Fico vyzval infikovaných poslancov, aby do NRSR nešli

Opozičný poslanec Robert Fico (Smer) vo svojom profile na sociálnej sieti tvrdí, že každému poslancovi NR SR, ktorý je pozitívny na COVID-19 a príde dnes na rokovanie pléna, hrozí väzenie od štyroch do desiatich rokov pre trestný čin šírenia nebezpečnej a nákazlivej ľudskej choroby. Zároveň vyzval generálneho prokurátora, aby vládnej koalícii vysvetlil, že vyhláškou hlavného hygienika nemožno obchádzať trestnoprávnu zodpovednosť poslancov parlamentu.

Podľa Pellegriniho by mal hlavný hygienik zvážiť rezignáciu

Expremiér a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval hlavného hygienika Jána Mikasa k odchodu z funkcie. Reagoval tak vo svojom statuse na sociálnej sieti na novú vyhlášku ÚVZ SR. Podľa neho ide o papalášstvo, ktoré umožňuje hlavný hygienik. Dodal, že jeho strana sa na dnešnom rokovaní nezúčastní a nesúhlasí s predlžovaním núdzového stavu. „Ján Mikas už svojimi krokmi prekročil čiaru, ktorá delí odborníkov od politikov. A mal by zvážiť svoj odchod z funkcie, ktorá má a musí byť výlučne odborná,“ napísal Pellegrini.

Nezaradení poslanci NR SR a členovia strany Hlas – sociálna demokracia sa odmietajú zúčastniť na dnešnej parlamentnej schôdzi. Vo svojom statuse na sociálnej sieti to uviedla nezaradená poslankyňa NR SR a členka strany Ľubica Laššáková. Vysvetlila, že uvedené zvolanie na rokovanie do parlamentu k vyhláseniu núdzového stavu je arogantné a neslušné. Strana tiež vníma ako neprípustné, aby hlavný hygienik vydal vyhlášku, ktorá umožní zdravotne rizikovým poslancom zúčastniť sa na rokovaní.

Premiér odmieta kritiku opozície za novú vyhlášku Mikasa

„Nemorálny papalášizmus je brať bez hanby 4 500 eur čistého mesačne a s prepáčením celý rok hovno robiť – a stráviť akože v práci 50 hodín mesačne,“ reagoval na sociálnej sieti na poslancov strany Smer a nezaradených zo strany Hlas premiér Igor Matovič (OĽaNO). Nevidí nič zvláštne na výnimke hlavného hygienika, podľa ktorej môžu ísť do parlamentu aj infikovaní poslanci, ktorí však nemajú príznaky ochorenia COVID-19.

„Chápem, máte naložené v gatiach zo strachu, že spravodlivosť aj vám na dvere zaklope a potrebujete preto do posledného dychu štvať ľudí proti vláde, proti opatreniam či očkovaniu. Nejde vám o zdravie ľudí, nejde vám o ich životy. Sú vám ukradnutí,“ dodal Matovič.

Osobitný režim fungovania vybraných povolaní v čase pandémie

Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková v stanovisku úradu vysvetlila, že k stanoveniu pravidiel pre osoby v osobitnom režime pristúpili po zhoršení pandemickej situácie na Slovensku. Podotkla, že osobitný režim fungovania vybraných povolaní v čase pandémie existuje a ÚVZ SR ho v novej vyhláške bližšie opisuje a špecifikuje. Robí tak podľa nej na základe opakovaných otázok a s tým súvisiacich nejasností z praxe. „Vírus preniká do všetkých sfér života a vrstiev populácie, preto bolo absolútne nevyhnutné nájsť spôsob, ako s čo možno najnižším epidemiologickým rizikom zachovať chod štátu a zabrániť paralýze kritickej infraštruktúry,“ objasnila. Osobitný režim je platný aj pre zdravotníkov, pracovníkov v oblasti energetiky, tepelnej energetiky a podporných služieb v elektroener­getike. Medzi osoby so špeciálnym režimom patria aj hasiči, policajti, cestári či osoby zabezpečujúce odvoz odpadu.

Vyhláška hlavného hygienika SR od nedele večer umožňuje prezidentke, ministrom, poslancom parlamentu či generálnemu prokurátorovi po novom pracovať aj v prípade pozitívneho testu na ochorenie COVID-19 či kontaktu s pozitívne testovaným. Podmienkou je, aby nemali klinické príznaky ochorenia, nosili respirátory FFP2, používali rukavice, dezinfekciu či obmedzili pohyb na pracovisku. Zmena sa týka aj predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR, verejnej ochrankyne práv a predsedu Ústavného súdu SR.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #núdzový stav #koronavírus