Výdatné dažďové zrážky počas noci spôsobili vzostupy vodných hladín

Výdatné dažďové zrážky počas noci spôsobili vzostupy vodných hladín. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Meteorológovia tvrdia, že postupujúca tlaková níž priniesla vysoké úhrny zrážok, ktoré boli vďaka silnému prúdeniu z južných smerov viazané najmä na južné návetria pohorí.

29.12.2020 14:32
debata

Preto nočné úhrny zrážok boli najvyššie najmä v severnej časti Banskobystrického kraja a na hornej Nitre, za posledných 24 hodín ojedinele aj viac ako 60 milimetrov. „Na ostatnom území spadlo od piatich do 30, miestami do 40 milimetrov zrážok . Najmenej zrážok spadlo na hornej Orave, lokalizovanej v závetrí Karpatského oblúka a na juhu Podunajskej nížiny – menej ako päť milimetrov. Snehové zrážky sa vyskytli len od stredných horských polôh,“ uviedli meteorológovia.

Keďže väčšina zrážok v nižších polohách spadla v kvapalnej forme, vodné toky začali vo večerných a nočných hodinách prudko stúpať. A to najmä v povodiach, ktoré sú lokalizované v spomínaných náveterných oblastiach. „Výrazné vzostupy s dosiahnutím a prekročením stupňa povodňovej aktivity sme zaznamenali na tokoch v povodí hornej Nitry, ale aj stredného Váhu. Tretí stupeň povodňovej aktivity bol počas noci dosiahnutý a prekročený v Handlovej a Prievidzi na Handlovke a v Novákoch na Lehotskom potoku,“ poznamenal SHMÚ.

Cesty v Lehote pod Vtáčnikom zaliala voda

Viaceré cesty či pozemky v Lehote pod Vtáčnikom (okres Prievidza) v utorok nadránom zaliala voda. Škody odstraňovali miestni dobrovoľní hasiči, ktorí o tom informovali na svojej stránke na sociálnej sieti. „Z dôvodu veľkého úhrnu zrážok a aj následného topenia sa snehu vo vyšších polohách sa naplnili oba záchytné poldre pri cintoríne a voda sa prehnala našou obcou,“ priblížili dobrovoľní hasiči. Tí následne uvoľňovali naplaveniny z kanalizačných vpustov. Zásah ukončili v dopoludňajších hodinách.

Odbor krízového riadenia Okresného úradu Prievidza situáciu pre hroziace povodne v okrese monitoroval od pondelkového popoludnia, povedal pre TASR jeho vedúci Dušan Krovina. „V žiadnej obci nebol vyhlásený stupeň povodňovej aktivity,“ dodal.

„Zrážky už ustali, preto by vodné hladiny na tokoch nemali ďalej stúpať. Podľa predpokladaného vývoja počasia očakávame v horných úsekoch tokov poklesy po kulmináciách, v stredných a dolných úsekoch tokov ešte vzostup z dotekania, na Dunaji a Morave ustálenosť vodných hladín,“ doplnili meteorológovia. Opätovné vzostupy očakávajú v stredu (30. 12.) nadránom po nočných zrážkach.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #zrážky