Nakazených bolo vo Wu-chane 10-krát viac, ako sa oficiálne uvádza

Kto sa v Španielsku nedá očkovať, má byť zapísaný do registra, ktorý by mal byť sprístupnený aj ostatným štátom Európskej únie. Počet nákaz v čínskom Wu-chane bol údajne 10-krát vyšší, ako sa oficiálne uvádza. Spojené kráľovstvo musí zaočkovať dva milióny ľudí týždenne, aby sa vyhlo tretej vlne pandémie koronavírusu.

29.12.2020 06:00 , aktualizované: 17:51
debata (190)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

17:50 Na Islande zaznamenali 13 prípadov nákazy novou, nákazlivejšou, mutáciou koronavírusu SARS-CoV-2, ktorú objavili najprv v Británii. Informovala o tom podľa TASR agentúra DPA. Vo všetkých 13 prípadoch ide o cestujúcich, ktorí absolvovali testy v decembri po prílete na letisko Keflavík, pričom 11 z nich pricestovalo krátko pred vianočnými sviatkami. Po pozitívnom výsledku testu boli umiestnení do karantény. Z cestujúcich, ktorí prileteli krátko pred 24. decembrom, desať prišlo z Británie a jeden z Dánska, uviedol na tlačovej konferencii hlavný islandský epidemiológ Tórólfur Gudnason. Gudnason dodal, že na Islande sa po každom pozitívnom teste skúma príslušná vzorka vírusu genetickým sekvenovaním. Touto metódou dokážu vedci odhaliť mutácie vírusu. Ostatné krajiny takto skúmajú len desať až 20 percent pozitívnych vzoriek, priblížil Gudnason, ktorého cituje miestna televízia RUV.

17:35 Rusko pripustilo, že počet úmrtí na koronavírus v krajine je viac ako trojnásobne vyšší, ako oficiálne hlásilo. Podľa nových údajov v krajine na infekciu zomrelo 186-tisíc ľudí. Doteraz Rusko oficiálne hlásilo zhruba 55-tisíc obetí. Znamená to, že v skutočnosti je v krajine tretí najvyšší počet úmrtí na koronavírus po USA a Brazílii. Informuje o tom portál news.sky.com.

Ruský štatistický úrad Rosstat uviedol, že počet úmrtí v krajine sa počas januára až novembra tohto roka medziročne zvýšil o 229 700. Ruská vicepremiérka Tatiana Golikova sa vyjadrila, že „viac ako 81 percentami“ sa na tejto zvýšenej úmrtnosti podieľalo ochorenie COVID-19, čo znamená, že počas uvedeného obdobia v Rusku na koronavírus zomrelo viac ako 186-tisíc ľudí. Vyjadrenie vicepremiérky sa však zatiaľ neodzrkadlilo v ruských oficiálnych údajoch o počte obetí pandémie.

17:23 Predsedníčka koaličnej strany Za ľudí, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová prekonala ochorenie COVID-19 a v utorok 29. decembra sa skončila jej desaťdňová povinná karanténa. Ako informoval Andrej Ďuríček z odboru komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR), vicepremiérka sa dnes zúčastnila na online rokovaní vlády. Pokračovať bude ďalšími pracovnými stretnutiami dištančnou formou. „Choroba dá človeku zabrať. Najťažšia bola izolácia od rodiny počas vianočných sviatkov, aby som ochránila blízkych,“ skonštatovala vicepremiérka.

17:06 V Británii sa v utorok začalo očkovanie druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 od spoločností Pfizer a BioNTech. Stalo sa tak deň po tom, ako Spojené kráľovstvo zaznamenalo najvyšší denný nárast nakazených od začiatku pandémie, informovala televízia Sky News. Prvou osobou, ktorá v utorok dostala druhú dávku vakcíny, bola 91-ročná Margaret Keenanová. Tá sa už 8. decembra stala prvým človekom v Británii aj na svete (mimo klinických testov), ktorého zaočkovali touto vakcínou. V priebehu prvých 14 dní od začiatku vakcinačnej kampane v Británii bolo zaočkovaných vyše 520 000 ľudí, z toho takmer 367 000 tvorili ľudia vo veku nad 80 rokov.

16:54 Záujem o očkovanie v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) je vysoký. Na sociálnej sieti ministerstva zdravotníctva o tom informovala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Pri očkovaní dostávajú prednosť zdravotníci, ktorí pracujú v tzv. prvej línii. „Včera sme zaočkovali 250 zdravotníkov, očkovanie prebiehalo v dvoch našich vakcinačných centrách v Nemocnici Ružinov a v Nemocnici v Petržalke, dnes sa s očkovaním začalo aj na Kramároch. Dnes plánujeme zaočkovať 420 zdravotníkov,“ spresnila Kliská. Celkovo sa v nemocnici zaočkovalo 780 ľudí, z toho 760 zdravotníkov a 20 členov kritickej infraštruktúry, ako prezidentka a viacerí ministri.

Dodala, že nemocnica je zatiaľ v „nábehovej fáze“, každým dňom sa počty zaočkovaných osôb zvyšujú. „V zabehnutej prevádzke plánujeme očkovať v každom z našich vakcinačných centier 500 ľudí denne, čo predstavuje 1 500 zaočkovaných osôb denne,“ uviedla hovorkyňa.

16:34 Ruská polícia v utorok zadržala mnícha, ktorý kritizuje Kremeľ i Ruskú pravoslávnu cirkev a popiera existenciu koronavírusu. Predtým počas noci sa policajti dostali do konfliktu s podporovateľmi otca Sergeja v kláštore v meste Sredneuralsk neďaleko Jekaterinburgu. Mnícha následne letecky previezli do Moskvy, kde mal súd odobriť jeho zatknutie. Úrady ho obvinili z podnecovania k samovražedným skutkom, keďže v kázňach vyzýval svojich podporovateľov, aby „zomreli za Rusko“.

Keď sa vírus na jar v Rusku prvý raz objavil, 65-ročný mních odmietal jeho existenciu a vládne snahy o zastavenie šírenia ochorenia COVID-19 označil za „Satanov elektronický tábor“. Vakcíny, ktoré vedci na celom svete vyvíjajú s cieľom zastaviť pandémiu, sú podľa neho súčasťou globálnej snahy o ovládanie ľudí prostredníctvom či­pov.

16:05 Takmer pol milióna obyvateľov čínskeho mesta Wu-chan, v ktorom sa nový koronavírus prvý raz objavil, bolo infikovaných ochorením COVID-19, čo je takmer desaťnásobne viac v porovnaní s oficiálne potvrdeným počtom prípadov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú uskutočnilo čínske Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Výskumníci zistili, že protilátky na COVID-19 má 4,43 percenta obyvateľov 11-miliónového mesta. Do nedele Wu-chan pritom nahlásil iba 50 354 potvrdených prípadov ochorenia. Informuje o tom portál cnn.com. Percentuálny podiel ľudí s protilátkami je mimo mesta Wu-chan podstatne nižší. Zo štúdie vyplýva, že v ostatných mestách provincie Chu-pej má protilátky iba 0,44 percenta obyvateľov.

15:35 Zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 sa dal v utorok v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice aj slovenský europoslanec a bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽANO). Ako uviedol pre TASR, týmto krokom chce rómsku komunitu na Slovensku presvedčiť o tom, že jedinou cestou, ako nový koronavírus vo svete poraziť, je vakcinácia.

Ponuku byť jeden z prvých, ktorí vakcináciu podstúpia, podľa vlastných slov prijal po dlhej konzultácii. Rozhodol som sa presvedčiť početnú rómsku komunitu, ktorá patrí k zraniteľným skupinám na Slovensku, aby očkovanie brali vážne, a že tá vakcinácia je naozaj v prospech nás, povedal s tým, že chce šíriť osvetu. Budem sa snažiť ovplyvňovať názory tých, ktorí dnes veria hoaxom a klamstvám, ktoré nemajú nič spoločné s pravdou, dodal. O očkovaní chce s Rómami v utorok osobne hovoriť napríklad aj v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves.

14:39 Bielorusko v utorok oznámilo začiatok masovej očkovacej kampane proti koronavírusu ruskou vakcínou Sputnik V. Stalo sa tak druhou krajinou po Rusku, ktorá začína očkovať vakcínou pred ukončením záverečnej fázy klinických testov.Prvá dodávka vakcíny Sputnik V dorazila do krajiny v utorok, oznámili v spoločnom vyhlásení bieloruské a ruské ministerstvá zdravotníctva a Ruský priamy investičný fond, ktorý vývin látky financoval. Ako prví by mali vakcínu dostať zdravotnícki pracovníci, učitelia a ďalší, ktorí pre svoje povolanie často prichádzajú do kontaktu s ľuďmi. Očkovanie pritom bude dobrovoľné.

14:11 Nový variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa šíri z Británie, sa v Nemecku vyskytol už v novembri. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na zdravotnícke úrady v Nemecku. Univerzitná nemocnica v Hannoveri (MHH) výskyt tohto variantu potvrdila v novembri, píše Süddeutsche Zeitung. Išlo o pacienta vo vysokom veku a jeho manželku. Muž, ktorý mal i sprievodné ochorenie srdca, medzičasom zomrel. Výsledky MHH neskôr potvrdila aj berlínska nemocnica Charité, píše AFP. Nemecko doteraz hlásilo len jeden prípad nového variantu vírusu – u jednej ženy, ktorá priletela minulý štvrtok z Londýna.

12:40 Ukrajina zaradila od piatka 25. decembra 2020 Slovenskú republiku do „červenej zóny”, teda medzi krajiny s vysokou mierou nákazy. Podmienkou vstupu na územie Ukrajiny pre prichádzajúcich z krajín červenej zóny je aj preukázanie sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, ktorý nie je starší ako 48 hodín. Druhou možnosťou je povinnosť ísť do izolácie v domácom prostredí do obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu, ktorý absolvujú na Ukrajine. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) na svojej webovej stránke. Domáca izolácia je monitorovaná prostredníctvom mobilnej aplikácie Zostaň doma.

12:12 V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach opäť stúpol počet COVID pozitívnych pacientov. Z 235 lôžok, ktoré boli k dispozícii pred Vianocami, je aktuálne obsadených 84 percent. Nemocnica momentálne pripravuje ďalšiu nevyhnutnú reprofilizáciu lôžok. Informovala o tom hovorkyňa košickej nemocnice Monika Krišková.

Ako konkretizoval výkonný riaditeľ nemocnice pre vedu, výskum a vzdelávanie Peter Kizek, aktuálne je v nemocnici hospitalizovaných 195 pacientov pozitívnych na nový koronavírus. „Jedenásti pacienti sú v kritickom stave na umelej pľúcnej ventilácii,“ uviedol. Situácia sa podľa nemocnice vyvíja podľa prognóz infektológov, ktorí očakávali, že počet chorých bude narastať predovšetkým na prelome rokov a začiatkom nového roka. „Nárast COVID pacientov sme zaznamenávali už počas Vianoc. Momentálne však stúpajú počty v desiatkach pacientov za jeden deň,“ upozornila Krišková.

11:54 Do Španielska dorazilo v noci na utorok 350.000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností BioNTech a Pfizer, informoval na svojej webovej stránke denník El País.Dodávka sa o jeden deň oneskorila z dôvodu problémov v oblasti logistiky v Belgicku, odkiaľ očkovaciu látku privážajú.

Vakcíny majú byť podľa španielskeho ministerstva zdravotníctva rozvezené do všetkých španielskych autonómnych spoločenstiev z letísk v Madride, Barcelone, Valencii, Seville a v meste Vitoria-Gasteiz v Baskicku na severe krajiny. Armáda vakcíny rozvezie na Kanárske a Baleárske ostrovy i do španielskych enkláv Melilla a Ceuta v severnej Afrike. Španielsko s vakcináciou začalo v nedeľu 27. decembra „symbolickými očkovaniami“, píše El País.

11:15 Riešením pandemickej situácie je vytvorenie kolektívnej imunity. Najefektívnejšou cestou je očkovanie. Verejnosť aj odborníci však musia mať o vakcíne dostatok informácií. Na sociálnej sieti ministerstva zdravotníctva to uviedol riaditeľ Neuroimunologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Norbert Žilka. Očkovanie ako účinná zbraň proti infekčným ochoreniam sa osvedčilo už v minulosti.

Klinické testy preukázali, že najčastejšími príznakmi očkovania proti novému koronavírusu je bolesť hlavy, kĺbov, svalov, nevoľnosť, horúčka, čo sú príznaky, ktoré pominú po niekoľkých dňoch. „Samozrejme, čím viac ľudí bude zaočkovaných, tak sa budú objavovať aj veľmi zriedkavé nežiaduce účinky, ktoré budeme sledovať. Ale stále nad tým prevažuje benefit vakcinácie,“ zdôraznil Žilka.

10:28 Spojené kráľovstvo musí zaočkovať dva milióny ľudí týždenne, aby sa vyhlo tretej vlne pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na výsledky štúdie z Londýnskej (vysokej) školy hygieny a tropickej medicíny (LSHTM). Zavedenie opatrení najprísnejšieho (štvrtého stupňa) na celom území Anglicka, zatvorenie škôl počas januára a zaočkovanie dvoch miliónov ľudí každý týždeň je podľa expertov z LSHTM jediný zvažovaný postup, ktorý by znížil počty pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) na takú úroveň, aká bola počas prvej vlny.

Ak nebude distribuované dostatočné množstvo vakcín, môžu byť počty prípadov, pacientov na JIS a úmrtí podľa expertov v roku 2021 vyššie ako vlani. Štúdia LSHTM ešte nebola recenzovaná, pripomína agentúra Reuters. Britskí zdravotníci v súčasnosti zaočkujú približne 200.000 ľudí týždenne, čo však podľa odborníkov nebude stačiť, píše na svojej webovej stránke spravodajská stanica Sky News.

9:35 India potvrdila prítomnosť nového variantu koronavírusu SARS-CoV-2 u šiestich ľudí, ktorí sa v uplynulých týždňoch vrátili do krajiny z Británie, informovala v utorok agentúra AP. Indické ministerstvo zdravotníctva v utorkovej správe uviedlo, že všetkých šiestich pacientov izolovali a dohľadali aj ich spolucestujúcich. Osoby, ktoré boli s nakazenými v tzv. úzkom kontakte, nastúpili do domácej karantény. India od polnoci v noci na stredu 23. decembra až do konca roka 2020 zrušila prichádzajúce a odchádzajúce lety do Veľkej Británie, uviedla na svojej webovej stránke stanica BBC. Krajina takisto poukázala na skutočnosť, že nový variant koronavírusu sa rýchlo šíri. India v utorok hlásila 16 432 nových prípadov koronavírusu.

8:59 Južná Kórea za uplynulých 24 hodín evidovala 40 ďalších úmrtí v súvislosti s koronavírusom. Je to najvyšší denný počet obetí v krajine od vypuknutia pandémie, keďže Južná Kórea v posledných týždňoch zápasí s rastúcim počtom infekcií. Juhokórejský úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb v utorok informoval, že zaznamenal 1 046 nových nákaz, čím celkový počet potvrdených infekcií koronavírusom stúpol na 58 725. Počet úmrtí sa zvýšil na 859. Počas predchádzajúcich dvoch dní bolo v krajine menej ako tisíc nových nákaz denne, ale očividne to bol výsledok toho, že cez víkend urobili menej testov. Juhokórejský úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb ďalej informoval, že v karanténe je 17 163 infikovaných ľudí a 330 z nich je vo vážnom alebo kritickom stave. Podľa časti pozorovateľov je rastúci počet úmrtí odzrkadlením zvýšenia počtu nákaz v domovoch dôchodcov a v centrách dlhodobej zdravotníckej starostlivosti.

8:45 V Česku pribudlo 10 811 pozitívne testovaných na koronavírus z 25 580 testov, čo je podiel viac ako 40 percent. Ďalšie vakcíny proti koronavírusu by mali do Českej republiky doraziť už vo štvrtok 31. decembra. Uviedla to hovorkyňa českého ministerstva zdravotníctva Barbora Peterová. Celkovo by malo ísť o 19-tisíc dávok, pričom časť z nich by mala zamieriť do krajských nemocníc. Informuje o tom podľa agentúry SITA spravodajský portál TN.cz. Pôvodne mala druhá várka vakcín do Česka prísť už v pondelok, ale firma Pfizer uviedla, že má logistické ťažkosti priamo vo výrobe v Belgicku. Meškajú tak aj vakcíny určené pre Španielsko či Nemecko. Prvé vakcíny do ČR prišli v noci z piatka na sobotu. Bolo to 9 750 dávok. V priebehu januára by malo do Česka doraziť ďalších približne 320-tisíc dávok vakcíny.

8:31 Skupina amerických filantropov, ktorých totožnosť nie je známa, plánuje v najbližších týždňoch poslať do Iránu 150 000 dávok vakcíny proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech. S odvolaním sa na iránske médiá o tom podľa TASR informovala agentúra AP. Podľa tamojšej polooficiálnej tlačovej agentúry Tasním, ktorá citovala riaditeľa iránskeho Červeného polmesiaca, by vakcíny mali na základe „koordinácie so skupinou dobrodincov v USA“ doraziť do 19. januára. Iránu, pandémiou najviac zasiahnutej krajine na Blízkom východe, by spomínaná zásielka vakcín mohla uľahčiť očkovanie tamojšieho obyvateľstva, pripomína AP. Iránsky Červený polmesiac okrem toho očakáva aj zásielku ďalšieho milióna dávok vakcíny, ktoré podľa nedeľňajšej správy polooficiálneho spravodajského webu Khabaronline.ir. budú zrejme pochádzať z Číny. Očkovanie bude podľa Červeného polmesiaca bezplatné. Úrady už predtým uviedli, že dovoz vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré sa musia prepravovať a uskladovať pri teplote mínus 70 stupňov Celzia, predstavuje pre Irán veľkú logistickú výzvu. V Iráne od začiatku pandémie evidujú viac ako 1,2 milióna infikovaných a takmer 55 000 úmrtí spojených s ochorením COVID-19.

6:52 Český premiér Andrej Babiš v pondelok oznámil, že žiada, aby Európska komisia schválila použitie šiestich dávok z jednej ampuly vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech, a nielen piatich dávok. Babiš poukázal na to, že liekové agentúry v USA a Izraeli tento postup už odsúhlasili, takže výťažnosť očkovacej látky je tam o pätinu vyšší. Napísal to podľa TASR portál Novinky.cz. „Zdravotníci ma informovali, že z jednej ampuly natiahnu nie päť, ale šesť dávok. Rovnaká informácie dnes zaznela aj v Nemecku. To by znamenalo – ak to EMA schváli, že by Únia namiesto 300 miliónov dávok dostala 360 miliónov dávok,“ povedal premiér Babiš pre českú televíziu Nova, pričom spomenul Európsku agentúru pre lieky (EMA) so sídlom v holandskom Amsterdame.

Babiš dodal, že v pondelok vyzval predsedníčku eurokomisie Ursulu von der Leyenovú, aby to urýchlene riešili. Pre Česko by to znamenalo zvýšenie z ôsmich miliónov na takmer 9,6 milióna dávok. „Tá šiesta dávka sa dnes de facto hádže do koša. Dúfam, že Európa bude reagovať rýchlo a nebudeme zasa kukať, ako to USA a Izrael už dávno majú, a u nás to potrvá strašne dlho,“ vyhlásil premiér. Fľaštička vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech sa rozmrazuje z mínus 70 stupňov Celzia na mínus dva až osem stupňov v bežnej chladničke. Je to koncentrát, ktorý sa ďalej riedi na päť dávok a v budúcnosti teda možno na šesť očkovacích dávok, uviedol portál Novinky.cz.

6:00 Španielsko vytvorí register ľudí, ktorí sa odmietnu nechať očkovať proti COVIDU-19. Oznámil to španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa. Prístup do databázy budú mať podľa neho aj „európski partneri“. V Španielsku sa rovnako ako v ďalších krajinách Európskej únie začalo s podávaním vakcíny proti COVIDU-19 od spoločností Pfizer a BioNTEch v nedeľu. Podľa Illu bude očkovanie dobrovoľné. Každý občan na neho dostane pozvánku.

Údaje tých, ktorí sa na očkovanie nedostavia, sa zaznamenajú do registra. Do neho budú mať prístup aj úrady ďalších európskych krajín. Podľa Illu nebude databáza verejná a bude sa dôsledne dbať na dodržanie práva na ochranu osobných údajov. „Žiadame vás, aby ste prišli, keď vás pozveme,“ vyzval minister zdravotníctva Španielmi.

V Španielsku, ktoré má približne 47 miliónov obyvateľov, sa nákaza koronavírusom preukázala od začiatku epidémie už u viac ako 1,8 milióna ľudí. S COVIDOM-19 zomrelo viac ako 50 000 nakazených. Ako prvá dostala vakcínu v Španielsku 96-ročná Araceli Hidalgová z Guadalajary. V nasledujúcich dvanástich týždňoch chce španielska vláda naočkovať približne 2,3 milióna ľudí. Do leta by mala podľa vládneho plánu vakcínu dostať podstatná časť populácie.

190 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus