Chorvátske mesto Petrinja je po zemetrasení neobývateľné. Otrasy bolo cítiť aj na Slovensku

Chorvátsko v utorok zasiahlo silné zemetrasenie. Európske stredomorské seizmologické centrum uviedlo, že zemetrasenie s magnitúdom 6,3 udrelo 46 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu. Otrasy cítili aj ľudia na viacerých miestach Slovenska. Zem sa v Chorvátsku triasla aj v stredu.

29.12.2020 13:02 , aktualizované: 30.12.2020 07:55
Chorvátsko zemetrasenie škody zranenia Foto: ,
Vojaci počas záchranných prác po po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja. Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v utorok Chorvátsko a zničilo budovy v meste Petrinja. Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke desať kilometrov v okolí mesta Petrinja. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia, píše agentúra AP, ktorá pripomína, že túto istú oblasť zasiahlo v pondelok zemetrasenie s magnitúdou 5,2.
debata (80)

VIDEO: Takto sa na Slovensku triasla zem.

Video

Dve ďalšie zemetrasenia zasiahli v stredu ráno Chorvátsko; prvé s magnitúdou 4,7 a druhé 4,8. Epicentrum záchvevov bolo opäť v oblasti mesta Petrinja, informovala tlačová agentúra HINA.

Prvé zemetrasenie nastalo o 06.15 h SEČ, druhé o niečo neskôr, uviedla pre miestne médiá šéfka tamojšieho Seizmologického prieskumu Ines Ivančičová.

„Zem sa bude triasť ešte dlho. Utorkové zemetrasenie bolo ničivé a určite po ňom bude nasledovať dlhá séria ďalších otrasov vrátane tých silnejších,“ uviedla.

Slovensko zemetrasenie pocítilo

Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi uviedol, že zatiaľ evidujú 50 hlásení o zemetrasení z Bratislavy, Nitry, Trnavy, Trenčína, Serede, Topoľčian, Veľkého Krtíša, Komárna, Nových Zámkov a Šamorína. „Hlásenia sú z vyšších poschodí,“ podotkol.

Viacerí Bratislavčania opísali svoje zážitky na sociálnej sieti. „O 12.21 sa normálne hýbal celý náš 12-poschodový dom v Petržalke. Dosť nepríjemný zážitok,“ napísala Katarína. Obyvatelia zasiahnutých mestských častí zaznamenali najmä pohyb kľúčov vo dverách, trasenie žalúzií, lustrov či ozdôb na stromčekoch.

Ľudia prehľadávajú ruiny poškodených budov po...
Obyvatelia Záhrebu v centre po zemetrasení,...
+7Vojaci počas záchranných prác po zemetrasení...

„Vyliala sa trochu voda z akvária, domáce zvieratá nereagovali,“ priblížila Barbora. Viacerí tiež opisovali chvenie gauča či postele. „Najprv vyskočil pes a začal kňučať. Potom začali šušťať žalúzie a trochu sa pohol luster a stromček. A ja som mala pocit, že ma sediacu na gauči berie do boku,“ dodala Kristína.

Svedkovia zemetrasenia v bratislavských mestských častiach vo väčšine prípadov poukazujú na kývajúce sa ozdoby na stromčekoch, hýbajúce sa kvetiny. „Sedela som pri počítači a akoby sa mi zatočila hlava, kývala sa retiazka od žalúzií a rozkývala sa veľká interiérová kvetina,“ píše jedna z prispievateliek o svojej skúsenosti z centra Bratislavy. Ďalší komentár dokonca poukazoval na kývanie sa domu v Petržalke v polsekundových intervaloch. „A tu v Lamači nič,“ reagoval iný.

VIDEO: Panika zo zemetrasenia v chorvátskej Petrinji.

Video

Starosta bratislavskej Vrakune Martin Kuruc priznáva, že dostáva podnety, ktoré sa týkali otrasov, vo svojom statuse preto pridáva rady, čo robiť pri prejavoch zemetrasenia.

Hasiči doteraz v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali v Bratislavskom samosprávnom kraji žiadne škody ani zranené osoby.

Na núdzovej linke 158 prijala polícia niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Žiadne škody hlásené neboli, informuje na sociálnej sieti. Udalosť bola podľa policajtov nahlásená aj v Nitrianskom kra­ji.

Silné zemetrasenie si vyžiadalo najmenej jednu obeť

V chorvátskom meste Petrinja, ktoré bolo najviac zasiahnuté utorňajším silným zemetrasením, sa momentálne nedá bývať. Tvrdí to starosta mesta ležiaceho približne 50 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu.

„Moje mesto bolo úplne zničené, máme mŕtve deti. Vyzerá to tu ako v Hirošime, polovica mesta už neexistuje. Mesto bolo zdemolované a už nie je obývateľné. Potrebujeme pomoc,“ uviedol starosta Petrinje Darinko Dumbovič pre televíznu stanicu HRT.

Údaje o sile zemetrasenia, ktoré nastalo o 12:19 miestneho času, sa rôznia v rozpätí medzi 6,2 a 6,4. Záchvevy zeme spôsobili rozsiahle materiálne škody. Ohlásili aj viacero zranených osôb, podľa webu jutarnji.hr dosiaľ zahynula jedna osoba – 12-ročné dievča z mesta Petrinja a približne dve desiatky osôb zatiaľ stihli previezť do nemocnice. Boli medzi nimi aj muž s malým chlapcom, ktorých vytiahli spod sutín zrútenej budovy. V čase zemetrasenia sedeli v zaparkovanom aute vedľa nej.

„Centrum mesta Petrinja už neexistuje tak, ako bolo predtým. Zatiaľ zomrelo jedno dievča a vo vnútri zrútených budov sú ľudia a mnoho zranených,“ poznamenala spomenutá televízia.

Do mesta okamžite pricestoval chorvátsky premiér Andrej Plenkovič a ďalší ministri. Niekoľko minút po zemetrasení do Petrinje nasadili príslušníkov chorvátskej armády.

Chorvátsky seizmológ Krešimir Kuk označil zemetrasenie za „mimoriadne silné“. Uvoľnilo sa počas neho až 30-násobne väčšie množstvo energie ako pri zemetrasení, ktoré zasiahlo Záhreb a okolité oblasti na jar. Kuk upozornil ľudí, aby sa z dôvodu možných následných otrasov vyhýbali starším budovám náchylnejším na zrútenie a dočasne sa presťahovali do novších častí mesta.

Zemetrasenie bolo cítiť v celom Chorvátsku, v susednom Srbsku, Bosne a Hercegovine, Rakúsku, Taliansku či na Slovensku. Rovnakú oblasť Chorvátska zasiahlo zemetrasenie aj v pondelok. Bolo však o čosi slabšie – s magnitúdom 5,2.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri napísala, že v súvislosti so zemetrasením už hovorila s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom. EÚ je podľa jej slov pripravená Chorvátsku pomôcť.

Táto časť Balkánskeho polostrova sa nachádza na hlavných tektonických zlomoch a otrasy zeme sa tam vyskytujú pravidelne.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky jutarnji.hr.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie