Mamu či manželku za lajky? Baránek o Matovičovej ponuke: To môže urobiť iba blázon

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) chce ľuďom dokázať, že sa nebojí očkovania. On sám len ukončil povinnú karanténu a nemôže si teda dať pichnúť vakcínu. Preto na sociálnej sieti ponúkol anketu: Ak dostane 10-tisíc lajkov - páčikov, bude sa snažiť presvedčiť svoju mamu a manželku Pavlínu, aby sa nechali zaočkovať.

29.12.2020 17:32
debata (140)

Podľa politologičky Anety Világi to nie je najšťastnejší spôsob propagácie očkovania. Psychiatrička Soňa Belanská hovorí, že premiérovi ide o zlepšenie imidžu v očiach vlastných voličov.

Világi: Uchopil to za nesprávny koniec

Podľa politologičky Anety Világi nie je verejná anketa na sociálnej sieti ten správny spôsob, ako ľudí motivovať, aby sa dali zaočkovať. „Ak sú čelní predstavitelia štátu presvedčení, že očkovanie má zmysel, mali by si dvakrát rozmyslieť, ako budú túto tému komunikovať. Nechať ľud voliť, či mám, alebo nemám dať zaočkovať svoje deti alebo manželku, je signálom, že tento krok robím iba preto, že sa to ľuďom páči. To je nezmysel, keďže očkovanie je potrebné bez ohľadu na to, či sa to niekomu páči, alebo nie,“ vysvetľuje politologička.

Világi hovorí, že z úst premiéra by malo skôr zaznieť to, že očkovanie je správna vec, a preto chce presviedčať všetkých vrátane svojej ženy a detí, aby sa dali zaočkovať.

Očkovanie proti koronavírusu - Zuzana Čaputová
Očkovanie proti koronavírusu - Rudolf Schuster
+6Očkovanie proti koronavírusu - Milan Laurenčík

Premiér preto podľa nej situáciu uchopil z nesprávneho konca. „Matovič tým iba opäť prejavil, že je politikom, ktorý sa snaží za každú cenu zapáčiť masám. Zároveň chce delegovať zodpovednosť za svoje rozhodnutia širšej verejnosti, čo je skôr ukážka toho, že je málo chlapom, ako to, že je alfasamec,“ zdôrazňuje Világi.

Robiť anketu o očkovaní je podľa nej nezmysel. Rozhodnutia by v tomto prípade mali byť robené na základe racionálneho rozhodnutia. „Buď rozumieme a chápeme zmysel očkovania, presadzujeme ho po racionálnej línii argumentácie, alebo experimentujeme s náladami spoločnosti, čo je podľa mňa vždy riskantné,“ myslí si Világi.

Baránek: Zbabelé, cynické

Politológ Ján Baránek považuje správanie premiéra za zbabelé, cynické, nevkusné. „Toto môže urobiť iba blázon. V pravom zmysle tohto slova,“ nešetrí premiéra Baránek.

Chodbová tlačovka Igora Matoviča
Chodbová tlačovka Igora Matoviča
+2Chodbová tlačovka Igora Matoviča

Belanská: Kampani to nepomôže

Psychiatrička a psychoterapeutka Soňa Belanská vidí ako najpodstatnejší dôvod, prečo premiér uverejnil status, v tom, že mu ide o upevňovanie, respektíve zlepšovanie jeho imidžu v očiach vlastných voličov.

„Premiér je majster politického marketingu, dokázal to už veľakrát a robí to aj teraz. Tento jeho status netreba čítať sexisticky a nie je ani žiadnym príspevkom, ktorého zmyslom by bolo hlbšie prispieť do kampane, zameranej na zvýšenie povedomia o dôležitosti očkovania proti vírusu COVID-19. Časti ľudí sa bude zdať vtipný, ďalších pobúri ako nepatričný, no kampani na podporu vakcinácie nepomôže a budeme radi, ak jej neublíži,“ konštatuje psychiatrička.

Matovičova ponuka

„Ak považujete za správne, aby miesto mňa dôkaz dôvery vo vakcínu vykonali dve ženy môjho života, ktorým by som určite ublížiť nechcel, dajte lajk či srdiečko. Maminu a Pavlínku však budem prehovárať len vtedy, ak lajkov a srdiečok bude aspoň 10-tisíc,“ napísal Matovič s tým, že ak potrebný počet lajkov nezíska, pôjde na očkovanie iba on sám.

Premiér sa však bude môcť dať zaočkovať najskôr o 90 dní. Jeho PCR test bol pozitívny 19. decembra, povinná karanténa sa skončila včera. Matovič zrejme nemal ťažší klinický priebeh ochorenia, resp. o tom neinformoval verejnosť.

„Uvedomujem si, že potrebujete vidieť dôkaz, že vakcíny sa sám nebojím. Lenže, sám vám ho teraz ponúknuť neviem,“ pokračoval Matovič s tým, že on sa môže dať vakcinovať najskôr v marci.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Igor Matovič