Šeliga volá po zrušení výnimky pre poslancov. Koalícia ju už nepotrebuje

Podľa Juraja Šeligu by mala byť výnimka pre poslancov zrušená hneď po konaní mimoriadnej schôdze, na ktorú mohli prísť aj nakazení poslanci.

29.12.2020 06:46
debata (118)

VIDEO: Hlasovanie s igelitom. Ako sa predlžoval núdzový stav.

Video

Podľa podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí) by mala byť výnimka pre poslancov a ďalších vysokých štátnych predstaviteľov zrušená hneď po konaní mimoriadnej schôdze. Michal Šipoš (OĽaNO) tvrdí, že hlavný hygienik Ján Mikas mal pripraviť výnimky pre osoby v osobitnom režime už skôr.

Narážal tak na najnovšiu vyhlášku, ktorá umožnila parlamentu zísť sa, pretože mohli prísť hlasovať aj poslanci nakazení koronavírusom alebo v karanténe. Podľa Šeligu by sa časť vyhlášky, ktorá sa dotýka poslancov, mala čo najskôr zrušiť.

Parlament sa pripravil na infikovaných poslancov

V Národnej rade museli vyčleniť priestor pre poslancov infikovaných koronavírusom. Inak by parlament nemohol rokovať o novele ústavného zákona, ktorým môže vláda predlžovať núdzový stav.

Fotogaléria
Parlament sa pripravuje na rokovanie, do sály...
Parlament sa pripravuje na rokovanie, do sály...
+3Parlament sa pripravuje na rokovanie, do sály...

Strana Za ľudí je za to, aby sa podobné veci už neopakovali a poslanci mohli rokovať aj on–line. Podľa politológa Jozefa Lenča sú obavy z účelovosti nariadenia oprávnené.

„Ak sa rozhodnutie o zmene pravidiel pre konkrétnych politikov deje v čase, keď má koalícia problém s chýbajúcimi poslancami, inak ako za účelové sa nedá toto rozhodnutie považovať,“ myslí si Lenč.

Vláda a parlament môžu takýmto spôsobom podľa neho strácať dôveru. „Ukáže sa to na preferenciách, minimálne dve politické strany však už dôveru strácajú dlhšiu dobu. Výrazne klesá aj dôveryhodnosť premiéra. Je možné, že aj toto rozhodnutie môže mať na dôveru v koalíciu negatívny dopad,“ vysvetľuje Lenč.

„Napríklad niektorí poslanci Za ľudí už viackrát napísali na sociálnych sieťach rôzne ostré statusy, ale nakoniec stiahli chvost. Tak to bolo aj v tomto prípade, keď síce poslanci Za ľudí mali k spôsobu prijatia vyhlášky pripomienky, ale jeden z ich poslancov (Juraj Šeliga poz. red.) nakoniec v parlamente vehementne obhajoval dôležitosť mimoriadnej schôdze,“ pripomína Lenč. (oand)

118 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus