Žilinka potvrdil, že Lučanského vo väzbe nezranila iná osoba ani sa nepokúsil o samovraždu

Už aj nový generálny prokurátor Maroš Žilinka potvrdil, že policajný exprezident Milan Lučanský sa naozaj zranil sám pri nešťastnom páde. Aj on tak reagoval na šíriace sa neoverené informácie, ktoré spočiatku hovorili o pokuse o samovraždu či útoku väzňov.

29.12.2020 11:39 , aktualizované: 17:23
Policajný prezident Milan Lučanský Foto: ,
Milan Lučanský na archívnej snímke.
debata (463)

Žilinka na svojom prvom brífingu na pôde Generálnej prokuratúry prezentoval výsledky mimoriadneho vyšetrovania. K rovnakému záveru dospela už skôr aj komisia ministerstva spravodlivosti a potvrdil ich aj Lučanského advokát.

Pred troma týždňami v stredu 9. decembra prenikli na verejnosť informácie o Lučanského zranení. Po vyšetreniach absolvoval operačný zákrok vo vojenskej nemocnici v Ružomberku a potom ho previezli do Trenčína, kde sa aj zotavoval. Vzápätí sa však objavilo niekoľko neoverených informácií. Hovorilo sa o zranení pri cvičení, jedenásťhodinovej operácii a následnej resuscitácii, ale aj o pokuse o samovraždu či o bitke a dokopaní väzňami.

„Po medializovanom zranení som ihneď vydal pokyn na preskúmanie zákonnosti výkonu väzby obvineného. Na základe dôsledného preskúmania dospeli dozorujúci prokurátori k celkom jasnému záveru, že pri výkone väzby nedošlo k porušeniu žiadnych predpisov. Chcel by som urobiť bodku za prípadom, z ktorého bola urobená kauza,“ vyhlásil Žilinka.

Prokurátori hovorili aj s Lučanským

Mimoriadnu previerku dodržiavania zákonnosti výkonu väzby vykonali podľa Žilinku prokurátori Okresnej prokuratúry Prešov v súčinnosti s krajským prokurátorom v Prešove. Vykonaná bola v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove a v nemocnici pre odsúdených a obvinených v Trenčíne.

Prokurátori preverili osobné spisy Lučanského, internú dokumentáciu ústavu, vyjadrenia príslušníkov ústavu, tiež tamojšieho lekára. Hovorili aj s Lučanským priamo v nemocnici. Preskúmané boli aj kamerové záznamy, ktoré snímali okolie Lučanského cely, a výpis z bezpečnostných systémov, ktoré zaznamenávajú otváranie ciel.

Žilinka potvrdil, že Lučanský bol v cele sám, nebol v kontakte s inými obvinenými a odsúdenými. Podľa generálneho prokurátora bola navyše akákoľvek komunikácia s obvineným možná iba v prítomnosti príslušníka ústavu.

Lučanský mal aj osobne potvrdiť, že zranenie si spôsobil sám – pádom. „Od prvého momentu zistenia zranenia až po pohovor vypovedal vždy rovnako,“ uviedol Žilinka. Jeho slová mali potvrdiť aj vyšetrenia. „Mechanizmus vzniku zranení korešponduje s tvrdením obvineného,“ zdôraznil nový generálny prokurátor.

Vo vzťahu k informáciám o samovražde či útoku spoluväzňa Žilinka upozornil na dodržiavanie dôstojnosti obvineného a zároveň vyzval aj na dôsledné rešpektovanie prezumpcie neviny. „Ide o osobu, ktorá pre túto spoločnosť urobila aj veľa dobrého,” pripomenul.

Ministerská kontrola má rovnaké závery

Lučanského zranenie, ako aj postup členov Zboru väzenskej a justičnej stráže preverovala aj špeciálna komisia ministerstva spravodlivosti. Jej štyria členovia prijali jednomyseľný záver, že Lučanského zranenie nebolo spôsobené inou osobou a postup Zboru väzenskej a justičnej stráže bol v tejto súvislosti „adekvátny a zákonný“.

Takúto verziu udalostí potvrdzuje aj Lučanského advokát Matúš Beresecký. „K zraneniu nedošlo úmyselným a ani cudzím zavinením. Jeho zdravotný stav je uspokojivý bez predpokladu dlhodobej liečby a trvalých následkov,“ povedal Beresecký niekoľko dní po zranení 12. decembra.

Na svojich slovách trvá aj naďalej. „Na vyjadrení, ktoré som pred pár týždňami poskytol, sa pre mňa nič nezmenilo,“ povedal pre Pravdu Beresecký. „Zdravotný stav môjho klienta komentovať nebudem,“ dodal.

Bývalý policajný prezident Lučanský sa zranil 9. decembra v Ústave na výkon väzby v Prešove. Následne podstúpil operáciu v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Lučanského zadržali v rámci akcie Judáš, po ktorej ho obvinili z korupčnej trestnej činnosti. Špecializovaný trestný súd následne v nedeľu 6. decembra rozhodol o jeho väzobnom stíhaní.

463 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Milan Lučanský